Ahli UMNO buat laporan Polis mengenai Presiden UMNO

Seorang AJK UMNO Cawangan, dalam Bahagian Sekijang, Segamat, Johor, Johari Ismail, jam 5.30 petang ini membuat Laporan Polis keatas Presiden UMNO Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi kerana dakwaan berkenaan dimana Presiden UMNO itu mengarahkan Setiausaha Kerja UMNO Brig. Jen. (B) Dato’ Hussainay Hashim untuk mengubah minit mesyuarat yang telah disediakan bagi Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO pada Khamis, 28 September 2006.

police-report.jpg

Laporan ini telah dibuat di Balai Polis Jalan Dang Wangi, Jalan Raja Abdullah, Kampung Baru, Kuala Lumpur. Dalam laporan polis ini, pengadu mendakwa bahawa mesyuarat MKT sebelum 28 September 2006 itu telah membincangkan dengan terperinci usaha untuk mengagalkan mantan Presiden UMNO Tun Dr. Mahathir Mohamad dari dipilih sebagai Perwakilan UMNO Kubang Pasu ke Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 15-17 November 2007 dan nama nama khusus pemimpin UMNO telah disenaraikan untuk mengambil tugasan agar Tun Dr. Mahathir dihalang dengan apa cara sekalipun.

Apa yang dibincangkan secara terperinci dalam mesyuarat MKT UMNO yang diminitkan itu sebenarnya dilihat hasilnya pada Mesyuarat Agung Tahunan (MAT) UMNO Bahagian Kubang Pasu yang diadakan di Dewan Wawasan, Jitra, Kedah pada Sabtu 9 September 2006, apabila mantan Presiden UMNO untuk 22 tahun dan Ketua Bahagian UMNO Kubang Pasu untuk 30 tahun, Tun Dr. Mahathir Mohamad telah gagal dipilih sebagai Perwakilan UMNO Kubang Pasu ke PAU 2006.

Utusan Malaysia melaporkan pada 10 September 2006:

Dr. Mahathir gagal jadi perwakilan Kubang Pasu

 Oleh YUSRI SAHAT

JITRA 9 Sept. – Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad gagal untuk menjadi salah seorang perwakilan ke Perhimpunan Agung UMNO November ini apabila tewas dalam pemilihan pada Mesyuarat UMNO Bahagian Kubang Pasu di sini hari ini.

Bekas Presiden UMNO itu menduduki tempat kesembilan selepas memperoleh 227 undi daripada keseluruhan 15 calon yang bertanding merebut tujuh kerusi perwakilan bahagian tersebut.

Keputusan itu diumumkan oleh Ketua UMNO Bahagian Alor Star, Datuk Ahmad Bashah Md. Hanifah selaku wakil Badan Perhubungan UMNO negeri ke mesyuarat itu pada pukul 5 petang.

Ketika pengumuman dibuat, Dr. Mahathir bersama isteri, Tun Dr. Siti Hasmah Mohd. Ali yang sebelum itu hadir pada majlis perasmian mesyuarat itu telah berlepas pulang ke Kuala Lumpur kira-kira pukul 2 petang.

Bagaimanapun, anak Dr. Mahathir, Datuk Mukhriz yang merupakan Exco Pergerakan Pemuda UMNO dipilih sebagai perwakilan apabila mendapat undi kelima tertinggi.

Mukhriz memperoleh 289 undi daripada 476 perwakilan yang membuang undi pada mesyuarat tersebut.

Sebanyak 95.6 peratus daripada 493 jumlah keseluruhan perwakilan daripada 138 cawangan hadir pada mesyuarat berkenaan.

Dr. Mahathir tersenarai sebagai calon nombor satu manakala anaknya memegang tiket nombor 10.

Ahmad Bashah memberitahu, terdapat 10 undi rosak menakala satu undi didapati tidak dikembalikan ketika proses pengiraan dijalankan.

Pertandingan tersebut turut mendapat liputan meluas beberapa media asing.

Terdahulu, Dr. Mahathir bersama Dr. Siti Hasmah tiba di Dewan Wawasan kira-kira pukul 9 pagi sebelum Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mahdzir Khalid yang merasmikan persidangan itu tiba sejurus kemudian.

Selepas ucapan perasmian, kedua-dua mereka menjadi pemerhati di bahagian belakang dewan sebaik persidangan bermula pukul 12 tengah hari.

Ketua UMNO Bahagian Kubang Pasu, Datuk Mohd. Johari Baharum berharap Dr. Mahathir menerima kekalahannya dalam pemilihan perwakilan pada persidangan UMNO bahagian itu dengan hati terbuka.

Beliau bagaimanapun menegaskan kekalahan itu bukan membawa mesej bahawa ahli-ahli UMNO di bahagian tersebut melupakan jasa yang disumbangkan oleh bekas Presiden UMNO itu kepada kawasan Kubang Pasu.

‘‘Saya percaya kekalahan ini merupakan mesej bahawa ahli-ahli UMNO sayangkan Tun (Dr. Mahathir) kerana tidak mahu dilihat duduk bersama para perwakilan pada Perhimpunan Agung UMNO nanti.

Sementara itu di Langkawi, Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, kekalahan Dr. Mahathir itu adalah adat pertandingan, ada yang kalah atau menang.

Katanya, keputusan telah dibuat oleh perwakilan UMNO Bahagian Kubang Pasu.

“Undi yang diperolehi Dr. Mahathir tidak mencukupi untuk bersama perwakilan lain ke perhimpunan agung,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan persidangan perwakilan UMNO Bahagian Langkawi di sini, hari ini.

Mahdzir berkata, beliau sebelum ini telah menasihatkan supaya Dr. Mahathir tidak bertanding.

Malam sebelum MAT UMNO Kubang Pasu diJitra itu (9.00pm, 8 September 2006), Ketua Bahagian UMNO Kubang Pasu Dato’ Johari Baharom telah mengadakan perjumpaan tertutup bersama 400 Perwakilan Cawangan seluruh Kubang Pasu di Kelab Golf Darul Ehsan, bagi berkempen agar mantan Presiden UMNO dan Ketua Bahagian UMNO selama 30 tahun itu tidak dipilih sebagai Perwakilan UMNO Kubang Pasu ke PAU. Turut serta yang berkempen dalam dewan serbaguna Kelab Golf Darul Aman malam itu juga ialah mantan Pengerusi Perhubungan UMNO Kedah dan Timbalan Ketua Bahagian UMNO Kubang Pasu Tan Sri Osman Arof dan mantan Naib Ketua UMNO Kubang Pasu yang digantung keahlian kerana politik wang, Dato’ Saad Man. Osman adalah ahli Lembaga Disiplin UMNO.

Ini pula reaksi serta merta Pengerusi Perhubungan UMNO Kedah dan Menteri Besar Kedah, Dato’ Seri Mahadzir Khalid keatas kes Tun Dr. Mahathir Mohamad gagal diKubang Pasu itu, sebagaimana dilaporkan Utusan Malaysia:

 

Tiada tekanan ke atas perwakilan

KUANTAN 10 Sept. – Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah, Datuk Seri Mahdzir Khalid menegaskan, tidak wujud gerakan atau tekanan ke atas mana-mana perwakilan pada mesyuarat UMNO Bahagian Kubang Pasu semalam supaya tidak mengundi bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Sehubungan itu, beliau mahukan Dr. Mahathir dan anaknya, Mukhriz menerima baik dan menghormati keputusan yang telah dibuat oleh perwakilan pada mesyuarat itu.

“Tidak ada tekanan, undi itu rahsia, tiada siapa tahu perwakilan mengundi siapa semasa proses pembuangan undi berlangsung,” katanya kepada pemberita selepas menutup Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Kuantan, di sini hari ini.

Mahdzir yang juga Menteri Besar Kedah berkata, kini, terpulang kepada Majlis Tertinggi UMNO untuk menjemput Dr. Mahathir sebagai jemputan khas ke perhimpunan agung kelak.

“UMNO Kedah tidak campur tangan dalam hal jemputan ke perhimpunan agung, itu terpulang kepada kepimpinan pusat UMNO,” jelasnya.

Terdahulu dalam ucapannya, Mahdzir berkata, keputusan yang diambil oleh majoriti perwakilan Kubang Pasu adalah tepat memandangkan status Dr. Mahathir sebagai bekas presiden parti tidak boleh dicemarkan.

“Tak sangguplah nak tengok Tun duduk di tangga ayam atau terkial-kial masuk dewan sebagai perwakilan,” katanya.

Ada laporan mengatakan ada Perwakilan Cawangan yang hadir diMAT 9 September 2006 itu diberikan ‘sampul coklat’ terkandung wang RM 200.00. Ini menunjukan dengan jelas bahawa ada konspirasi pihak tertinggi UMNO, dari peringkat MKT hingga ke UMNO Bahagian Kubang Pasu mengenai usaha untuk menghalang mantan Presiden UMNO dari hadir ke PAU 2006.

Ini adalah laporan terperinci Berita MyKMU, berasaskan laporan Bernama dan Agenda Daily, mengenai MAT UMNO Kubang Pasu 9 September 2006:

Dr Mahathir Terima Kekalahan Tetapi Mendakwa Perwakilan Disogok
Posted on Monday, September 11 @ 19:26:00 MYT
Topic: MEDIA

PUTRAJAYA, 11 Sept (Bernama) — Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau menerima kekalahannya dalam pertandingan untuk menjadi anggota perwakilan Umno Bahagian Kubang Pasu ke perhimpunan agung parti November ini, tetapi mendakwa ia disebabkan rasuah dalam kalangan perwakilan pada persidangan Umno Bahagian itu.

“Tentunya saya harus menerimanya, jika saya katakan tidak, adakah bermakna ia akan diisytiharkan tidak sah dan batal?

“Semua orang telah diminta menerima keputusan itu. Tetapi saya percaya kekalahan saya disebabkan rasuah dalam kalangan perwakilan,” katanya kepada pemberita hari Isnin selepas berucap kepada para penyokongnya di pejabat Yayasan Kepimpinan Perdana di sini.

Untuk menyokong dakwaannya mengenai sogokan itu, Dr Mahathir berkata sampul surat berwarna coklat yang mengandungi nombor mereka yang sepatutnya dipilih, diberikan kepada sejumlah perwakilan dan mereka yang menang adalah mereka yang tersenarai.

Pada pemilihan Sabtu lepas, bekas Perdana Menteri mendapat tempat kesembilan daripada senarai 15 calon yang bertanding, bagaimanapun anaknya Datuk Mukhriz terpilih dalam senarai tujuh orang yang akan ke perhimpunan agung di Kuala Lumpur.


Dr Mahathir dakwa perwakilan UMNO Kubang Pasu disogok (Agendadaily)
<!—
—>
Inilah politik…gambar atas di muka depan – Tun Dr Mahathir Mohamad dan bekas Menteri Besar Kedah Tan Sri Osman Aroff sedang posing kepada para jurugambar sejurus duduk di dalam Dewan Wawasan,Jitra pagi Sabtu ketika mereka sama-sama menghadiri mesyuarat perwakilan UMNO Bahagian Kubang Pasu.Menariknya di sini pada Jumaat malam Osman yang juga pernah menjadi Timbalan Ketua UMNO Bahagian Kubang Pasu semasa Dr Mahathir mengetuainya dulu adalah salah seorang yang berucap di satu perjumpaan dengan para perwakilan di Kelab Darul Aman dekat Alor Star.Mengunakan istilah orang Kedah,Osman ‘ balon sakan’ Dr Mahathir di perjumpaan itu dan meminta para perwakilan tidak mengundinya.Bersamanya berucap senada pada malam itu ialah bekas Setiausaha Politik Dr Mahathir, Datuk Saad Man.Mereka yang tidak ada jiwa politik yang kental mungkin tidak boleh duduk ‘macam tak ada hal’ begini.Dua gambar dibawah di muka depan pula menunjukkan suasana dewan kosong ketika mesyuarat perwakilan sedang berlangsung.Ini dirakamkan tidak lama selepas jam 5.05 petang bila keputusan pemilihan perwakilan bahagian itu untuk ke Perhimpunan Agung UMNO diumumkan oleh wakil Perhubungan UMNO Negeri Kedah Datuk Ahmad Bashah Hanafiah.Mesyuarat yang bertenaga dan penuh debaran sejak bermula jam 9.00 pagi terus kempis selesai sahaja keputusan pemilihan diumumkan.Dr Mahathir tewas dapat nombor sembilan dikalangan 15 calon.

Akibat tidak cukup korum Pengerusi Tetap UMNO Bahagian telah menangguhkan mesyuarat ketika pengulongan perbahasan sedang berjalan.

Seluruh fokus mesyuarat perwakilan UMNO Bahagian Kubang Pasu kali ini ialah pemilihan tujuh orang perwakilan untuk pergi ke Perhimpunan Agung UMNO di PWTC November ini.Ia biasanya satu hal kecil yang tidak menjadi bahan berita.

Bagi para wartawan mesyuarat perwakilan ini adalah satu media event yang cukup istimewa kerana belum pernah berlaku seorang bekas Perdana Menteri dan Presiden UMNO bertanding merebut nak jadi perwakilan.

Lebih lapan jam para wartawan termasuk dari agensi berita luar negara terpacak di sekitar dewan yang terletak di tepi Lebuh Raya Utara Selatan menuju ke Bukit Kayu Hitam.Ia amat meletihkan tetapi cukup mengasyikan.

Ini kerana satu persaingan politik peringkat nasional secara kebetulan dibawa ‘ masuk kampong.’

Semua orang cuba membayangkan suasana jika Dr Mahathir lepas masuk ke Dewan Merdeka,PWTC sebagai seorang perwakilan. “ How…what happen…sure interestinglah ,”kata seorang rakan wartawan.

Ketika pengumuman keputusan dibuat Dr Mahathir sudah terbang pulang ke Kuala Lumpur.Kalangan wartawan tercari-cari kalau-kalau beliau masih berada di rumahnya di Titi Gajah tidak jauh dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim,Kepala Batas,Alor Star.

Cuma sekitar jam 6 petang para wartawan menerima panggilan dari pembantu Datuk Mukhriz Mahathir memberitahu beliau akan mengadakan sidang akhbar di rumah itu.

Kelihatan beberapa orang penyokong Mukhriz berkumpul di luar rumah sedang bersembang sesama sendiri.Wajah mereka jelas murung.

Raut wajah yang sama terpancar pada Mukhriz sepanjang sidang akhbar itu dimana beliau diantara lain menyifatkan kempen pemilihan itu adalah luar biasa intensifnya.Beliau menilai ia 10 kali ganda lebih hebat dari tempo pemilihan perwakilan dimasa lampau.

Katanya bilik-bilik hotel sekitar Alor Star habis ditempah sepanjang hari-hari akhir menjelang mesyuarat perwakilan itu.Beliau merujuk kepada orang luar yang ramai datang berkempen.

Malah Ketua UMNO Bahagian Kubang Pasu Datuk Johari Baharom sendiri mengakui suasana kempen ibarat pilihanraya kecil.

Sebagai orang yang ibarat kata mempunyai the last say Timbalan Menteri Keselamatan Dalam Negeri ini mengejutkan ramai pihak bila tampil memberi ucapan semasa majlis perasmian yang terang-terang ‘ menegur ’ bekas bosnya secara berdepan.

Beliau mengimbas kembali kata-kata Dr Mahathir mengenai pentingnya perpaduan dalam parti dan krisis-krsis politik yang dilalui semasa zaman pentabirannya.

Dr Mahathir kelihatan mendengar secara bersahaja ucapan bekas Setiausaha Politik beliau itu selama 25 minit.

Bekas Perdana Menteri itu terpaksa menelan pil yang lebih pahit bila Menteri Besar Kedah Datuk Mahadzir Khalid dalam ucapan perasmiannya menyambung bicara hal-hal yang sama selama 35 minit di depan beliau dan para perwakilan yang tidak lama lagi akan memangkah undi.

Pada waktu yang sama di sekitar dewan kempen-kempen secara senyap terus berjalan.

Ada yang mengedarkan risalah menyokong pemilihan Dr Mahathir.Tiga akhbar tabloid yang memuatkan berita muka depan menyokong Dr Mahathir juga diedarkan kepada orangramai.

Dr Mahathir yang secara peribadi tidak turun berkempen dari cawangan ke cawangan yang berjumlah 138 buah dalam bahagian itu nampaknya bertaruh pada ingatan perwakilan cawangan-cawangan pada nama besarnya sebagai bekas Ketua UMNO Bahagian itu dan bekas Perdana Menteri serta Presiden UMNO.

Langkah perang saraf terakhir beliau ialah menghadirkan diri dalam dewan duduk di barisan pemerhati sepanjang kira-kira sejam pembuangan undi berjalan sejurus selepas waktu rehat selepas majlis perasmian.

Ramai juga perwakilan yang datang bersalaman dengannya selepas mereka membuang undi.

Wajah-wajah tension jelas terbayang pada wajah kebanyakan mereka sekitar dewan semasa penantian selepas pembuangan undi berakhir pada jam 1.50 hinggakan keputusan diumumkan pada jam 5.05 petang.

Satu negara,khususnya orang-orang politik menunggu saat itu dengan penuh debaran.

Ramai yang kong bateri telefon bimbit kerana jenuh terpaksa melayan SMS dari rakan di sana sini yang dari masa ke semasa yang tak sabar nak tahu keputusan.

Wartawan Agendadaily sendiri menerima lebih 100 SMS yang berulang-ulang masuk dari masa ke semasa sepanjang tempoh itu.

Jumlah kehadiran anggota polis yang beruniform dan berpakaian biasa di sekitar dewan juga adalah luar dari kebiasaan pada sesuatu mesyuarat perwakilan UMNO bahagian.

Kehangatan pemilihan ini mungkin memerlukan mereka jaga-jaga terhadap sebarang kemungkinan.

Dicelah-celah itu ada juga mengambil kesempatan meluah rasa.Seorang lelaki yang sudah berusia berdegar-degar bercakap kepada mereka yang duduk semeja semasa sedang minum petang di luar dewan.

Walaupun ketika itu keputusan belum diumumkan dia mempersoalkan tentang kempen menghentam Dr Mahathir di sekitar Kubang Pasu.

“Depa semua ni dah lupa…..”katanya dengan nada marah.

Satu insiden yang menarik perhatian ramai juga berlaku.Ini bila seorang wanita keturunan Cina yang datang untuk melihat mesyuarat itu bercakap dengan nada kuat di luar lobi dewan memuji Dr Mahathir.

Ramai yang berkerumum di situ bila seorang yang perwakilan UMNO bahagian itu datang menegurnya jangan campur hal UMNO.

Perwakilan itu pula ditegur oleh seorang ahli UMNO lain agar jangan tidak bercakap kasar kepada wanita berkenaan.

Dari semuanya 496 perwakilan cawangan-cawangan seramai 472 hadir dalam mesyuarat itu.

Dr Mahathir mendapat 227 undi iaitu separuh dari perwakilan dicelah ‘perang’ yang hebat itu.

Apakah cakap lelaki tua tadi dan wanita Cina itu memberi gambaran Kubang Pasu sudah terpecah dua?

“Ah …sekejap saja tu….nanti OKlah tu ,”kata seorang ketua cawangan UMNO yang tidak mahu namanya disebut.

Tidak kurang menarik suasana pengumuman nama-nama mereka terpilih yang hanya disambut dengan tepukan kecil oleh mereka di dalam dewan.

Ramai yang meluru keluar dari dewan itu dengan wajah yang bercampur-campur.Ada juga kedengaran bisik-bisik kecewa.

Sekalipun pastinya lega dapat mengatasi satu cabaran terbesar besar dalam karier politiknya Johari kelihatan menerima ‘ berita kemenangannya ‘ biasa-biasa saja.

Yang nyata tidak ada suasana perayaan….setelah berentap sakan.- 11/9/2006

Ini pula reaksi Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi mengenai dakwaan mantan Presiden UMNO Tun Dr. Mahathir Mohamad mengenai ‘rasuah’ untuk mengagalkan beliau dipilih Perwakilan UMNO Kubang Pasu.

September 12, 2006 17:04 PM

Dr M’s Bribery Allegation In Kubang Pasu Polls ‘Very Serious’ – PM E-mail this news to a friend Printable version of this news

 

 

HELSINKI, Sept 12 (Bernama) — Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi has described as “very serious” the allegation by former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad that bribery was one of the reasons for his failed bid to be elected as a Kubang Pasu Umno delegate.

The Prime Minister and Umno president however said the party had the mechanism to deal with such things.

He said the Kubang Pasu Umno division might be queried and be asked to submit a report to the party leadership on the conduct of last Saturday’s election in which Dr Mahathir lost in his bid to become one of the seven elected delegates from the division to the Umno general assembly in November.

“(Kedah Umno liaison chief) Datuk Seri Mahdzir Khalid and Kubang Pasu Umno head Datuk Mohd Johari Baharum should know better. I leave it to them,” he told Malaysian journalists covering his attendance at the Sixth Asia-Europe Meeting (Asem) which ended here Monday.

Among others, Dr Mahathir had alleged that some delegates were given RM200 each in an envelope which also contained a piece of paper listing the favoured candidates.

Speaking to a group of supporters who turned up at the Perdana Leadership Foundation in Putrajaya yesterday, Dr Mahathir, who is also former Umno president, said he accepted his defeat but said he lost because people used money to win in the elections.

Abdullah said he had told Mahdzir and Johari not to bring in outsiders to meddle in the Kubang Pasu Umno affairs.

“I still remember telling them not to bring in outsiders to ‘disturb’ the Umno members or the Kubang Pasu division.

“This is Kubang Pasu affairs, let the Kubang Pasu Umno members make their decision,” he added.

— BERNAMA

Dikhabarkan semasa Presiden UMNO Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi mengeluarkan arahana agar tiga helai minit mesyuarat KMT UMNO sebelumnya yang akan disahkan pada mesyuarat MKT UMNO 28 September 2006 itu, ahli MKT UMNO Dato’ Seri Utama Dr. Rais Yatim telah menegur bahawa perbuatan itu menyalahi peraturan mesyuarat. Namun begitu PM Abdullah masih berdegil dan arahan itu dilaksanakan. Dalam mesyuarat MKT UMNO itu juga, ahli UMNO Bandar Tun Razak dan juga seorang blogger, Zahrin Md Yasin telah dipecat dari menjadi ahli UMNO walaupun Lembaga Disiplin UMNO hanya mencadangkan bahawa beliau digantung keahlian.

Sehari selepas mesyuarat MKT UMNO 28 September 2006, lima orang Perwakilan Cawangan UMNO Kubang Pasu yang mendakwa mereka telah diberikan ‘sampul coklat’ untuk “tidak memilih Tun Dr. Mahathir Mohamad” sebagai Perwakilan UMNO Kubang Pasu, telah datang ke Kuala Lumpur dan membuat laporan kepada Lembaga Disiplin UMNO diMenara Dato’ Onn, PWTC, berserta dengan akuan bersumpah.

Salah seorang dari pengadu tersebut, Ismail Taib telah dipukul tiga orang lelaki dihadapan rumahnya diJitra, Kedah pada 15 November 2006. Laporan Polis telah dibuat mengenai kes ini. Sehingga hari ini, tiada tindakan diambil samada aduan mengenai salah laku politik wang untuk menghalang mantan Presiden UMNO dipilih sebagai Perwakilan UMNO Kubang Pasu ke PAU 2006, maupun kes Ismail Taib dipukul. Jelas kempen yang dianjurkan Dato’ Johari Baharom di Kelab Golf Darul Aman pada 8 September 2006 dan penglibatan Tan Sri Osman Arof dan Dato’ Saad Man, ahli yang digantung dalam ‘kempen songsang’ itu.

Pelbagai reaksi timbul dari episod ini. Seorang Ahli MKT UMNO Dato’ Nazri Aziz mengeluarkan kenyataan bahawa tuduhan mantan Presiden UMNO mengenai rasuah dalam pemilihan UMNO Kubang Pasu adalah liar. Ada ahli UMNO pula mengesa agar Ketua Bahagian UMNO Kubang Pasu Dato’ Johari Baharom meletakan jawatan. Portal politik terkenal Malaysia Today.net pula menyifatkan skandal episod menghalang mantan Presiden UMNO dipilih sebagai Perwakilan UMNO Kubang Pasu sebagai “Dollahgate“.

police-report-ii.jpg

Amat menarik untuk melihat perkembangan episod ini setelah Laporan Polis ini dibuat. Episod ini juga disifatkan banyak pihak sebagai mengurangkan keyakinan orang orang Melayu dan integriti mengenai Kepimpinan Tertinggi UMNO hari ini.

*Gambar foto adalah ehsan photo-journo-blogger Minaq Jinggo

 

Published in: on November 6, 2007 at 18:25  Comments (3)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2007/11/06/ahli-umno-buat-laporan-polis-mengenai-presiden-umno/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 CommentsLeave a comment

  1. lets hope that police will investigate thoroughly though i doubt they will. the IGP favours PL.if the police really investigate this matter i’m sure they will call rais yatim to testify.

    Police has already interviewed Johari as at 730pm yesterday and found no criminal element in the case (3 pages of original minutes from 28 September 2006’s being expunged). This is a procedural issue and a civil case has been recommended.

    In short, no further action by the Police on this case.

  2. ….. Melayu memang mudah lupa. So it is good reminder, to remind each other; can disagree in order to agree kan. Biar tak sama, asal boleh Bersama, biar tak setuju tapi boleh Bersatu. Amacam boleh UMNO??? Jgn dok main politik bawah kain aje!

  3. […] is “Malay Betrayed”). Author is Johari Ismail, the same Umno member who had previously lodged a police report against the party’s leadership last Nov, over some irregularities regarding some pertinent records of a meeting. He blogs too, at […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: