Kepimpinan UMNO wajar menghayati roh Artikel 153 sebagai wadah Perjuangan 1 Malaysia

1_malaysia

Slogan ‘1 Malaysia’ “Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan” merupakan catchphrase Kepimpinan UMNO bawah Presiden VII Dato’ Seri  Mohd. Najib Tun Razak dalam pendekatan terbaru untuk menyatu padukan rakyat Malaysia yang pelbagai kumpulan etnik dan kepercayaan.

Perdana Menteri VI Najib juga mengariskan perlaksanaan ‘1 Malaysia’ adalah berdasarkan Perlembagaan Negara dan Rukunegara, sebagai asas pembentukan negara-bangsa Malaysia. Ianya harus dipersembahkan dari konteks sebenar bagaimana proses Kemerdekaan itu berjaya dicapai, pengorbanan Raja Raja Melayu dan orang Melayu (sebagai stakeholder asal dan utama Tanah Melayu) dan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu itu sendiri terlahir. Peruntukan khusus mengenai orang Melayu dalam Perlembagaan Persekutuan Malaysia juga perlu ditekankan.

Sekiranya Perlembagaan dijadikan asas penerapan ‘1 Malaysia’, maka roh Perlembagaan Persekutuan pada 31 Ogos 1957 wajar disandarkan. Roh Perlembagaan Persekutuan sebenarnya terletak pada Artikel 153.

Esktrak dari Perlembagaan Persekutuan Malaysia:

Article 153

  1. It shall be the responsibility of the Yang di-Pertuan Agong to safeguard the special position of the Malays and natives of any of the States of Sabah and Sarawak and the legitimate interests of other communities in accordance with the provisions of this Article.
  2. Notwithstanding anything in this Constitution, but subject to the provisions of Article 40 and of this Article, the Yang di-Pertuan Agong shall exercise his functions under this Constitution and federal law in such manner as may be necessary to safeguard the special provision of the Malays and natives of any of the States of Sabah and Sarawak and to ensure the reservation for Malays and natives of any of the States of Sabah and Sarawak of such proportion as he may deem reasonable of positions in the public service (other than the public service of a State) and of scholarships, exhibitions and other similar educational or training privileges or special facilities given or accorded by the Federal Government and, when any permit or licence for the operation of any trade or business is required by federal law, then, subject to the provisions of that law and this Article, of such permits and licences.
  3. The Yang di-Pertuan Agong may, in order to ensure in accordance with Clause (2) the reservation to Malays and natives of any of the States of Sabah and Sarawak of positions in the public service and of scholarships, exhibitions and other educational or training privileges or special facilities, give such general directions as may be required for that purpose to any Commission to which Part X applies or to any authority charged with responsibility for the grant of such scholarships, exhibitions or other educational or training privileges or special facilities; and the Commission or authority shall duly comply with the directions.
  4. In exercising his functions under this Constitution and federal law in accordance with Clauses (1) to (3) the Yang di-Pertuan Agong shall not deprive any person of any public office held by him or of the continuance of any scholarship, exhibition or other educational or training privileges or special facilities enjoyed by him.
  5. This Article does not derogate from the provisions of Article 136.
  6. Where by existing federal law a permit or licence is required for the operation of any trade or business the Yang di-Pertuan Agong may exercise his functions under that law in such manner, or give such general directions to any authority charged under that law with the grant of such permits or licences, as may be required to ensure the reservation of such proportion of such permits or licences for Malays and natives of any of the States of Sabah and Sarawak as the Yang di-Pertuan Agong may deem reasonable, and the authority shall duly comply with the directions.
  7. Nothing in this Article shall operate to deprive or authorise the deprivation of any person of any right, privilege, permit or licence accrued to or enjoyed or held by him or to authorised a refusal to renew to any person any such permit or licence or a refusal to grant to the heirs, successors or assigns of a person any permit or licence when the renewal or grant might reasonably be expected in the ordinary course of events.
  8. Notwithstanding anything in this Constitution, where by any federal law any permit or licence is required for the operation of any trade or business, that law may provide for the reservation of a proportion of such permits or licences for Malays and natives of any of the States of Sabah and Sarawak; but no such law shall for the purpose of ensuring such a reservation-
    • (a) deprive or authorise the deprivation of any person of any right, privilege, permit or licence accrued to or enjoyed or held by him;
    • (b) authorise a refusal to renew to any person any such permit or licence or a refusal to grant to the heirs, successors or assigns of any person any permit or licence when the renewal or grant might in accordance with he other provisions of the law reasonably be expected in the ordinary course of events, or prevent any person from transferring together with his business any transferable licence to operate that business; or
    • (c) where no permit or licence was previously required for the operation of the trade or business, authorise a refusal to grant a permit or licence to any person for the operation of any trade or business which immediately before the coming into force of the law he had been bona fide carrying on, or authorise a refusal subsequently to renew to any such person any permit or licence, or a refusal to grant to the heirs, successors or assigns of any such person any such permit or licence when the renewal or grant might in accordance with the other provisions of that law reasonably be expected in the ordinary course of events.
    1. (8A) Notwithstanding anything in this Constitution, where in any University, College and other educational institution providing education after Malaysian Certificate of Education or its equivalent, the number of places offered by the authority responsible for the management of the University, College or such educational institution to candidates for any course of study is less than the number of candidates qualified for such places, it shall be lawful for the Yang di-Pertuan Agong by virtue of this Article to give such directions to the authority as may be required to ensure the reservation of such proportion of such places for Malays and natives of any of the States of Sabah and Sarawak as the Yang di-Pertuan Agong may deem reasonable, and the authority shall duly comply with the directions.
  9. (9) Nothing in this Article shall empower Parliament to restrict business or trade solely for the purpose of reservations for Malays and natives of any of the States of Sabah and Sarawak.
    1. (9A) In this Article the expression “natives” in relation to the State of Sabah or Sarawak shall have the meaning assigned to it in Article 161A.
  10. The Constitution of the State of any Ruler may make provision corresponding (with the necessary modifications) to the provisions of this Article

Artikel 153 merupakan roh dan nyawa kepada Perlembagaan Persekutuan, yang dipersetujui antara Raja Raja Melayu, Pejabat Tanah Jajahan Kerajaan Whitehall dan diterima sebagai timbang-tara antara UMNO yang mewakili orang Melayu dan MCA yang mewakili orang Cina dan MIC yang mewakili orang India dan pengorbanan orang Melayu mensahihkan penerimaan lebih sejuta orang yang disifatkan sebagai tidak berwarga negara (stateless persons) secara automatiknya menjadi warga Persekutuan Malaya apabila negara mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957.

Artikel ini adalah penyelidikan khusus dan mendalam dengan mengambil kira sejarah (terutama Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1 Februari 1948 antara British, Raja Raja Melayu dan UMNO – sebagai ganti Malayan Union), keperluan masyarakat dan persekitaran tanahair dan dipersetujui secara konsessus Suruhanjaya Reid yang terdiri dari Hakim Mahkamah Rayuan dan Peguamcara Scotland Lord William Reid, peguam perlembagaan Sir Ivor Jennings (UK), Mantan Governor Jeneral Australia Sir William McKell (Australia), Hakim B Malik (India) dan Hakim Abdul Hamid (Pakistan). Sejarah merakamkan semasa di Rome, Hakim Malik merupakan pesuruhjaya yang mecadangkan agar Artikel 153 diujud dan masukkan sebagai peruntukan paling utama dalam Perlembagaan Malaya yang sedang dirangka pada masa itu.

Jelas pengamal undang undang Kommonwealth ini sedar bertapa utamanya kepentingan orang Melayu sebagai tunggak warga Persekutuan Tanah Melayu dipelihara, sesuai dengan peranan mereka sebagai Bumiputra dan pemutus apa apa dasar dan undang undang, termasuk menghargai pengorbanan mereka menerima secara terbuka lebih sejuta orang orang yang British sifatkan ‘tidak berwarga negara’ (stateless persons) secara automatiknya diterima dan diberikan hak sama rata sebagai warga dan diberikan perlindungan sepenuhnya bawah Persekutuan Tanah Melayu. Hak ini ditranslasi penuh pada kuasa yang diperuntukan kepada Raja Raja Melayu atas nama Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong.

umno_logo2

Kepimpinan diperingkat Majlis Tertinggi, Perhubungan Negeri dan Bahagian UMNO seluruh negara wajib dan bertanggung jawab penuh untuk menghayati sepenuhnya Artikel 153 dan menerapkanya dalam proses kefahaman secara komprehensif diakar umbi sebelum diterapkan kepada parti komponen Barisan Nasional, sebagai perlaksanaan ‘1 Malaysia’ dan menentukan keberkesanan dan kejayaanya. 

Keghairahan Kepimpinan untuk mengembalikan sokongan Bukan Melayu kepada Kerajaan tidak harus mempergadaikan apa yang hak sebagaimana digariskan Artikel 153. Jangan biarkan keadaan sehingga “Kera dihutan disusukan, anak dibuaian mati kelaparan”. Hakikatnya, dalam proses memartabatkan Bangsa Melayu, hak dan kepentingan Bukan Melayu tidak pernah dinafikan, maupun diambil tanpa kerelaaan. Inilah asas ‘tolak ansur’.

Orang Melayu, terutama Kepimpinan tidak wajar dan perlu mengambil pendekatan apologetik apabila memperbincangkan soal ‘Agenda Melayu’.

Published in: on October 13, 2009 at 10:16  Comments (19)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2009/10/13/kepimpinan-umno-wajar-menghayati-roh-artikel-153-sebagai-wadah-perjuangan-1-malaysia/trackback/

RSS feed for comments on this post.

19 CommentsLeave a comment

  1. TERIMA KASIH.

    /MANTOL/

  2. *Comments deleted

    If you cannot spell names properly, then manybe you shouldn’t share your thoughts here.

    • BILL C,2nd class,

      what do you think about this?
      and this one?

      • Org Cina ni memang layak digelor sebagai ‘KAUM PENDATANG’!

        Memang takda ketaatan langsung. Fokus dia org utk buat duit ja!

        Adake org Cina nak jadi polis? Tapi dia org nak harta & nyawa mereka dijamin. Adake org Cina sanggup nak jadi bomba? Tapi dia org ni nak harta mereka diselamatkan cepat bila berlaku kemalangan. Adake org Cina sanggup pikul senapang dok diperbatasan? Tapi mereka nak keselamatan negara sentiasa terjaga. Adake org Cina nak aji nurse? Bila sakit, tau pulak cari hospital kerajaan mintak dilayan. Adake org Cina nak jadi guru? Bila guru lembabp, pandai pulak komplen!

        DASAR OPPORTUNIS!!!!

        Aku tentang DS Najib kompromi smpai jual hak Melayu utk undi Cina!!!!!

        Belajor belajorlah tentang bangsa yang jenis ‘Macam Belanda dapat tanah’ & ‘Bagi betis, hendak peha’!

      • Terima kasih.

        Kami amat bersetuju dengan hujah ini. Kami pernah mengutarakan masalah ini dengan mencabar DAP sebagai parti chauvinis Cina untuk pertingkatkan penyertaan rakyat Malaysia etnik Cina untuk menyertai Polis dan ATM.

  3. Teruskan tongkat Melayu lagi 100 tahun pun tak apa.

    • Sudah lar..hak tetap hak, jgn nk merapu..dpt menumpang hidup disini pun dh cukup baik.

    • Tongkat Cina Vernacular School bila nak stop?
      Tongkat Special price peniaga Cina bila nak stop?
      Tongkat Mandarin speaking candidate only bila nak stop?

      • 2nd class konon, tp merce, bm, audi, volvo yg menjalar dijalanraya siapa yg punya? Gedung2 besar siapa yg punya? Sendiri mau ingat lar bro, lu kalo duduk kat tempat asal lu pun belum tentu hidup mewah macam ini.

      • stupid pendatang.hahahaha.2nd class please,we want your answer.no?dont know how to answer it?ashamed?poor 2nd class..

    • Sedihnya nada macam nak menangis ke?

      Apa salahnya kalau Tongkat Melayu adalah tongkat sakti yang dapat menjamin kesejahteraan, keadilan, ketenteraman, keamanan seluruh Malaysia.

      Takkan lah nak naikkan orang yang sudah kaya raya yang tamak haloba, yang tak sabar nak kaup lagi banyak harta dunia, yang tak mahu berkongsi kekayaan, tak mahu menolong pada yang lemah.

      Hey no class, terima aje lah keadaan, heh heh …

  4. Well said and substantiated.

  5. Ini lah perkara yang saya amat minat. Kedudukan Istimewa Melayu di Artikel 153 Perlembagaan itu mesti lah terus di dokong pemimpin Melayu dan UMNO. Perlembagaan mesti lah di jadikan teras penerapan 1Malaysia. Artikel 153 mesti lah di hormati, di kejar dan di beri tumpuan masa sebab Melayu ada lah majoriti di negara ini.

    Walau pun Hakim Malik dari India yang mencadangkan pengwujudan Artikel 153 itu, perkara itu telah di persetujui pemimpin Melayu dan bukan Melayu. Bukan Melayu dapat hak kerakyatan dan Melayu dapat Hak Kedudukan Istimewa. Kedua dua perkara ini telah di maktubkan ka dalam Perlembagaan. Ini kemudian nya di panggil Kontrak Sosial di antara pemimpin Melayu dan bukan Melayu di masa itu dan mesti di akui dan di hormati semua rakyat berikut nya sehingga bila bila masa. Pemimpin Melayu tidak perlu keraguan atau khuatir melaksanakan dasar bagi mengejar tujuan Artikel 153 itu.

    Perbincangan berkenaan dengan nya di kawal Akta Keselamatan tetapi kebelakangan ini telah menjadi biasa, nampak nya di mulakan dengan perbincangan DEB yang di cetuskan bekas PM yang lalu. Ada yang mengatakan malu hidup saperti Red Indian, ada yang mengatawakan nya sebagai “tongkat” dan si 2nd Class di atas masih menyindir dengan perkataan tongkat juga. Ini biadab, saperti baring di atas jalan menghalang laluan kenderaan Raja Muda Perak di Ipoh dahulu.

    Ada Melayu yang pseudo-liberal, tak sedar orang Amerika pun tidak sebegitu liberal, saperti kisah tahanan tanpa bicara Guantanamo Bay atau berpendirian racis terhadap rakyat kulit hitam dan membiarkan mangsa taufan Katrina merana tanpa bantuan sesuai. Ada Melayu apologist, tidak sedarkan mereka sendiri mendapat faedah DEB dan tidak memikirkan generasi masa depan yang juga inginkan faedah DEB. Walhal, Hak Kerakyatan bukan Melayu ada lah untuk selama lama nya. Jika Hak Kerakyatan bukan Melayu ada lah untuk selama lama nya, DEB yang di timbulkan dari Kedudukan Istimewa Melayu Artikel 153 mesti lah juga untuk selama lama nya.

    Kerajaan bahru Dato Seri Najib telah meliberalisasikan beberapa aspek ekonomi atas alasan daya tarik penaman modal dan sebagainya. Sebagaimana telah di suarakan pihak lain di sini dan di lain lain tempat, saya juga tidak pasti siapa yang mendapat faedah banyak dari nya. Ekuinas belom nyata punca pendapatan dan pengagihan faedah nya. Petronas, saperti Pernas dahulu, sepatut nya menjadi pemegang amanah kepentingan Melayu yang terjaga di Artikel 153. Petronas mempunyai harta yang terbesar di antara perbadanan perbadanan Kerajaan.

    Ada lah sangat sangat di harapkan pemimpin Melayu dan UMNO sentiasa berwaspada kapada kemungkinan penyelewengan dan membantutkan segala usaha ke arah itu, demi kepentingan membuktikan Hak Kedudukan Istimewa di Artikel 153 itu benar benar memberi faedah kapada kesemua gulungan dan lapisan masyarakat Melayu dan Bumiputera di negara ini. Melayu telah menunjukkan kecewa nya di PRU 12. Tidak lama lagi kita menemui PRU13.

    • Semoga semua pemimpin2 Melayu sentiasa bermuhasabah dan memahami segala intipati yang tersurat dan tersirat mengenai akta ini. Jgn lah sibuk “memberi” sahaja tak sudah2..akhirnya apabila segala yg berbaki sudah ketandusan, apa lagi yg hendak diberikan! Kita khuatir apabila keadaan ini berlaku, rakyat akan hilang pertimbangan dan segala slogan tidak berguna lagi! Pemimpin2 Melayu perlu ingat, kita (dibaca Melayu) sentiasa memberi tetapi apa yg kita “terima”? Mereka (dibaca lain2 kaum)teguh memperahankan apa yg telah mereka miliki, sedangkan kita rapuh memberikan apa saja yg berbaki yg kita ada. Kita masih tidak mahu belajar dari pengalaman!!

  6. Artikel ini adalah suara hati semua orang Melayu yg pemimpin2 Melayu perlu ambil iktibar. Jgn hanya mabukkan kuasa sahaja dgn menghulurkan apa saja baki2 hak yg Melayu yg masih ada.

  7. […] mengambil alih sebagai Perdana Menteri Malaysia VI Dato’ Seri Mohd. Najib Tun Razak telah melahirkan agenda ‘1 Malaysia’, untuk menyatukan semua rakyat Malaysia berlandaskan Perlembagaan Persekutuan dan prinsip […]

  8. […] ‘1 Malaysia’ wajar menengahkan secara empirikal roh Perlembagaan Persektuan agar rakyat faham dan menghayati kepentingan menerapkan semangat patriotism dan nasionalism. […]

  9. […] tidak sesekali boleh diperlekehkan, apatah lagi di’gadai’kan atas apa alasan pun kerana mempertahankan Hak Istimewa Orang Melayu itu adalah elemen penting dalam Perlembagaan Persekutuan Ma…berlandaskan kepada Perlembagan dan prinsip […]

  10. […] the true spirit of  ’1 Malaysia’ , where “rakyat first”, then the nation must come as one and uphold what has been enshrined the Federation of Malaysia […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: