Tun Dr. Mahathir: SSS untuk perpaduan dan selar pendidik chauvinis Cina

SSS

Perdana Menteri IV Tun Dr. Mahathir Mohamad hari ini menyatakan sokongan terhadap Sistem Satu Sekolah Untuk Semua (SSS) sebagai alat untuk merealisasikan agenda untuk menyemarakan perpaduan. Beliau juga menyelar golongan pendidik Cina yang disifatkan sebagai ‘chauvinis’ dan membelakangkan kepentingan negara dan usaha untuk menyatu padukan semua rakyat sebagai warga Malaysia.

Laporan Malaysiakini.com:

Dr M backs single-stream, slams Chinese educationists

 
Christine Chan
Nov 3, 09
6:24pm
Former premier Dr Mahathir today backed the proposal to introduce a single-stream school system in Malaysia, but lamented that the topic was still a taboo.

“You cannot even talk about it (merging the three school systems) in this country,” said the 84-year-old former premier, adding that the Chinese educationists were “vehemently” against the idea.

mahathir and rais yatim pc 190309 01According to Mahathir at a press conference following the launch of an art exhibition by Raja Shahriman, he blamed the educationists for not wanting Chinese students to mix with Malay or Indian students.

“They must be Chinese first, not Malaysian,” he said.

Mahathir said that only Malaysia has the unique system of having different streams of education as other countries have only one stream despite having large migrant population. He cited United States, Canada and Australia as examples.

He also pointed out that even Switzerland, which has three official languages, has an education system which provides for students to learn all three languages in the same school.

“That is why I introduced the vision school (concept), which comprises three streams in one campus. That way, students of different races can at least meet each other,” he said.

However, he said that the system was rejected and that was the reason why Malaysians cannot achieve unity.

**********************

Apabila mengambil alih sebagai Perdana Menteri Malaysia VI Dato’ Seri Mohd. Najib Tun Razak telah melahirkan agenda ‘1 Malaysia’, untuk menyatukan semua rakyat Malaysia berlandaskan Perlembagaan Persekutuan dan prinsip Rukunegara. SSS merupakan alat terbaik untuk merealisasikan agenda ‘1 Malaysia’.

Pertubuhan Persatuan Sekolah Cina (Dong Jiao Zong) yang disifatkan setengah pihak sebagai Chauvinis Cina amat nyata dengan prinsip menolak SSS dan mengutamakan sekolah dalam bahasa ibunda. Ini jelas membelakangkan peruntukan Akta Perlajaran 1996 dalam Perlembagaan Persekutuan yang jelas menetapkan bahasa penghantar sekolah ialah Bahasa Melayu dan bahasa bahasa lain dibenarkan diajar sebagai subjek.

Ini juga selaras dalam Artikel 152, yang  memperuntukan:

Article 152

  1. The national language shall be the Malay language and shall be in such script as Parliament may by law provide: Provided that-
    • (a) no person shall be prohibited or prevented from using (otherwise than for official purposes), or from teaching or learning, any other language; and
    • (b) nothing in this Clause shall prejudice the right of the Federal Government or of any State Government to preserve and sustain the use and study of the language of any other community in the Federation.

Tafsiran peruntukan ini bermaksud bahawa bahasa selain bahasa kebangsaan (Bahasa Melayu) dibenarkan diajar disekolah sekolah dan bukan dibenarkan pengunaan sebagai bahasa penghantar (dalam konteks ini, bahasa rasmi (otherwise than for official purposes), dimana bahasa penghantar dalam sekolah merupakan bahasa rasmi). Ini juga bermaksud, masyakarat Malaysia dibenarkan mengunakan bahasa ibunda mereka dalam masyakarat.

SSS sebenarnya telah berjaya dilaksanakan secara komprehensif dinegara lain, termasuk dimana penduduknya merupakan 75% etnik Cina. Oleh demikian, ianya tidak ada sebab kenapa SSS tidak boleh dijayakan secara komprehensif dalam negara ini juga. Cadangan asal SSS diutarakan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Dato’ Mukhriz Mahathir semasa menjadi backbencher dalam tahun 2008, dimana sistem sekolah vernakular wajar dihapuskan.

Cadangan ini disokong oleh tokoh akademik dan sejarah Prof. Emeritus Tan Dri Khoo Kay Kim yang menegaskan bahawa sistem SSS merupakan pendekatan paling baik dan sesuai untuk perpaduan.

Laporan Utusan Malaysia:

Laksanakan sekolah satu aliran

Oleh ABDUL MUIN SAPIDIN
muin.sapidin@utusan.com.my

 BUKIT MERTAJAM 22 Okt. – Sekolah satu aliran wajar dilaksanakan bagi merealisasikan matlamat 1Malaysia, kata tokoh akademik tanah air, Prof. Emeritus Tan Sri Dr. Khoo Kay Kim.

 Sehubungan itu, beliau berkata, sistem pendidikan negara perlu disusun semula agar matlamat itu dapat dilaksanakan.

 Menurutnya, sekolah pelbagai aliran sekarang merupakan sistem peninggalan penjajah yang tidak mampu mewujudkan sebuah negara bangsa yang benar- benar bersatu padu.

 ”Sistem pendidikan sekarang tidak memerlukan sekolah pelbagai aliran kerana bahasa ibunda setiap kaum boleh dimasukkan sebagai sebahagian daripada kurikulum di dalam bilik darjah,” katanya.

 Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan ceramah umum bertajuk 1Malaysia: Cabaran dan Harapan sempena program Semarak Perpaduan dan Patriotisme Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM) 2009 peringkat kebangsaan di sini hari ini.

 Beliau menjelaskan, sistem pendidikan sekarang menyebabkan rakyat sejak kecil lagi diasingkan mengikut aliran dan bahasa ibunda di sekolah masing-masing.

 Katanya, kesan daripada itu, golongan dewasa tidak dapat menghayati semangat perpaduan sejati serta persefahaman sukar dijalin kerana hidup dalam kelompok mengikut kaum selepas meninggalkan alam persekolahan.

 ”Isu bahasa ibunda sering dibangkitkan dalam sekolah satu aliran ini, tetapi itu bukan satu masalah kerana ia boleh diajar sebagai sebahagian daripada kurikulum di dalam bilik darjah,” katanya.

 Kay Kim juga berkata, pihak yang membantah kewujudan sekolah satu aliran perlu menilai semula sejauh mana sistem pendidikan ketika ini boleh membantu mengukuhkan pembentukan sebuah negara bangsa.

 Menurut beliau, sejarah menceritakan bagaimana penjajah British membenarkan penubuhan sekolah pelbagai bahasa di Tanah Melayu kerana kebanyakan pendatang pada ketika itu tidak mempunyai niat untuk menetap di negara ini.

*******************

Ramai pengkaji sejarah pendidikan berpendapat sistem sekolah vernakular kini sudah lapuk dan tidak menepati kerangka sistem fabrik sosial masyarakat Malaysia moden. Ini kerana sistem sekolah vernakular diujudkan penjajah British dalam abad ke 19 dan awal abad ke 20 bagi melengkapkan keperluan sistem sosial buruh immigran yang dibawa dari China dan India khusus untuk memenuhi keperluan pembangunan ekonomi semata mata. Berkemungkinan besar  sistem sekolah vernakular ini ialah sebagai dasar jangka serdehana. Prinsip asal sistem sekolah vernakular ialah agar buruh immigran ini mendapat pendidikan yang sama seperti tanah tumpah darah mereka agar satu hari nanti, anak keturunan mereka dapat kembali dan menyesuaikan diri dan assimilasi dengan mudah kepada tanah tumpah darah dan budaya asal mereka. Ini kerana penjajah British memberikan tumpuan kepada sistem pendidikan Inggeris dan mubaligh, yang lebih menepati keperluan mereka. Ini jelas dari dasar yang diterapkan oleh Richard O. Winstedt, yang lebih berminat untuk memberikan tumpuan sistem pendidikan yang mernagkumi masyarakat Melayu, majoriti penduduk Tanah Melayu awal abad ke 20.

Sekiranya Kepimpinan dan masyarakat Cina serious untuk menjayakan elemen perpaduan dalam agenda ‘1 Malaysia’, maka ianya wajar dimulaksan dari peringkat sekolah dan semua keturunan dan etnik  perlu melalui alam persekolahan satu sukatan. Agenda ‘1 Malaysia’ memerlukan pengorbanan dan sekiranya ada pihak amat tegar mempertahankan budaya tanah asal mereka melampaui kepentingan negara mereka sekarang, maka polemik bahasa penghantar sebagai modal politik akan sentiasa menjadi bahan untuk tidak menyatu padukan rakyat Malaysia sebagai proses pembinaan negara-bangsa.

Kesungguhan politik (political will) merupakan pendekatan paling berkesan untuk benar benarkan melaksanakan SSS bagi merealisasikan agenda perpaduan ‘1 Malaysia’, berlandaskan keperluan melaksanakan peruntukan Perlembagaan Persekutuan Malaysia dan prinsip Rukunegara.

*Notakaki

Kami diBigDogDotCom menjangkakan Chauvinis Cina Dong Jiao Ziong atau wakil mereka akan mengeluarkan kenyataan membidas Tun Dr Mahathir dan memajukan memorandum kepada Perdana Menteri VI Dato’ Seri Mohd. Najib Tun Razak mengenai isu ini sebagai menunjukan masyarakat Cna menolak cadangan ini, terutama setelah kenyataan “pendapat rakyat perlu diselidik untuk laksana SSS”.

 

Published in: on November 3, 2009 at 09:40  Comments (53)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2009/11/03/tun-dr-mahathir-sss-untuk-perpaduan/trackback/

RSS feed for comments on this post.

53 CommentsLeave a comment

  1. This has been proven in many schools that have all three races.

    I was educated in an all malay school, wgile my fiancee went to a mixed school

    The results? Im a racist while she has so many chinese and indian friends.

    she’d cringe whenever i make a racist joke

    I have no idea why she’s still with me tho, probably because of my good looks

    • Disgusted,
      I think she stays with you because you are her loving husband and she has been tought well..

      ~ OnDaStreet

  2. …….and that’s why UMNO is labeled as RACIST by those chinese….. What a hipocrisy by those chinkie…

  3. The racist Chinese demands special Chinese school for their begotten racist Chinese children.

    The racist Indian demands special Indian school for their begotten racist Indian children.

    The anti-racist Malaysian Government, especially the UMNO component who magnanimously tolerates them for decades was labled racist by these chouvanist bigots.

    I wander, should these bigotted, racist, chouvanist “Malaysian” pendatang foreigners be tolerated further?

    They have done enough damages already.

    SSS for all.

  4. Dal, forget about them.

    Let’s concentrate in realzing the dream of 1Malaysia come true by starting with putting the Present SSS building blocks of Single Stream System of Education (SSS) together.

    Let’s start 1Malaysia with a genuine Satu Sekolah Untuk Semua.

  5. Bn tak mampu untuk melaksanakan SSS. Dah 50 tahun memerintah . Ada seorang menteri umno tak setuju SSS.Umno tiada kekuatan untuk menyakinkan rakan BN nya.Kalau Che Det pun tak dapat laksanakan .. masih tak nampak pemimpin lain yg boleh melakukannya.

    • Buyung,

      setakat Nazri Aziz yang bodoh tu ko amik statement dia buat rujukan ko dlm komen ko ni.. baik tak yah tulis…

      Ada ka Nazri loklak tu jugak yg ko sandarkan… hhahahaha

    • Buyung,
      Che Det juga seorang manusia.. dan bukan bermakna beliau tak dapat laksanakan, orang lain pasti tidak dapat laksanakan.Seorang tidak bersetuju tidak bermakna semua tidak bersetuju.

      ~ OnDaStreet

    • Buyung,kenapa lemah sangat semangat?takut dengan cina?sekarang adalah masa untuk rakyat Malaysia yang cintakan negara untuk bersatu demi negara.

    • Sekarang ini masa amat sesuai bagi laksana SSS, terutama jurang antara kaum dan etnik makin lebar dan perasaan prasangka makin serious. Kami penyokong BN dalam bloggosfera kini mengesa Kepimpinan untuk mengambil keputusan drastik dan laksana SSS, walaupun secara berjadual.

      Ianya perlu bermula dan masanya untuk sesuai untuk memaulakan melaksanakan SSS, selaras dengan Akta Pelajaran 1996 dan Artikel 152 Perlembagaan Persekutuan.

      Sekiranya Kerajaan memulakan melaksanakan SSS walaupun berjadual, dalam satu tempoh Malaysia akan melihat kanak kanak, pelajar sekolah dan IPTA/S mula merasa selesa bergaul, berinteraksi dan berintegrasi dalam satu bahasa tanpa sebarang polarisasi kaum dan prasangka.

  6. Yes, let us have SSS. We have the support of many people who cares for this country, including TUN Mahathir himself.

    TUN has clearly identify the main stumbling block, chinese. ““They must be Chinese first, not Malaysian,” he said.” Now the indians are joining the chorous.

    And chinese and indian are the worst performing group in BN, in the last general election.

    A Malay/BumiPutra parties could easily form a Malay/BumiPutra majority goverment in any state in the last GE. Why this does not happen?

    I am so happy for those young Malaysians who started this SSS in their blog a year or so ago. They worked so hard. I am sure they do this this for the love of our country. They can see what can happen if things were not control and regulated.

    In this country each group will do what they like without referring to a Malaysian identity or even to Malaysian constitution. When they talk of “mother…” they mean India or China.

    Politician like cares only about immidiate votes. Wawasan? What wawasan?

    mohamed

  7. Dan kenyataan Dong Zhong bahawa Malaysia is a multi nation-states membayangkan DZ memperjuangkan a state within a state … Jadi SRJKC sebenarnya gerudi perjuangan pengasingan “a state” within “a Malaysian State”???

    Saya pun kagum pada perwira-perwira blog yang mencetuskan idea SSS ini … dan pasti akan lebih mengagumi mereka-mereka yang meneruskan perjuangan hingga mencapai kejayaan.

  8. If the chauvinist chinese rasa superior sangat, let us start SSS with the indian first, biar all the chinese terasa…lama2 they will sedaq kediri.

  9. BERITA UTAMA! MESTI BACA! DR PORN KENA TANGKAP POLIS THAI! TERLIBAT SKANDAL SAHAM! WHAKAKAKAKAAK!

    BANGKOK – Forensic expert Dr Khunying Rojanansunanwas arrested today in a sweeping police action designed to put an end to malicious rumors about His Majesty the King’s health, which were blamed for a sell-off in the SET last month.

    According to police, Dr Pornthip stated in a 2004 interview for Channel News Asia that “everyone must die sometime.” The statement was made in response to a question about how she felt about the importance of her job as a forensic investigator.

    However, police believe that, if applied to sensitive topics, the statement might cause panic and disorder among the Thai public, which could threaten national security.

    “To simply state that everyone must die is a malicious and unpatriotic attack on sacred institutions,” said a police spokesperson. “As Thais we must watch our words, and Dr Pornthip did not do so.”

    After her arrest, Dr Pornthip made a brief statement in which she pledged her loyalty to His Majesty the King but stood by her statement.

    “It’s a biological fact, a matter of science,” she insisted. “People die.”

    She was immediately charged on a second count of violating Article 14 of the computer law by circulating false information concerning His Majesty.

    http://www.notthenation.com/pages/news/getnews.php?id=834

    WHAKAKAKAKAAAK! BABI BABI CINA, KLING, MELAYUDAYUS FUCKATAN SUDAH KALAH! ESOK SEMUA TERJUN DARI BANGUNAN DAPIG!

    DR PORN MACAM ORANG FAKATAN! SUKA BOHONG! HINA RAJA! MAMPUS SEMUA LEKK!!

    HIDUP UMNO! HIDUP UMNO! HIDUP UMNO!

  10. There is no point in blaming the Chinese or Indians for failure to implement SSS or Tun’s Vision School.

    The blame solely lies with the morons in the Barisan Nasional government led by UMNO for not having the balls to push through legislation that would enact a single stream school system.

    First things first, ask all the politicians to send their children to the sekolah kebangsaan instead of overseas. Why are all the politicians children studying overseas?

    • Kampung Boy,
      Education in Malaysia is not considered as previlage to some and we are lucky to have education provided for all Malaysians, irrespective of religion or ethnics. At the very least, everyone have equal opportunity not to be illiterate and have opportunity to learn.

      However, to have a very good education, fund is one element that need consideration, and to provide a very high class education to ALL Malaysians, we have no reach that stage yet.

      As for those who sent their children overseas or whichever private school, they have the cash, and they opted to send their children elsewhere…it is their choice by their own resources.

      And do remember, some wealthy and rich guys do send their children to normal school too..

      Again, at the very least, we are lucky that proper education is available to ALL Malaysians.

      ~ OnDaStreet

  11. The failure of implementing SSS is that Chinese and Indians vehemently refuse to give up the vernacular school system and when Government push for SSS, they would politicize the matter. Worse of all, these chauvinists would brand the effort as ‘RACISM’ and not only go to town with it, it would be taken across internatinal area as a process of ‘cultural genocide’!

    Brilliant!

    Please state which politician is sending their children to overseas primary and/or secondary schools? We want names and parents’ as well as the institution that they are attending. This would be a good revelation!

    Failure would be taken as your usual Anti Malay rhetorics! Please abuse your privilige to share your thoughts here to throw anythingt you please to anyone, indiscriminately.

    • In the same manner, please state which politician is sending their children to local schools (especially the ministers)? We want names and parents’ as well as the institution that they are attending. This would be a good revelation!

      Failure would be taken as your effort to spin the story!

      One of the good example is our Ambassador to US. I believe ALL his children are attending the foreign or private schools.

      Also please state which Sultan in Malaysia send their children to local schools. That would be interesting.

      • Please push for Kampong Boy to list names and institution that these people attend, and now indiscriminately acuse people without proper facts, let alone proofs.

        The info on the Ambassador to US is incomplete. We need names and institutions, in the effort to push for the truth. Otherwise, please refrain from making baseless acusations and paint half truth pictures here in BigDogDotCom.

        For your request which we really should not entertain but we do it because even we dont hv to just to prove the Malays even their royals “Cakap serupa bikin” , HRH Sultan Iskandar of Johor’s family did their schooling around JB.

        HRH Tunku Maimunah Azizah Iskandariah Sultan Iskandar, who is the consort to Tengku Mahkota Pahang attended Sultan Ibrahim Girls School in JB.

        His son HRH Tunku Bendahara Johor Tunku Abdul Majid Idris Sultan Iskandar was at EC. So were his daughters, who even attended UTM in Skudai.

        HRH Tunku Mahkota Johor Tunku Ibrahim Ismail Sultan Iskandar’s children also attended regular school in JB. HRH Tunku Abu Bakar Tunku Ibrahim Ismail is currently attended STAR I in JB.

        Al-Sultan Kelantan Sultan Ismail Petra’s daughter Tengku Amalina read law in UIA.

        So, Kampong Boy will have to furnish some names and institution OR retract and publicly apologize here in BigDogDotCom. FAILURE WILL RESULT IN LOSING PRIVILEGE TO SHARE HIS THOUGHTS HERE!

        He has 12 hours to comply.

  12. One stream with with English as the medium, Malay and Chinese as second languages – a resounding YES . (the Singaporean system)

    With Malay as the medium, English as a second language and Chinese almost non-existent – a big NO !

    • hello 2nd class,we are malaysian not singaporean!!

      “One stream with with English as the medium, Malay and Chinese as second languages – a resounding YES “-oozing from his mouth.

      english as the medium of instruction and Bahasa and mandarin as second language?are you living in Cloud Cuckoo Land??bahasa as the medium and english as second language,period!!mandarin and tamil as selective.this languages not even native to this region and still have a cheek to bargained?haha,pathetic ass.

      if you insist on singaporean stail, then pack your shits and start trotting to singapore.enjoy living in sarang merpati flats.good riddance.or…you wanna join BOC cuci pinggan at london?that’s even better.hoho XD

    • hey 2nd class , youre really 2nd class !!! remember sekolah wawasan? , if u dont know about it , chinese schools is free to use the chinese language and still , the chauvanist racist DAP and their supporters who hypocritely shout about One Nation one Race rejected it … huhuhu what a joke laa for this people .

    • Firstly you are 2nd class, you DO NOT decide for the majority, read that as Malays.

      Secondly, if persuasion by intellectual debate is beyond you and your clan, there are options the Malays can take.

      Since MIC and MCA are failures, UMNO will decide. The govt can channel BIG funds into SK and leave other schools to be funded privately as DICTATED in the constitution.

      Thirdly, UMNO can legislate that ALL administrative transactions to be made SOLELY in BM, which renders ALL documents in chinese, tamil, illegal, null and void. This will give the Malays a huge advantage especially in business sectors. No licence will be approve if business is not conducted in BM, ooohh .. ooowwww .. OUCH ..

      If they still insist, revoke licence ajelah

      Fourthly, the Malays can boycott all non-Malay business firms and just do a BMO = Buy Malay/Muslim only.

      Fifthly, the social contract can also be revoked, which means no TONGKAT but wait … wait … lah, it also means the pendatangs are illegal immigrants, hooray …

      Sixthly, the little red dot also WIPED out all vernacular schools, heh heh …

      Seventhly, I need to take dinner!

      • What you say makes perfect sense.

        I believe this is what the Malay supporters in the last GE expected from UMNO. They also wants in areas with Malay majority, the candidates must be Malays.

        mohamed

  13. Wow, where did I spout “anti Malay” rhetoric’s? When I said politicians, I meant all politicians, tak kira parti dan tak kira bangsa, faham tak?

    For the record, I am a supporter of SSS and am proud of my own Sekolah Kebangsaan education in Perlis Indera Kayangan.

    As you asked for more info about our leaders children, here you go: the following is taken from http://www.mpkapar.com/manikavasagam/posts/msian-edu-systemnot-good-enough/

    Education Minister, Datuk Seri Hishammudin Tun Hussein’s son is doing O’ levels and will be going off to the United Kingdom this coming September to further his studies.

    Deputy Prime Minister, Datuk Seri Najib Tun Razak’s daughter, Nooryana Najwa has been accepted into Georgetown University in Washington DC to read politics and international relations after doing her IB (International Baccalaureate).

    Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein and Datuk Seri Najib Tun Razak’s children are academically smart. However, it seems like both of them did not sit for SPM.

    Before doing her IB, Nooryana had her education in Garden International School. Najib’s son, Norashman Razak had his education there too.

    But Garden International School bases its curriculum on the National Curriculum of England. It teaches the English National Curriculum through Key Stages 1 to 4 and Cambridge ‘A’ Level.

    Datuk Seri Najib and Datuk Seri Hishamuddin are cousins. Their Fathers were our former Education Ministers. Datuk Seri Najib’s father, Tun Abdul Razak, the second Prime Minister of Malaysia, was the Education Minister in 1955. Datuk Seri Hishamuddin’s father, Tun Hussein Onn, our third Prime Minister, was the education minister in 1969. Fast forward, Datuk Seri Najib Tun Razak became our Education Minister in 1995-1999.

    Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein is our current Education Minister.Well, there goes the saying, ‘like father, like son’ Hishamuddin’s son and Najib’s kids did not follow the Malaysian Education System (so I doubt they sat for UPSR, PMR or SPM) though they come from an ancestry of Education Ministers. Both of their grandfathers were former education ministers, one’s father was the education minister and is now the Deputy Prime Minister of Malaysia while the other’s father is the current education minister.

    So why weren’t Datuk Seri Najib’s and Datuk Seri Hishamuddin’s children following the Malaysian Education System? Were our DPM and current Education Minister trying to be kind to not let the government subsidize their kids’ education by sending their offsprings to a private school instead of national schools?

    Or is it that both Datuk Seri Najib Tun Razak and Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein do not have confidence in the Malaysian Education System because it is too crap that they had to sent their kids to a private school which follows the English National Curriculum so that their offsprings would not be screwed up by the already screwed-up education system in Malaysia?

    Which is which? I do not know but I am apt to think that the latter prevails.

    *SIGH* So much for being a kind and compassionate minister. If the Malaysian Education System is not good enough, then do something to improve it. After all, that is under your portfolio.

    But if the education system is not crap and of quality and standard like what you and your counterparts have mentioned countless times then why didn’t your kids go through it? Why didn’t your kids go through SPM, then Matriculation or STPM before gaining admission to Uni. After all, matrics and STPM have the potential to produce Quality graduates, right?

    How does the current government expect us to have faith in our Malaysian Education System when the DPM and current education Minister did not even put their kids through it?

    received by email: written by Boon Yeng

    If anyone else can tambah, please do!!

    • Kampung Boy dan yang lain,
      Soalan-soalan yang harus difikirkan:

      1) Adakah dengan menghantar anak ke sekolah di luar negara 100% bermakna sekolah di Malaysia tidak bagus?

      2) Adakah semua cerdik pandai di Malaysia ini 100% belajar diluar negara dari kecil sampai ke besar?

      3) Apakah warga Malaysia yang mendapat pendidikan tempatan langsung tidak menepati kehendak akademik majikan di Malaysia?

      dan

      4) Apakah yang diperlukan untuk memastikan semua rakyat Malaysia menghantar anak mereka belajar di dalam Malaysia sahaja (kerana cara sesetengah berhujah bahawa pendidikan di Malaysia tidak bagus kerana ada yang melanjutkan pelajaran di luar negara)?

      ~ OnDaStreet

      • heh ada duit mesrtilah hantar sekolah yg lebih bagus .

        Tapi apa yg Kampung Boy dan yg lain inginkan dengan menimbulkan persepi yg belum tentu betul dengan prasangka kearah privasi orang lain serta mengalih perhatian agar SSS ni dilupakan dari perbincangan .

        Benarkah orang macam ni penyokong SSS ? Takde pun idea camana nak laksanakan SSS . Yang aku nampak bangkang dalam diam .

    • Kampong Boy still did not list down the name of Dato’ Hishamuddin’s son and which institution he is attending.

      As for Dato’ Seri Najib’s daughter, there is still no name of the institution. How can we verify these info if there are no specific names. There are thousands of institution in the UK!

      Obviously, these info are from ‘surat layang’, which is inconclusive!

      Present your facts like how I did: Names of the children and institution they attend!

    • huh Surat layang . These kind of people only know to write perception and lead to lie !

  14. oops, forgot one more: Dato Seri Najib Tun Razak attended Malvern College in Worcestershire, England.

    • This is irrelevant as this was before Akta Pendidikan 1996.

      • Big Dog,
        Kampong Boy mentioned politicians. Your counter example was of Royalty.
        True what has been said of you – you cannot understand English.
        I support the SSS call – lets all just speak in Malay because even those who can read and write in English still cannot understand simple nouns.

      • Obviously you don’t read English that well!

        I listed some of HRHs’ family who attended regular schools as a response on 2nd Class’s statement “Also please state which Sultan in Malaysia send their children to local schools. That would be interesting.”

        I did not counter Kampong Boy’s statement. In fact I demanded him to list the names of politicians’ children and which institution they attended, like I did for some of the Royals.

  15. SAYA SOKONG SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA!

    HOUSE PK

  16. Minta kebenaran nak tulis kasar sikit..

    Kenapa ramai melayu kita beria-ia nak cina dan india bersatu tapi nampaknya mereka (bangsa lain) taknak.

    Ia berbalik kepada niat mereka sendiri. Aku rasa sesapa boleh AGAK apa niat jauh dibenak hati mereka sebenarnya cuma tak terluah.

    1) majoriti mereka tak HORMAT kita bangsa melayu.
    2) majoriti mereka macam ada berniat nak menchinakan/mengindiakan Malaysia.
    3) majoriti mereka rasa mereka lagi power dari kita bangsa melayu.
    4) majoriti mereka sebenarnya tak suka duduk di Malaysia tapi terpaksa, pasal dah datuk-nenek hijrah ke sini.
    5) Majoriti mereka tidak mengiktiraf perlembagaan yang disokong oleh majoriti pemimpin melayu dahulu.
    6) majoriti mereka hanya nak cari makan sini, kalau ada apa-apa masalah macam perang/bencana, mereka pasti cabut dulu.

    Points diatas adalah berkemungkinan. Mungkin tuan-tuan boleh agak sendiri/tambah mana perlu. Disebabkan oleh points diatas, maka majoriti mereka rasa penting untuk mengekalkan kecinaan/keindiaan, in case mereka terpaksa balik negeri asal. Takdela susah nak sesuaikan diri nanti. Berpandangan jauh la katakan.

    Dr M yang sangat power pun tak dapat mempengaruhi persatuan cina ini. Apatah lagi pemimpin yang ada sekarang.

    Tapi ada munasabah, di kala kita melaungkan SSS ini, mereka cuba juga menuntut penghapusan MRSM, MCKK dan yang sejenis dengannya. Adakah kita sanggup dengan terma dan syarat sebegini? Kalau SEMUA orang melayu kita sanggup, maka tiada masalahlah kita bersatu menyokong SSS ini.

    Tepuk dada tanya selera.

    • Sdr Orang jauh

      I know it is frustrating.

      Basically it is constitutionally appropriate to have Satu Sekolah Untuk Semua.

      Don’t you think we should insist?

      By the way those million citizens that our ancestor given out have mutplied to a few millions more.

      mohamed

    • Lambat menyelit tapi perlu set the record straight – MRSM, MCKK dsb nya teramsuk di bawah Kedudukan Istimewa Melayu dan DEB, tak ada kena mengena dengan SSS.

      Kalau mereka so’al perkara ini, membolehkan Melayu so’al hak kerakyatan mereka.

      • Kami meminta laksanakan SSS sejajar dgn Akta Pendidikan 1996. Ini peruntukan sebagaimana termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan Malaysia.

        MRSM yang melaksanakan sukatan pelajaran Kementerian Pelajaran pula terletak bawah MARA, yang diujudkan bawah Akta MARA. ini juga merupakan peruntukan Perlembagaan Persekutuan.

        Tiada isu lagi mengenai dua sistem ini, walaupun bawah pentadbiran kementerian berbeza.

  17. Cukup merepek.

    Mahathir pun terlibat dalam skandal PKFZ. Kenapa tak nak cerita pasal ni?

    Tak percaya? Baca lah kat sini. Siapa Mahathir?

    • kat sini tu dimana?

      • blog tukar tiub kot(ada org bg link kat rocky’s bru)…ala, jgn layan makhluk ni.aku dah baca,macam sampah je.kahkah xabis2,merapu je lebih.spekulasi benggong dan serkap jarang, hampeh.

      • Bukan dari Tukar Tiub.

        Dari THE MALAYSIAN INSIDER, laman berita yang diiktiraf.

        Tengok sini. Mahathir terlibat……

        http://www2.themalaysianinsider.com/index.php/malaysia/42392-dr-m-oversaw-pkfz-land-valuation

  18. You can all debate until the cows home. It still wont change anything until the Government of the Day, meaning the BN, finds the courage to pass the legislation for SSS. Don’t give excuses that the Govt. will be labeled as racist and don’t pass the buck to other people.

    BN should act like the majority in charge for once and pass the law instead of acting like schoolboys afraid of their own shadows. Takut apa?

    • takut kampong boy kot…

      eeeee ngeri, garang sungguh, macam pendekar

      • Sdr ray

        hahaha. lucunya

        Thanks you made me smile

        mohamed

    • Kenapa ko tak tanya, Cina & Keling berhenti hantor anak masuk sekolah vernakular & hantor anak semua pergi sekolah kebangsaan????

      Suka suka, kaum pendatang ni mintak hak samaratalah kunun kunun! Hak nak, duit nak, kontrak nak, budaya nak….semua pun nak. Tapi tak sanggup korbankan kelebihan mrk, semata mata utk negara.

      Kalau kaum pendatang ni berangan nak sama hak dgn org Bumiputra, maka mereka kena bersedia utk korbankan sekolah vernakular!

      SANGGUP KE ????

      • Tun Dr Mahathir sudah kata, tak boleh ada hak sama rata kerana Perlembagaan dah kata Melayu ada Kedudukan / Hak Istimewa.

        Saya setuju sesangat.

  19. And one more thing, every time an election comes around, who are the heroes who go around promising extra funds for vernacular schools?!?!?!?! And then complain no support for SSS after that. Idiots.

    • there’s a saying …

      it takes an idiot to recognise another idiot

      so welcome to the club

  20. ikut satu komen dalam blog zorro cina hantar anak sekolah cina fasal mereka diajar dalam bahasa inggereis
    pada sessi petang atas alasan ‘extra tuition’. Jadi
    ‘playing field ‘ dah tak level dah. Bila anak cina
    habis sekolah mereka semua bolih bertutur inggeris dengan baik. Lihat ajelah macam mana pengacara, pegawai
    melayu bercakap dalam tv- semua mengidap sindrom ‘broken english’ dengan gunakan ‘is’nt it’ tak habis habis.

    Bertambah malang penyokong sss, apabila pm najib akan
    beri peruntukan tambahan untuk sekolah cina . Kini lihat ajelah a/c yang tergantung untuk keselesaan belajar sepanjang hari untuk mereka terus mengamalkan
    dasar ‘tak nak sss’ . Bukankah ini satu ‘ contradiction in terms ‘ yang koma koma yang bersekolah
    melayu tak bolih faham faham selama lamanya.

  21. […] anak warga Malaysia menerima pelajaran semua peringkat dalam satu sukatan dan bahasa penghantar, sebagai alat untuk memupuk perpaduan, mengelakan prejudis antara etnik dan mengalakan kersefahaman d…. Ini kerana dari peringkat awal, kanak kanak didedah dan biasakan dengan hidup dalam masyarakat […]

  22. […] […]

  23. […] provisions in the Federal Constitution. The call is for a ‘single school system‘, to foster greater understanding and unity amongst Malaysians, especially children who are free from any prejudice of any […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: