Dr. Khir Toyo berundur, Ku Li sedia cabar PM ‘Flip-Flop’ Abdullah

Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor Dato’ Seri Dr. Mohd. Khir Toyo hari ini mengumumkan perletakan jawatan dari memimpin UMNO Selangor. Mantan Menteri Besar Selangor itu menerima kepertanggung jawaban kekalahan BN dalam Selangor.

Bernama.com melaporkan:

19 Mac, 2008 23:21 PM

Khir Letak Jawatan Pengerusi BN Dan Badan Perhubungan Umno Selangor

SHAH ALAM, 19 Mac (Bernama)– Bekas Menteri Besar Selangor Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo malam ini mengumumkan keputusan beliau meletakkan jawatan sebagai pengerusi Badan Perhubungan Umno dan Barisan Nasional (BN) Selangor. “Saya rasa bertanggungjawab dengan prestasi buruk Barisan Nasional Selangor maka dengan rasa penuh tanggungjawab, saya melepaskan jawatan sebagai pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Selangor dan pengerusi Barisan Nasional Negeri Selangor,” katanya pada sidang akhbar ringkas di sini.Dr Khir juga memohon maaf di atas prestasi buruk BN Selangor di dalam pilihan raya umum 8 Mac lepas sehingga menyebabkan negeri itu jatuh ke tangan kerajaan campuran Parti Keadilan Rakyat (PKR), PAS dan DAP.

Katanya beliau telah berbincang dengan Presiden Umno Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengenai keputusannya itu dan menurutnya Perdana Menteri pada dasarnya telah bersetuju untuk melantik Tan Sri Muhammad Muhd Taib sebagai pengerusi BN dan Badan Perhubungan Umno Selangor yang baru.

Muhammad yang dilantik sebagai Menteri Kemajuan Wilayah dan Luar Bandar dalam barisan Kabinet baru yang diumumkan Abdullah semalam, juga adalah Ketua Penerangan Umno dan Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor.

Beliau berkata jawatan-jawatan lain di dalam Badan Perhubungan Umno negeri akan ditentukan oleh pengerusi yang baru.

Dr Khir berkata beliau akan bersama-sama dan memberikan kerjasama kepada pengerusi yang baru bagi menyatupadukan Umno Selangor dan menjayakan misi mengembalikan Selangor ke pangkuan BN.

“Saya buat keputusan ini kerana kalau lambat membuat keputusan akan menimbulkan berbagai-bagai masalah akhirnya kita berpecah di Selangor dalam usaha kita untuk mengambil semula negeri Selangor daripada pihak pembangkang (kerajaan campuran PKR, PAS, DAP),” katanya.

Ditanya sama ada keputusanya itu dibuat secara terburu-buru, beliau berkata:”Tidak terburu-trburu kerana saya lihat prestasi buruk ini telah ada sikap salah menyalah antara satu sama lain.

Sebagai pemimpin yang bertanggungjawab saya memikul tanggungjawab ini dan melepaskan jawatan pengerusi Badan Perhubungan Umno dan pengerusi BN Negeri.” Katanya berkata beliau membuat keputusan itu beberapa hari lepas dan telah turut membincangkannya dengan Timbalan Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak selain Abdullah.

Beliau berkata keputusan itu dibuat tanpa sebarang tekanan dan dengan rasa penuh tanggungjawab kerana beliau mengetuai jentera pilihan raya BN Selangor pada pilihan raya umum lepas.

Keputusan meletakkan kedua-dua jawatan dibuat kerana tidak mahu membebankan lagi Umno Selangor, katanya.

Dr Khir berkata: “Saya akan terus sokong Tan Sri (muhammad) kerana saya akan jadi makmum yang baik dan saya akan bersama-sama rakan yang lain turun ke bawah bagi memastikan Umno dapat berkuasa semula.

Ini bukannya masa untuk kita berpecah tetapi untuk kita bersatu.” Muhammad yang turut hadir pada sidang akhbar itu ketika diminta mengulas keputusan Dr Khir itu berkata:”Saya terkejut…saya tidak bersedia untuk bercakap apa-apa untuk media.”

— BERNAMA

Tempat yang dikosongkan Dr. Khir ini diisi oleh Sen. Tan Sri Muhammad Muhammad Taib, yang semalam dilantik menjadi Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah dalam sebuah Jemaah Menteri yang disifatkan sebagai “Kabinet Perhimpunan Agung UMNO”. Muhammad juga merupakan Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor dan Ketua Penerangan UMNO Malaysia.Dikhabarkan bahawa hanya 9 dari 22 Bahagian UMNO Selangor meminta Dr. Khir melepaskan jawatan tertinggi UMNO negeri itu.

Semalam, semua Bahagian UMNO Selangor kecuali Tanjung Karang dan Sepang mempersetujui untuk mencadangkan PM ‘Flip-Flop’ Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi berundur dari semua jawatan politik, setelah BN Selangor mengalami kekalahan buruk dan untuk pertama kali, Kerajaan Selangor diperintah oleh Pembangkang, yang diketuai PKR.

Dalam perkembangan berlainan, mantan Naib Presiden UMNO Tengku Tan Sri Razaleigh Hamzah MP Gua Musang, secara terbuka menawarkan diri untuk dicalonkan mencabar kerusi Presiden UMNO, yang dijangkakan lewat tahun ini. Beliau yang juga mantan Presiden Semangat 46 mengumumkan ini dalam sebuah sidang media diKota Bahru petang tadi.

Laporan Bernama.com:

19 Mac, 2008 22:50 PM

Tengku Razaleigh Sedia Pikul Tanggungjawab Pulih Semula Umno

KOTA BAHARU, 19 Mac (Bernama) —

Tengku Razaleigh Hamzah hari ini berkata beliau sanggup menerajui Umno jika ia satu-satunya cara untuk memulihkan imej parti itu berikutan prestasi buruk pada pilihan raya umum 8 Mac lepas. Pemimpin veteran Umno itu yang berdiam diri sejak kegagalan Barisan Nasional (BN) mengekalkan majoriti dua pertiga dalam pilihan raya umum, berkata jika mendapat sokongan semua peringkat parti, beliau bersedia bertanding jawatan Presiden Umno pada perhimpunan agung parti itu akan datang.“Saya tidak keberatan untuk menggalas tanggungjawab sebesar itu jika mendapat sokongan padu bukan sahaja di peringkat akar umbi tetapi juga di peringkat pimpinan tertinggi parti.

“Jika ini boleh membantu memulihkan Umno, saya sedia menerima tanggungjawab. Terpulanglah kepada ahli Umno sendiri, saya sedia beri khidmat saya,” katanya menjawab soalan pada sidang akhbar di rumahnya, di sini.

Beliau berkata kesanggupan itu adalah di atas sifat rasa tanggungjawab dan sayang kepada parti dan dalam soal ini bukan kepentingan individu menjadi keutamaannya. Umno akan mengadakan pemilihan pucuk pimpinan parti itu pada perhimpunan agungnya yang dijadualkan tahun ini tetapi tarikhnya belum ditetapkan.

Tengku Razaleigh berkata sebagai orang lama dalam parti, beliau merasa bertanggungjawab terhadap parti dan terpanggil untuk melakukan perubahan bagi memastikan Umno kekal relevan dalam arena politik negara.

Tengku Razaleigh, 71, yang juga merupakan Anggota Parlimen paling lama berkhidmat, mengekalkan kerusi Parlimen Gua Musang pada pilihan raya umum lalu dengan menewaskan Zulkefli Mohamad daripada PAS.

Menjawab soalan lain, beliau mengakui mengutus surat kepada semua ketua Umno bahagian seluruh negara bagi mendesak supaya diadakan satu perhimpunan agung khas sebelum persidangan agung Umno berlangsung.

“Sekarang ini Umno perlu kepada satu perjumpaan yang dihadiri semua peringkat bagi membincangkan hala tuju perjuangan Umno.

Jangan kita beretorik lagi, sekarang kita perlu duduk berbincang,” katanya. Ditanya maklum balas mengenai surat itu, Tengku Razaleigh berkata beliau menerima isyarat positif daripada sebahagian besar ketua bahagian tetapi kecewa ada beberapa bahagian memberi alasan tidak menerima surat itu.

Beliau yang juga Ketua Umno bahagian Gua Musang berkata bahagian itu akan mengadakan mesyuarat agung khas bagi membuat usul supaya diadakan mesyuarat agung khas peringkat pusat.

“Cadangan saya ini bukan perkara main-main. Ini masa depan orang Melayu. Pilihan raya (8 Mac) itu tanda keresahan rakyat. Kehilangan dua pertiga suara dalam parlimen sesuatu yang sangat memeranjatkan,” katanya.

BN memenangi 140 daripada 222 kerusi parlimen, iaitu kurang lapan kerusi untuk memperoleh majoriti dua pertiga.

Tengku Razaleigh berkata dalam keadaan sekarang mungkin ada pihak yang akan mengambil kesempatan melobi mana-mana anggota parlimen BN untuk melompat parti.

“Anggota parlimen BN, saya minta janganlah terperangkap dan lemah iman. Kita mesti pertahankan apa yang ada walaupun sedikit,” katanya.

— BERNAMA

Beberapa hari lepas, Tengku Razaleigh menarik perhatian Negara kerana surat yang dikirimkan kepada semua pemimpin UMNO disemua peringkat, berjumlah 18,000 mencadangkan satu Perhimpunan Agung Luar Biasa (EGM) diadakan kurang dari 60 hari lagi untuk membincangkan kekalahan Pilihanraya Umum XII, keadaan semasa dan hala tuju UMNO dan orang Melayu.

Tengku Razaleigh juga memberikan penghormatan Dato’ Mukhriz Mahathir, MP Jerlun yang menghantar surat peribadi kepada PM Abdullah dan mengesa beliau menerima kepertanggung jawaban kekalahan dan prestasi buruk BN dan UMNO dan berundur.

“Saya menyokong Mukhriz menyuarakan pendapat. Itu hak dia, sebagai ahli parti. Kenapa nak ambil tindakan keatas dia?”, ujar Tengku Razaleigh. Layari petikan video sidang media ini, bahagian 1, 2 dan 3.

Semalam, negara dikejutkan apabila dua orang Timbalan Menteri yang disenaraikan menolak perlantikan mereka. Ini melambangkan ‘keyakinan’ rakyat kepada Kepimpinan masih belum pulih dan setakat ini, PM ‘Flip-Flop’ Abdullah belum menunjukan sebarang ‘keinsafan’ keatas kekalahan BN dalam 5 + 1 negeri dan prestasi yang makin buruk diseluruh Negara. Malah beliau masih angkuh menegaskan “We have a strong mandate from the people“. Wanita UMNO juga terkilan dengan penyenaraian Kabinet dimana pemimpin mereka telah terkecuali, sedangkan Wanita MCA diberi peluang dan penghormatan.

Ini ialah pengumuman perletakan jawatan kedua hari ini. Pagi tadi Setiausaha Agung UMNO Dato’ Seri Radzi Sheikh Ahmad memanggil sidang media untuk mengumumkan perletakan jawatan serta merta. Apabila diminta untuk komen, Tengku Razaleigh mengatakan bahawa perletakan jawatan oleh Radzi ialah “Suatu perkara yang perlu dipandang serius”.

Mungkin PM ‘Flip-Flop’ Abdullah amat sesuai dan boleh mengambil iktibar dari pengunduran sukarela Dr. Khir kerana sikap menerima kepertanggung jawaban kekalahan BN dinegeri Selangor.

*Perkembangan terbaru, Khamis 20 Mac 2008, 2.45pagi

Difahamkan bahawa Setiausaha Pemuda UMNO Dato’ Abdul Rahman Dahlan akan mengisi kekosongan Timbalan Menteri Pengangkutan apabila Dato’ Aniffah Aman MP Kimanis tidak menerima perlantikan tersebut semalam. Nama lain yang disebut sebut akan mengisikan kekosongan ini ialah Mantan Timbalan Ketua Menteri Sabah Dato’ Lajim Haji Ukin.

Published in: on March 19, 2008 at 23:56  Comments (10)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2008/03/19/dr-khir-toyo-berundur-ku-li-sedia-cabar-pm-flip-flop-abdullah/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 CommentsLeave a comment

 1. Where is Najib? Still hiding behind Pak Lah? Worried that he might lost his job as DPM?

  Personally I don’t think KuLi will win against Pak Lah. But Najib will. People want changes, but not for the old folk like KuLi. For me, Ku Li is history. What he can do is to become an advisor to Najib. Then people will see him with more dignity and respect.

  So, Najib … masih takut ke?

 2. It’s not that Najib is scared but bidding his time and next move. KuLi could be president but not neccessarily the PM. He could be the man behind the scene and ensure discrepreancies are eliminated and put UMNO on the path to salvation. That is a bigger task than being PM. Najib could take over but I would prefer Mukhriz to be TPM. That could be unprecented but then was the BN performance ( read ‘defeat’ ) precented?

 3. Opps! It should be ‘unprecedented!’ Dalam gelap tak nampak

 4. Currently, I don’t see anyone from BN can be a good leader

  Raja Dr Nazrin said

  The act of leading is a responsibility that should be fulfilled with trust

  Raja Dr Nazrin said Islam dictates that a leader must be trustworthy, humble, honest, sincere, disciplined, committed and willing to make sacrifices as well as be God-fearing and be always aware that he is being evaluated by his followers

 5. qoute
  Raja Dr Nazrin said

  The act of leading is a responsibility that should be fulfilled with trust

  Raja Dr Nazrin said Islam dictates that a leader must be trustworthy, humble, honest, sincere, disciplined, committed and willing to make sacrifices as well as be God-fearing and be always aware that he is being evaluated by his followers
  unqoute.
  KU LI is the right candidate.A lot of the present young Malaysian (including umno youth)donot know what has kuli contributed to the nation.He was the brain for Tun abdul razak ..Petronas,Pernas,PNB amanah Saham bank bumi,PWTC are all his briliant creations. Inshallah he will deliver and he will be the instrumental in uniting all Malay under one banner including Pas Malay,..

 6. I DISAGREE with budak jb in his opinion on KU LI.

  What have we seen and learned about majority Malays (and many UMNOs) from the recent PRU12? DISSATISFACTION VANISHES LOYALTY. Many voted for BA (PAS, PKR and DAP) candidates (while others prefer to stay at home) without the concern to know who and what the candidates are, EXCEPT for the most important consideration CYNICAL FACTOR, of them not from the ruling coalition party (BARISAN NASIONAL). And that is UMNO literally.

  The message is CLEAR. They want changes. Part of those revolt UMNOs want the change of many administrators in the current govt. Another part wants changes in certain practices. Some want changes in certain ruling and codes especially that involved prices of essential items including petrol. While some cant stand anymore with the cronyism and unhealthy involvement of certain individuals in particular circle. But ONE THING they shared commonly and strongly, is persuading the ACT OF CHANGES upon certain leaders and certainly PM Abdullah Ahmad Badawi. THEY WANT ABDULLAH TO CHANGE, AND LOSING 4 BN-CONTROLLED STATES; THE CHANGES THEY WANTED NOW AND THEN IS FOR ABDULLAH TO STEP DOWN. For PM Abdullah, to stay is to further this ever REVOLTING MOMENTUM which can be DANGEROUS not just to the unification of the Malays, but also to the stability of this country.

  The TREND is SIMPLE. The SENTIMENT is even STRONGER and SIMPLER. If Ku Li (Tengku Razaleigh Hamzah) is the only option left to get things done, then THEY (UMNO majorities) will definitely go for Ku Li.

  But one thing is to say, another is to act. While shouting the so-called DEMOCRACY is ‘butter and bread’ to politicians vying to win ‘RAKYAT’s Hero of the year’, the obvious in UMNO is so opposites to what D-E-M-O-C-R-A-C-Y spelled. In reality, democracy in UMNO is either DISFUNCTIONAL or DEFUNCT. While the idealogy is still alive, the practice is about DEAD.

  The question NOW is HOW FAR WOULD THOSE MAJORITY UMNOS DONE DEMOCRACY A FAVOUR, UPHELD THE TRUTH, FIGHT FOR WHAT THEY BELIEVED IS RIGHT, against the current leaders particularly Abdullah Ahmad Badawi?

  In proposing himself to so-called ‘MENGUBATI UMNO’ (curing UMNO), veteran politician Tengku Razaleigh Hamzah, has indeed paving the way for the rest of UMNOs, to FOR ONCE IN THEIR LIFETIME, DOING THE RIGHT THING. For the sake of our ‘Parti Keramat’ UMNO and MALAYS.

  (my personal thought)

 7. Diharap banyak lagi pemimpin tertinggi UMNO mengikut jejak Dato’ Mukhriz dan KU LI.

  Pak Lah sekarang mesti trauma dengar lagu Kris Dayanti “Menghitung Hari”.

  Say No to Pak Lah.!

 8. Najib? Ku LI? Who are these folks?

  They all symbolise something, which is unacceptable to Islam – RACISM. Malays have been suffering from severe brainfarts for the last 55 years to even think that a politic based on Ketuanan Melayu is far superior to the ones established by the Allah.

  Name me one Malay nucleur scientist that is capable of producing a nucleur bomb? Apparently, Pakistan (a 3rd world country), has the capacity! Shame on you Malays for 50 years of keris-kissing!!

 9. ^in referring to ‘EliminateRacism’ statement:

  Dear ‘EliminateRacism’,

  We all SYMBOLIZED something in DONE and DEEDS, PAST or PRESENT that are NOT ACCEPTABLE to Islam. Dont tell me you are ONE OF THE ‘MAKSUM’. Nobody is saying POLITIK KETUANAN MELAYU is bigger than ALLAH SWT. BUT politic is politic be it MELAYU, CINA, INDIA OR OBAMA-NIAN. Almost all islamic countries and nations in the world, are involved in politics. And they fight among themselves too. Worst, killing to some extent (but not here in Malaysia). So what make THEM any better THAN us, the Malay? While ISLAM is the guidance for us to practice and incorporate ITS TEACHING into politics, the administration and implementation are DONE in RIGHT AND WRONG, CORRECT AND ERROR by all races, all believers and all politicians around the MUSLIM GLOBE. Singling out the MALAY and MALAYSIA, was a show and statement of IDIOCY and STUPIDITY and MISGUIDED KNOWLEDGE. Is Pakistan and her politics any better than Malaysia? Would you rather LIVE IN PAKISTAN?

  Please THINK before you write something. You are NOT THE ONLY INTELLECTUAL living in this cyber-world.

  Note: I prefer to watch KERIS-KISSING rather than GUN-WAVING as in Pakistan. At least the KERIS doesnt kill anyone.

  (my personal thought)

 10. Pak Lah make UMNO suffer…i dont mind who will fight against Pak Lah,but i don’t want Pak Lah anymore…”


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: