Bengkel Perancangan Strategik untuk ‘Agenda Melayu’

Untuk membincangkan perancangan, peranan dan hala tuju Bangsa Melayu akan datang, terutama dalam konteks perancangan dan perlaksanaan Model Ekonomi Baru (NEM) Malaysia, maka NGO Melayu paling lantang dan popular membincangkan isu isu Melayu dewasa ini, Pertubuhan Pribumi Perkasa (PERKASA) berhasrat menganjurkan satu perbincangan intelektual dan pencernaan minda ala worksyop hujung minggu ini.

BENGKEL PERANCANGAN STRATEGIK

(DALAM MODEL EKONOMI BARU)

Ahad 2 Mei 2010 0900hrs

Dewan Memorial Tun Hussein Onn

Jalan Dato’ Onn

Kuala Lumpur

(Jabatan Perdana Menteri (lama), Belakang Bank Negara Malaysia)

Semua yang berminat dijemput hadir. Kemasukan adalah percuma. Hasil perbincangan akan dimajukan kepada Kerajaan Malaysia.

Advertisement
Published in: on April 29, 2010 at 08:34  Comments (9)  

The URI to TrackBack this entry is: http://bigdogdotcom.wordpress.com/2010/04/29/bengkel-perancangan-strategik-untuk-agenda-melayu/trackback/

RSS feed for comments on this post.

9 CommentsLeave a comment

  1. Tepat pada waktunya. Time we assert ourselves.
    Palanivel akan menjadi Senator dan mengangkat sumpah Isnin ini. Adakah ini adil?
    Orang Umno dan Orang Melayu bertungkus-lumus bekerja untuk kemenangan Kamal, tapi orang yang tak berkeja langsung dapat penghargaan.
    Jelas HS adalah kemenangan Umno. Tapi nampaknya menjadi kemenangan MIC. Seorang jadi MP, seorang yang telah kalah mejadi senator.
    Samy Vellu dengan angkuhnya telah berkata on eve of nomination day: “Palanivel ada kerja lebih besar untuk berbincang dengan DS Najib. Dia nak jadi senator dan menjadi timbalan menteri”
    Palanivel dengan marah berkata: “Kamal kini di bawah tanggungjawab Umno.”
    Siapakah Samy yang Najib perlu akur kepada kehendaknya.
    Yyang latest I dengar Palanivel mendesak nak jadi menteri macam Shahrizat yang kalah pada Nurul Izzah.
    Tapi Palanivel has alredy faded into oblivivion when he lost tu PKR. What more does he want?
    I wish Umno would have taken that seat. Maybe won by a bigger majority. Tapi atas semangat setiakawan kita beri charity kepada MIC.
    Apakah Umno perlu berkorban lagi kepada orang yang tak mengenang budi?
    MIC mempergunakan orang melayu HS untuk batu loncatan Palanivel.
    Palanivel cant even speak English or Malay well.
    There are many Indians who are better. But they are silenced by Samy Vellu whose secrets are in the hands of Palanivel.
    Harap tok hem dan orang Melayu mengutarakan hal ini.
    Jangan dibiarkan kita diperkotak-katikkan oleh MIC ang hampir mampus tu.

  2. Kamal pun dah mula lupa daratan,kelmarin bila wartawan Malaysian Insider tanya soalan pada dia pasal Kenyataan Perkasa,dia hentam Perkasa,manusia jenis ini memang banyak dalam politik Malaysia.

    Kita tengok apa akan jadi pada PRU 13 nanti,kalau ada Melayu bertanding kita merayu kepada pengundi melayu untuk jangan undi mamat paria ni.

    • And PERKASA was campainging for him!!!!!! What a bastard.

      mohamed

  3. What do you expect from lidah biawak. Agaknya uncle Samypun dah telefon dia. Menyesal suruh saudara-mara aku undi dia. Itu hari nak menang, pandailah mengampu Melayu. Kan orang tua kita dah kata, jumpa….. dengan ular, hentam dia dulu. Tok hem sila bertindak cepat. Kami di belakang mu.

  4. pukul berapa ye workshop?

  5. Najib flex his muscles and cowed the Malay at Hulu selangor. He has just put another nail in his coffin.

    mohamed

  6. Apabila timbul soalan, “Melayu dahulu atau Malaysia dahulu?”, orang Melayu patut jawab, “ISLAM DAHULU”. Kita tak perlu layan acuan yang mereka sediakan untuk mengenakan kita dengan mengetengahkan faktor ketiga. Jika jawab “Melayu dahulu”, kita dituduh rasis dan sebagainya, manakala jika jawab “Malaysia dahulu”, kita dimomokkan di kalangan bangsa sendiri. Bila jawab “ISLAM DAHULU”, mata sepet mereka akan terkebil-kebil.

    Pokok persoalannya semenjak dahulu ialah ekonomi. Orang Cina mendominasi ekonomi. Seluruh saluran perbekalan berada dalam genggaman mereka. Kerajaan dah berusaha dengan pelbagai cara untuk menyelitkan orang Melayu dalam ekonomi. DEB sasarkan 30% tapi cuma capai 20%. Puncanya, orang Melayu sendiri.

    Ada Melayu sanggup jual nama untuk cepat kaya dengan cara mudah. Perbekalan kerajaan termasuk GLC tertipu dengan status bumiputera syarikat yang membida tawaran mereka. Kementerian Kewangan mensyaratkan, yang perlu 100% bumiputera hanyalah bidang percetakan dan yang berkaitannya. Bagi bidang-bidang lain, yang 51% saham bumiputera di atas kertas layak untuk diberikan status bumiputera. Syarikat berstatus bumiputera ini layak untuk membida tawaran yang dikhaskan kepada bumiputera sahaja. Jadi orang statistik sepatutnya kena ambil kira, kalau nilai projek 1B yang diperuntukkan kepada bumiputera, 490M bocor ke tangan bukan bumiputera. Berdasarkan ini, pencapaian 20% DEB dahulu bukanlah sebenarnya kerana milik bumiputera dijangkakan lebih rendah.

    Dalam bidang hartanah pun serupa. Ada orang Melayu yang sanggup pinjamkan nama kepada orang Cina untuk beli hartanah kuota bumiputera. Dapatlah sedikit imbuhan. Tanda tangan jual beli serentak dengan borang tukar nama tak bertarikh.

    Kerajaan Selangor nak rampas tanah yang tidak diusahakan. Ini langkah yang diajar oleh Singapura, sifu mereka. PERKASA harus beri perhatian khusus tentang hal ini. Jika dibiarkan, pemilikan tanah di Selangor akan terlepas selama-lamanya.

    Selamat berbincang.

  7. Some ideas to consider:

    SCHOOLS
    Exam assessment – to pay special emphasis on thinking skills not just memory. This will sieve the talented ones over the merely hardworking ones.
    Pay good teachers incentives to encourage high performers

    Invest in teacher training and teacher conferences to share and promote good and effective practices.

    SPORTS
    one area where the youth can excel – and stay away from rempits and boh sia. There should be more vigorous campaigning in addition to the present programmes.

    RURAL
    Kampung folks also need help in marketing cottage industry products. The ‘green’ movement can be aggressively promoted among the rural folks. I remember the ubi kayu disposable crockery. The dried fruits market can prosper in the kampong.

    Natural resources like the coconut shells, husks (for packaging alternatives) pandan leaves, herbal plants, flowers, fish rearing, vegetable farming are possible avenues to increase the kampong folks’ wealth.

    Some transportation assistance should also be extended to the kampong folks. Housewives can participate in these home-based activities.

    Solar energy is another possibility. There should be a way for these solar panels to be made affordable to all.

    Buy Malaysia Campaign
    Promote Halal products as alternative to imports. This will boost the income of local producers. Some countries stack the imported goods at the back of the store while the local products get more prominence.

  8. Untuk meninggikan martabat Bahasa Melayu/Malaysia, adakan kempen 1Bahasa.

    Setiap urusan termasuk urusan dipejabat mahupun dibank seluruh Malaysia harus dilaksanakan dalam BM.

    Iklan dimedia masa sepatutnya diharuskan berbahasa Melayu/Malaysia sahaja.

    Badan kerajaan harus mengadakan hanya satu konter sahaja untuk sesiapa yang tak fasih BM. Sediakan lebih konter2 untuk yang fasih BM. Ini akan menggalakkan mereka mempertingkatkan BM mereka.

    Ikut cara Thailand dan Indonesia – nama pun harus ditukar jika masih inginkan mykad.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 883 other followers