Panglima Mahkota Wilayah for blogger

20130201-233859.jpg

Bloggo-Journo Rusdi Mustapha of the blog Seri Menanti has been invested with Darjah Panglima Mahkota Wilayah which carry the title ‘Datuk’. His Majesty Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong XIV Tuanku Sultan Abdul Halim Ibni Almarhum Sultan Badlishah conferred the award this morning at the Balairong Seri of the brand new Istana Negara this morning.

This is first time an honours investure ceremony was carried out at the new Istana Negara. The official residence of His Majesty moved from the old palace in November last year.

Present is Prime Minister Dato’ Seri Mohd. Najib Tun Razak and Minister of Federal Territory and Urbanisation Raja Dato’ Seri Nong Chik Raja Zainal. This honours investure ceremony is in commemoration of the declaration of nation’s capital Kuala Lumpur as Federal Territory 41 years ago.

Datuk Rusdi served as a journo with The Star, NST, The Sunday Mail, Time Asia and The Sun. He had regular columns in The Business Times and later, The Malay Mail. last year, he published a collection of his selected  BT articles in his inaugural book, ‘The Malaysian Graffiti’. He is currently senior manager of corporate liaison with Boustead Holdings.

About these ads
Published in: on February 1, 2013 at 23:00  Comments (5)  

The URI to TrackBack this entry is: http://bigdogdotcom.wordpress.com/2013/02/01/panglima-mahkota-wilayah/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 CommentsLeave a comment

  1. Bro, takde nilai la bagi pangkat dgn sticker kat baju… bina istana besau besau tu wang rakyat tu….. tak tau brapa ratus juta hilang

  2. Tahniah. Kalau towkay2 kaya boleh dpt Datukship atau Datoship , tak kan wartawan yg byk menyumbang kpd bidang kewartawanan tak boleh.

    Adat istiadat kesultanan dan institusi Raja berPerlembagaan adalah asas pembentukan Malaya, kemudian Malaysia. Tentang duit rakyat tu – ia bukan duit rakyat tapi wang pembayar cukai. Ada rakyat yg tak bayar cukai dan tumpang pembangunan dari pembayar cukai. Br1m tu dtg dari pembayar cukai. Jadi kalau nak ungkit2 perkara ‘ duit rakyat’ mmg tak ada penghujung. Sebab mana ada duit rakyat pun, tapi tax payers money managed by the govt.of the day.

  3. Kepada Postgrad yg kata ada rakyat tak bayar cukai dan bukan duit rakyat. Ini pandangan saya.

    Tiada siapa yang terkecuali dari bayar cukai. Kalau beli barang apa pun awal-awal dah dicukaikan sebelum dijual. Import barang kena cukai. Kalau kilang di Malaysia pun, barang mentah diimport kena cukai. Daging beku ialah daging paling murah yg dimakan oleh rakyat yg anda kata tak bayar cukai. Itu pun diimport, diAP dan dicukai sebelum dijual. Kenapa harga barang di tempat bebas cukai lebih murah dari biasa?

    Sebelum berniaga kena bayar lesen SSM, lesen Majlis, lesen Kementerian Kewangan, kena bayar lesen daftar di agensi kerajaan dan swasta, kena bayar bla bla bla. Berniaga belum dapat untung lagi tu.

    Beli t-shirt made-in-china RM4.99 pun kena cukai import. Harga kereta? Tak payah cakap lagi la.

    Negara lain boleh ambil lesen kereta dengan RM25 je macam lesen aku ni. Bukan sampai RM700 macam di Malaysia ni. Kemalangan masih macam tu juga. Bukan cukai ke tu? Bagi belia ambil lesen motor RM199 pun dah terjerit-jerit gembira sebab apa? Sebab katak bawah tempurung.

    Kalau bagi rakyat dipanggil subsidi/durian runtuh. Bila MBA MBA ni suruh kerajaan bagi duit berbillion pada peniaga kenapa dipanggil insentif? Siapa dapat lebih subsidi? Rakyat miskin atau pembayar cukai pendapatan dan cukai perniagaan?

    Semoga pembaca blog ini dapat menilai orang seperti Postgrad ini yg ramai diluar sana.

    *gunaotak*

    • Dah agak dah, argument sebegini akan digunakan. Cukai jualan dan perkhidmatan boleh dielak kalau rakyat tak beli sesuatu barangan atau sesuatu perkhidmatan. Cukai pendapatan, cukai korporat, cukai perniagaan , cukai tanah, cukai pintu, cukai harta , cukai jalan dikutip setiap tahun dalam jumlah yg tinggi. Itu pun ada yg tak bayar cukai jalan, cukai pintu , cukai pendapatan dsbnya dan pihak hasil dalam negeri dan majlis tempatan mengejar mereka2 ini. Kerajaan pula memperkenalkan struktur cukai pendapatan di mana wujud kalangan yg berpendapatan rendah terkecuali dari membayar cukai. Kelas berpendapatan nenengah dan tinggi yg terus menerus membayar cukai pendapatan utk hasil negara yg digunakan kerajaan utk tujuan spt BR1M , rebate smartphone utk belia2 yg ada di antara belum bekerja dan tak pernah bayar income tax. Istilah duit rakyat terlalu misnomer..sebab rakyat merujuk kpd setiap individu di negara ini tak kira samada mereka economically active atau mereka menyumbang kpd pembayaran cukai. So the term tax payers’ money is more appropriate than people’s money.

      • Harap ‘guna otak’ tak cepat melenting. Dalam macro atau micro economics, istilah tax payers digunakan . Bukan people’s money. Kalau nak guna istilah wang rakyat, kena terima hakikat tak semua rakyat bayar cukai., dan istilah wang rakyat diguna dlm konteks kutipan cukai dari rakyat yg membayar cukai.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,104 other followers

%d bloggers like this: