MCA wajar ambil tindakan keras keatas Soi Lek

Sejarah asas penubuhan Persekutuan Tanah Melayu pada 31 Ogos 1957 merupakan pemimpin pemimpin negeri negeri Tanah Melayu yang bersetuju untuk ‘berkongsi kuasa’, iaitu melibatkan pemimpin etnik Bukan Melayu kedalam proses pengurusan politik peringkat negara dan pentadbiran, berasaskan perlembagaan yang diterima pakai, yang diadaptasi Perlembagaan Tanah Melayu 31 Januari 1948. Artikel 153 dihidupkan khas untuk menentukan kedudukan orang Melayu disahkan secara formal apabila negara merdeka ini diujudkan dengan kedaulatan yang diiktiraf antarabangsa.

Dengan asas kesefahaman dan kerjasama itu, orang Melayu masih lagi memainkan peranan teraju utama dan dibantu oleh etnik lain, sebagai ‘rakan kongsi’, merupakan jalinan kerjasama dengan semangat kesefahaman dan setiakawan, berbanding kesediaan memberikan mereka taraf dan peruntukan sama rata.

Asas ini mula menampakan ketidak stabilan apabila golongan chauvinis, terutama etnik Cina, diberikan kuasa dalam semangat setiakawan dan kerjasama apabila Persekutuan Malaysia ditubuhkan pada 16 September 1963. Golongan chauvinis ini, yang diterajui pemimpin PAP Lee Kuan Yew mula mempersoalkan asas penubuhan negara dengan nada porovokasi “Malaysian Malaysia”. Walaupun Singapura disingkirkan dari Persekutuan Malaysia pada pada 9 Ogos 1965, pengaruh mereka masih berterusan melalui DAP. DAP meneruskan agenda chauvinis ini, bersama sama Gerakan, sehingga 13 Mei 1969 apabila berlaku pergaduhan antara kaum dan orang Melayu sebagai kaum majoriti tidak dapat sabar lagi dan memberikan reaksi negatif kepada provokasi yang golongan chauvinis Cina ini bawa.

 

“Ketuanan Melayu” merupakan konsep yang pertama kali digunakan oleh Dato’ Abdullah Ahmad (sekarang Tan Sri, Mantan Setiausaha Politik Perdana Menteri ke II Tun Abdul Razak Hussein, pelaksana ‘Dasar Ekonomi Baru’ dan ‘Rukun Negara’) dalam sebuah forum di Singapura pada 1986. Ianya bertujuan untuk menegaskan kepada pemimpin PAP Singapura bahawa orang Melayu masih mendahului kesinambungan dan menjadi tunggak Kepimpinan Malaysia, yang diterima dan ditafsirkan secara demokratik semenjak merdeka.

 

Hari ini, kita melihat bahawa chauvinis etnik Cina masih lagi cuba menangguk di air keruh dan membawa nada provokasi bahawa konsep orang Melayu menjadi tunggak dan tunjang pemerintahan dan pentadbiran wajar dicabar, secara berstruktur dan sistematik. Nada provokasi ini dikhuatiri akan membawa keresahan dan membangkitkan emosi dikalalangan orang Melayu, majoriti rakyat Malaysia. Ini mungkin akan membawa padah kepada sistem sosial, politik dan ekonomi negara, apabila kesefahaman, kerjasama muhibbah dan keharmonian antara etnik itu sengaja dirobek.

 

Dalam apa keadaan sekalipun, keputusan pertimbangan politik berdasarkan emosi wajar dielakan dengan apa cara sekalipun. Oleh demikian, “Ketuanan Melayu” itu masih lagi relevan, kerana keputusan politik yang dibuat secara demokratik masih lagi memberikan tafsiran jelas bahawa orang Melayu masih lagi menjadi tunggak dan tunjang kepimpinan politik dan pentadbiran.

 

Oleh demikian, MCA wajar menentang keras kenyataan Timbalan Presiden MCA Dato’ Seri Chua Soi Lek. MCA sebagai rakankongsi ‘kongsi kuasa’ semenjak 1955 wajar mengimbau secara menyeluruh peluang penglibatan dan peranan yang diberikan kepada mereka untuk dimainkan sebagai mewakili etnik Cina.  Dalam keadaan paling baik sekali pun (PRU XI Mac 2004),  MCA mendapat banyak kerusi (rekod 31 kerusi) kerana majoriti undi orang Melayu.

Oleh itu  UMNO disarankan untuk menentukan secara tegas bahawa MCA, yang sepatutnya memahami keadaan dan kepentingan kestabilan politik dan sosial, mengambil tindakan keras keatas Dato’ Seri Chua yang sengaja cuba membawa nada provokasi yang secocok dengan agenda chauvinis Cina.

Nilai kestabilan politik, sosial, kerharmonian hubungan antara etnik dan semangat muhibbah merupakan ciri paling penting  dan strategik untuk Malaysia sebagai sebuah negara untuk bergerak kehadapan dan ekonomi dibangunkan, untuk kepentingan semua. MCA wajar secara serious berhati hati dan mengambil kira apa apa faktor yang boleh menjejaskan variable formula ini dalam apa apa tindakan mereka.

Published in: on November 29, 2008 at 21:28  Comments (27)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2008/11/29/maca-wajar-ambil-tindakan-keras-keatas-soi-lek/trackback/

RSS feed for comments on this post.

27 CommentsLeave a comment

  1. Salam BD,
    Tq for the fine writeup on ‘kongsi kuasa’ which I think pemimpin-peminpin Melayu should learn, ‘hayati’ and act!
    To the Chinese and the Indians, enough is enough on questioning the Malays about ‘asal usul’ because when they starts questioning the rights of the Malays they are also questioning the rights of the Yang diPertuan Agong and our Sultanate.
    I don’t think there is a single country in this world that have been so accommodating to the Chinese and the Indians like what the Malays are doing here.
    All I can say here is that the Chinese and Indians are so damn lucky that we are not only Muslims but we are Malays. Sometimes ‘berbudi bahasa & bertolak ansor’ has it’s limits. To the Chinese & the Indians try and questions the Indonesian in Indonesia about their rights!
    To all the pemimpin Melayu regardless of UMNO, PAS & PKR janganlah gadai maruah bangsa sendiri. We know very well that those Melayu’s who don’t dare to stand up and speak are ‘baruwas’ but come on, what the hell are you guys thinking!

    -bintangdaily-

  2. BD
    sorry for being harsh here. But i’ve had enough with these chinese/indians assholes. To chua, KEPALA BUTUH!!
    to die for my race and malay country, that would be my honor.

  3. Salam BD.

    Soi Lek is asking his tuan to accommodate him further. So did his predecessor. So did his predecessor’s predecessor. So did his predecessor’s predecessor’s predecessor. They have been asking (conning?) for accommodation after accommodation after accommodation from their master ever since, whose ‘ketuanan punya’ they would not acknowledge openly (grudgingly otherwise). Without these handout, he just cannot move forward, he cannot make any ‘change’.

    Repeat “Without this handout, he just cannot move forward, he cannot make any ‘change’.”

    Flip the pages of history and look for advancement under (his) own steam. Its all through these ‘changes’ we make.

    Our complacency cost us two-third majority and 5 states. They figured we are at our weakest. They would never allow our political enemy to beg for any further ‘Batu Putih’. They are too smart for that.

    So they asked our roommate & bedfellow to do it so as not to be too obvious. So this ‘advertisement’ speech is put forward to get his master to make further ‘changes’.

    Must look beyond ethnicity indeed. Does he (did they, did they, and did they?) make / made any ‘change’. They never change. He uses ‘the 308 tsunami’ to justify his ‘gun-boat diplomacy’ so that the faint-hearted ‘see the logic’ of the argument.

    “Must produce what is advertised” otherwise no buyer. By that he means “Must accommodate further otherwise the CHI would not vote for me.” He is appealing to our ‘kera-di-hutan-disusukan-anak-di-pangkuan-mati-kelaparan’ weakness and ever generosity.

    Its best to ‘Buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali’.

  4. Tidak dapat dinafikan Chua sejak menang jawatan No 2 MCA menjadi lebih ‘racist’. Beliau nampaknya ingin menjadi jaguh yang lebih popular dengan menghemtam orang Melayu lebih kerap. Orang Melayu kalau diam sahaja, naik tocanglah dia.

    UMNO kena tekan dia. Pastikan orang yang tidak bermoral ini tidak duduk dalam kerusi kabinet. UMNO perlu tekan pemimpin MCA agar beliau tidak diberikan jawatan yang berpengaruh dalam MCA. Agenda untuk tujuan ‘political mileage’ beliau dengan menghentam Melayu perlu dihentikan.

    PERKASA kena cari strategi agar kaum lain tidak boleh dibiarkan menghentam Melayu sesuka hati. NGO NGO tidak bertanggungjawab jangan dibiarkan menaikkan isu anti Melayu. Saya percaya ramai penyokong PAS dan PKR bersatu dalam hak-hak istimewa Melayu ini. PERKASA perlu ikhtiar mendapatkan sokongan mereka.

    Saya sudah mula hilang rasa hormat dan sekarang mula rasa benci teramat sangat tentang perangai Chua Soi Lek yang nampak sangat kebelakangan ini meniup sentimen anti-Melayu.

  5. Salam.Mula khuatir bila dia menang dalam pemilihan MCA walaupun terbukti tak bermoral (dia tak menafikannya). Itu sebenarnya satu signal ahli MCA ingin mencabar Islam kerana bagi mereka siapa nak jadi pemimpin isu moral seperti itu(moral sex) tak penting yang penting mesti ‘iklas bekerja’ untuk kepentingan rakyat… Sama dalam kes Anwar…mereka tak pandang isu moral Anwar begitu penting..itu isu pribadi…jadi mereka boleh terima Anwar walau ada cacat celanya nanti dalam hal hal seperti isu moral sex pribadi…bagi mereka itu tak kena mengena dengan tugas negara asal jujur dalam hal hal berkaitan rakyat (amanah, bertanggung jawab,prihatin)….
    Sebenarnya mereka lupa untuk jadi pemimpin isu pribadai isu moral amat penting..mereka yang cuai untuk menjaga isu pribadi tidak akan dapat melaksanakan yang lain lain seperti amanah ,bertanggung jawab,keprihatinan dan sebagainya dengan baik…
    Pada pandangan saya memang ahli MCA sengaja memenangi Chua kerana nak beri tahu mesej ini kepada kaum islam (Melayu)..

  6. ngo melayu wajar melatih diri untuk selalu membuat report polis jika hak yang termaktub dalam perlembagaan dipertikai atau dipersenda. tak payah nak buat explaination ape2. lets the law take its course. tak perlu nak explain tak perlu soal jawab. let them jawab dengan undang2 sahaja.

  7. Dato’ Ismail Ahmad gila2 kena bantai dengan kaum pendatang ni pasal menyebut fakta kaum Cina India adalah kaum pendatang, UMNO pun dah ambik tindakan … tapi Chua Sok Lei (the porn star) kutuk Melayu boleh lepas gitu sahaja … double standard

  8. Masih ada bahagian yang mencalonkan kaki rasuah untuk pilihanraya UMNO.

    Masih ada perselisihan antara parti komponen BN.

    Satu berkeras akan ketuanan Melayu.
    Bertegas akan meningkatkan ekuiti Melayu secara jalan singkat. Dan tak satu pun pemimpin Melayu yang berani memimpin bangsanya untuk berdisiplin, tekun, dan berpandangan jauh.

    Di satu pihak lagi, masih cuba mengambil kesempatan atas kelemahan Pak Lah untuk menangguk di waktu-waktu BN dalam krisis. Tak satu pun yang memilih untuk membantu atau mengelak dari menyulitkan keadaan.

    Namapak gaya, kita boleh ucap “Selamat Meninggal BN”

  9. Sudah menjadi adat mereka akan meminta walaupun mengentahui sesuatu itu bukan haknya. Segalanya telah termaktub dalam Perlembagaan, tinggal lagi jika kepimpinan Melayu lemah dan terus menyerah, akan berhasillah segala permintaan mereka. Setiap permintaan mereka yang tertunai bermaksud akan terlepaslah hak Melayu. Dahulu mereka telah mendapat hak kerakyatan tanpa soal jawab, bukan sedikit, sebanyak satu juta kewarganegaraan segera semasa negara mahu merdeka. Sebagai timbal balas, dalam Perlembagaan digariskan hak keistimewaan orang Melayu sebagai tuan asal tanah ini. Sekolah berpengantar bahasa mereka turut diberi kelonggaran sehingga sepuluh tahun selepas merdeka. Bila sampai masanya, mereka terus membantah penghapusan sekolah jenis kebangsaan, malahan sekarang sekolah berkenaan semakin bercambah di merata tempat. Di tempat yang diwakili Ong Tee Keat sendiri dibangunkan sekolah jenis kebangsaan yang baru. Bukan itu sahaja, apabila sesebuah sekolah jenis kebangsaan dimasuki oleh murid Melayu sehingga menjadi majoriti, mereka akan mencari alasan untuk memindahkan sekolah tersebut ke tempat yang berdekatan dengan penempatan mereka. Di Batu 18, Hulu Langat, kes sedemikian berlaku walaupun mendapat bantahan daripada ibu bapa. Menteri Pelajaran itu Melayu yang juga Ketua Pemuda UMNO yang bakal bertanding Naib Presiden UMNO pun masih bersikap lembut dengan permintaan sedemikian. Atas sikap lembut begitulah, Cina akan meminta apa sahaja walaupun telah tertulis dalam Perlembagaan sebagai hak orang Melayu. Tidak ada peliknya mereka bersikap sedemikian tetapi kita harus pelik kenapa pemimpin Melayu gementar dan tunduk terhadap permintaan mereka itu. Namanya pemimpin, tetapi sikapnya seperti pak turut yang tidak tahu arah tujuan, mengikut sahaja cakap orang lain tanpa mengkaji secara mendalam asas dan kesannya kepada bangsa dan negara. Saranan Menteri Pelajaran supaya Soi Lek masuk pembangkang pun menampakkan ketidakmatangannya. Apakah komponen BN sahaja yang haram mempersoalkan tentang ketuanan Melayu, sebaliknya pembangkang mempunyai imuniti memperkatakan persoalan yang telah termaktub dalam Perlembagaan itu? itulah pemimpin Melayu, dan pemimpin Melayu semacam inilah yang bakal membawa bangsa ke jurang kehancuran dengan tunduk dan menyerah kepada tekanan bangsa pendatang.

  10. Tengok betapa biadap dan angkuh bangsa Cina tidak kira apa jua fahaman politik mereka yang mengambil kesempatan keatas apa yang mereka lihat sebagai detik permulaan hakisan KETUANAN MELAYU selepas PILIHANRAYA 12.Malangnya orang Melayu asyik bercakaran sesama sendiri. Jika orang Melayu bersatu tentang isu KETUANAN MELAYU saya percaya perkara ini tidak dipolitikan. WAHAI BANGSA KU ingat fahaman politik kamu bolih beubah dari masa kesemasa tetapi kamu tidak bolih mengubah kamu dilahirkan sebagai ORANG MELAYU. kebanyakan orang Melayu sekarang tidak tahu atau melalui peristiwa 13 MEI 69 dimana orang MELAYU ADALAH SASARAN ORANG CINA YANG NAIK TOCANG.Olih itu mereka leka. Kepada DS CHUA SOI LEK cuba MULA apa yang anda tidak mampu TAMMATKAN.LEBIH BAIK PERGI BERLAKON DALAM BLUE FILEM baru.JANGAN HENDAK MENYUSAH ORANG !!!!!!!!!!

  11. Soi Lek must be very unpopular to have to resort to such populist lines.

    Is it his half-cock sex scandal still at the back of the whole MCA mind?

    Or The MCA really do need to reinvent it self in an old modern chinese mould – bloody chinese racist, if not more racist than the jews themselves.

    Disband the BN!

  12. if you want to curb their barking

    then hit them where it hurts the most – their POCKET

    boycot all chinese owned business

    they will all convert to nyonya and baba in no time

    70% can cripple 25% anytime if there is consensus

  13. lupakan sahaja soi lek. jangan buang masa layan orang mcm tu. kisah vcd dia pun tak selesai. nak betulkan orang?

  14. Ketuanan melayu adalah istilah Malay Dominance yang disalah terjemah dari istilah yang disalah pilih oleh Abdullah Kok Lanas,

    Ketuanan ada dua maksud:

    1. Hormat dan respect macam perkataan tuan puteri.
    2. Host seperti tuan rumah. Memang tuan rumah mengalah untuk memberi kewarganegaraan setelah dipaksa British.

    CSL tak suka kerana ia bermaksud hamba dengan tuan. Itu adalah istilah yang diguna kepada penjajah. Seperti Tuan Churchill.

    Mereka dapat cari kehidupan dan harta dari Malaya dengan kow tow pada orang putih.

    Semasa zaman penjajah, Cina adalah pendatang yang dibawa Qwai Lo. Yang bukan pendatang seperti Tun Tan Cheng Lok kaki ampu orang putih untuk cari harta seperti orang2 Pak Lah mengampu dia untuk dapat projek.

    Sementara orang tempatan, sebagaimana berlaku di hampir semua tanah jajahan British, dipinggirkan dan digelar pemalas. Keupayaan ekonomi mereka dilumpuhkan seperti Kuala Lumpur dimajukan untuk membunuh pelabuhan Melayu bernama Jugra.

    Di sini Raja2 Melayu dan bangsawan Melayu ada saham sebagai pembelot sebenar yang telah menjahanamkan bangsanya sendiri – kaum atau negara! Mereka kerja jadi chief kadhi dan commision agent dari dulu lagi!

    Pembelot besar sekarang adalah anak raja celup, Raja Petra. Islamnya tak sempurna, Melayunya sudah kurang baik dari darah atau kehidupan, dan agendanya adalah agenda cina. Keturunannya yang mengadai bangsa dan kini dia menyalahkan bangsanya!

    Seperti yang kita tahu, orang Cina adalah manusia yang bila diberi betis hendak peha dan angkuh kerana tidak mahu menguasai bahasa kebangsaan dan menghampiri dan menghormati kebudayaan rakyat tuan rumah.

    Mereka juga adalah pembelit yang lebih kuat dari ular dalam menggunakan alasan dan helah untuk menjustifikasi kedudukkan mereka dan tuntutan mereka.

    Sebenarnya UMNO pun sama bodoh. Mereka pun tak faham maknanya ketuanan Melayu yang sudah diguna dari zaman2 tahun 1920an lagi tetapi tak dibising2kan. Mereka main cakap dan ingat maksudnya Malaya Dominance yang dimaksudkan Dolah Kok Lanas.

    Apabila diterangkan, mereka angkuh dan kata buat apa kita mengalah. Biar Cina-Cina ini tahu kita adalah Tuan.

    Cakap banyak macam real.

    Apabila kena soal dan attack sana sini, pemimpin, dan pemegang jawatan UMNO diam mengecut macam Tuan Puteri. Celah kelengkang tak ada kemaluan!

    Mana tak? Tengah sibuk nak dapat jawatan.

    Tak ke bodoh bangsa yang tuntut dipanggil tuan tapi kerja dan pangkat macam hamba dan hidup melarat macam anjing di tempat sampah? Hamba2 mereka dari keturunan Cina yg jadi taukeh dan bos dalam organisasi2?

    Sebenarnya ramai cina2 tahu maksudnya sebenar istilah ketuanan tetapi mereka make dunno. Saja diulang dan dilaung2kan maksud istilah yang salah. Padahal ini debat tahun 1986.

    Ini ada maksud dan tujuan. Untuk menggambarkan orang Melayu sebagai jahat dan bagi Melayu2 yang bodoh, untuk berasa salah dan apologis.

    Oiii … banyak Melayu apologis. Sudah dicanai dan kelentong si Cucu Keling Botol yang duduk Segambut dan baru jadi MP.

    Mereka kebanyakkan dalam PKR. Si PAS saja tak mahu bantu. Ada chance nak berkuasa. Dah cium bau takhta.

    Tak peduli mereka jika ada antara Cina2 ini macam DAP kononnya nak samarata tetapi sebenarnya nak Chinese Dominance macam di Singapura.

    Cina2 biasa tidak tahu, tetapi pemimpin2 lama ada cita2 nak jadikan Malaya sebagai Greater China. Mereka sudah ada Chinese Dominance dalam jurusan ekonomi dan mahu menguasai kerajaan untuk Chinese Dominance yang mutlak.

    Janganlah percaya sangat orang2 Cina ini, rambut dan bulu jembut saja yang straight tapi hati mereka crooked.

    Kalau orang yang kita beri warganegara tak tahu hormati perjanjian mereka, dan tuntut diubah sesuatu yang sudah dipersetujui, kenapa kita nak percaya apa kata manis orang2 ini?

    Sekarang mereka biadap kerana Melayu pecah empat – UMNO, PAS, PKR dan yang pikir diri sendiri.

    Kesimpulannya, salah UMNO juga. Selagi mereka tak ubah kepimpinan yang crooked, dan ubah perangai, susah nak alihkan balik kepercayaan rakyat kepada UMNO.

    PAS pun kena jaga2 kerana kumpulan Erdogan yang didalangi Cucu Keling Botol akan menguasai PAS dan mengalihkan ideologi Islam menjadi Islam Liberal serba boleh.

    Percayalah.

    Muzakarah lah UMNO dan PAS. Jangan percaya Si Anwar yang lidah bercabang!

    Stabilkan negara ini dan mari kita kekal sebagai masyarakat teras untuk mengembalikan keamanan dan kemakmuran negara dengan lebih adil dan jaya.

    Kekalkan Melayu itu Islam dan Islam itu Melayu di negara ini.

  15. Dr Sid kita tak boleh lepaskan Chua kali ini. Saya nak tengok sendiri bagaimana UMNO dan Melayu mainkan peranan mereka kali ini. Ingat bagaimana mereka semua kenakan orang Melayu, Ketua Umno Bahagian Bukit Bendera, Ahmad Ismail, apabila beliau berkata mereka pendatang.

    [Petikan dari The Scribe A Kadir Jasin “Saya (Ahmad Ismail) tidak bersalah dan saya cabar sesiapa sahaja yang tidak bersetuju dengan saya bahawa orang Cina adalah penumpang di Tanah Melayu sebelum merdeka dan sememangnya bukan Melayu adalah pendatang dan menumpang di sini ketika itu,” katanya.

    Mstar melaporkan Ahmad berkata demikian dalam sidang akhbar di Menara Umno di Georgetown pada 5 Ogos yang turut dihadiri 13 ketua dan wakil Umno bahagian di Pulau Pinang serta penyokong parti.

    Portal berita bebas, Malaysiakini, ketika melaporkan peristiwa yang sama berkata kesemua bahagian Umno Pulau Pinang, termasuk bahagian Perdana Menteri dan Presiden Umno Abdullah Ahmad Badawi iaitu Kepala Batas, memberi sokongan penuh kepada Ahmad.

    Tindakan Umno Pulau Pinang itu, kata Malaysiakini, berupa tamparan kepada Abdullah yang terdahulu telah meminta Ahmad memohon maaf.

    Kalau Abdullah meminta Ahmad memohon maaf, timbalan setianya, Mohd Najib Abdul Razak, melangkah setapak ke hadapan dengan memohon maaf bagi pihak Umno.]

    Setelah YB Najib memohon maaf bagi pihak orang Melayu UMNO, UMNO terus jatuhkan hukuman.

    Saya tak pasti apa yang tak betul bila dikatakan mereka itu pendatang? Tapi hakikatnya beliau telah membuat bangsa pendatang marah. Itu saja. Walaupun faktanya betul.

    Tetapi Bangsa pendatang ini telah membuat Melayu marah tak henti-henti kebelakangan ini, nampaknya sengaja nak berkomfrontasi kerana mereka jangka Melayu sudah lemah dan tidak bersatu. Chua Soi Lek sudah berkali-kali buat Melayu marah. Tidak ada tindakan yang diambil terhadapnya. Hari tu Timbalan Menteri Penerangan buat Melayu marah tapi senyap saja Gerakan tak ambil tindakan. Hindraf juga memfitnah Melayu tapi ada pula parti yang sokong mereka. NGO bukan Melayu persoalkan keputusan Majlis Fatwa. Majlis Peguam masuk campur hal pentadbiran umat Islam. Karpal Singh persendakan Sultan. Kalau nak sebut semua isu yang membuat Melayu terlalu marah adalah banyak.

    Saya nak tanya Dr Sid kenapa anda kata buang masa. Anda tidak rasa bahang Melayu sedang marah. Apakah anda Melayu yang tidak sensitif walaupun dikotakkatikkan oleh bukan Melayu? Apakah anda sebenarnya terlalu daif tentang apa yang berlaku atau pun anda ini sendiri bersekongkol dengan mereka.
    Saya rasa anda ini bukan Melayu tulen. Mungkin Melayu ……….

    Kerajaan perlu ambil tindakan terhadap provokasi ini. Jika tidak 13 Mei kedua akan menjelma tidak lama lagi. Sentimen anti-Melayu diapi-api dan disuarakan bertubi-tubi kali oleh pemimpin-pemimpin bukan Melayu kebelakangan ini, hanya masa saja yang akan menentukan satu lagi komfrontasi antara Melayu dan bukan Melayu akan berlaku. Sekiranya tindakan proaktif tidak diambil sekarang nescaya perbalahan kaum akan meletup.

    Jadi Dr Sid kita tak boleh lupakan Chua dan lain-lain begitu saja kalau kita inginkan keamanan dalam negara ini berterusan.

  16. Interesting on Seeing the comments here, “Wont accommodate the Chinese and Indian Assholes”, “enough is enough”, “I don’t think there is a single country in this world that have been so accommodating to the Chinese and the Indians like what the Malays are doing here”

    All I can say is JACKASS(ES). If you actually stepped out of Malaysia, you would actually see freedom of religion being allowed in many of the World’s Democracies. And why on earth are the Chinese and Indians “lucky” because you are Malays and Muslims. I mean seriously, what is the connection. You do ofcourse realise that the NON MALAYS built up the economy. So don’t bloody go on and on and on about Malay supremacy. It does not mean squat on a global platform, so stop making fools of yourselves by being emotional, instead let us move towards a successful Malay race that is not dependent on Handouts from a Racist Government. Have SOME spine lah, we are the butt of jokes the world over. Malay PRIDE is that, working OURSELVES to achieve what we need to, on OUR own, not on some subsidies and handouts that favor only the minority among us.

  17. Korang ni tak paham ke? nak mca ambil tindakan amendenya..

    INI adalah permainan CINA. Orang Cina memang nak hancurkan BN dan UMNO.

    Nak ambil tindakan .. apa da big dog dog … sebelum ni naib ketua pemuda Gerakkan buat kenyataan pun dorang tak ambil tindakan..

    Ini semua pasa Kepimpinan UMNO yang Lemah. Ada diantara menteri melayu pun sokong ianya tidak digunakan..

    Sekarang ni .. CINA tahu yang sekiranya kita ditekan macam mana pun, peristiwa 13 Mei tidak akan berulang, sebab MELAYU DAH BERPECAH ..

    Sekarang ni .. kita dok melalak je buat apa?

    Sudah masanya kita mengerakkan pemimpin-pemimpin kita ke kampung-kampung .. mencari mendekar .. dan menceramah bagi meniupkan semangat KEMELAYUAN … TANAH MELAYU … RAJA MELAYU, baru mereka takut.

  18. mengapa satu Team boleh bertengkar sesama sendiri…semua dalam BN…kita jangan terlalu naik angin bila timbul halmacam ini…ada jalan yang kita boleh aturkan supaya soh lek kurang bercakap…masukkan dalam ISA ajer…barulah dia tahu orang melayu menjadi tuan

  19. Without Chinese, you Malays would still be staying up the trees.

    By the way, the Bumiputera should be the orang asli, you all better head back to Indonesia.

    The Malays had NEVER LIVED ON TREES!

    Infact, the Malays were a very cultured, economically/politically/socially/spiritually structured society, which ran important trading routes and port system in this region.

    The Malays never had issues and social ills like corruption, opium addiction and social ills such as organised prostitution and underworld societies/triads, till it was brought in by immigrants, particularly China!

  20. Team apakebende?
    Team depa MCA-GERAKAN-DAP, team kita UMNO, PKR, PAS.
    Depa bersatu, kita yang berpecah!

  21. Malays were a very cultured, economically/politically/socially/spiritually structured society, which ran important trading routes and port system in this region.

    Economically? Which Bumi is really doing well without government financial backing

    Politically? The Malays are fighting among themselves for power, look at UMNO youth, wanita and the main party

    Socially? So, there seem to be no Malay killers, rapists, no drug addicts, corrupted politicians, good, great, perfect race, better than the Aryans.

    Spiritually? I won’t touch religion. But we have eyes to see what is going on round the world.

    The Malays never had issues and social ills like corruption, opium addiction and social ills such as organised prostitution and underworld societies/triads, till it was brought in by immigrants, particularly China!

    Never? Are you sure, so the PDRM is perfect? UMNO is perfect?

    Please note, there is NO SUCH THING AS A PERFECT RACE!

    No one is suggesting that the Malays are a perfect race.

    Economically, today the Malays are left behind becoz during colonialism, the British gave unequal opportunities to the Malays, as opposed to the immigrants they brought into this land, for their economic and social purposes.

    Running for political post is the normalcy of healthy democratic system.

    Socially, the majority of Malays adhere to norms.

    Infact, its noted you are purposely using unsubstantiated opinion to justify your lame arguments.

    We can see that you are using isolated cases to support your morbid attempt of antagonising this posting in a racial tone, to satisfy your personal vendatta against the Malays. The blog is not designed for personal debates like yours.

    This shall stop here. Otherwise, please consider having your thoughts expressed in your own dedicated site.

    Thank you.

  22. […] dalam segala aspek, ianya dianggap sebagai ‘perkauman’. Namun begitu, etnik lain sewenang wenang secara lantang mempersoalkan apa yang dekat kepada kepentingan orang Melayu dan mudah dianggap sebagai gerakan untuk membawa nada provokasi, yang semesti akan dibalas dengan […]

  23. Amat sedih membaca comments disini. Saya percaya kebanyakan adalah orang melayu. Ada yang menganggap kaum cina sebagai “the enemy” yang kononnya ada agenda sendiri. Ada juga melayu yang masih menganggap ini Tanah Melayu.

    Please wake up! Ini Malayisia dan bukan lagi Tanah Melayu. Ini Malaysia yang mempunyai Raja berPelembagaan. Perlembagaan yang telah memberi Melayu dan kaum-kaum lain hak-hak masing-masing.

    Silap kalau orang Melayu memandang kaum cina dan lain sebagai “the enemey” kerana Malays are their own enemy.

  24. Tak habis2 lagi tu nak bangkitkan isu ni, cukup lah tu, buatlah kerja tu betul2. Dari situ baru dapat nilai kemampuan. Tak perlu bercakap perkara2 sensasi untuk mendapat perhatian. Dah basi lah oi!!Cukup la tu!!

  25. Saya beranggapan Dato’ Chua Soi Lek, sebagai individu serpihan Gerila MPAJA yang telah lama berkubur, setelah gerakan itu diharamkan oleh Allahyarham Tunku Abdul Rahman Al-Haj..MPAJA ialah gerakan gerila yang menentang pendudukan Jepun di TANAH MELAYU suatu ketika dulu..Pergerakan itu di sertai 100% kaum cina..sampai suatu ketika, dimana, apabila penjajah keluar dari TANAH MELAYU, hampir 24jam TANAH MELAYU tiada pemerintah, MPAJA cuba untuk menggantikan penjajah, untuk memerintah TANAH MELAYU..Oleh sebab itu, TUNKU dengan pantas mengisytiharkan MPAJA diharamkan..Selepas itu, kebanyakan ahli2 MPAJA, lari kedalam hutan dan menyertai komunis..Yang lainnya lari ke SINGAPURA..Di percayai Parti yang memerintah SINGAPURA sekarang PAP, kebanyakannya adalah serpihan MPAJA..Tak kurang juga, yang menyertai komunis hidup dipekan2 kecil, seperti Labis, Yong Peng, Batu Pahat..SEHINGGA SEKARANG..AGENDA MEREKA HANYA SATU..DAPATKAN TANAH MELAYU WALAU DENGAN APA CARA SEKALIPUN, BIARPUN CHIN PENG, MASIH LAGI DIHARAMKAN MASUK KE MALAYSIA..CHUA SOI LEK: JANGAN KAMU CUBA BERMAIN DENGAN API, KAMI TAHU DARI MANA KAMU DATANG, KAMI TAHU APA YANG AKAN KAMU LAKUKAN..INGAT, PERGERAKAN KAMU DAH LAMA BERKUBUR, TAPI, KAMI MASIH INGAT APA YANG BERLAKU DULU..

  26. […] November was neither a walk in park. Inadvertently after much controversies, High Court Judge Ian Chin finally ‘bites the dust’. The pro-Riong Kali again tried to demonize Tun Dr. Mahathir for the latter’s ‘Mahathirism policies’, which actually brought progress and positive nodes to Malaysia. Latest pictures of the ‘Houses on Mosman Park’, which are closely linked to outgoing PM ‘Flip-Flop’ Abdullah was highlighted here in BigDogDotCom. The highly controversial bar brawl which started by a  grandson of a Soveriegn Ruler, was highlighted by the pro-Riong Kali news portal and Straits Times of Sinagpore, for very cunning reasons. Aspirant UMNO Youth Head Dr. Khir Toyo  supporters were blasted for reacting adversely to former UMNO President Tun Dr. Mahathir’s call to do away with leaders who have the tendency to do corrupt practices. MCA Deputy President Dr. Chua Soi Lek, who managed to make a political comeback despite first day of the year scandal, stirred up another controversy. […]

  27. […] Chua Soi Lek, the newly-elected MCA deputy president, had gotten himself into another controversy, it seems. This time with some young Malay graduates who grouped under the Gabungan Graduan Melayu Muda, the same body that dragged the Penang state government to court over the multilingual road sign.GGMM president Khairul Azam Aziz said he and supporters will march from the LRT station at Ampang Park at 3 pm to the Wisma MCA, where he hopes to deliver a notice of demand to CSL."We want Dr Chua to apologize openly to the Malays for his statement that ketuanan Melayu is not longer relevant," Azam said here.GGMM plans to take Chua to court on Wednesday if he fails to apologize.Right-wing Umno blogger Big Dog says MCA should take stern action against CSL, here. […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: