E mail pembaca: Lancarkan gerak saraf BANGSA atau WANG?

E mail ini diterima dari seorang pembaca setia BigDogDotCom. Beliau merupakan seorang pesara Kerajaan, yang telah banyak berjasa kepada Negara. Namun, identiti penulis e mail ini kami akan rahsiakan, demi untuk menjaga hak peribadi penulis:

Perkembangan mutakhir khusus keputusan oleh Lembaga Disiplin UMNO sepatutnya dapat meredakan kesangsian rakyat Melayu terhadap UMNO tetapi akibat sebenar adalah sebaliknya. Apa yang telah berlaku mengesahkan bahawa rasuah didalam UMNO sudah menjadi budaya sebati. Bagi Lim Kit Siang yang telah mendedahkan beberapa “tanda tanda tahu sama tahu” dalam UMNO sepanjang kempen barangkali seperti SK – salam kosong dan SI salam berisi serta satu tiang dan tiang seri yang menunjuk harga bayaran atau upahan yang berlaku dalam UMNO, amat memalukan. Jika para perwakilan yang akan mengundi di Perhimpunan Agung nanti tidak mempunyai “conscience” serta perasaan tanggungjawab yang jitu, maka percayalah Perhimpunan kali ini mungkin terakhir bagi UMNO sebagai sebahagian dari parti yang memerintah.

Saya ingin mencadangkan kepada pihak pihak yang mempunyai semangat yang kuat untuk menyelamatkan orang Melayu, berikhtiar melancarkan gerakan gerak saraf dan perang saraf ketika Perhimpunan ini berlangsung. Pendekatannya:-

(a)     Risalah dengan tertulis “BANGSA ATAU WANG?” disebarkan dimerata tempat khusus di PWTC dan juga ditempat penginapan perwakilan,

(b)     Beberapa orang pula membawa “cardboard placard” yang digantung dihadapan serta belakang mereka yang perlu berdiri ditepi jalanraya sekitar PWTC dalam      kumpulan 2 atau 3 orang (jangan lebih dari 5 akan di anggap perhimpunan haram ). Seelok eloknya dilakukan sebelum pengundian.

Dengan terdapatnya terlalu banyak risalah ini mungkin akan menimbulkan berbagai persoalan kepada mereka yang mempunyai “conscience” yang akan mengundi pada hari itu.

Sebagai orang tua yang sudah agak lama mengkaji pergolakan dalam UMNO dan melihat barisan pemimpin yang ada dan akan bertanding, rasanya tak ramai  yang mempunyai kaliber global. Najib terpaksa melakukan satu “paradigm shift” yang drastic jika dia berhajat hendak selamatkan negara dan partinya. Maaf cakap, Dato’ Seri  Najib juga perlu disiplinkan isterinya!

*Perkembangan dikemas kini Sabtu 21 Mac 2009 100pagi

Lembaga Disiplin UMNO menerima 637 laporan salahlaku tataetika pemilihan parti mengenai Naib Presiden UMNO Dato’ Seri Mohd. Ali Rustam, yang bertanding jawatan Timbalan Presiden UMNO. Dikatakan hampir 500 dari laporan tersebut dibuat oleh orang orang berkaitan dan penyokong Ketua Penerangan UMNO Tan Sri Muhammad “Mike Tyson” Muhd. Taib, yang juga bertanding jawatan Timbalan Presiden UMNO. Inilah yang ditafsirkan sebagai ‘professional cannibalism’.

Published in: on March 20, 2009 at 18:00  Comments (17)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2009/03/20/e-mail-pembaca-lancarkan-gerak-saraf-bangsa-atau-wang/trackback/

RSS feed for comments on this post.

17 CommentsLeave a comment

 1. Excllent idea.

  Dapatkan satu group yg muka sardin.

  Pergi jumpa semua perwakilan dan kasi surat yang risalah yang tertulis “Bangsa atau WANG?”

  Tambah sekali, kalau WANG, jangan hairan UMNO ditanam hodup2 dan tak ada langung peluang buat wang.

  Saya rasa paling efektif adalah bawak orang2 tua – lelaki atau perempuan dan bawa anak kecik atau cucu.

  Biar mereka fikir, undi untuk tanggungjawab kepada generasi masa depan.

 2. Bigdog

  You cant do much… Perwakilan telah sebati

  Solat hajat ramai2… buka hati mereka untuk bangsa

 3. kalau Mat taib jadi timbalan perdana menteri…kapal korup barisan national akan langsung karam!najib akan kata..i have to leave to mongolia!mat taib akan kata….huh…me no speak english!!!oh gosh..i seriously cant wait for those corrupted umno election!the outcome will spell trouble for the party!and true malaysian from all walks of life with rejoice!the corrupted regime has finally fall!in its own hands!god willing!!!

 4. Mungkin patut di adakan satu sesi angkat sumpah dengan nama Allah pada permulaan Perhimpunan. Setiap perwakilan dan calon mesti melafazkannya, dengan bala keatas diri sekiranya menipu.. pasti akan tercabar conscience siapapun orng Islam/Melayu. Tampak kebudakan tapi situasi memerlukan apa saja tindakan untuk memastikan Pemilihan sebersih mungkin.

 5. Pesara kerajaan tu bunyi macam tulisan chedet la…dia kot.
  saya juga maaf cakap, perwakilan umno ni cheap skate sangat ka bagi 200-300 dah boleh dipengaruhi undi depa. kalau 2-3k pun masih boleh dianggap murahan bila memilih pemimpin negara. Alahai! macamana nak buat ni big doggie?

 6. berpandukan juga nasib rakyat Melayu diselatan

  dulu tuan punya tanah

  kini ramai hanya pemilik rumah pangsa kecil utk 99 tahun sahaja

  waspada lah

  jangan sampai hilang harta dan hilang kuasa politik ke tangan yg lain

 7. SEMALAM JUGA KITA SUDAH TAHU AKAN PENDIRIAN TUN YANG MENYOKONG TAN SRI MUHYIDIN YASSIN SEBAGAI TPM, ALHAMDULILLAH, INILAH YANG SAYA TUNGU TUNGGUKAN NI.

  SAYA NAK CAKAP SIKIT LA KALAU ADA PENYOKONG ALI RUSTAM KAT SINI, YANG DATANG MEMBACA BLOG SAYA YANG TAK SEBERAPA INI, SAYA AMAT BERSIMPATI TERHADAP APA YANG DAH TERJADI KEPADA DATO SRI ALI RUSTAM, TAPI TUAN TUAN SEKALIAN, ANGGAPLAH INI SURATAN TAKDIR, BUKAN REZEKI DIA…

  YALAH, BANYAK YANG PERTIKAI KENAPA BELIAU SAJA YANG KENA PADAHAL ORANG DAH DIDAPATI BERSALAH PUN MASIH BOLEH BERTANDING KAN? ITU SAYA TAK TAU, KITA TERIMA JE LA KEPUTUSAN YANG TELAH DIBUAT…ALLAH TA’ALA MAHA MENGETAHUI DAN ALLAH TELAH MEMBERI KITA AKAL FIKIRAN, SO PILIH LAH DENGAN BIJAK YA. INGAT! INI BUKAN PERKARA MAIN-MAIN TAU! INI ADALAH SOAL MASA DEPAN NEGARA, APA KEPUTUSAN YANG KITA BUAT HARI INI AKAN MENENTUKAN HARI ESOK UNTUK ANAK CUCU KITA….JANGANLAH KITA TERPEDAYA DENGAN SEDIKIT HABUAN YANG TAK BERMAKNA!!! ESPECIALLY PERWAKILAN UMNO YANG BERJUMLAH LEBIH 2500 TU…MASA DEPAN UMNO TERLETAK DI TANGAN ANDA, MAKA UNDILAH DENGAN BIJAK DAN FIKIRLAH SEMASAK-MASAKNYA SEBELUM MEMBUAT PENGUNDIAN….

  KEPADA PENYOKONG DATO SRI ALI RUSTAM, JANGANLAH IKUT HATI, JANGANLAH KERANA MARAH ANDA NANTI MEMBUAT KEPUTUSAN YANG AKAN DISESALI DI KEMUDIAN HARI….MARAH, YA SAYA FAHAM ANDA MARAH DAN ANDA MERASA BENDA YANG BERLAKU INI SEPERTI TIDAK ADIL KAN? TAPI TUAN-TUAN SEKALIAN, INI ADALAH SURATAN TAKDIR TUAN-TUAN, TERIMALAH TAKDIR ALLAH NI DENGAN HATI YANG TERBUKA DAN JANGANLAH ANGGAP APA YANG BERLAKU INI ADALAH PERANCANGAN JAHAT DARI SESETENGAH PIHAK, JANGANLAH KITA BEREMOSI! INILAH YANG HENDAK DILIHAT OLEH PIHAK PEMBANGKANG, MEREKA SUKA LIHAT ORANG-ORANG UMNO BERPECAH-BELAH!

  YANG TAK MENARIKNYA, SEMALAM SAYA ADA MENERIMA SMS MENGATAKAN BAHAWASANYA PENYOKONG-PENYOKONG DATO SRI ALI RUSTAM AKAN SABOTAJ TAN SRI MUHYIDDIN YASSIN DENGAN MEMBERIKAN SOKONGAN MEREKA KEPADA CALON YANG LAGI SATU! YANG PELIKNYA, KENAPA TAN SRI MUHYIDDIN DIPERSALAHKAN PULAK YA? KENAPA? WHY? HMMM….

  TAHUKAH TUAN-TUAN, KALAU TIDAK DISEBABKAN OLEH KEBERANIAN DAN KELANTANGAN SUARA TAN SRI MUHYIDDIN YASSIN UNTUK MEMPERCEPATKAN PERALIHAN KUASA INI, ADAKAH PERALIHAN AKAN BERLAKU DENGAN SEBEGINI CEPAT? PATUTKAH TUAN-TUAN SEMUA MARAHKAN TAN SRI YANG SANGGUP MELETAKKAN LEHERNYA DI HUJUNG PEDANG DEMI MENYELAMATKAN UMNO TERUS DARI TENGGELAM? INIKAH CARA KITA MEMBALAS BUDI BAIK TAN SRI? DENGAN MENGIKUT EMOSI?

  TAN SRI MUHYIDDIN YASSIN ADALAH SEORANG WIRA YANG SANGGUP MEYAMPAIKAN HASRAT AKAR UMBI WALAUPUN IANYA BOLEH MENCANCAM KEDUDUKAN BELIAU….MANA WIRA-WIRA LAIN MASA TU? SEMUANYA MEMBISU SERIBU BAHASA…..

  INGATLAH, JANGAN LUPA AKAN JASA TAN SRI MUHYIDDIN KEPADA UMNO DAN NEGARA, SOKONGLAH BELIAU TANPA BERBELAH BAGI, BELIAU ADALAH PARTNER DATO SRI NAJIB YANG TERBAIK!!! INI JUGA DIAKUI OLEH TUN DR MAHATHIR.

  JADI SAYA MINTAK PADA PENYOKONG-PENYOKONG ALI RUSTAM SUPAYA FIKIR MASAK-MASAK SEBELUM PEMILIHAN. ORANG TUA-TUA KATA IKUT HATI MATI, IKUT RASA BINASA!

  MARILAH KITA MENAIKKAN UMNO SEMULA KE SATU TAHAP YANG LEBIH TINGGI!!!

  SEKIAN BUAT KALI INI DAN FIKIR-FIKIRKANLAH YA!!!!

 8. parpukari,
  keyboard kau CAPS LOCK tu rosak ke? Kau pun jadi barua MY. Kau ingat baik sangat ke mat sembab ni? Org macam kau ni lah malukan UMNO. Poodah…Mari kita sokong Datuk Ali thru Mat Tyson.

 9. Besar harapan kita Rumpun Melayu supaya mereka yang terpilih nanti selain bersih dari amalan politik wang mampu mengangkat martabat bangsanya sendiri.

 10. whuhuhuh…masing di grill!!!grill him…sawawak head hunter…grill barisan national!!!

 11. *posting deleted

  We here at BigDogDotCom have ‘ENOUGH OF THIS MONGOLIAN WOMAN MURDER OBSESSION’ from you!

  We have tolerated your nonsensical comments far too much. No more of such comments! We value comments BUT THESE OBESSIONS ARE FAR TOO MUCH AND INTOLERABLE!
  THIS IS A LAST WARNING!

  Please take your dumbfounded-without-shred-of-credible-and-admissable-evidence obsession elsewhere.

  Biggum Dogmannsteinberg 247am

 12. To Lailatul Izwan 12.54 am,

  Why are you so desperate to recycle here and there this 2007 WSJ article on Najib. Not even a dirt of proof except ‘cherita ulang tayang’. Kalau terdesak sangat, lebih bagus you recycle shj Statutory Declarations RPK and Bala, lebih sensasi and baru!

  Or kalau u terlalu2 desperado sangat, recycle saja 2009 French Liberation oleh Arnoud “gay” Dubus kan lebih up to date. Jalan cherita nya dengan 2007 WSJ pun serupa, umpama “mee rebus” dan “mee bandung”, bukti habuk tarak.

  Oh, kalau you pura-pura tak kenal si Dubus ni, hah biar saya recycle “About Me” Dubus di bawah:-

  Dubus and the Anwar connection

  Datuk Seri Anwar Ibrahim must have met with the Liberation writer Arnaud Dubus when the latter came to Kuala Lumpur. Anwar must have developed a certain kind of fondness for the writer. Coincidentally, his name is Dubus. But what is not a coincident is that there is a link between the Liberation newspaper and Datuk Seri Anwar Ibrahim.

  The the Paris-based French Liberation newspaper recently alleged that Deputy Prime Minister Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak and Datin’ Seri Rosmah Mansor are involved in the murder of Mongolian Altantuyaa Sharibuu.

  Utter rubbish! But Dubus’ article was lifted by Malaysiakini.

  Apparently, one of the owners of the newpaper Edouard Rothschild who owns a majority 37 per cent of the newspaper through his investment of 20 million Euros in 2005, is a close ally of Anwar. The left-wing daily was founded by philosopher Jean-Paul Sartre and Maoist militant Serge July in 1973 but in recent years has sustained substantial losses and struggling to increase its circulation.

  The French multi-millionaire is the head of Rothschild & CIE bank which he founded in 1987.

  Rothschild worked closely with Anwar through the World Bank and International Monetary Fund as well as the State Department-funded Foundation for the Future, of which Anwar was once Chairman.

  In his article which is highly defamatory to Najib and Rosmah, Dubus claimed that in the course of writing his article, he had travelled to Kuala Lumpur and Ulan Bator, the capital of Mongolia.

  I have many questions for Dubus? Who did he meet in KL and Bangkok? Who fed him with all the lies so convincingly that he so naively took them for Gospel truth? Must be someone for whom he holds high regard. Who looked after Dubus when he was in KL? Who facilitated his investigative reporting?

  Najib is not as naive as his predecessor Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. Anwar is afraid that under Najib’s stewardship, Barisan Nasional will regain its strength. Anwar, his Part Keadilan Rakyat and the adhoc Pakatan Rakyat alliance will then slip into oblivion.
  Posted by Mohd Ashraf Abdullah.

  Ada banyak lagi episod Dubus ni, nak tahu ke?

 13. Lailatul,

  Check le dalam Facebook, Anwar Ibrahim adalah idola kesayangan si Dubus. Kalau Dubus ni nak buat SD juga, bayarannya cuma RM5-00 di KL, atau 10 sen di Permatang Pauh.

 14. woohuu…too afraid of the facts!bigdog?!!!

 15. kami di utara nampak MUhyidin yasin diselatan yang boleh bercakap berkaitan UMNO…My OK tak jadi hal…neutral lah…mat Tyson orang di utara memang tak ndak punya…ini fakta…sebab dr maha dah buang awal awal lagi…silap Pak lah yang ambil balik…orang utara dah puas hati Mat tyson berhenti…lepas tu datang balik dalam kabinet…itu yang membuatkan orang UMNO sokong pembangkang…ketahuilah sekiranya Mat tyson maseh berada didalam Kabinet peluang UMNO kalah dalam Pru13 munkin penyebabnya…pikir pikirlah takanlah sorang nie jer yang ada di malaysia…

 16. […] Perwakilan bersedia untuk membuta pilihan samada WANG atau BANGSA??? Possibly related posts: (automatically generated)Blog Pemuda UMNO “Media Saka […]

 17. […] E mail pembaca: Lancarkan gerak saraf BANGSA atau WANG? […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: