Pemimpin kanan UMNO desak PM ‘Flip-Flop’ Abdullah meletakan jawatan dalam ‘Retreat’

Menurut sumber dalaman UMNO, ‘Retreat’ Khamis dan Jumaat lepas di Holiday Inn Resort, Glenmarie, Shah Alam membuahkan perbincangan yang amat ikhlas dari pemimpin tertinggi UMNO. Naib Presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin, Ketua Wanita Tan Sri Rafidah Aziz, Dato’ Seri Utama Dr. Rais Yatim dan Dato’ Seri Syed Hamid Al Bar mendesak agar PM ‘Flip-Flop’ Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi melepaskan jawatan Perdana Menteri, Pengerusi BN dan Presiden UMNO sebelum pemilihan dalam Perhimpunan Agung Tahunan UMNO 16-20 Disember ini.

Desakan ini dibuat demi untuk menyelamatkan UMNO dan Kerajaan, yang makin kurang popular dan hilang keyakinan dan sokongan rakyat. Ini terbukti jelas dengan mesej yang ditafsirkan melalui Pilihanraya Umum ke XII (PRU 12) dimana BN hilang 2/3 majoriti dan kalah di 5 + 1 negeri. UMNO pula gagal meletakan Menteri Besar pilihan parti di dua negeri.

Walaubagaimanapun, ada pemimpin UMNO yang mendesak sebaliknya. Dato’ Ir. Mohd. Zain Mohamad, Dato’ Dr. Abdul Latif Ahmad, Dato’ Ahmad Zahid Hamidi, Dato’ Azalina Othman Said dan Dato’ Zaid Ibrahim (yang dijemput khas atas kapasiti Menteri Kabinet untuk hadir dan berucap) mendesak agar PM ‘Flip-Flop’ Abdullah terus mempertahankan Kepimpinan. Tiga dari pemimpin merupakan Menteri Kabinet yang baru dilantik untuk pusingan pertama.

Majoriti Pengerusi Perhubungan UMNO pula meminta PM ‘Flip-Flop’ Abdullah menyediakan jadual mengenai ‘Peralihan Kuasa’, untuk menenangkan ahli UMNO akar umbi dan rakyat.

Maklumat yang dibincangkan dalam ‘Retreat‘ khas ini dilarang sama sekali untuk dikongsi kepada mana mana pihak, termasuk ahli UMNO dan penyokong terdekat pemimpin sendiri.

Published in: on June 10, 2008 at 02:42  Comments (22)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2008/06/10/pemimpin-kanan-umno-desak-pm-flip-flop-abdullah-meletakan-jawatan-dalam-retreat/trackback/

RSS feed for comments on this post.

22 CommentsLeave a comment

  1. GERAKAN, MCA dan MIC telah membuat perjumpaan serupa walaupun tidak dinamakan retreat. Sebaik mencapai persetujuan mereka membuat pengumuman tentang cadangan untuk memperbaiki parti dan juga kepimpinan.

    UMNO bila lagi? Dah banyak kali meeting, perjumpaan dan terkini – retreat. Tapi tidak ada apa-apa?

  2. Alhamdullilah…….at last its good to know that senior MT members like Naib Presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin, Ketua Wanita Tan Sri Rafidah Aziz, Dato’ Seri Utama Dr. Rais Yatim and Dato’ Seri Syed Hamid Al Bar have made the urgent call to PM to resign before the UMNO AGM scheduled later this year.

    It’s definitely the opposite perception one would get from reading Malaysia Insider (http://www.themalaysianinsider.com/mni/umno-push-for-pm-to-reshuffle-cabinet-drop-dissident-ministers.html). I also found their article on Che Det’s disclosure of the crooked bridge a way bit slant against Tun. I am sure the 4th Floor boys has successfully infiltrated into Malaysia Insider with their kind of wishful propaganda.

    Interesting tho’, the said blog also disclosed “Another Christian group is going before the court to argue that it is within its constitutional right to use the word “Allah’’ in its religious publications”. (http://www.themalaysianinsider.com/mni/sib%E2%80%99s-%E2%80%98allah%E2%80%99-case-to-be-heard-on-aug-7.html). I attend my late very good friend’s wake last Sunday at a church to pay my last respect and definitely the Trinity definitely is not Allah as we Muslims acknowledge Him. It’s as though the Church can import religious books without the word Allah other than from Indonesia. Indonesia is Indonesia and Malaysia is Malaysia. I trust this time the Government and Islamic religious councils of Malaysia will get their act together before the issue get out of hand.

  3. betul ke ni? Tapi adakah Pak Lah punca segala-galanya? He may be weak but who after him….? Najib…err…..masalahnya there’s no one capable or strong enough to take over….sad, the rakyat still have to suffer

  4. sejak blog Agenda Daily membocorkan apa berlaku dalam retreat tu,blog tu dah mcm mati,tk ada posting baru.Sila lawati blog itu..

  5. The first sentence “sumber dalaman” and the last paragraph “dilarang dilarang sama sekali untuk dikongsi kepada mana mana pihak” is so contradictory. So where is the source of the story from? I smell a rat whereby the person who made this public has some other tricks up his sleeve. The info discussed here also pretty vague and is nothing more than hearsay. Maybe it’s just me, but better to quote from a trustworthy source before posting on blogs.

    🙂

  6. Tan Sri Muhyiddin Yassin, Tan Sri Rafidah Aziz and Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim, certainly beleivable, but Datuk Seri Syed Hamid? Are you sure your source wasn’t on drugs when he snitched for you? Syed Hamid is a safe player. He’s not one to live on the edge although he performs well in the ministries he is entrusted with.

  7. this zaid is nothing without pakdol. so its not a surprise he was not amongst those who wanted the pm to step down.

  8. […] Desakan ini dibuat demi untuk menyelamatkan UMNO dan Kerajaan, yang makin kurang popular dan hilang keyakinan dan sokongan rakyat. Ini terbukti jelas dengan mesej yang ditafsirkan melalui Pilihanraya Umum ke XII (PRU 12) dimana BN hilang 2/3 majoriti dan kalah di 5 + 1 negeri. UMNO pula gagal meletakan Menteri Besar pilihan parti di dua negeri. READ MORE […]

  9. Agendadaily carries its name well. Its an an UMNO propaganda tool. And please, don’t call it a blog because it isn’t. You can’t comment on the articles posted. It’s just one way traffic. Boring!

  10. How come Pak lah invite minister and deputy minister who is not a supreme council member to attend a function which is meant for supreme council members only.Its very wrong and unethical of a President to invite such person to attend a supreme council meeting and worst the idiot minister with a very thick skin voluntarily attend the meeting and dare to tell off senior elected supreme council members.What a joke ! this will never happen during Tuns time.

    UMNO members please never ever nominate this idiot Zaid,Zahid,azlina,ismail sabri,shabery,sharir to any post in the supreme council during Divisional meeting.They are a pain in the ass,the biggest ball carrier in Pak Lahs regime.

  11. Pak Lah seorang letak jawatan tidak ada perubahan jugak. Semua ahli parlimen mesti letak jawatan tidak kira parti mana pun. Baru boleh ubah. Selagi masih ada kepentingan diri untuk memegang jawatan. Sesiapa pun boleh jadi PM tetap tidak akan ada berubah!

  12. More action less talk please..

  13. Brothers and Sisters, Need to check this story but The Malaysianinsider is apparently helmed/owned by Brendan Pereira and Kalimullah, both are PR “specialist” for Abdullah.

    So no surprises if they slant any story about Abdullah towards the positive there. I read it quite often everyday in fact, just to know what their spin about Dollah and his shringking band of hardcore supporters and their latest take on Tun Mahathir.

  14. namanya UMNO retreat…. patut yg datang MT Umno jer… zaid ni dibawa khas untuk mempastikan PM ada penyokong..masih relevan…masih diperlukan…masih berkarisma….masih mendapat ‘mandat’ rakyat…. dia dah buta pekak bisu… tunggul pun lagi hidup dari PM… jiwa dia dah mati….

    Hamid Albar @ kodomo lion… walaupun dia cuba playsafe.. sebenarnya… dah tak safe lagi… org dah tau ‘his real color, we dont need people like him in UMNO’..Azlina…pun kaki cebuk… sekapal ngan kodomo lion…. ‘we should get rid these type of people in order to save agama, bangsa dan negara’, masukkan sekali Mat tyson, shahrir tiung kepala putih..shabiri2 chik… si mail baek punya… kalau kita tengok senarai nama menteri2 yang PM lantik pun… dan bagaimana mereka melaksanakan tugas2 mereka…. YA ALLAH YA TUHANKU… AMPUN… lebih bodoh dari org yang tak sekolah.. dulu sebelum jadi menteri cakap masyaAllah… terlopong mulut kita mendengarnya… selalu melawan TDM masa tu… dia jer yang betul… bila dah lantik jadi menteri… baru kita tau kenapa TDM tak lantik dorang.. sebab TDM ni jenis yang celik minda….mata terbuka… bukan TIDOOOOOOOO jer… so dia tau saper yang bole kerja ngan yg bole cakap jer… baru sekarang malaysian sedar… betapa kita kehilangan arah tujuan selepas TDM meninggalkan kerajaan…. kalau TDM masih lagi our PM… malaysia… will be more powerful…. US pun takut ngan mulut TDM… ahhh… kalo nak tulis banyak lagi… i believe… ramai yang dah sedar.. betapa berbezanya TDM dengan AAB…. but i dont trust najib either…. cuma Tan Sri Muhyiddin dan Mukhriz bole membawa malaysia ke hadapan….insyaAllah

    DangHanum….

  15. Empunya tubuh lebih arif kekuatan dan kelemahan diri sendiri. Kepimpinan UMNO berkait rapat dengan usaha mempertahankan kuasa Melayu dan kedudukan Islam. Kegagalan atau kelemahan di dlm kepimpinan akan menghakis kuasa Melayu dan kedudukan Islam. Oleh kerana kepimpinan ialah satu amanah besar dari Allah swt, sama-samalah kita sedar bahawa setiap keputusan dan tindak-tanduk kita akan di HISAB oleh Allah swt di akhirat nanti.

  16. Mudah2an allah menyelamatkan kita rakyat malaysia. Bila Rakyat sudah mula menyumpah maka hati2 lah wahai pemimpin. Pemimpin mudah lupa ABB lupa bahawa DTM yang angkat dia……Inilah kesannya bila mudah lupa. Kesian Rakyat Malaysia menderita kesan kenaikan harga dan ketawa besar pemimpin terlibat melihat rezab atau subsidi utk mereka. Pemimpin jgn lupa disebabkan rakyat kamu ada kedudukan. Sudahlah ABB sebelum apa2 berlaku tolonglah Rakyat Malaysia agar selamat dunia akhirat.

  17. mmg AAB TU KEPARAT. yg dia tau hanya menjahanakan m’sia. segala nasihat n tunjuk ajar TDM dia x mo dgr..perasan pandai..baru perintah negara sepenggal dah mcm2 hal dibuatnya. aku ni suka tgk tiwi tgk berita..yg aku plg meluat skali bila TUNKU Dolah ni suka cakap ..dia tak amik keputusan ‘popular’..wah2 ni nak dipuji amik keputusan popular gamaknya..dia tu x perasan ke keputusan tu buknnya popular tp dibenci rakyat..aku mmg plg tak tahan time dgr ayat dia ni..sama wei…last skali yg aku dgr ayat ‘bukan amik keputusan popular’ tu time minyak naik..nak muntah aku dengar..

    ha tu lah suka sgt dengar yg baik2 jek pasal dia..smpai perasan dia tu popular padahal cam nak kena baling batu jek..

    pasal penganti PM pulak..setakat ni tak dek lah pulak yg terer cam TDM..apa kata kita sokong TDM yg dah mmg terbukti rekod nya yg cemerlang tu jadik PM skali lagi dlm beberapa waktu..

    time tu bia la TDM betulkan apa2 yg TUNKU dolah & kroni dah rosakkan..bia dia latih bakal pengganti dia supaya tak jadik mcm tunku dolah tu!!!!!!!

    TUNKU Dolah..cepat turun takhta sebelum UMNO kalah dlm pru134

  18. UMNO nak jadi NATO (No Action Talk Only) ke?

    Kalau nak dengar, dengarlah yg senior-senior yg banyak pengalaman sepak terajang politik. Dengar Menteri2 round pertama je buat apa.

    Yg korang sibuk-sibuk kacau Sanusi tu apa hal? Dakwaan liar seorang hakim pun satu lagi. Come on. Address the real issue lah, okay?

  19. to all….. lets just start a new chapter in anything about this govt….. well…. if the plant is here say rotting and dieing …replanting is all that matters….

  20. There is no denial that UMNO had done a lot to the country. ITU UMNO, bukan PAK LAH. Yang kita dok pertikai la ni ialah ketidakupayaan dolah mentadbir negara!!!!!!

    So the answer to all these mess is for PAK LAH TO STEP DOWN BUT NOT TO FORGET KJ TOO.

    MAHYUDIN IS THE BEST CHOICE WE HAVE AT TH MOMENT

  21. […] Tan Sri Sanusi Junid service as the IIUM President was prematurely terminated whilst very senior UMNO leaders strongly urged PM ‘Flip-Flop’ Abdullah to withdraw from office, in the UMNO retreat in Shah Alam. High Court Judge Ian Chin’s controversial statement, which […]

  22. […] been said to be an elitist party and it has to be ‘rooted back’ to the members. At an UMNO retreat, some leaders actually openly ask PM ‘Flip-Flop’ Abdullah to go, for the betterment of the […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: