Kepentingan Melayu terabai dalam WPI

Kerajaan mengumumkan pada Oktober 2006 bahawa sebuah kawasan pembangunan khas di Selatan Johor akan diusahakan. Kawasan ini merangkumi 2,217 km persegi dan akan menjadi kawasan wilayah pertumbuhan ekonomi khas. South Johor Economic Region (SJER) ini ada diterajui sendiri oleh Khazanah Holdings Bhd., agensi pelaburan Kerajaan Persekutuan paling utama, sebagai pemaju utama keseluruhan projek.

idr-nusajaya.jpg

Kawasan ini melibatkan keseluruhan kawasan perindustrian, perdagangan dan penempatan yang terangkum dari Pasir Gudang disempadan timur ke Tanjung Pelepas disempadan barat dan Senai ke utara. Ini merupakan projek pembangunan bersepadu paling besar dan strategik dalam sejarah Malaysia. SJER merupakan percambahan dari idea asal UEM World membangunkan 2,200 ekar tanah Nusajaya, lewat 90an.

Sebuah agensi dalam SJER akan dijadikan sebagai agensi ‘pusat satu perhentian’ (one stop centre) untuk mengko-ordinasi dan meluluskan keseluruhan permohonan pembangunan, perindustrian dan perdagangan yang dimajukan untuk pertimbangan. Sekali gus, agensi SJER ini akan mengambil penuh kuasa kuasa mutlak Kerajaan Negeri Johor seperti hal ehwal tanah, kerajaan tempatan, perancangan pembangunan dan fungsi fungsi unit perancangan ekonomi negeri (UPEN). Inilah pertama kali system ini diperkenalkan diMalaysia tanpa kawasan itu diambil dan diubah hak milik kepada Wilayah Persekutuan.

SJER akan terbahagi kepada lima kawasan Flagship iaitu:

 • Flagship A – Pusat Bandaraya Johor Bahru
 • Flagship B – Nusajaya
 • Flagship C – Gerbang Pintu Barat
 • Flagship D – Gerbang Pintu Timur
 • Flagship E – Senai – Skudai

Sebuah plan pembangunan komprehensif akan dirangka untuk SJER ini. Keseluruhan pembangunan dalam 2,217 km persegi Selatan Johor ini akan disusun semula secara rapi dan sistem yang lebih mantap akan diguna pakai.

DYMM Tuanku Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail, Sultan Johor, telah berkenan untuk mencemar duli dan merasmikan SJER yang dijenama semula sebagai Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI) dalam satu upacara khas diDanga Bay, Johor Bahru pada 4 November 2006.

sultan-johor-pm-idr.jpg

 

 

Sultan Iskandar, dalam titah ucapan semasa merasmikan WPI membelakangi protokol apabila mengesa Kerajaan Persekutuan memecahkan Tambak Johor dan membiarkan kapal melalui keseluruhan Selat Tebrau.

JOHOR BARU: Johor Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail caused a stir during his address at the launch of the South Johor Economic Region (SJER) project yesterday when he digressed from his written text and said the Causeway should be removed.

To the shock of the 2,000 people present and thousands of viewers at home of the live telecast over RTM 1 and TV3, the Ruler said it was built by colonialists who had used dirty tactics to deceive his ancestors.

He said the building of the Causeway was to deliberately prevent ships from passing local waters, resulting in the development of Keppel Port in Singapore instead.

“The Causeway has to be removed to allow ships to pass,” the Sultan said before launching the multi-billion SJER.

At this juncture, the audience broke into laughter and applauded.

In his address the Ruler, who was clad in a T-shirt, said he would not “give face” (bagi muka) to the foreigners (Mat Sallehs) and urged the people not to hold them in high regard.

He also reminded locals and their children to be wary of them as they were “vultures”.

The Causeway was built in 1920 when Malaya and Singapore were ruled by the British. It is 1,050m long and has railway lines, a road and a water pipeline and is used by tens of thousands of people daily.

(dipetik dari akhbar The Star, 5 Nov 2006)

Baginda dengan tegas mengingatkan agar jangan mempercayai bangsa barat. Perancangan WPI adalah untuk mengalakan zon zon pembangunan bagi kommersial, perindustrial dan perniagaan utama dibuka untuk dijual kepada pelabur asing, dengan harapan banyak industri industri baru dibangunkan dalam kawasan pembangunan WPI ini

idr-logo.gif
Amat jelas bahawa Singapura merupakan objektif utama sasaran untuk pelabur dicari bagi menjayakan WPI. Ramai yang percaya banyak boleh dimanafaatkan dari kekuatan ekonomi, pasaran modal dan punca kewangan dan modal insan dari Republik itu.

Apabila disingkap, idea asal SJER sebegini besar magnitudnya ini dimain dan usahakan oleh Dr. Vincent Lim, Setiausaha Politik Perdana Menteri. Dr. Lim, seorang bekas anak didik Singapura dan Oxford, telah pergi beberapa kali ke Johor untuk berunding dengan pegawai pegawai Kerajaan Negeri, terutama Pejabat Menteri Besar dan UPEN. Dalam penghujahan beliau, limpahan dari pembangunan ekonomi pesat Singapura sepatutnya disalurkan kepada SJER dan digunakan sebagai pemangkin pertumbuhan ekonomi diSelatan Johor pula. Beliau juga menegaskan begitu banyak pelaburan baru dari Singapura akan dinikmati Johor apabila semua halangan halangan yang ujud di’angkat’ dan memudahkan pemilikan hartanah dan kawasan kawasan kommersial dan perniagaan bagi perusahaan perusahaan republik itu yang pada masa ini rancak melabur/dilabur-semula di Indonesia, Thailand, Vietnam dan China.

Ketua Unit Polisi diPejabat Perdana Menteri Ahmad Zaki Zahid juga menyokong kuat idea konsepsual ini. Khazanah kemudian dilibatkan sebagai pemain utama dalam merangka plan tindakan SJER. Asalnya, plan ini dirangka secara unilateral dan di’paksa’ Kerajaan Negeri Johor menerimanya. Selepas begitu banyak kepincangan ujud dalam draf asas SJER, maka imbuhan dari Kerajaan Negeri Johor mula dimasukan dan Khazanah merundingkan semula plan draf SJER mereka.

Maka setelah tujuh kali draf dirundingkan antara Khazanah, UPEN dan EPU dan dipinda, Bill untuk Iskandar Development Region Authority (IRDA) siap dibentangkan diDewan Rakyat pada 13 Dis 2006 dan Dewan Negara 21 Dis 2006. Bill IRDA ini menerima perkenan DiRaja pada 12 Februari 2007, digazetkan pada keesokanya dan mula berkuat kuasa 17 Februari 2007.

Sebuah syarikat yang akan bertindak sebagai “Super Developer” bagi WPI diujudkan pada Disember 2006, yang dikenali sebagai South Johor Investment Corporation (SJIC). Khazanah memegang 60% kepentingan dan bakinya dimiliki KWSP, 20%, dan Kumpulan Prasarana Rakyat Johor (KPRJ), 20%. Modal permulaan SJIC berjumlah RM 3.4 billion, dalam bentuk asset hartanah dan tunai.

Sejumlah besar nilai ekonomi akan diharapkan dijana dari WPI, iaitu RM 140 billion, menjelang 2015. Menjelang 2025, pelaburan dan kegiatan ekonomi bernilai RM 383 billion dianggarkan dan peluang pekerjaan untuk 800,000 orang akan diujudkan. Menurut Khazanah, Johor akan mengalami pertumbuhan ekonomi yang mantap pada konsisten 7% setahun.

Kepentingan strategik Singapura kepada kejayaan projek Mega ini ditafsirkan seterusnya apabila tahap Zon Akses Terbuka (Free Access Zone) akan diujudkan dalam WPI. Ini bermakna pergerakan orang dan barangan keluar masuk dari Singapura akan begitu terbuka dan mudah sehinggakan tiada proses saringan langsung (samada dokumentasi atau inspeksi) diperlukan. Kunun kununya model Shenzhen diChina menjadi rujukan.

Pada 21 Mac lepas, mantan Timbalan Perdana Menteri Tun Musa Hitam, yang juga ahli panel penasihat IRDA dalam temuramah kepada akhbar antarabangsa AP menegaskan bahawa sepatutnya Selatan Johor ini tidak lagi dikenakan sebarang keputusan yang berlandaskan Dasar Ekonomi Baru (DEB), untuk menentukan program program yang dirancang terlaksana sebagaimana wilayah pembangunan khas yang berthemakan pelaburan dan penyertaan perniagaan antarabangsa berjalan dengan jayanya. Pendekata, menurut Musa, SJER sepatutnya menjadi kawasan bebas untuk semua.

Ini semua membawa pemikiran yang paling tidak terlatih sekali pun kearah kecenderungan membuat kesimpulan bahawa WPI ini adalah agenda yang secara langsung menguntungkan Singapura. Pelabur dan pemilik perniagaan diSingapura sekarang dengan mudah membeli hartanah dan kawasan perniagaan, perindustrian dan perdagangan dalam WPI, terutamanya Flagship A; zon perniagaan utama sekitar Bandaraya Johor Bahru.

FAZ juga bermakna rakyat dan barangan dari Singapura begitu bebas keluar masuk dari mana mana pintu sempadan dalam SJER, terutama Johor Bahru tanpa sebarang sekatan atau pemantauan langsung. Ramai berpendapat, ini tidak wajar kerana Singapura adalah sahabat karib Israel. Ini bermakna barangan dan perkhidmatan yang asalnya dari Israel hanya perlu dikemas-semula (repackage) diSingapura dan dibawa kedalam WPI untuk diagih agihkan keseluruh Malaysia atau mana mana destinasi kepada 200 juta umat Islam seluruh rantau Asean dan sub-benua Asia Selatan. Pelabur Israel juga begitu mudah membeli hartanah dan saham dalam perniagaan perniagaan dalam WPI, terutama melalui penama penama Singapura.

Minggu lepas, Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan cukai Real Property Gains Tax (RPGT) dan kelulusan FIC bagi membeli hartanah telah dimansuhkan. Ini bermakna, golongan pelabur dan hartawan dari Singapura dan negara lain, bebas membeli mana mana bidang tanah sekitar WPI dan akan berlaku satu keadaan lonjakan harga hartanah mendadak. Ini semua berlaku secara ‘tiruan’ (artificial) kerana permintaan yang ujud kepada hartanah ini adalah spekulatif semata mata. Dirasakan paling rugi dan tercicir dalam persaingan kompetitif ini ialah pemilik pemilik dan pelabur hartanah Melayu, yang akan tertinggal dengan keputusan untuk membuka pasaran hartanah dan menjadikanya begitu terbuka dan kompetitif sebagai arena pemain hartanah bertaraf dunia.

Tanpa menerapkan DEB dalam apa apa keputusan, kelulusan dan/atau pertimbangan mana mana perniagaan atau perusahaan dalam WPI, maknanya keutamaan menjaga kepentingan dan membangunkan usahawan Melayu, terutama golongan kommuniti usahawan menengah akan terabai. Sebenarnya, sekiranya pertumbuhan perdagangan dalam WPI berada dalam keadaan sihat, pesat dan progresif, maka golongan usahawan menengah Melayu, yang boleh memainkan peranan besar memenuhi keperluan jaringan pembekalan (supply chain) dan sokongan keatas industri industri utama dan besar. Jika saranan Tun Musa itu diterima-pakai, maka usahawan usahawan industri kecil dan serdehana (IKS) Melayu akan perlu bersaing dengan syarikat syarikat yang telah sedia bertapak dengan akses kepada modal yang banyak dan mempunyai sistem jaringan yang mantap. Ini sebenarnya bukan permainan di’padang rata’ (level playing field).

Secara realistiknya, orang orang Melayu sekitar Selatan Johor adalah mereka dari golongan yang tidak banyak mempunyai kecairan dan sumber kepada dana yang banyak. Oleh demikian, jika berlaku ledakan hartanah sekitar WPI, yang membenarkan mereka yang melabur menikmati kesan spekulatif yang bernilai berpuluh puluh billion Ringgit itu, ialah kuasa kepada modal tunai dan pembiayaan. Sebilangan besar orang orang Melayu Selatan Johor akan tertinggal dari persaingan ini kerana diluar kemampuan mereka, baik secara individu maupun institiusi. Ini bermakna ledakan industri pembangunan hartanah tidak akan melibatkan mereka sebagai pemain dan sebaliknya, pelabur pelabur Singapura yang mempunyai kekuatan sokongan pasaran modal dan kewangan, terutama dari pembiaya kewangan bertaraf dunia, akan memonopoli segmen industri ini dalam WPI.

Jika dinilai dari kepentingan politik, sekiranya begitu banyak pemilikan hartanah dan perniagaan terbuka tanpa langsung sekatan sekitar Selatan Johor, maka pertimbangan politik untuk orang orang Melayu juga akan terjejas. Ini adalah kerana begitu banyak ahli ahli UMNO yang mencari kehidupan melalui perniagaan kecil kecilan dan IKS, sekitar Bahagian Bahagian Johor Bahru, Pulai, Tebrau, Pasir Gudang, Gelang Patah, Tanjong Piai, Senai, Kulai dan Pontian akan merasa bahang kesanya.

Johor, sebagai negeri tulang belakang kekuatan UMNO, dimana 500,000 dari 3.2 juta ahlinya tinggal. Johor Bahru juga tempat kelahiran UMNO 60 tahun dahulu. Yang anihnya, program perancangan SJER ini dilaksana dengan kadar begitu cepat sekali. Orang orang UMNO juga tidak pernah dibawa berbincang dan berunding, mengenai WPI ini walaupun ianya secara startegik akan melibatkan mereka. Boleh dikatakan ramai kepimpinan menengah dan akar umbi UMNO sekitar Selatan Johor tidak berapa jelas mengenai program program WPI serta kesan taktikal dan strategik keputusan Kerajaan ini.

Ada yang berpendapat, sekiranya DEB dikecualikan kepada apa apa program, termasuk peluang membeli hartanah dan perniagaan di Selatan Johor, maka ini boleh ditafsirkan sebagai menafikan hak hak orang Melayu, yang sedia termaktub bawah Artikel 153 Perlembagaan Persekutuan.

Apa apa pun, WPI ini amat dicurigai ramai Melayu yang bersemangat nasionalism sekitar Selatan Johor. Belum lagi nampak bagaimana secara langsung, program program dibawah WPI akan menguntungkan orang orang Melayu secara langsung.

Realitinya, ramai mereka yang berada didalam jawatankuasa pelaburan Khazanah dan boleh membuat perancangan strategik adalah mereka yang bukan Melayu. Ini boleh diandaikan bahawa kecenderungan apa apa keputusan yang diambil oleh Khazanah tidaklah mengutamakan imbuhan Agenda Melayu atau DEB, tetapi pertimbangan dan deliverables lain. Beberapa kedudukan strategik seperti Pengarah Eksekutif Pelaburan, Ketua Ekonomi dan empat Pengarah Pelaburan Khazanah Holdings Bhd. adalah terdiri dari bukan Melayu.

Jika tidak, boleh ditafsirkan Kerajaan Persekutuan dibawah kepimpinan Presiden UMNO Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi mewujudkan WPI dan kesan sebenarnya ialah kepentingan Melayu diSelatan Johor diabaikan. Ini amat mendukacitakan kerana orang orang Melayu Johorlah selama ini setia mendukung dan memberi kekuatan tulang belakang UMNO Malaysia. Orang Melayu Johorlah yang memberikan BN menang selesa 100% di Johor dan memberi muka kepada BN, tatkala pengaruh UMNO kepada kawasan kawasan Melayu lain tiris pada Pilihanraya Umum ke XI, November 1999.

Benar kata mantan Presiden UMNO, “Melayu mudah lupa”.

 

 

Published in: on March 26, 2007 at 19:31  Comments (25)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2007/03/26/kepentingan-melayu-terabai-dalam-wpi/trackback/

RSS feed for comments on this post.

25 CommentsLeave a comment

 1. Di mana suara Melayu dari Johor?
  Begitu sepi
  Begitu lesu
  Ucap dan cakap
  Dato’ Nenek mu pembela negara
  Tanah Air kau gadaikan tanpa kira peluh juang mereka?
  Mintak pasir dapat ribuan hektar!!

 2. yea, apa org melayu akan diam saja, apakah pemuda umno diam membisu, mana dia suara-suara lantang semasa perhimpunan agung umno yang lepas, ke mana semua menikus?

 3. I have written my piece also which I read this as Musa ole vengence and Dolah’s political desperation.

 4. It’ s quite easy to quieten dissenting views of UMNO members,fed them well,’dodoi’ a lullaby ,hayun buai laju2….am sure they would sleep with millons sweet dream.

  The fights no longer theirs,they are not poor anymore.

  One question:
  Why is it so difficult for UMNO to have a person in the mould of Michael Chong??

  Answer:
  There is no such person in UMNO!!

 5. Dahulu aku pernah mengaumi suara melayu di Johor, yang kelihatan amat ampuh untuk dirobohkan benteng perpaduan nya. Tetapi akhir-akhr ini banyak suara-suara melayu ini hanya diam membisu… agak nya mengambil sikap tunggu dan lihat…

 6. Dahulu aku pernah mengkagumi suara melayu di Johor, yang kelihatan amat ampuh untuk dirobohkan benteng perpaduan nya. Tetapi akhir-akhr ini banyak suara-suara melayu ini hanya diam membisu… agak nya mengambil sikap tunggu dan lihat…

 7. Di Johor UMNO ditubuhkan….. mungkin kerana Johor juga UMNO akan dikuburkan. Ini bukan apa.. hanya kerana apa bila dasar NEP tidak lagi diadaptasi, maka perjuangan UMNO tidak lagi relevan. Perjuangan utama UMNO adalah untuk memperkasakan bangsa Melayu. Apabila pemimpin orang Melayu sendiri tidak mengaplikasikannya, maka apa guna UMNO lagi??

  Kita tahu.. siapa yang beria-ia bercakap tentang perkara ini. Pada kita.. dia dah hilang keMelayuannya. Mungkin ia hilang apabila dia menjadikan kepulangan politiknya sebagai agenda membalas dendam peribadi, atau apabila dia dicucuk hidung oleh orang bukan Melayu yang mengenyangkannya ataupun ia hilang apabila dia berkawin dengan orang bukan Melayu… entahlah. Yang pasti, suaranya tidak kedengaran Melayu. Memang orang Melayu perlu maju dan tidak lagi perlu disuap. Tapi apa rasionalnya jika projek Mega sebegini (kununnya!) dimajukan di Tanah Melayu tetapi yang untungnya bukan orang Melayu?? Bahkan kepada negara lain yang terang-terang tidak disenangi oleh jirannya yang lain kecuali kita!

  Apa-apahal pun syabas kepada Penulis Blog ini kerana memberi penerangan dan ulasan panjang lebar berkenaan isu ini. Mungkin dia terasa tercabar ataupun terasa perlu berbuat sesuatu tidak seperti pemimpin-pemimpin lain yang hanya terangguk-angguk tanpa tahu biji butir dan tak faham apa yang sebenarnya telah terjadi, sedang terjadi dan akan terjadi.

 8. entah2 tun musa sengaja buat2 sokong paklah tak. pasal tun musakan kuat nasionalisnya.mana mungkin boleh begini saja.atau sengaja mahukan paklah di benci orang melayu

 9. tunggulah dan lihatlah …

 10. Big Guy,

  Mana ada melayu mudah lupa?

  .. more like.. melayu mudah buat-buat lupa..

 11. Thot of sending you my sept 25 2006 posting on my reaction to MM Lee’s speech at the WB-IMF summit:
  I personally find MM Lee Kuan Yew’s recent comments that Malaysian Chinese were being systemically marginalised as more obnoxious than ‘naughty’.
  (Lee, who was speaking at a forum on the sidelines of the World Bank-International Monetary Fund meetings, had also said the attitude of neighbouring Malaysia and Indonesia towards Singapore was shaped by the way they treated their own ethnic Chinese minorities.
  Lee had said that Singapore’s neighbours had problems with their Chinese communities because they were successful and hardworking and “therefore, they are systematically marginalised.”)
  Apparently, MM Lee’s remarks manifested his convoluted conception of eugenics and, by extension, Chinese genetic supremacy and cultural dominance in a SEA (as in ocean, and Southeast Asia) of inferior Malay genes and cultural traditions. Hence, it is no surprise that many Southeast Asian Chinese also perceive themselves as superior to the natives and demand that their language, education and culture be put on par, if not above the indigenous languages and cultures. Interestingly though, they seem to subscribe to a different racial heirarchy when they migrate to the US, Canada or Australia, where assimilation into the White Supremacist Culture, Colonialist Language and education system is never an issue, and even being ghettoized in Chinatowns is seen as ‘exotic’.
  This disturbing line of thinking – that of an inflated sense of a single race’s inherent capabilities – can then be used to justify enrolling (and passing), hiring and promoting students, graduates and employees from that supposedly superior race. In fact, this erroneous belief has evolved into an unofficial ideology and policy that rationalized the institutionalization of racism as revealed by the following article:
  Lee Kuan Yew: Race, Culture and Genes
  by Michael D. Barr
  Department of History, University of Queensland
  Journal of Contemporary Asia v29, n2 (1999)
  Racism is rarely far from the surface of Asian societies, and this is especially true of those multiracial societies that feel the need to promote racial tolerance as part of official ideology. Yet even in these cases, promoting racial tolerance does not necessarily imply the promotion of racial indifference. Singapore’s multiracialism, for instance, encourages a high consciousness of one’s race even as it insists on tolerance. Further, it has been considered by many as a covert form of discrimination in favour of the majority Chinese and against the minorities, especially the Malays. This article is an attempt to advance our understanding of Singapore’s idiosyncratic version of multiracialism by casting new light on the thinking of its primary architect, Senior Minister Lee Kuan Yew.
  Despite official denials there can be little doubt that there is an unofficial pro-Chinese bias in Singapore, and that in spite of the structures of “meritocracy” and sometimes because of them, the Malay minority in particular has suffered structural discrimination. Even a cursory survey of recent history confirms this impression. For two decades after separation from Malaysia in 1965, for instance, the Singapore government had an unofficial policy of excluding Malays from the Singapore Armed Forces and the police force because of concerns about their loyalty. Not only did this practice deny Malays a traditional source of employment, but it made other employers reluctant to hire them because they were, technically, still eligible to be called up. (1) At the same time, the government exaggerated, possibly unintentionally, the structural impediments to Malays’ educational advancement. At the time of separation from Malaysia, Malay students in Singapore had already been disadvantaged inadvertently because they were streamed through Malay-language schools which were staffed by under-qualified teachers, and which used substandard Malay-language text books. (2) These schools had very high attrition and failure rates from the beginning, but after separation even the successful students faced unique linguistic and academic hurdles in their pursuit of higher education. After separation, not only did the Malays find that their language had little economic value, but they discovered that their schools had not prepared them for tertiary education in the new Singapore. The first problem was that unlike Chinese-educated Chinese attending Nanyang University, and English-speaking Chinese, Indians and Eurasians attending the University of Singapore, the Malays had no tertiary institutions in which they did not face a language barrier. In fact Malay students’ command of English was so poor that they alone were required to take an oral examination as part of their entry requirements to university. Further, as part of the push for national and economic survival in newly-independent Singapore, university scholarships were restricted to those students pursuing technical and science disciplines, and the inadequately staffed and poorly resourced Malay-stream schools had left their students singularly ill-equipped to qualify or compete for these scholarships. (3) The Malay’s problem was compounded by their continuing socio-economic marginalisation, (4) and by the near-universal perception that their underachievement reflected their racial and cultural defects: that they had grown up in the “soft,” lethargic Malay Culture which did not encourage studiousness, enterprise or hard work. Between their educational and employment disadvantages, and the psychological impact of being told that their problems were the result of their ethnic culture, it is not surprising that Malays are still at an economic disadvantage today.
  Perhaps the most revealing aspect of the saga of Singapore’s Malays, however, is not the actual discrimination, but the fact that Singapore’s multiracial meritocracy has provided the rationale for its justification, and that this rationale has been effective to the point that even Malay teachers have come to accept this “cultural deficit” explanation of Malay underachievement. (5) The perception of the cultural deficiency of the Malays is, to some extent, a continuation of the prejudices fostered by the British colonial authorities who regarded the Malays as slow and lazy because they preferred their agrarian kampong lifestyle to working in tin mines for money. (6) This interpretation, however, ignores the role of former Prime Minister Lee Kuan Yew in moulding the ideological and social perceptions of Singaporeans. Although no nation’s history can ever be reduced to the story of one man, Lee Kuan Yew had such a paramount role in making modem Singapore that an understanding of that society cannot be complete without an attempt at understanding Lee himself. The remainder of this article is devoted to contributing to our understanding of Lee’s views on race.
  Lee Kuan Yew
  Understanding any aspect of Lee Kuan Yew’s career requires a syncretic approach. but fully understanding his racial views stretches holistic analysis to new limits. Lee’s views on race have been a matter of much private, but little published comment. This now changes with the publication of his authorised biography, Lee Kuan Yew: The Man and His Ideas, (7) in which Lee speaks about race with unprecedented candour. Upon close inspection, Lee’s racial beliefs prove not to be an aberration or idiosyncrasy in his thinking, but the consummation of his world view and his political thought.
  Until the late 1990s, Lee rarely allowed his public record to be sullied by any explicit statement that could be construed as racist, though on occasions he has come close to doing so. He has, for instance, argued that there are links between economic performance and race. In 1993, Lee wrote an article for The Economist in which he speculated on the state of the world in the twenty-first century, with special emphasis on Asia. (8) Lee put his own views into the mouth of a fictional Chinese Singaporean, Wang Chang, who then discussed his views with his friend, Ali Alkaff. Lee painted a picture of a prosperous twenty-first century East Asian industrial belt consisting of Japan, Korea, Taiwan, Hong Kong and coastal China, while South and South East Asia (except for Singapore) languished by comparison. Singapore, although geographically part Of South East Asia, was economically on a par with the more prosperous East Asian region. (9) In the subsequent “discussion” of these predictions, “Wang Chang” made it clear that race was a factor in his assessment, since he based his forecasting “on a people’s culture, heredity and organisational strengths.” (10) A few years earlier, Lee used his 1989 National Day Rally address to defend the Government’s programme of encouraging Chinese immigration from Hong Kong on the basis that the birth rate of Singapore’s Chinese is lower than that of the Indians and Malays. The numerical preponderance of the Chinese must be maintained, said Lee, “or there will be a shift in the economy, both the economic performance and the political backdrop which makes that economic performance possible.” (11) Lee enumerated several reasons why maintaining the Chinese proportion of the population at current levels was necessary for economic prosperity – including the “culture” and “nature” of the Chinese. Without a hint of irony, Lee also took the opportunity to assure Malays that they need not fear Hong Kong immigrants taking their jobs because the immigrants will all be high income earners. In 1977 Lee treated Parliament to a four hour post-election victory speech which could best be described as “uninhibited.” In this speech, Lee told the multi-racial chamber, “I understand the Englishman. He knows deep in his heart that he is superior to the Welshman and the Scotsman…. Deep here, I am a Chinaman.” (12) In recent times, Lee has not only been more forthright about his racial views but he has also confirmed that he held them at least as early as the beginning of the 1970s. In October 1989, in an interview with Malaysia’s New Straits Times Lee revealed that after he read Mahathir Mohamad’s The Malay Dilemma (13) in 1971 or 1972, he found himself “in agreement with three-quarters of his analysis of the problem” of the economic and educational under-performance of the Malays. (14) According to Lee and Mahathir, the problem was both cultural and genetic. (15) Lee noted with approval that Mahathir’s views were the “result of his medical training, and… he was not likely to change them.” (16)
  Indiscretion
  While Lee has been moderately circumspect in most of his public statements on race, there have been rare occasions on which he has shown less discretion than usual. The earliest such documented occasion was on 27 December 1967, when Lee addressed a meeting at the University of Singapore. (17) After his speech there was a question and answer session, in which a question was asked about “the most important factor, the X-factor, in development.” (18) Two members of the audience have given the author independent and almost identical accounts of Lee’s answer. According to Chandra Muzaffar, Lee responded in these terms:
  “Three women were brought to the Singapore General Hospital, each in the same condition and each needing a blood transfusion. The first, a Southeast Asian was given the transfusion but died a few hours later. The second, a South Asian was also given a transfusion but died a few days later. The third, an East Asian, was given a transfusion and survived. That is the X factor in development.” (19)
  Herman Paul independently gave the following account of Lee’s answer: “There were 3 women, one of them from East Asia, another from South Asia and the 3rd from S-E Asia. They were admitted to the Singapore General Hospital. Their condition was precarious, and they all received blood transfusions. The woman from S-E Asia passed away. The woman from East Asia survived. The woman from South-East Asia (20) passed away. ” (21)
  Each listener took the Southeast Asian to be a Malay or perhaps a member of one of the aboriginal races of the region. Each of them took the South Asian woman to be an Indian, and the East Asian who survived was Chinese, or perhaps Japanese or Korean. Lee revealed in this speech, as reported by Chandra Muzaffar a perception of a racial hierarchy of Asians, in which the Chinese and other East Asians are at the top, Malays and other Southeast Asians are at the bottom, and Indians and other South Asians are in between. On this occasion Lee made no attempt to disguise his views on race with discussion of related factors, such as culture. He was talking about the inherent, genetic, strength and weakness of the different races. The emphasis that Lee has placed on culture and race in economic development has varied over the years. Only 27 months after Lee argued that race is the “X-factor” in development, Lee credited “ethnic factors” with being one of the variables in economic development, though on this occasion he contradicted his December 1967 statement by arguing that these “ethnic factors” were a minor consideration compared to “cultural factors.” (22) Regardless of the balance between the two factors in Lee’s thinking, there is no room to doubt that both race and culture play related if different roles in Lee’s political thought.
  Hierarchy
  The hierarchy of races revealed in Lee’s December 1967 parable helps to explain a similar hierarchy of humiliation to which Lee referred four years earlier, when he said, “Humiliation and degradation by foreign European powers is bad enough. It was worse at the hands of a conquering Asian nation like Japan – and it will be even worse if it should be by a neighbouring power in South-East Asia.” (23) In fact, Lee’s racial hierarchy is much more complex than he indicated on either of these occasions. In 1982 he revealed his belief that Jews share with East Asians a place at the top of the racial pyramid. and that both occupy a higher place than Americans:
  “Let us not deceive ourselves: our talent profile is nowhere near that of, say, the Jews or the Japanese in America. The exceptional number of Nobel Prize winners who are Jews is no accident. It is also no accident that a high percentage, sometimes 50%, of faculty members in the top American universities on both the east and west coasts are Jews. And the number of high calibre Japanese academics, professionals, and business executives is out of all proportion to the percentage of Japanese in the total American population.” (24)
  More recently, commenting upon Charles Murray and Richard Herrnstein’s The Bell Curve: Intelligence and Class Structure in American Life, (25) Lee told his authorised biographers:
  “The Bell curve is a fact of life. The blacks on average score 85 per cent on IQ and it is accurate, nothing to do with culture. The whites score on average 100. Asians score more… the Bell curve authors put it at least 10 points higher. These are realities that, if you do not accept, will lead to frustration because you will be spending money on wrong assumptions and the results cannot follow.” (26)
  A reading of the evidence cited above suggests that Lee has always had an agenda based on the racial and cultural superiority of Singapore’s Chinese population. If this analysis is accurate, however, it requires a complementary argument which accounts adequately for the fact that Lee did not begin acting on these beliefs until the late 1970s. On the surface, such a line of argument appears plausible, since there are no shortage of external factors which could have restrained Lee’s sinocentric bias until the early 1980s. His early hostility to Chinese education, culture and language, for instance, can be explained by the fact that Lee regarded Chinese culture as a threat to Singapore’s stability because it was so closely associated with Chinese chauvinism, Chinese communism and loyalty to the People’s Republic of China. (27) As well as these internal communal factors, it is known that Lee considered that allowing even the appearance of creating a sinocentric culture in the 1960s or 1970s would have heightened tensions between Singapore and its Malay neighbours. (28) These were sufficient reasons for Lee to continue his campaign of gutting Chinese education and building a communally neutral multiracialism. By 1979, however, Singapore’s political and regional landscape had been totally transformed. Chinese culture was succumbing to the constant incursion of English language education and Western influence through the media. Nanyang University, almost the last institutional bastion of Chinese culture and Chinese communism. was demoralised, (29) and the Chinese-educated were on the verge of becoming a minority in the electorate. (30) This meant that Chinese culture was no longer seen as a major threat to Singapore’s internal stability. Furthermore, Singapore’s relations with both Malaysia and Indonesia had reached a new high thanks to the spirit of regional solidarity within ASEAN, prompted by the fall of Vietnam in 1975. (31) The post-separation siege mentality towards the Malay world was now redundant, if it had ever been valid. This development coincided roughly with the retirement, enforced or otherwise, of most of the “old -guard” of PAP leaders. By the mid-1980s Lee had surrounded himself with younger second generation leaders Substantially dependent upon his patronage, thus relieving Lee of another constraint. The sinicization of Singapore was now a political possibility for Lee, and according to the logic of this argument, he then took the opportunity to act on his racial beliefs.
  While this thesis goes some way towards explaining Lee’s actions, it faces serious problems. It is important. for instance, to acknowledge that not only did Lee show no signs of acting on Chinese racial or cultural supremacist beliefs until the very end of the 1970s, but for many of those years he was widely demonised as an enemy of Chinese culture. Alex Josey wrote in 1974 that “within ten or fifteen years, Lee Kuan Yew expects the Chinese language to be unimportant, ” (32) and this seemed a fair assessment. The majority of Chinese parents were choosing English as the first language for their children’s education since English was the language which led to good jobs and upward social mobility. (33) Nanyang University was struggling to survive and was under a continuing cloud of suspicion that it was fostering Chinese chauvinism and communism. This suspicion had lead the Government to “disperse” former communist Chinese-educated students to universities in Australia, Canada and New Zealand, rather than allow them to study at Nanyang. (34) In 1971 two Chinese language newspapers, Sin Chew Jit Poh and Nanyang Siang Pau were brought to heel for allegedly promoting Chinese chauvinism and accusing the government of killing Chinese education and the Chinese language.(35)
  These factors by themselves undermine the thesis that Lee was always a closet Chinese Supremacist. Consideration must be given also to the testimony of Lee’s close associates from those early decades, who flatly contradict the picture of Lee Kuan Yew as a Chinese cultural or racial supremacist. Goh Keng Swee was Lee’s right hand man for twenty years in government, at one stage rising to the position of First Deputy Prime Minister. When Goh was shown Chandra Muzaffar’s account of Lee’s December 1967 parable, he was genuinely shocked and lost for words. Finally he stammered. “I can’t imagine he spoke in such crude terms.” (36)
  E.W. Barker, a Minister in Lee’s Cabinet for more than twenty years and his friend for more than two decades before that, was equally adamant in interview that “there was nothing of this race business in Cabinet. I wouldn’t have served if it was a pro-Chinese government, but it was not.” (37) While Lee believed in his heart that the Chinese were genetically and culturally superior, he separated this belief from his public policy. Only in the late 1970s did his racial beliefs begin to exert a noticeable influence upon public policy. The discrepancy between the picture of the Chinese, racial and cultural supremacist which we are able to paint from a collage of’ Lee’s words is barely reconcilable with Lee’s public record up to the late 1970s and with the accounts given by his close associates of forty and fifty years. It is obvious that the thesis that Lee was restrained from acting on his beliefs by external forces is insufficient. As is the case with most aspects of Lee’s career, the story is much more complicated, and requires a detailed study of the gradual development of his political thought.
  Origins
  At this stage it is important to consider the origins of Lee’s racial views. It is natural to assume that Lee’s beliefs stem directly from prejudices he learnt as a child. While there is a certain likelihood in this line of approach, Lee’s own accounts suggest that he arrived at his racial views as a result of observation, empirical enquiry and study as an adult: “I started off believing all men were equal. I now know that’s the most unlikely thing ever to have been, because millions of years have passed over evolution, people have scattered across the face of this earth, been isolated from each other, developed independently had different intermixtures between races, peoples, climates, soils. …I didn’t start off with that knowledge. But by observation, reading, watching, arguing, asking, that is the conclusion I’ve come to.” (38)
  Lee maintains that at some stage before the late 1960s he had acted under the assumption that all races were equal, but bitter disappointment convinced him that the reality was otherwise: “When we were faced with the reality that, in fact, equal opportunities did not bring about more equal results, we were faced with [an] ideological dilemma. … In other words, this Bell curve, which Murray and Herrnstein wrote about, became obvious to us by the late ’60s.” (39)
  The evolution of Lee’s racism was a long process. According to Lee himself he began to form his views on race while he was a student in London. (40) He has described how his ideas firmed in 1956 on a visit to Europe and London, (41) and then reached their full force in the Malaysia period. (42) The details and implications of Lee’s account of the development of his racial views are considered later in this article, but one must be sceptical that his adult mind was ever a tabula rasa on the question of race. Lee likes to consider himself a pure empiricist who can rise above preconceptions and prejudices, but it seems reasonable to assume that the very questions he asked as an adult, and his early fascination with questions of race sprang from an existing, possibly unconscious world view in which race was an all-pervasive feature.
  In racially conscious Singapore it would have been difficult to have grown up without exposure to racial stereotyping. Further, the Chinese of Lee’s parents’ and grandparents’ generations grew up in a culture which emphasised familial piety and ancestor worship and who were naturally proud of both their ancestry and their tenuous association with the glories of Chinese civilisation. Ethnic pride can slip easily into racial prejudice in the most racially unconscious society, and Singapore was and is anything but racially unconscious. We might believe Lee when he maintains that he had, at some stage in his early adult life, come to the intellectual conviction that all races are equal. His childhood, however, was steeped in racial stereotyping that meant that questions of race were never far from the surface of his dynamically inquisitive mind, and deep seated stereotypes were always ready to challenge race-blind explanations of the world. Hence, when he visited other countries, even as a student, he took his racial consciousness with him. He has told his biographers, “I visited Europe during my vacation (as a student) and then saw India, Pakistan, Ceylon, Indonesia, Japan, Germany … You look for societies which had been more successful and you ask yourself why.” (43) Note Lee’s assumption that a society’s “success” can be judged by a universal standard of progress and development.
  For Lee it was natural to judge peoples according to the how high up the ladder of progress they had climbed, and his background made him prone to place people in racial and cultural categories when making such judgements.
  Rationale
  Lee may have brought the kernel of his racial prejudices intact from childhood, but as an adult he has woven an intricate argument to rationalise and develop his view. His argument rests on four pillars: an environmental determinism based upon a distortion of Arnold Toynbee’s “Challenge and Response” thesis; a medieval scientism which gives an important role to ductless glands in determining a person’s and a people’s drive to achieve; a Lamarckian view of evolution; and a belief in culturally-based eugenics and dysgenics. The influence of Arnold Toynbee on Lee since the mid-1960s is well documented in speeches and inter-views. From 1967 onwards Lee acknowledged Toynbee as a source of his ideas. (44) It is less well-known that Lee began quoting Toynbee’s “Challenge and Response” thesis in Cabinet meetings as soon as the PAP came to power in 1959, (45) and that Toynbee was widely read and vigorously discussed in Lee’s circle of friends at Cambridge University. (46) The connection between Toynbee’s thesis and Lee Kuan Yew’s racial beliefs is convoluted, but it is the lynch pin of Lee’s rationalisation of his Chinese racial suprematism.
  Do also read A. Kadir Jasin’s Malaysia-Singapore: Who will win the poker game?
  AsiaViews, Edition: 34/III/Aug/2006
  “While Malaysia is embroiled in a political spat between the past and present Prime Ministers, its southern neighbour Singapore, well-known for its astuteness and opportunistic streak, might just gain the upper hand.
  DON’T YOU JUST LOVE SINGAPOREANS? IN THEIR OWN ANNOYING kiasu way, they’re pretty nice fellows. And we have to hand it to them that they are good.
  Driven by an extreme fear of losing, they have developed for themselves a survival kit that is second to none in this region…..
  Continuing my response to MM Lee’s provocative comments, I would like to register my protest about his unsubstantiated claims and would instead focus on his blatant political agenda of sinicization of Singapore and, by extension, Southeast Asia.
  My indignation was further fueled last night when NIA and I failed to find any signage that would lead us to KLPAC to watch ‘Anak Bulan Di Kampong Wa’ Hassan’ by Alfian bin Sa’at (http://www.kakiseni.com), a play that captures the sense of dispossession/displacement among the Singapore Malays when the last Malay kampung succumbs to modernization. May I reiterate that my maternal family lived that very experience when our kampung homes and lifestyles at Kampung Melayu Kaki Bukit, Kampung Wa’ Tanjung, Geylang Serai, Sembawang, etc. had to make way for “progress and development” in the form of factories and high-rise flats (“Flattened and flatted”, according to my cousin).
  Far from romanticising an idyllic Malay kampung life, especially in terms of hygiene, sanitation and drainage infrastructure, I found myself drawn into the discourse of alternative economic models some fifteen years ago while searching for the ‘meaning’ of development (see for example, No. 11 Treaty on Alternative Economic Models, http://habitat.igc.org/treaties/at-11.htm, published works of Sohail Inayatullah and Amartya Sen).
  The dominant economic paradigm is at least one theory that MM Lee and MM (Mahathir Mohamad), Malaysia’s former (?) PM, both embrace and uphold. The other would, of course, be their contested theory of eugenics that propunded the genetic and cultural inferiority of the Malays. The “soft”, lethargic Malay Culture is the simple and perfect explanation for the “cultural deficit” thesis on “educational under-performance” of the Malays (and thus professional incompetency may I add) in the face of rapid Modernization and Globalization.
  Here, I would like to argue, based on my own experience of teaching at both public and private institutions of higher learning for more than twenty years, it is generally vision and policy that determine the standards of excellence and the quality of academics and undergraduates rather than genetic and cultural factors. The consumer ethos towards education and knowledge, that is, students as “clients” and academic staff as “service providers”, as succintly described in an article “On the Uses of a Liberal Education: I. As Lite Entertainment for Bored College Students” (userwww.service.emory.edu/~pthoma4/Hirst-Maritain-Freire-Noddings-Edmundson.htm), is a major contributing factor to the deteriorating state of higher education here and elsewhere. So, allow me to state the painful truth that the intellectual quality and language proficiency, for both English and Bahasa Melayu, of local undergraduates, regardless of their ethnic background, have really gone down the drain over the last twenty years.
  However, perhaps endemic to Malaysia is the self-defeating practice of instituting a zero-failure policy (in other other words, 100 percent passes) as a denial of reality (that there will be students who do not study and will, therefore, fail their examinations) or safeguard against disappointment, mostly amongst administrators and parents. That is the simple reason why we are churning out more and more sub-standard and unemployable graduates every year (www.islam-online.net/English/News/2006-09/09/05.shtml).
  “Menang sorak, kampung tergadai” (Living in a fantasy world, that ignores current realities – a liberal translation) is the myth we live by as evidenced through speeches by elite champions of ethnic interests at convocation ceremonies which touted the phenomenal growth of student enrolment in a short period of time. The case of Nor Amalina Che Bakri who scored 17A1s in the 2004 SPM Exams and the unsavoury response to her achievement (blog.geminigeek.com/archives/2006/03/manual-spammer-is-stupid) is symptomatic of the residual impact of intense ethnic competition in the field of education. And Malaysians certainly do not need incitements to racial hatred and public discontent from neighboring leaders of state, south and north of the border (recently ousted and topic for another day) to further exacerbate ethnic rivalry. Amin.

 12. assalamualaiakum… baru sahaja terbaca topik yang menarik ni… walaupun saya asal sabah… tapi ayah saya anak jati johor… dan isu di atas sedikit mendukacitakan saya… banyak perkara pelik dan mostly negative setelah pimpinan umno ni bertukar tangan…. kalo dahulu 2-3 tahun yang lepas… isu2 yang timbul hanyalah isu biasa yg kebanyakannya melibatkan politik..tapi sekarang ni lain plak isunya..perkara politik kelihatan sudah tidak menjadi masalah..tetapi perkara yang lebih berat makin berleluasa..isu tanah melayu di ceroboh sewenangnya oleh bangsa cina…isu gejala sosial yang melampau2… isu tanah melayu…isu keagaaman… apa nak jadi malaysia… Ya Allah ya Tuhanku..selamatkan laa malaysia dan orang melayu….aminn..

 13. […] Biggum Dogmannsteinberg Kepentingan Melayu terabai dalam WPI […]

 14. A

  Bigdogdotcom has a good review on a …

 15. […] RM 140 billion, dalam tempoh 15 tahun pertama perlaksanaanya. Ada antara mereka merasakan bahwa kepentingan Melayu terabai dalam WPI, terutamanya apabila Tun Musa mengesahkan bahawa sebahagian dari perlaksanaan Dasar Ekonomi Baru […]

 16. […] mereka sekata, terutama dari aspek kepakaran, pendidikan dan latihan dan kini dengan keputusan ini, orang orang Melayu akan tertinggal dan terabai dalam pembangunan korridor ekonomi yang menjanjikan pelaburan bernilai RM 140 billion […]

 17. […] nyatanya, ujud program program dalam korridor ekonomi  yang dipacu  GLC ini sebenarnya membelakangkan kepentingan  Melayu. Sebagai contohnya  ialah WPI. Pengerusi  IDRA Tun Musa Hitam mengumumkan bahawa Dasar Ekonomi […]

 18. […] Kemudian pelancaraan dan perlaksanaan projek pembangunan mega ‘Wilayah Pembangunan Iskandar’ November 2006, yang dilihat sebagai satu keputusan yang akhirnya akan ‘menguntungkan Singapura berbanding diri sendiri’, kerana membeli peluang industri sokongan bernilai rendah republik itu dipindah dan segala sumber negara pulau-bandaraya itu ditumpu sepenuhnya kepada industri nilai tinggi seperti ICT, bio-teknologi, perkhidmatan kewangan dan pasaran modal. Malah WPI juga akan melaksanakan pembangunan dimana kepentingan Melayu sebenarnya akan terabai. […]

 19. […] Abdullah long time mentor, now made IDRA Advisory Panel Chairman Former Deputy Prime Minister Tun Musa Hitam made the announcement in Johor Bahru March last […]

 20. […] Abdullah long time mentor, now made IDRA Advisory Panel Chairman Former Deputy Prime Minister Tun Musa Hitam made the announcement in Johor Bahru March last […]

 21. […] Abdullah long time mentor, now made IDRA Advisory Panel Chairman Former Deputy Prime Minister Tun Musa Hitam made the announcement in Johor Bahru March last […]

 22. Sebagai anak melayu jati daripada Kampung Awat, Segamat Johor dan cucu kepada Hj Abdul Manaf b Hj Jamaludin dan cicit kepada Hj Jamaludin dan cicau kepada Hj Zabidi, iaitu datuk keturunan saya yang membuka Kampung Awat, Batu Anam, Segamat Johor, saya berasa bangga dengan adanya South Johor Economic Region (SJER). Tahniah kepada Sultan Johor dan kepimpinan Johor kerana usaha murni mereka bagi mempertabatkan jajahan Johor

 23. Saya bersetuju bahawa Melayu terabai dalam projek WPI kerana itu sememangnya adalah program yang terancang kaum Yahudi untuk menghapuskan Islam dan umat Islam daripada bumi Melayu kita ini dengan kerja sama dan pakatan daripada pemimpin-pemimpin Melayu dalam kerajaan kita ini termasuklah Che Det Paria, Pak Lah Lembik dan Najib. Kemasukan British ke tanah Melayu adalah perancangan Yahudi untuk mengatasi dan menguasai Islam di Tenggara Asia. Umat Islam akan terus terabai dan disisihkan bukan sahaja setakat WPI malah dalam seluruh pembangunan negara kita. Ini adalah sesuatu yang semestinya disedari dan difahami oleh seluruh umat Islam kita sekelian. Mengapakah perlunya WPI sedangkan kita sudah ada Kejora, apakah selama ini kita orang-orang Melayu, khususnya Melayu Johor, tidak menyedari bahawa Kejora telah dipinggirkan sejak Che Det berkuasa lama dahulu lagi!

  Kejora dipinggirkan sejak tiga dekad yang lalu oleh Che Det, talibarut Yahudi di Malaysia – mengapakah selama ini kita diam sahaja? Begitulah juga Dara, Kesedar, Ketengah, Perda – kesemuanya dipinggirkan oleh Che Det. Malah DEB sudah lama dipinggirkan oleh Che Det dan Pak Lah, dan kini Najib terus sahaja membuangkannya begitu sahaja, namun orang-orang Melayu sekadar berdiam diri sahaja, malah ada yang bertepuk tangan kegembiraan seperti pak Kadok kalah judi menang sorak kampong tergadai.

  Mula-mulanya Singapura menjadi hak Cina, kemudian diikuti WPI, kemudian seluruh Johor akan menjadi hak Cina – apakah orang-orang Melayu Johor akan bertepuk tangan macam orang-orang Melayu Singapura juga dan macam pak Kadok yang masyhor itu? Nampaknya matlamat Yahudi sudahpun berjaya dan akan terus mencatat kejayaan-kejayaan yang semakin besar di bumi kita.

  Yahudi akan membawa masuk pelaburan-pelaburan yang besar untuk memajukan WPI untuk faedah Cina Singapura dan Cina Malaysia. Sudah nampak kini WPI akan menjadi pusat pembangunan yang terbesar di Malaysia yang akan mengatasi KL, Lembah Kelang, Putrajaya dan Selangor. Anak cucu kita tidak akan menganggur di masa-masa hadapan kerana mereka akan dapat ‘makan gaji’ dengan korporat-korporat Cina di WPI. Pak Kadok akan kata, “inilah kehebatan kerajaan Melayu!”

  Bangkitlah wahai orang-orang Melayu Johor, jangan tidur! Johor Baru dan WPI akan menjadi Bandaraya yang terbesar di Tenggara Asia, iaitu lebih besar daripada Singapura, Bangkok, Manila, Jakarta, Ho Chi Min dan Hanoi, tetapi kita semuanya akan terus terpinggir dan kekal sebagai Pak Kadok sahaja!

 24. Assalamualaikum!

  DEMOKRASI – AGAMA YANG SYIRIK DAN KUFUR

  Umat Islam kita di Malaysia kini telah disesatkan dengan kesesatan yang amat jauh oleh Ahlil Kitab sehingga kita tidak menyedari bahawa :

  1. Para pemimpin kita yang terdiri daripada ahli-ahli PARLIMEN dan DUN adalah TUHAN-TUHAN MANUSIA yang berkuasa dan berdaulat ke atas seluruh umat manusia serta mereka itu adalah TUHAN-TUHAN MANUSIA yang DISEMBAH oleh manusia;

  2. Seluruh umat Islam kita yang menjadi rakyat yang diperintah ini adalah orang-orang yang MELANTIK para pemimpin kita ini sebagai TUHAN-TUHAN yang berkuasa dan berdaulat ke atas kita serta kitalah yang menjadi para PENYEMBAH yang menyembah Tuhan-tuhan manusia ini;

  3. Demokrasi ini adalah satu agama ciptaan manusia yang syirik dan kufur kerana ianya adalah terdiri daripada konsep-konsep Uluhiyah dan Rububiyah Manusia yang menafi, menolak, mengingkari dan menentang konsep-konsep Uluhiyah dan Rububiyah Allah yang terkandung di dalam kalimah Laailaahaillallah.

  Demokrasi adalah agama ciptaan manusia yang syirik dan kufur kerana ianya adalah agama yang didasarkan kepada AQIDAH yang syirik dan kufur yang terdiri daripada ULUHIYAH dan RUBUBIYAH MANUSIA yang berkontradiksi secara total dengan Aqidah Islam, iaitu Uluhiyah dan Rububiyah Allah dan Laailaahaailallah. Faktor yang menjadi asas kepada AQIDAH DEMOKRASI ialah undang-undang demokrasi yang diciptakan oleh manusia dan yang ditaati oleh manusia, manakala asas kepada AQIDAH ISLAM ialah undang-undang yang diciptakan oleh Allah dan yang ditaati oleh manusia.

  Negara Malaysia kita ini adalah negara yang syirik dan kufur kerana ia mengamal, mengimani dan menganuti agama demokrasi yang syirik dan kufur .

  AGAMA ISLAM :

  1. AQIDAH ISLAM adalah ciptaan Allah dan daripada Allah yang terdiri daripada RUBUBIYAH DAN ULUHIYAH ALLAH :

  i. Rububiyah Allah bererti bahawa Allah itu adalah TUHAN bagi manusia kerana HANYA Dia sahaja yang mempunyai HAK dan KUASA ke atas Kedaulatan, Otoriti dan Undang-undang dan Dia juga mempunyai HAK untuk MENGABDIKAN MANUSIA KEPADA KUASA -NYA;

  ii. Uluhiyah Allah bererti Allah itu adalah TUHAN yang tunggal bagi manusia kerana segala kedaulatan, otoriti dan undang-undang yang dimiliki, dibuat dan diluluskan oleh Allah itu adalah DITAATI dan DIPATUHI oleh seluruh manusia yang diperintah;

  2. SYARIAT ISLAM adalah terdiri daripada segala PERATURAN dan UNDANG-UNDANG yang dimiliki, dibuat dan diluluskan oleh Allah;

  3. AKHLAK ISLAM adalah daripada Allah yang mengikut neraca-neraca dan nilai-nilai daripada Allah yang dikuatkuasakan oleh peraturan dan undang-undang Allah.

  AGAMA DEMOKRASI :

  Demokrasi adalah agama yang syirik dan kufur kerana ianya adalah didasarkan kepada Aqidah, Syariat dan Akhlak yang syirik dan kufur :

  1. AQIDAH DEMOKRASI adalah ciptaan manusia yang selain daripada Allah yang terdiri daripada RUBUBIYAH DAN ULUHIYAH MANUSIA :

  i. Rububiyah Manusia bererti para pemerintah itu adalah TUHAN-TUHAN bagi manusia kerana mereka mempunyai HAK dan KUASA ke atas Kedaulatan, Otoriti dan Undang-undang dan mereka mempunyai HAK untuk MENGABDIKAN MANUSIA KEPADA KUASA MANUSIA;

  ii. Uluhiyah Manusia bererti para pemerintah itu adalah TUHAN-TUHAN bagi manusia kerana segala kedaulatan, otoriti dan undang-undang yang dibuat dan diluluskan oleh para pemerintah itu adalah DITAATI dan DIPATUHI oleh golongan manusia yang diperintah;

  2. SYARIAT DEMOKRASI yang terdiri daripada segala PERATURAN dan UNDANG-UNDANG yang dibuat dan diluluskan oleh parlimen (fasal 44 Perlembagaan Negara) adalah ciptaan manusia yang selain daripada Allah;

  3. AKHLAK DEMOKRASI yang wujud dan berkembang di bawah kekuasaan dan undang-undang manusia adalah mengikut neraca-neraca dan nilai-nilai manusia yang dikuatkuasakan oleh peraturan dan undang-undang manusia.

  Perbandingan di antara agama Islam dengan agama demokrasi memberi gambaran yang jelas bahawa demokrasi ini adalah satu agama, iaitu agama yang syirik dan kufur. Demokrasi yang didasarkan kepada Rububiyah dan Uluhiyah Manusia adalah agama manusia yang syirik dan kufur.

  Umat Islam kita yang mengamal dan mempraktikkan agama demokrasi adalah orang-orang yang terlibat dengan KESYIRIKAN dan KEKUFURAN dalam keadaan-keadaan dan bentuk-bentuk seperti berikut :

  1. Mereka telah mengifradkan (menyerahkan, menganugerahkan, memberikan) sifat Rububiyah kepada manusia yang mempunyai pengertian-pengertian dan impilikasi-implikasi seperti berikut :

  a) Mereka mengisbatkan (mengiktiraf, mengakui, menerima, menyetujui) Rububiyah Manusia yang melibatkan mereka dengan KUFUR ISBAT yang mengingkari kalimah Laailaahaillallah dan yang mengeluarkan mereka daripada agama Allah kerana ia telah mengiktiraf, menyetujui, meredhai dan menerima konsep Rububiyah Manusia;

  b) Mereka mengimani, menganuti dan mengamalkan agama yang syirik dan kufur kerana mereka mengamal dan mempraktikan sistem politik demokrasi sedangkan demokrasi kita ini adalah satu agama, iaitu agama yang syirik dan kufur;

  c) Mereka melantik para pemerintah mereka sebagai TUHAN-TUHAN bagi manusia kerana mereka itu (para pemerintah) mempunyai hak dan kuasa untuk MEMERINTAH ke atas manusia;

  d) Mereka melantik para pemerintah mereka sebagai TUHAN-TUHAN bagi manusia kerana mereka itu (para pemerintah) mempunyai hak dan kuasa untuk membuat dan meluluskan PERATURAN dan UNDANG-UNDANG untuk manusia,

  e) Mereka melantik para pemerintah mereka sebagai TUHAN-TUHAN bagi manusia kerana mereka itu (para pemerintah) mempunyai hak dan kuasa untuk mengabdikan manusia kepada kuasa manusia,

  f) Mereka melantik para pemerintah mereka sebagai TUHAN-TUHAN bagi manusia kerana mereka itu (para pemerintah) mempunyai hak dan kuasa untuk untuk menentu dan menggariskan neraca-neraca pertimbangan dan batas-batas keadilan dan kezaliman dalam kehidupan manusia;

  g) Mereka melantik para pemerintah mereka sebagai TUHAN-TUHAN bagi manusia kerana mereka itu (para pemerintah) mempunyai hak dan kuasa untuk menentu dan menggariskan yang halal dan haram, yang baik dan buruk serta kemuliaan dan kehinaan dalam kehidupan manusia.

  2. Mereka menafikan sifat Rububiyah Allah yang mempunyai pengertian-pengertian dan impilikasi-implikasi seperti berikut :

  a) Mereka terlibat dengan KUFUR NAFI kerana mereka menafi dan menolak Rububiyah Allah yang mengingkari kalimah Laailaahaillallah dan yang mengeluarkan mereka itu daripada agama Allah;

  b) Mereka menafi agama Allah yang mengingkari kalimah Laailaahaillallah dan yang mengeluarkan mereka daripada agama Allah kerana mereka mengimani, menganuti dan mengamalkan agama demokrasi yang syirik dan kufur;

  c) Mereka menafikan Allah sebagai Tuhan yang layak dan berhak untuk berkuasa dan memerintah ke atas manusia kerana mereka menyerahkan hak untuk berkuasa dan memerintah itu kepada manusia;

  d) Mereka menafikan Allah sebagai Tuhan yang berhak dan berkuasa untuk membuat peraturan dan undang-undang untuk manusia kerana mereka menyerahkan hak dan kuasa itu kepada manusia;

  e) Mereka menafikan Allah sebagai Tuhan yang berhak dan berkuasa untuk mengabdikan manusia kepada kuasa Allah kerana mereka menyerahkan hak dan kuasa itu kepada manusia;

  f) Mereka menafikan Allah sebagai Tuhan yang berhak dan berkuasa untuk menentu dan menggariskan neraca-neraca pertimbangan dan batas-batas keadilan dan kezaliman dalam kehidupan manusia kerana mereka menyerahkan hak dan kuasa itu kepada manusia;

  g) Mereka menafikan Allah sebagai Tuhan yang berhak dan berkuasa untuk menentu dan menggariskan yang halal dan haram, baik dan buruk serta kemuliaan dan kehinaan dalam kehidupan manusia.kerana mereka menyerahkan hak dan kuasa itu kepada manusia.

  3. Mereka mengifradkan (menyerahkan, menganugerahkan, memberikan) sifat Uluhiyah kepada Manusia yang mempunyai pengertian-pengertian dan impilikasi-implikasi seperti berikut :

  a) Mereka mengisbatkan (mengiktiraf, mengakui, menerima, menyetujui) Uluhiyah Manusia yang melibatkan mereka itu dengan KUFUR ISBAT yang mengingkari kalimah Laailaahaillallah dan yang mengeluarkan mereka itu daripada agama Allah kerana mereka itu telah mengiktiraf, menyetujui, meredhai dan menerima konsep Uluhiyah Manusia;

  b) Mereka melantik manusia sebagai Tuhan-tuhan yang layak dan berhak untuk disembah kerana mereka menyerahkan sifat Uluhiyah kepada manusia.

  c) Mereka melantik manusia sebagai Tuhan-tuhan yang layak dan berhak untuk disembah kerana segala peraturan dan undang-undang yang dibuat oleh manusia itu ditaati dan dipatuhi manusia;

  4. Mereka menafikan sifat Uluhiyah Allah yang mempunyai pengertian-pengertian dan impilikasi-implikasi seperti berikut :

  a) Mereka terlibat dengan KUFUR NAFI kerana mereka menafi dan menolak Uluhiyah Allah yang mengingkari kalimah Laailaahillallah dan yang mengeluarkan mereka itu daripada agama Allah;

  b) Mereka menafikan Allah sebagai Tuhan yang layak dan berhak untuk disembah kerana mereka menyerahkan sifat Uluhiyah kepada manusia;

  c) Mereka menafikan Allah sebagai Tuhan yang layak dan berhak untuk disembah kerana mereka tidak mentaati dan mematuhi peraturan dan undang-undang Allah.

  5. Mereka tidak mengamalkan konsep-konsep NAFI dan ISBAT dalam kehidupan mereka yang mempunyai pengertian-pengertian dan impilikasi-implikasi seperti berikut :

  a) Mereka tidak menafikan Peraturan dan Undang-undang Manusia yang membatalkan syahadah mereka dan yang mengeluarkan mereka daripada agama Allah;

  b) Mereka tidak mengisbatkan Peraturan dan Undang-undang Allah yang membatalkan syahadah mereka dan yang mengeluarkan mereka daripada agama Allah;

  c) Mereka tidak menafikan Uluhiyah dan Rububiyah Manusia yang membatalkan syahadah mereka dan yang mengeluarkan mereka daripada agama Allah;

  d) Mereka tidak mengisbatkan Uluhiyah dan Rububiyah Allah yang membatalkan syahadah mereka dan yang mengeluarkan mereka daripada agama Allah

  Umat Islam kita yang mengamalkan sistem politik demokrasi adalah orang-orang yang terlibat dengan kesyirikan dan kekufuran kerana mereka menafi, menolak, mengingkari dan menentang dengan aktif dan total terhadap Rububiyah dan Uluhiyah Allah, dan kerana mereka mengiktiraf, menyetujui, menerima dan meredhai Rububiyah dan Uluhiyah Manusia – kedua-duanya ini bererti mereka menafi, menolak, mengingkari dan menentang dengan aktif dan total terhadap kalimah Laailaahaillallah yang mengeluarkan mereka ini daripada agama Allah. Umat Islam kita mengingkari kalimah Laailaaahaillallah bukan dengan niat, iktiqad dan qasad di dalam hati mereka, tetapi mereka mengingkarinya dengan amalan dan perbuatan yang justeru mereka itu bukanlah terlibat dengan Kufur Iktiqadiyah, tetapi Kufur Amaliyah yang mengeluarkan mereka daripada agama Allah.

  Umat Islam kita melantik manusia sebagai Tuhan-tuhan Manusia dan selepas itu mereka menyembah Tuhan-tuhan Manusia ini – kesemuanya ini mengeluarkan mereka daripada agama Allah! Ini adalah sikap dan perbuatan yang merosakkan Laailaahaillallah dan yang mengeluarkan mereka daripada agama Allah, kerana :

  1. Tidak ada IJTIHAD dan MASLAHAH dalam masalah AQIDAH;

  2. Falsafah “matlamat menghalalkan cara” tidak dapat diterima oleh Islam kerana ianya adalah falsafah Barat dan cara pemikiran Barat yang syirik dan kufur yang dikembangkan oleh Machiavelli;

  3. Matlamat perjuangan adalah daripada Laailaahaillallah dan cara perjuangan adalah juga daripada Laailaahaillallah – matlamat perjuangan dan cara perjuangan adalah daripada sumber yang satu dan sama, iaitu daripada Laailaahaillallah, sedangkan cara perjuangan melaui proses dan jalan demokrasi adalah berkontradiksi dengan Laailaahaillallah.

  Tiada pilihan yang lain yang lebih bijak dan baik bagi seluruh umat Islam kita melainkan mereka hendaklah segera dan tegas mengeluarkan diri mereka daripada berjuang dan beroperasi di bawah sistem politik demokrasi ini dan mereka hendaklah hanya berjuang melalui Metod Islam daripada Allah dan Rasul-Nya sahaja yang sudah tersedia wujud di dalam al-Quran, Sunnah dan Sirah. Umat Islam kita yang wujud dan menjalani kehidupan di bawah sistem politik demokrasi yang syirik dan kufur ini akan hanya dapat memelihara dan mempertahankan kesempurnaan pegangan dan amalan kalimah Laailaahaillallah dengan cara mengamalkan segala sikap, tindakan dan amalan seperti mana yang dikenalpastikan di sini :

  1. Memahami, menyedari dan meyakini kesyirikan dan kekufuran demokrasi;

  2. Tidak mengambil bahagian dan mengamalkan sistem politik demokrasi;

  3. Memisah, memencil dan mengasingkan diri daripada demokrasi, kerajaan demokrasi dan segala proses politik demokrasi;

  4. Tidak meredhai dan menyetujui demokrasi dan kerajaan demokrasi serta membencinya;

  5. Tidak menghalal dan membolehkan amalan demokrasi dan sistem politik demokrasi;

  6. Mengisytiharkan kekufuran kerajaan demokrasi dan perintah Allah untuk menghancurkannya untuk kemudiannya digantikan dengan sebuah Negara Islam;

  7. Menafi, menolak, mengingkari dan menentang dengan terbuka, aktif dan total terhadap demokrasi dan kerajaan demokrasi ;

  8. Mengamalkan sikap tanpa kompromi dan berkonfrantasi dengan kerajaan demokrasi sehingga ia mengalami kehancuran;

  9. Tidak bersikap “neutral” dan berkecuali terhadap kerajaan demokrasi;

  10. Membentuk dan menyertai satu Pergerakan Islam untuk menentang dan menjatuhkan kerajaan demokrasi dan untuk memperjuangkan Islam melalui Metod Islam supaya ia muncul sebagai satu agama yang berkuasa dan memerintah dengan menguatkuasakan segala undang-undang dan sistem hidup daripada Allah.

  Inilah jalan Laailaahaillallah dan inilah sahaja jalan dan cara bagi seluruh umat Islam kita untuk menyelamatkan diri mereka daripada terlibat secara langsung dengan kesyirikan dan kekufuran.

  Prinsip-prinsip syura, ijma’, egalitarianism, kebebasan dan pluralism dalam Islam adalah bersumberkan daripada wahyu yang sama sekali berbeza dengan prinsip-prinsip yang sama yang wujud dalam sistem demokrasi, iaitu prinsip-prinsip ciptaan manusia yang diasaskan kepada nilai-nilai dan neraca-neraca pertimbangan daripada manusia. Dalam pada itu, prinsip-prinsip syura, ijma’, egalitarianism, kebebasan dan pluralism yang sedang diperkatakan ini, baik dalam Islam mahupun dalam demokrasi, bukanlah AQIDAH, dan justeru prinsip-prinsip ini sudah semestinya bukanlah faktor-faktor yang boleh menentukan status Islam ataupun kufurnya demokrasi atau mana-mana fahaman ciptaan manusia yang lain. Justeru, kewujudan atau ketiadaan prinsip-prinsip ini dalam sistem politik demokrasi, tidak boleh dijadikan faktor-faktor yang menentukan Islam atau kufurnya sistem politik demokrasi kita ini. Status Islam ataupun kufurnya sistem politik demokrasi kita ini hanyalah ditentukan oleh AQIDAH, iaitu samada ianya adalah diasaskan kepada Uluhiyah dan Rububiyah Allah ataupun Uluhiyah dan Rububiyah Manusia sahaja, dan tidak faktor-faktor ataupun unsur-unsur yang selain daripadanya.

  METOD PERJUANGAN ISLAM

  Metod Islam untuk meruntuh dan menghapuskan kerajaan manusia yang syirik dan kufur ini untuk kemudianya digantikan dengan kerajaan Allah atau al-Khilafah adalah jalan al-Quran, Sunnah dan Sirah, ini termasuklah pelancaran Jihad, Perang dan Revolusi.

  Sikap dan tindakan Rasulullah saw terhadap agama dan kekuasaan Jahiliyah semasa di zaman Jahiliyah Makkah :

  1. Mengisytiharkan kalimah Laailaahaillallah untuk menegakkan kekuasaan Islam dan sistem kehidupan Islam, serta matlamat untuk menghapuskan kekuasaan Jahiliyah;

  2. Mengisytiharkan agama jahiliyah Mekah sebagai agama yang syirik dan kufur;

  3. Tidak mengamal, mengimani dan menganuti agama Jahiliyah;

  4. Tidak membolehkan amalan agama Jahiliyah bagi tujuan perjuangan Islam;

  5. Tidak mengiktiraf dan bersetuju terhadap agama Jahiliyah;

  6. Tidak bersetuju untuk menyerahkan hak dan kuasa untuk membuat peraturan dan undang-undang kepada manusia;

  7. Tidak mentaati peraturan dan undang-undang manusia;

  8. Menafi, menolak, mengingkari dan menentang dengan terbuka, aktif dan total terhadap agama Jahiliyah;

  9. Memisah dan mengasingkan diri daripada kepimpinan kufur dan kekuasaan kufur serta untuk memusuhi dan membencinya;

  10. Mengamalkan sikap tidak berkompromi dan non-konformis terhadap agama Jahiliyah;

  11. Mencabar dan mengancam agama Jahiliyah yang sedang berkuasa dan berdaulat;

  12. Bersedia dan sanggup untuk dizalimi dan ditindas oleh kekuasaan Jahiliyah dengan ketara dan berpajangan;

  13. Konfrantasi terbuka terhadap kerajaan yang syirik dan kufur yang sedang memerintah dan berdaulat ke atas kita ;

  14. Setelah memperolehi kekuatan, Islam akan melancarkan Jihad dan Perang terhadap Jahiliyah untuk menghapuskan sistem pengabdian manusia kepada kuasa manusia dan untuk mengembalikan pengabdian seluruh umat manusia kepada Allah sahaja.

  Inilah jalan dan metod perjuangan Rasulullah saw semasa dalam era Mekah yang sama sekali berbeza dan berkontradiksi dengan jalan dan cara umat Islam kita di Malaysia kini. Baginda memisah dan mengasingkan kumpulan umat Islam daripada masyarakat Jahiliyah dan meletakkanya di bawah kepimpinan yang baru yang dipimpin oleh beliau sendiri yang mencabar dan mengancam kepimpinan Jahiliyah. Baginda mengamalkan sikap dan tindakan-tindakan penafian, penolakan, pengingkaran dan penentangan yang terbuka, aktif dan total terhadap agama Jahiliyah, kepimpinan Jahiliyah dan kerajaan Jahiliyah Mekah.

  METOD ISLAM – JIHAD , PERANG DAN REVOLUSI

  Pembentukan kerajaan Islam adalah perintah Allah yang diwajibkan ke atas setiap orang yang beriman kepada kalimah Laailaahaillallah. Metod Islam untuk mewujudkan kerajaan Islam ialah Jihad, Perang dan Revolusi, bukan melalui jalan demokrasi dan proses demokrasi kerana itu adalah jalan yang syirik dan kufur.

  Jihad dan Perang dalam Islam adalah diperintahkan Allah ke atas kita yang bertujuan untuk :

  1. Menghapuskan sistem PENGABDIAN MANUSIA KEPADA KUASA MANUSIA yang wujud dan beroperasi di bawah kekuasaan sesebuah kerajaan manusia seperti kerajaan demokrasi kita ini yang sekali gus ianya (peperangan itu) bererti menghapuskan segala penindasan, kezaliman, pencerobohan, kejahatan, ancaman, dan kerosakan yang sedang wujud dan berleluasa di bawah kekuasaannya;

  2. Mewujudkan sistem PENGABDIAN MANUSIA KEPADA KUASA ALLAH di bawah kekuasaan sesebuah kerajaan Allah yang akan mewujudkan keadilan, kebebasan dan keamanan di kalangan manusia mengikut neraca-neraca Allah;

  3. Menghapuskan penindasan dan kezaliman sekali gus untuk menegakkan keadilan dan kebebasan;

  4. Menghapuskan kebatilan untuk menegakkan kebenaran;

  5. Menghapuskan ketuanan kufur dan untuk menegakkan ketuanan Islam supaya agama Islam sahaja yang wujud sebagai agama yang paling berkuasa dan agung di atas muka bumi ini;

  6. Menghapuskan kekuasaan yang menghalangi dakwah Islam.

  Dalam mencapai seluruh Misi Islam Yang Maha Agung seperti di atas ini, Islam BERHAK untuk melancarkan Jihad dan Perang dalam bentuk yang OFENSIF ke atas sesuatu Negara Bangsa atau Kerajaan Demokrasi, atau ke atas mana-mana Kerajaan Manusia sekalipun tanpa terlebih dahulu ianya diserang, diperangi, dizalimi dan diancam oleh mana-mana negara atau kerajaan-kerajaan tersebut. Ini adalah doktrin FUNDAMENTALISME dalam kalimah Laailaahaillallah.

  Firman Allah :al-Baqarah 251
  Sekiranya Allah tidak menahan segolongan manusia dengan segolongan yang lain nescaya rosak binasalah bumi ini.

  Saiyyid Qutb (Fizilalil Quran- al-Baqarah) :
  “Dan pada akhirnya muncullah kebaikan, kebajikan dan kesuburan apabila munculnya kelompok manusia yang terpilih yang mendapat hidayat Allah SWT dan akhlak daripada Allah SWT, iaitu kelompok yang mengenali kebenaran yang telah diterangkan Allah SWT kepada mereka dan mengenal pula jalan yang terang menuju ke arah-Nya, kelompok yang sedar bahawa mereka ditugaskan untuk menolak kebatilan dan menegakkan kebenaran dan seterusnya sedar bahawa mereka tidak akan selamat daripada azab Allah SWT melain apabila mereka menunaikan peranan yang luhur ini dan melainkan apabila mereka sanggup menanggung apa sahaja penderitaan di bumi ini untuk mematuhi perintah Allah SWT dan mencari keredhaan-Nya.

  Di sini Allah SWT menguat kuasakan perintah-Nya, melaksanakan takdir-Nya dan meletakkan kalimah kebenaran, kebajikan dan kebaikan sebagai kalimah yang tertinggi, iaitu Allah SWT meletakkan hasil pertarungan, pertandingan dan perjuangan itu di tangan kekuatan yang baik dan membina, iaitu pertarungan yang merangsangkan sesuatu yang paling luhur dan mulia yang ada pada kekuatan ini dan menyampaikan kekuatan ini kesetinggi-tinggi darjah kesempurnaan yang telah ditetapkan kepada-Nya dalam hidup ini.

  Oleh sebab itulah kumpulan kecil yang beriman dan percaya kepada Allah SWT itu mendapat kemenangan pada akhir perjuangan mereka. Ini ialah kerana mereka melambangkan iradat Allah SWT yang tetinggi yang mahu menolak kerosakan daripada bumi dan menegakkan kebaikan dalam kehidupan manusia. Mereka mendapat kemenangan kerana mereka melambangkan matlamat Ilahi yang tertinggi yang wajar mendapat kemenangan.”

  Saiyyid Qutb menghuraikan bahawa ayat di atas ini menceritakan mengenai kaum Talut yang diutuskan Allah untuk memerangi kaum Jalut yang zalim, menindas dan jahat, iaitu mereka itu adalah kaum yang mengabdikan manusia kepada kuasa manusia. Talut menyerang, memerangi, membunuh dan menghalau kaum Jalut yang kafir dan jahat itu daripada bumi Kanaan. Sekiranya Talut tidak menyerang, memerangi, membunuh dan menghalau mereka itu keluar, akan berlakulah kehancuran dan kerosakan yang besar di kalangan manusia.

  Firman Allah : al-Hajj 40
  Sekiranya Allah tidak menjatuhkan segolongan manusia dengan segolongan yang lain, nescaya runtuhlah tempat-tempat pertapaan serta gereja-gereja, dan sinagog-sinagog dan juga masjid-masjid yang sentiasa disebut nama Allah dengan banyak padanya.

  Saiyyid Qutb (Fizilalil Quran- al-Hajj 40) :
  “Kuasa-kuasa jahat dan sesat sentiasa bertindak di dunia ini. Pertarungan tetap berterusan di antara baik dan jahat, di antara hidayat dan kesesatan. Perjuangan tetap berterusan di antara kekuatan-kekuatan keimanan dengan kekuatan-kekuatan kezaliman sejak Allah menciptakan insan.

  Kejahatan bertindak liar dan kebatilan mempunyai senjata. Oleh sebab itu ia bertindak tanpa silu malu, ia menyerang tanpa kasihan belas. Ia boleh menyelewengkan manusia daripada kebaikan apabila mereka telah menemui jalannya. Ia boleh menyesatkan mereka daripada kebenaran apabila mereka telah membuka pintu hati menerimanya. Oleh itu keimanan, kebaikan dan kebenaran pasti mempunyai kekuatan yang dapat melindinuginya daripada serangan yang kejam, memeliharanya daripada fitnah dan menjaganya daripada duri-duri dan racun-racun.

  Allah tidak mahu meninggalkan keimanan, kebaikan dan kebenaran menentang kuasa-kuasa kezaliman, kejahatan dan kebatilan dengan tangan kosong tanpa senjata atau dengan semata-mata berpegang dengan kekuatan iman dalam hati, dengan persebatian kebenaran dalam fitrah semulajadi dan dengan kedalaman akal tunjang kebaikan dalam sanubari, kerana kekuatan kebendaan yang dimiliki kebatilan itu boleh menggoncangkan hati, boleh mengelirukan jiwa dan boleh menyesatkan fitrah, di samping itu kesabaran dan daya ketahanan menanggung penderitaan itu mempunyai batas dan hadnya. Daya tenaga dan kekuatan manusia juga ada titik penghabisannya. Dan Allah Maha Arif dengan hati dan jiwa manusia. Oleh sebab itu Allah tidak mahu meninggalkan kaum mukmin, menjadi korban fitnah (orang-orang kafir). Apabila mereka telah bersiap sedia untuk menentang dan mempertahankan diri serta mempunyai kelengkapan yang cukup, maka mereka telah diizinkan berperang untuk menangkis pencerobohan.

  As-sawami (biara-biara) ialah rumah-rumah ibadat yang terpencil para paderi . Al- Biya ialah gereja-gereja kaum Kristian umumnya. Ia lebih luas daripada biara-biara, dan as-Salawat ialah rumah-rumah ibadat kaum Yahudi dan al-Masajid ialah rumah ibadat kaum Muslimin.

  Semua rumah-rumah ibadat akan terancam kepada perobohan walaupun rumah-rumah itu merupakan rumah-rumah suci yang didirikan khusus untuk beribadat kepada Allah, kerana ia mengikut pandangan kebatilan, alasan bahawa rumah-rumah itu banyak disebutkan nama Allah tidak dapat menolaknya daripada perobohan dan tiada yang dapat melindungkan keselamatan rumah-rumah suci itu melainkan (sunnatullah) yang menolak setengah pencerobohan manusia dengan penentangan daripada setengah manusia yang lain, iaitu penolakan dan pertahanan yang dilakukan oleh pembela-pembela aqidah terhadap musuh-musuh mereka yang mencabul kehormatan rumah-rumah suci dan para penghuninya. Kebatilan selalu bersikap sewenang-wenang. Ia tyidak berhenti-henti mencabul dan menceroboh kecuali ia ditentang dan dilawan dengan kekuatan yang sama. Kebenaran itu tidak cukup dengan kebenarannya sahaja untuk melawan pencerobohan kebatilan, malah ia harus mempunyai kekuatan yang dapat melindung dan mempertahankan keselamatannya.”

  Saiyyid Qutb menghuraikan bahawa Allah memerintahkan kita supaya melancarkan Jihad dan Perang dalam bentuk yang OFENSIF terhadap mana-mana kerajaan manusia yang MENGABDIKAN MANUSIA KEPADA KEKUASAAN MANUSIA seperti kerajaan demokrasi kita ini atau mana-mana kerajaan sekalipun yang memerintah dengan undang-undang manusia dan tidak memerintah dengan undang-undang Allah. Kita diperintahkan Allah supaya melancarkan Jihad dan Perang dalam bentuk yang OFENSIF ke atas negara kufur itu, iaitu TANPA TERLEBIH DAHULU KITA INI DISERANG, DIPERANGI DAN DIZALIMI olehnya, dan walaupun negara itu tidak ingin berperang dengan kita dan sentiasa menghulurkan tangan persahabatan kepada kita, kita tetap dikehendaki dan diperintahkan Allah supaya menyerang dan memeranginya semata-mata kerana itu adalah Jihad dan Perang yang bertujuan untuk menghapuskan sistem pengabdian manusia kepada kuasa manusia yang wujud dan berlaku di dalam Negara itu.

  Di atas prinsip yang Maha Agung ini, Allah memerintahkan kita supaya MENYERANG, MEMERANGI dan MEMBERONTAK terhadap kerajaan demokrasi Malaysia kita ini untuk menghapuskan sistem pengabdian manusia kepada kuasa manusia yang sedang wujud dan beroperasi di dalam sistem politik demokrasi kita ini dan supaya kita kembalikan pengabdian manusia itu kepada kuasa Allah sahaja di bawah sebuah kerajaan Allah. Allah memerintahkan kita supaya menyerang dan memeranginya dalam bentuk yang OFENSIF, iaitu menyerang dan memerangi tanpa kita ini terlebih dahulu diperangi, diceroboh dan dizalimi oleh mereka itu.

  Khalifah Saiyyidina Umar ra telah menyerang, memerangi dan membunuh bangsa Farsi tanpa terlebih dahulu diserang, dizalimi dan diprovokasikan oleh Raja dan kerajaan Farsi, tetapi semata-mata itu adalah kerana Islam menjalankan tanggungjawabnya untuk membebaskan rakyat Farsi daripada belenggu pengabdian manusia kepada kuasa manusia dan supaya akhirnya mereka itu mengabdikan diri mereka kepada kuasa Allah di bawah kerajaan Allah di bumi Farsi itu sendiri. Rakyat Farsi tidak merayu atau memohon untuk dibebaskan, malah mereka itu kesemuanya bersetuju dan menyokong Raja dan kerajaan mereka, namun peranan dan tanggungjawab kekuasaan Islam itu adalah untuk membebaskan mereka itu daripada belenggu pengabdian manusia kepada kerajaan manusia dengan pelancaran Jihad dan Perang.

  Sekirannya Khalifah Umar al-Khattab ra tidak melancarkan Jihad dan Perang dalam bentuk yang OFENSIF ke atas Farsi dalam peperangan al-Qadisyiyah itu yang bertujuan untuk menghapuskan sistem kerajaan yang mengabdikan manusia kepada kuasa manusia, akan berlaku di bumi Farsi itu satu KEROSAKAN yang amat besar. Allah memerintahkan kita supaya melancarkan JIHAD, PERANG dan REVOLUSI terhadap kerajaan demokrasi Malaysia kita ini dalam bentuk yang OFENSIF, iaitu serangan dan pelancaran perang tanpa terlebih dahulu diserang, diperangi dan dizalimi oleh kerajaan Malaysia kita ini. Tujuan pelancaran Jihad dan Perang dalam bentuk yang OFENSIF seperti ini adalah untuk menghapuskan sistem pengabdian manusia kepada kekuasaan manusia yang sedang wujud, beroperasi dan berkuatkuasa di dalam kerajaan Malaysia kita ini.

  Inilah Misi Islam yang Maha Agung di bumi ini!

  Peperangan al-Qadisyiyah itu adalah satu manifestasi dalam alam realiti ini mengenai kewujudan doktrin FUNDAMENTALISME Yang Maha Agung yang terkandung dalam kalimah Laailaahaillallah. Doktrin fundamentalisme dalam kalimah Laailaahaillallah seperti inilah yang DISEMBUNYIKAN oleh para ulama dan intelek Islam kita daripada diketahui dan difahami oleh seluruh massa umat Islam kita baik di Malaysia mahupun di dunia ini seluruhnya, dan ayat-ayat al-Quran (al-Baqarah : 251, Hajj : 40) seperti inilah di antara ayat-ayat yang selalunya DIPESONG dan DISALAH ERTIKAN oleh mereka ini dengan sengaja dan terancang supaya seluruh umat Islam kita terus berada dalam kebingungan, kebodohan dan kesesatan.

  Perang ke atas kerajaan demokrasi kita ini adalah diperintahkan Allah untuk menghapuskan sistem penindasan dan kezaliman yang wujud dan beroperasi di dalamnya yang timbul akibat daripada kesyirikan dan kufurannya itu. Setiap kerajaan manusia yang selain daripada Allah seperti kerajaan demokrasi Malaysia kita ini adalah disifatkan Allah sebagai kerajaan yang zalim dan menindas yang diperintahkan untuk diserang dan diperangi serta ditundukkan kepada kekuatan dan kekuasaan Islam.

  Firman Allah: al-Baqarah 193
  Dan berperanglah sehingga tiada lagi fitnah (penindasan) dan jadilah agama untuk Allah.

  Saiyyid Qutb (Fizilalil Quran) :
  “Jika ayat ini – ketika turunnya – sedang menghadapi kekuatan kaum musyrikin di Semenanjung Tanah Arab yang bertindak menindas orang ramai dan menghalangkan perkembangan agama Allah, namun maksud ayat ini adalah umum dan arahannya tetap kekal berterusan (pada bila-bila masa). Anjuran Jihad kekal berterusan sehingga hari kiamat. Kini setiap hari ada sahaja kuasa zalim yang menghalangkan orang ramai daripada agama Allah, iaitu menghalangkan mereka mendengar dakwah Allah dan beriman dengan-Nya setelah mereka yakin kepada kebenarannya dan berpegang dengannya dengan aman. Kaum Muslimin adalah ditugaskan pada setiap waktu supaya meleburkan kuasa yang zalim ini dan membebaskan orang ramai daripada penindasnya agar mereka dapat mendengar dakwah Allah, memilih agama Allah dan mendapat hidayat Allah.

  Larangan terhadap penindasan itu diulangkan sekali perbicaraannya setelah dikecam dan disifatkannya sebagai perbuatan yang lebih kejam daripada melakukan pembunuhan. Ulangan ini menyarankan betapa besarnya perkara ini dalam pandangan Islam, juga mewujudkan satu dasar yang amat besar yang mengadakan – pada hakikatnya – satu hari lahir yang baru bagi manusia di tangan al-Quran, iaitu satu hari lahir yang meletakkan nilai manusia pada nilai aqidahnya, di mana hidup seseorang manusia itu diletakkan di sebelah daun neraca dan diletakkan pula aqidahnya di sebelah daun neraca yang satu lagi, kemudian neraca aqidah itu menjadi berat. Begitu juga mengikut dasar ini dapat ditentukan siapakah musuh-musuh manusia-manusia yang beriman dan menyakiti orang-orang Islam kerana keIslaman mereka. Merekalah orang-orang yang menafikan umat manusia daripada sebesar-besar unsur kebaikan dan menghalangkan mereka daripada agama Allah, dan merekalah golongan yang wajib diperangi dan dibunuh oleh kaum Muslimin di mana sahaja mereka jumpai.

  Dasar agung yang disyariatkan oleh Islam di dalam ayat-ayat pertama al-Quran yang diturun mengenai peperangan ini masih lagi berkuat kuasa, dan Aqidah Islam juga masih terus menghadapi orang-orang yang mencerobohinya dan mencerobohi pemeluk-pemeluknya dengan berbagai-bagai cara, dan penindasan dan tindakan-tindakan kejam juga masih terus menimpa orang-orang yang beriman dalam bentuk individu, kelompok-kelompok dan umat-umat seluruhnya pada sesetengah waktu. Dan setiap mereka yang menghadapi penindasan terhadap agamanya dalam apa-apa bentuk sekalipun adalah diwajibkan bangkit melawan dan berperang, dan menegakkan dasar agung yang disyariatkan oeh Islam itu. Oleh sebab itu kelahiran dasar ini merupakan hari lahir yang baru bagi umat manusia.

  Firman Allah: al-Anfal 39
  Dan perangilah mereka sehingga tidak ada fitnah lagi, dan jadilah agama untuk Allah.

  Saiyyid Qutb (Fizilalil Quran) :
  “Kedatangan Islam – sebagaimana dijelaskan dalam kata pengantar surah ini – merupakan satu perisytiharan umum untuk membebaskan manusia di muka bumi ini daripada perhambaan kepada sesama manusia dan daripada perhambaan hawa nafsu sendiri yang juga merupakan perhambaan kepada sesama makhluk, iaitu dengan mengumumkan Uluhiyah Allah dan Rububiyah-Nya sahaja yang menguasai seluruh alam. Ini bermakna suatu pemberontakan umum terhadap kuasa hakimiyah manusia, undang-undang dan peraturannya dalam segala rupa dan bentuknya di samping merupakan suatu pemberontakan umum terhadap segala kedudukan di mana kuasa memerintah berada dalam tangan manusia dalam mana-mana bentuknya.

  Untuk merealisasikan matlamat yang agung ini perlu dilakukan dua langkah yang asasi :

  Pertama : Menghapuskan gangguan dan penindasan terhadap orang-orang yang menganut agama ini dan mengumumkan kebebasan mereka daripada kuasa hakimiyah manusia serta memulangkan Ubudiyah mereka kepada Allah sahaja, iaitu menolak Ubudiyah kepada sesama manusia dalam segala bentuk dan rupanya.

  Matlamat ini tidak direalisasikan kecuali dengan adanya kelompok Muslim yang mempunyai organisasi yang bergerak di bawah kepimpinan yang beriman kepada perisytiharan umum itu dan berjuang untuk melaksanakannya di alam realiti dan seterusnya berjuang menentang setiap Taghut yang menggugat dan menindas penganut Islam atau mengadakan halangan-halangan menggunakan kekuatan, tekanan, paksaan dan kempen terhadap orang-orang yang ingin menganut Islam.

  Kedua : Menghancurkan segala kuasa di muka bumi ini yang ditegakkan di atas Ubudiyah kepada sesama manusia dalam mana-mana bentuk dan rupa untuk menjamin matlamat yang pertama, dan mengumumkan Uluihiyah Allah di seluruh muka bumi ini agaar seluruh agama tertentu kepada Allah sahaja. Agama yang dimaksudkan di sini ialah ketaatan kepada kuasa Allah dan ketaatan itu bukanlah semata-mata dengan iktikad sahaja.”

  Saiyyid Qutb menghuraikan bahawa “fitnah” di sini dimaksudkan kepada penindasan, iaitu penindasan dalam bentuk peraturan dan undang-undang manusia yang berdaulat dan berkuasa ke atas manusia. Kerajaan dan Otoriti Sekular-Nasionalis-Demokratik-Kapitalis yang mengabdikan manusia kepada sesama manusia adalah satu “fitnah” di sisi Allah swt, iaitu satu bentuk penindasan dan kezaliman ke atas manusia yang diperintahkan Allah s.w.t. untuk diserang dan diperangi. Selagi “fitnah” itu wujud, selama itulah Jihad dan Perang dikehendaki dan diperintahkan Allah untuk dilancarkan sehingga fitnah itu, iaitu kerajaan dan otoriti demokrasi itu, mengalami kehancuran; dan “jadilah agama untuk Allah”, iaitu sehingga Islam sahaja yang berkuasa dan memerintah ke atas seluruh ideologi dan pemikiran yang lain dan ke atas seluruh umat manusia di bumi, baik ke atas umat Islam mahupun bukan Islam. Bagi umat Islam yang sedang berada di bawah kekuasaan dan naungan kerajaan Sekular-Nasionalis-Demokratik-Kapitalis, Jihad dan Perang dikehendaki untuk dijadikan sistem kehidupan hari-hari dan terus berkesinambungan sehingga hancurnya kufur (demokrasi) dan tertegaknya Islam. Ini adalah ayat REVOLUSI, iaitu ayat yang memerintahkan kita supaya MEMBERONTAK dan BERPERANG untuk meruntuh dan menghancurkan kekuataan dan kekuasaan sesuatu kerajaan kufur seperti kerajaan demokrasi Malaysia kita ini untuk kemudiannya digantikan dengan Kerajan Islam, iaitu supaya agama Islam sahaja yang berkuasa dan memerintah ke atas manusia.

  Ayat-ayat Jihad dan Perang seperti mana yang sedang kita bicarakan di sini adalah ayat-ayat yang UMUM, TETAP, FINAL dan MUKTAMAD yang diperintahkan ke atas kita, iaitu yang diwajibkan ke atas seluruh umat Islam, dan bukanlah yang hanya terhad kepada kerajaan dan pemerintahan Islam sahaja, malah ke atas sesiapa sahaja yang beriman kepada Allah, Rasul-Nya dan Kitab-Nya untuk memerangi, meruntuh dan menghancurkan kekuatan dan kekuasaan kerajaan demokrasi Malaysia kita ini kerana, mengikut kriteria Islam, ianya adalah kerajaan yang zalim dan menindas. Setelah orang ramai memberontak dan berperang yang meruntuh dan menghancurkan kerajaan demokrasi yang syirik dan kufur itu, barulah wujudnya gejala “jadilah agama untuk Allah”, iaitu jadilah agama Allah ini sebagai agama yang berkuasa dan memerintah ke atas manusia. Perang dan Revolusi ini adalah Jihad ke jalan Allah dan ianya adalah Metod Perjuangan daripada Allah yang membolehkan kita untuk meruntuh dan menghancurkan mana-mana sahaja kerajaan manusia yang syirik dan kufur serta yang disifatkan oleh Islam sebagai zalim dan menindas ini, seperti mana kerajaan demokrasi kita ini, untuk digantikan dengan kerajaan Allah yang adil dan bebas.

 25. KPRJ ialah anak syarikat Kerajaan Negeri Johor yang sudah menjadi kuda tunggangan boss Ekovest iaitu Datok Lim Kang Ho. Ini semua kerana MB Ghani dan CEO KPRJ Hj Johar Salim bersekongkol menggadai pusaka milik orang melayu untuk kepentingan peribadi.
  Sama-sama kita tentang pemilihan semula Ghani sebagai MB Johor dan yang lebih urgent… kita tentang perlanjutan kontrak CEO KPRJ Johar Salim Yahaya yang akan tamat bulan Mac 2011… sebelum nasi menjadi bubur.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: