Ku Li: Plan Peralihan Kuasa ‘diluar’ Perlembagaan dan mempersendakan kehendak akar umbi

 

Calon yang menawarkan diri bagi jawatan Presiden UMNO pemilihan parti kali ini Tengku Tan Sri Razaleigh Hamzah tengahari ini menegaskan bahawa Kepimpinan dan MT UMNO membelakangkan kepentingan parti, semangat demokrasi dan bertindak diluar Perlembagaan apabila menerima ‘Plan Peralihan Kuasa’ dijadualkan Jun 2010 yang diumumkan oleh Presiden UMNO PM ‘Flip-Flop’ Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, selepas mesyuarat tergempar MT UMNO semalam.

“Peralihan Kuasa ini tidak mendukung aspirasi akar umbi. Biar akar umbi yang tentukan siapa paling layak memimpin parti dan bukan pemimpin yang buat keputusan itu”, apabila mengadakan sidang media khas di pejabat peribadi beliau di Jalan Langgak Golf. “UMNO sudah hilang aroma demokrasi dan pemimpin hanya mengambil keputusan yang memihak bagi kepentingan mereka semata mata”.

“Perlembagaan parti diperkudakan untuk menjaga  kedudukan sesetengah pemimpin”. Kesanya, tambah MP Gua Musang itu ialah “Satu tindakan khianat dan mempersendakan perasaan akar umbi, yang mahukan angin perubahan dalam Kepimpinan. UMNO kini terdedah  sebagai bahan kelucuan bukan sahaja dalam negara, tetapi termasuk diluar”.

Semalam, sebilangan besar pemimpin peringkat MT UMNO, termasuk Naib Presiden Tan Sri Muhyiddin Mohd. Yasin, yang selama ini lantang membidas PM ‘Flip-Flop’ Abdullah untuk berundur demi kepentingan parti dan orang Melayu, menerima baik keputusan yang dicapai pagi semalam.

Pemimpin yang telah aktif berkecimpung dalam persada perdana parti semenjak 45 tahun dahulu itu mengesa agar Bahagian UMNO membawa usul menolak keputusan MT UMNO semalam, apabila mesyuarat Bahagian UMNO bermula 9 Oktober ini.

Dalam sessi soal jawab, Tengku Razaleigh belum lagi memikirkan soal siapa yang paling sesuai menjadi ‘regu’ dalam pemilihan parti akan datang ini.

Apabila ditanya, beliau bersetuju kemungkinan bahawa PM ‘Flip-Flop’ Abdullah hanya melepaskan jawatan Presiden UMNO sahaja sebagaimana Plan Peralihan Kuasa yang telah diumumkan itu, menjelang pemilihan dijadual semula Mac 2009 tetapi mengekalkan kedudukan sebagai Perdana Menteri Malaysia sehingga Jun 2010.

Tengku Razaleigh, yang pernah menjawat Naib Presiden dan Bendahari Agung UMNO dan juga pernah mencabar Tun Dr. Mahathir Mohamad untuk jawatan Presiden UMNO pada pemilihan parti April 1987 menjelaskan beliau mempunyai rancangan strategik untuk Malaysia sekira berjaya dipilih sebagai Presiden UMNO pusingan ini dan menjawat Perdana Menteri. Beliau berhasrat untuk menaikan pendapatan kapita rakyat Malaysia dari USD 4,000 sekarang ini kepada USD 10,000 dalam tempoh lima tahun.

 

Published in: on September 27, 2008 at 14:58  Comments (6)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2008/09/27/ku-li-plan-peralihan-kuasa-diluar-perlembagaan-dan-mempersendakan-kehendak-akar-umbi/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 CommentsLeave a comment

 1. May Allah bless you and family.
  Selamat Hari Raya
  Maaf Zahir Batin

  Thanks.

  May Allah bless you and your family too. Selamat Hari Raya.

 2. That is what I call talking the talk.
  And it is only natural, what with raya a day or two away.

 3. Tidak perlu diberi komen mengenai PM kita…rasanya semua ikut katanya kerana kuasa…kesannya pada PRU13…pasti jalan kepada kekalahan…Salam kepada semua..selamat hari raya aidil fitri

 4. Selamat Hari Raya to you and family. I amstil confused with the explanation by pak lah in star two days ago!! Anyway menghormati bulan barakah Ramadhan, I choose to refrain from making any comments.Salam

 5. […] rekod, Ku Li bercita cita untuk menentang Presiden UMNO ketika itu PM ‘Flip-Flop’ Dato’ s… pada pemilihan jawatan tertinggi UMNO Mac 2009. Namun, MP Parlimen itu hanya berjaya mendapat satu […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: