Sudah sampai masa BN kaji semula kedudukan MIC

MIC logo II

Keceluparan Perwakilan MIC dalam Perhimpunan Agung Tahunan (PAT)  parti etnik India berusia 63 tahun itu mencadangkan bahawa Perdana Menteri IV dan Pengerusi BN III Tun Dr. Mahathir Mohamad di’kalungkan dengan selipar’ mendapat reaksi negatif oleh pemimpin UMNO.

Laporan Utusan Malaysia:

 

Tindakan perwakilan MIC biadap dan melampau

14/09/2009 5:19pm

KUALA LUMPUR 14 Sept. — Tindakan perwakilan MIC mengkritik Tun Dr. Mahathir Mohamad, termasuk cadangan mengalungkan gambar bekas perdana menteri itu dengan kalungan selipar dibidas oleh pemimpin UMNO yang menganggap ia sebagai melampau dan biadap.

Naib Ketua Pemuda UMNO, Datuk Razali Ibrahim berkata tindak-tanduk seumpama itu bukan budaya Barisan Nasional (BN) dan MIC perlu bertanggungjawab untuk mengambil tindakan.

“Tindakan perlu dikenakan oleh BN jika pimpinan MIC membiarkan perkara itu berlalu begitu sahaja. Ia mesti diambil demi menjaga kerukunan dalam BN,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Beberapa akhbar hari ini melaporkan bahawa Dr. Mahathir telah dikritik para perwakilan MIC pada perhimpunan itu kerana dikatakan mencampuri urusan dalaman MIC serta menjatuhkan maruah presiden parti itu Datuk Seri S.Samy Vellu.

Razali, yang juga Timbalan Menteri Belia dan Sukan berkata pergerakan itu berpandangan bahawa “tindak tanduk sebegini tidak membantu mengalihkan pandangan masyarakat kepada kedudukan MIC yang sebenarnya. Rasa hormat perlu diraih dan bukan boleh diminta-minta.”

“Mereka (MIC) kena cari jalan menonjolkan perancangan dan kerja yang baik, bukan dengan menyalahkan orang lain apatah lagi menghina pemimpin besar negara,” katanya.

Di ALOR SETAR, UMNO Kedah turut melahirkan kekesalan dengan sikap perwakilan MIC dan menganggap tindakan itu tidak wajar dan tidak patut dicadangkan oleh anggota parti komponen BN.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri itu, Datuk Paduka Ahmad Bashah Md Hanipah berkata walaupun Dr Mahathir dikatakan mencampuri MIC dengan kenyataannya, masih banyak lagi cara atau saluran untuk menyampaikan rasa tidak puas hati mereka.

“Cadangan itu menggambarkan kaum India di negara ini tidak menghargai jasa dan sumbangan Dr. Mahathir terhadap masyarakat mereka. Ini menunjukan pemikiran mereka sangat cetek.

“Sehubungan itu, Umno Kedah mahu Presiden MIC Datuk Seri S.Samy Vellu memohon maaf secara terbuka kepada Dr Mahathir,” katanya.

Di MELAKA, veteran UMNO Tan Sri Abdul Aziz Tapa berkata kecaman yang begitu teruk oleh perwakilan MIC terhadap Dr. Mahathir pada perhimpunan Agung parti itu di Kuala Lumpur semalam tidak pernah berlaku sebelum ini.

“Amat tidak patut usul seperti ini, nampaknya mereka sudah tenggelam punca, hilang pertimbangan apabila kena tegur,” katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Abdul Aziz berkata sebagai anggota parti dalam BN, perwakilan MIC terbabit tidak sepatutnya mencadangkan usul berkenaan terhadap Dr Mahathir yang juga merupakan bekas pengerusi BN.

“Dulu mereka boleh tegur tetapi sekarang sudah tidak boleh tegur, sepatutnya sebagai pemimpin parti dalam komponen BN mereka lebih rasional,” katanya.

Beliau berkata Samy Vellu wajar menemui dan meminta maaf daripada Dr Mahathir berikutan insiden itu.

— BERNAMA

******************

Keceluparan Perwakilan MIC itu melambangkan perasaan ahli yang tidak ikhlas berada dalam Barisan Nasional (BN). Ianya juga melambangkan ahli MIC tidak sedar untung dan kelebihan berada dalam BN, sebuah formula kerajaan ‘kongsi kuasa’ pelbagai etnik yang paling berjaya dan bertahan lama dalam dunia demokrasi.

Ahli MIC perlu sedar dan perihatin apa yang wajar dan tidak wajar disebut, walaupun dalam PAT parti sendiri dan perlu untuk menunjukan bahawa pemimpin MIC benar benar perihatin pada perjuangan etnik mereka. Menghina Negarawan Berjasa sebegitu hanya menimbulkan kemarahan orang Melayu, terutama ahli UMNO.

Ahli MIC juga wajar mengkaji perjalanan sejarah dan bagaimana mereka diundang kedalam Perkiatan dan diberikan peluang untuk dipilih sebagai MP semenjak Pilihanraya Umum (PRU) pertama 1955. Kerajayaan PRU menyertai Kerajaan Persekutuan Tanah Melayu sebagai anggota Kabinet dibawah Kepimpinan Tunku Abdul Rahman Putra walaupun tiada satu pun kawasan yang mempunyai majoriti etnik India.

Kerjasama ‘kongsi kuasa’ ini diteruskan sehingga BN dibentuk 1973 dan masih lagi terjalin sehingga saat ini. Walaupun MIC mendapat prestasi buruk dalam PRU 12 8 Mac 2008 iaitu memenangi 3 kerusi Dewan Rakyat dari 222 kerusi, namun wakil MIC dan etnik India masih lagi diberikan jawatan Kabinet sebagai Menteri dan beberapa Timbalan Menteri, termasuk keperluan melantik ahli Dewan Negara sebagai Senator kerana kekurangan pemimpin yang layak.

Etnik India sebenarnya beroleh banyak menafaat dari pembangunan dan proses untuk mecapai negara maju dalam zaman pemerintahan dan pentadbiran Tun Dr. Mahathir Mohamad. Banyak usahawan etnik India mencapai tahap jutawaan, sehingga peringkat billionaire yang ujud dari peluang dari dasar terbuka Perdana Menteri yang memelupuri dan memupuk ‘Malaysian Inc’. Sekiranya berlaku keciciran dan masalah sosial akibat pendidikan rendah dan kemiskinan dikalangan belia etnik India bukanlah silap pentadbiran tetapi kegagalan pemimpin etnik ini untuk membangunkan masyarakat mereka secara sekata dan seimbang.

Wajar ahli MIC mengkaji perspektif keadaan terdapat masyarakat etnik India mundur dan berada dalam kancah kemiskinan dan pelbagai gejala sosial adalah kerana Kepimpinan MIC yang lemah dan sering dilihat sebagai mementingkan diri sendiri. Samy Vellu sebagai pemimpin masyarakat India sudah pun berada ditampuk tertinggi selama 30 tahun dan gesaan Tun Dr. Mahathir agar Samy Vellu digantikan merupakan selesaian terbaik, terutama bagi MIC mendapat kembali sokongan masyarakat etnik India. Kegagalan ahli dan Perwakilan MIC merubah keadaan dan menganti Kepimpinan melambangkan kelemahan mereka sendiri dan tidak wajar dilibatkan pihak lain.

Sekiranya Perwakilan MIC begitu biadap kepada mantan Kepimpinan BN dan Kerajaan Persekutuan dan tidak lagi menghormati peluang yang etnik India diberikan selama 54 tahun amalan demokrasi, maka sudah tiba masanya BN terutama UMNO mengkaji secara serious kedudukan dan keberkesanan MIC sebagai komponen BN. Prestasi lemah 3 dari 222 kerusi Dewan Rakyat merupakan ‘Melukut tepi gantang’ dan kesan keujudan dan peranan MIC dalam BN pada hari ini sebenarnya adalah umpama “Ada tidak menambah, tiada tidak mengurang”. Walaupun etnik India hanya berjumlah 9% dari warga Malaysia, namun kegagalan MIC mewakili aspirasi mereka amat jelas kerana etnik ini terlibat secara aktif dalam 8 parti politik (MIC, IPF, KIMMA, Gerakan, DAP, PPP, PKR dan terbaru, Makkal Sakhti).

Mungkin sampai masa UMNO mendesak BN memecat MIC dan sebaliknya mengundang parti seperti IPF dan KIMMA sebagai mewakili masyarakat etnik India. Lagipun, IPF yang dikatakan lebih mendekati akar umbi masyarakat etnik India dihalang untuk ditimbangkan kemasukan kedalam BN atas desakan MIC.

Politikus etnik India wajar diajar agar jangan ‘naik tocang’ dan ‘KURANG AJAR’! Realitinya, masyarakat etnik India lebih memerlukan UMNO (sebagai penjana dan tulang belakang sokongan kepada calon MIC dalam setiap kawasan DUN atau Parlimen) dan BN dari sebaliknya.

TEPUK DADA, TANYA SELERA!

 

* Dikemas kini 1034am

Setelah dibuat beberapa pertanyaan Perwakilan MIC BIADAP Muniandy itu sebenar orang Presiden MIC Samy Vellu. Samy Vellu mengaturkan agar ada Perwakilan yang membangkitkan ketidak puas hatian ahli MIC keatas Pengerusi BN III Tun Dr. Mahathir Mohamad kerana membuat kritikan terbuka agar berlaku peralihan Kepimpinan MIC pra-PAT. Ini adalah ‘permainan’ Samy Vellu untuk menunjukan bahawa ahli MIC tidak setuju dengan Perdana Menteri IV itu dan sebaliinya masih mahukan Samy Vellu untuk terus duduk sebagai ‘Maharaja MIC’.

Kalau seseorang itu diberikan ‘menumpang dan berkongsi kuasa’ (kerana pada hakikatnya atas usaha sendiri, mereka tidak akan mampu meraih sokongan itu memberikan mereka tempat, apa tah lagi kuasa), mereka wajar sedar diri dan tidak berlaku korang sopan, apatah lagi BIADAP!

Ahli UMNO wajar mendesak agar MIC BENAR BENAR DINYAH LUPUTKAN DARI KELUARGA BN!

* Dikemaskini 900am Rabu 15 September 2009

MIC: What now for post-polls MIC?

By SALAHUDDIN HISHAM, Kuala Lumpur

IN more ways than not, the recent Malaysian Indian Congress election results endorse Datuk Seri Samy S. Vellu’s continued reign over the party.

And with all his men in place, Samy Vellu promises that he will rejuvenate the party and ensure its relevance in the Barisan Nasional.

I find it quite perturbing that the MIC delegates allowed Samy Vellu and his men to be returned to power after the party’s pathetic performance in the March 2008 general elections.

Following that disastrous election outing, Umno and the Malaysian Chinese Association pushed for change in the top leadership with both party presidents relinquishing their post within a year.

Unfortunately, Samy Vellu chose to stay on, refusing to accept that he has become excess baggage not only to the MIC, but to Barisan Nasional as a whole. Samy Vellu must accept that he has also been rejected by his constituency in Sungai Siput.

When former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad said that Samy Vellu needed to go, that advice was turned into an issue to rally the MIC delegates for a Mahathir-bashing session.

Either Samy Vellu doesn’t realise it, or maybe he was only concerned with himself, but he should have known that by doing so, he would alienate Umno and Malay support for MIC candidates who would eventually be contesting in seats which are all non-Indian-majority constituencies.

I think such arrogance by Samy Vellu can only upset other partners in the BN who had been supporting the MIC, not because of Samy Vellu, but rather in the spirit of BN camaraderie.

But today, I think, Samy Vellu has become a liability to both the MIC and BN. If the MIC delegates are unable or unwilling to remove Samy Vellu, then the BN must collectively tell Samy Vellu to leave the coalition before he drags the BN down further.

There are no two ways about it. I think the Malays and the Chinese will not vote for the MIC if Samy Vellu is still the party president and calling the shots.

And without their votes there is no way that the MIC candidates can win.

The next option for the BN should be to accept Indian-based parties such as the Indian Progressive Front or even the recently formed Makkal Sakhti.

Samy Vellu has all these years opposed the IPF’s entry into the BN purely because he wanted to be the sole Indian leader in the BN; when the Indians complained of being marginalised, he chose to blame the BN and not himself. If he had allowed the IPF into the Barisan Nasional fold, the Indians would have had much more representation.

It is not too late for the BN to allow the IPF or any other Indian-based party to join the coalition to ensure that the community is represented if the MIC is rejected by BN supporters. Otherwise, Barisan Nasional supporters who can no longer stand Samy Vellu will be placed in a difficult position when the next election comes around.

New Straits Times, September 16th, 2009

Published in: on September 15, 2009 at 00:01  Comments (52)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2009/09/15/sudah-sampai-masa-bn-kaji-semula-kedudukan-mic/trackback/

RSS feed for comments on this post.

52 CommentsLeave a comment

 1. If you confront an Indian and a snake, kill the Indian first. This statement since time immemorial proves relevant to this day; and not to be cynical that is also the impression of my non-Malay friends.

  Samy must go less he cause more damage to BN. There are other Indian leaders and parties who are more credible to represent the Indian community. Enough is enough of such bastards.

 2. adei.. sama India lagi mau gaduh ka?

  • Biasa lah bro, Melayu dari Umno dan Pas sama sama Melayu gaduh juga

 3. Where are the Pemuda members who supported Mukhriz? Has Mukhriz lost influence over them? Why doesn’t he mobilise them? We know that the ones under KJ are good for nothing, but what about those under the ranks of Mukhriz before? Are they equally good for nothing which proves my point that UMNO leaders today have trash as their replacements. It’s the result of 10 years of sheer rubbish under Hishammuddin Hussein, a good for himself only Ketua Pemuda whom imbecilic UMNO members voted in as Vice President! I wonder who the smart Alec is who brought him into UMNO as a promising leader? Well…I guess what goes around comes around.

 4. Saya amat tidak bersetuju bila orang mengatakan yang TDM mencampuri urusan dalaman MIC. Beliau telah diminta untuk memberi komennya.
  Dia adalah bekas PM Malaysia bukan PM UMNO sahaja. Apakah dia tidak boleh komen tentang parti BN yang pernah dipimpinnya? Lebih-lebih lagi selepas beliau bersara!
  Sepatutnya teguran beliau diterima sebagai teguran seorang bapa.

 5. What goes around comes around. This is karma ,brother. Instead of inflicting further damage to BN , with this hurdling of comments/insults. Decide whether MIC should be in BN , do also include MCA then move on and execute the plan.

  Why waste energy writing up a storm without actions , better focus on Bagan Tinggi by-election.

 6. Pecat MIC

  ajak kimma masuk BN

  lantik mahathir jadi presiden kimma

  kah kah kah

  • hahahaha! yes! excellent idea!

   • kelakarlah tu..kelakar bangang.

 7. Jom pi ke Pusat Penamaan Calon BAGAN PINANG di Port Dickson PADA 3 OKTOBER 2009.

  Tolong bawa bersama SLIPPER BURUK KASUT JEPUN ,kita akan baling SLIPPER SLIPPER ini kemuka SAMY VELLU DAN SEMUA PEMIMPIN MIC yang hadir pada hari penamaan calon.

  These UNGRATEFUL PARIA BASTARD MUST BE THOUGHT A LESSON.

 8. Indians Killing Indians – A Slow Day

  Death Toll : 1 only

  PETALING JAYA: An elderly woman lost her life in what is believed to be a robbery-turned-murder involving RM100,000 worth of jewellery.
  A. Kuppu, 73, was found dead by her neighbours in her home at Desa Mentari.

  ..the child saw a relative who visited the victim earlier that night. The relative later left with the jewellery. “We believe her head was smashed violently against the wall,” ACP Arjunaidi said. Police have identified the relative and are trying to locate the person.

 9. hahaha BN sama BN gaduh, DAP & Anwar gelak besar di belakang.
  Apa la korang ni . Tak cukup lemah lagi ke ?

  • Bukan gaduhlah, freedom of expressionlah, spring cleaning to make BN stronger better..

 10. MIC KELUAR DARI BN!

  KELING TAK BOLEH HARAP!

  SATU KERUSI PUN TIDAK BOLEH MENANG TANPA UNDI MELAYU!

  • Keling Mic dan Melayu Jakun Umno–sama sama dalam BN bergaduh–India dan Melayu Pakatan Rakyat ketawa besar–KAKAKAKAKA…..

   • Sekarang mereka ketawa besar la.

    Sikit masa lagi habis dibelit, tubuh badan dibaham, menangis dalam perut ular, mana lagi bole dengar!

    Cerita KUIL sekadar acah2 ajer. Kena dengan Mat Salleh, satu keturunan dihalau keluar..

    Kena dengan EngGuan, kononnya cuba belit ujud 150tahun, Nah, anak buah SNAKEHEAD lebih cekap.

    Orang Putih tak kasi bunuh SNAKES, supaya ular ini dapat baham mereka, datang jentolak kasi TOLAK ternganga!

    yapadupadoooooooo..

    Battle of the snakes..

   • Ala, tanpa wakil India BN dalam Parlimen pun BN masih memerintah.. So, all the best to MIC in Fuckatan Riot.

 11. Sekiranya dilihat bahawa Samy Vellu ini:-

  1. Suatu ketika dahulu adalah seorang menteri penuh yang berfortfolio agak kanan di dalam kabinet

  2. seorang Presiden parti dari dulu hingga sekarang

  3. seorang wakil rakyat yang sudah sekian lama memenangi kawasannya dulu

  TETAPI

  tersungkur dan tersembam di PRU lepas kepada MUKA BARU dari parti pembangkang;

  nampak sangatlah Samy ini amat tidak disukai oleh rakyat. Sami & geng dia menang dalam pemilihan MIC baru-baru tidak boleh dijadikan kayu pengukur. Agaknya yang ada dalam dewan diperhimpunan MIC baru-baru ni, rata-rata dah kena gertak dgn Samy.

  Oleh itu,

  BN, khasnya UMNO perlulah memperhalusi kehadiran MIC ini dalam BN sekiranya Sami & geng masih lagi memberi nama busuk kepada MIC di mata rakyat. Samada MIC bersama Samy & geng dinyah keluar dari BN ataupun MIC menyah keluar Samy & geng dari MIC untuk menyelamatkan kedudukan MIC dalam BN seterusnya menyelamatkan BN dari pandangan serong rakyat.

  Bukankah dulu Sami ni pernah terisak-isak mengenangkan untung nasibnya di tangan Pak Lah apabila Tun M bersara? Biadap sungguh dan sungguh pelupa si Samy ini terhadap Tun M.

  “Negaraku Malaysia”

  Semerah Padi

 12. PEMUDA SHOULD RUN A DRIVE TO PRESSURE BN TO SACK MIC! TALK IS CHEAP! COME ON PEMUDA, DON’T TELL ME YOU’LL LET MUBARAK DO YOUR JOB!

  • PEMUDA Head Khairy owes MIC alot for him being suggested a full Minister post.

   • Apa pasal kau kata “PEMUDA Head Khairy owes MIC alot for him being suggested a full Minister post.”

    kahkahkah……. sakit perut aku ketawa.

    He looked like your people too, want him?

    mohamed

 13. hai, pemimpin umno condemn mahathir tak apa? MIC tak boleh? Dulu, time paklah jadi PM, bukan main UMNO dok kata kat mahathir, tak apa pulak.

  Aku betui tak paham la hangpa

  • Hang tak paham pasai hang bodo.

   • kesian zacharias, bodoh rupanya.

   • Hang bodok kerana tak paham
    Apa Pasal pandai kerana paham
    Maka yg Nazri panggil TDM tu crook tepat leh
    apa lagi!

   • Nazri spesis sengal. Masa tu bos depa (Dollah) seorang yang bodo. Jadi semua depa kena jadi lebih bodo dari bos depa. Now tgk, Nazri dah cerdik sikit.. heheheheh

 14. funny how you describe the lack of manners of the MIC delegate, but here you can find your commenters doing the same thing and insulting fellow malaysian indian ..

  • The MIC delegates do that in an official party forum. It is a clear representation of the party.

   This blog is a non entity forum. We don’t know who is who in here.

   A lot of difference.

   • i beg to differ, the core issue is still the lack of manners regardless of the forum .. and we should not condone those who utter insults and hide behind the cloak of anonymity ..

    perhaps there should be a better control of the comments less you be hauled in for something being written by commenters .. no?

    cheers 😉

   • With pariah of that kind, no need to show good manners.

 15. Salam BigDog.

  BN should sack MIC. They must be put outside the BN component. Same goes for other non proactive parties like MCA, Gerakan etc …..If there is no positive reactivity and “productivity”, these parties SHOULD NOT BE IN BN ‘cos they actually need UMNO to survive..Now, as we can see they are all big headed, arrogant, ungrateful and forgetful. Insulting even…MIC should be sacked ASAP followed by the rest……There is no point of having ‘biawak hidup’…just let them go.

  I agree that other political parties should be invited into BN if their aspirations match BN’s agenda for the rakyat.

  • Saudara Zed

   Memang betul comment saudara. Melayu tidak perlu pikul “biawak hidup”.

   mohamed

 16. […] kolektif melebihi personaliti, wajar mengambil tindakan agar Samy disingkirkan segera. Ini kerana ahli MIC wajar melihat dan mengkaji prestasi lemah dan kedudukan MIC hari ini sebagai rakan kongsi “Ada tidak menambah, tiada tidak […]

 17. no komen….tapi saya lihat kaum india ni seperti yang TDM cakap…bukan melayu saja mudah lupa,tapi kaum india pun mudah lupa….

 18. Samy paria must resign. Period

 19. […] Sudah sampai masa BN kaji semula kedudukan MIC Keceluparan Perwakilan MIC dalam Perhimpunan Agung Tahunan (PAT)  parti etnik India berusia 63 tahun itu mencadangkan […] […]

 20. salam aidil fitri semua

  sudah dan akan menjadi satu kepastian jika tok
  najib tidak letakkan calon mic di dalam sub[stitute] ala premier league, maka penyokong bn yang terdiri dari
  orang melayu dan lain lain bangsa yang menyampah dengan karenah dan busuk hati keling keling itu,
  akan menidakkan kejayaan mereka di dalam pru13.

  analisis dari pru 12 , jika diketepikan akan
  membuat bn menerima ajal yang awal di banyak lagi negeri……

 21. […] unless you want the situation to get ugly. — "Who is the Bloody Bastard?"More angry bloggers: Sudah sampai masa BN kaji semula kedudukan MIC and MIC now in real troubleThere will be a lot of angry Umno politicians, too, after the Deputy […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: