Chin “Butcher of Malaya” Peng menolak tawaran perdamaian ‘Rundingan Baling 1955’

Setiausaha Agung Parti Kominis Malaya Chin “Butcher of Malaya” Peng, pemimpin yang bertanggung jawab keatas 18,000 nyawa terkorban zaman Darurat (1948-60), dimana 60% dari jumlah itu merupakan orang awam yang tidak berdosa dan bersenjata, telah menolak perdamaian walaupun ditawarkan secara terbuka. YTM Tunku Abdul Rahman Putra yang mengetuai Parti Perikatan (kerjasama antara UMNO-MCA-MIC) dan berjaya memenangi 51 dari 52 kerusi pilihanraya pertama Tanah Melayu 1955, diberikan mandat sebagai Ketua Menteri oleh warga Tanah Melayu untuk merundingkan Kemerdekaan dengan British.

Sebelum bertolak untuk missi merundingkan Kemerdekaan tersebut dengan Whitehall, Tunku telah menawarkan PKM untuk berdamai dan kembali kepangkuan masyarakat, kerana pembebasan tanahair dari penjajah British hampir sampai kepenghujung. Maka ‘Perundingan Baling’ diusahakan.

Namun, Chin “Butcher of Malaya” Peng menolak tawaran perdamaian dan kembali kepangkuan masyarakat itu.

Artikel menarik dari Berita Harian:

Belang sebenar Chin Peng

Oleh Mohd Azis Ngah dan Safuri Kamarudin
bminggu@bharian.com.my


 

Pemimpin PKM itu tunjuk sikap angkuh mahu ideologi komunis diiktiraf

SEMINGGU lalu, genap 54 tahun peristiwa bersejarah Rundingan Baling 1955 yang diadakan selama dua hari pada 28 dan 29 Disember 1955 bertempat di Baling English School atau nama barunya, Sekolah Rendah Kebangsaan Tunku Putra (SRKTP).

Rundingan khas atau ‘Baling Talk 55’ antara Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj dengan pemimpin Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng itu antara usaha menuntut keamanan, menghentikan pertumpahan darah, kekejaman dan kezaliman ke atas rakyat.

Proses rundingan di daerah pedalaman Kedah itu juga boleh dianggap antara usaha terakhir kerajaan meyakinkan British bahawa anak tempatan layak memerintah negara sendiri dan bersedia menuntut kemerdekaan.

Buktinya, beberapa hari hari selepas pertemuan bersejarah itu berlangsung, Tunku terus berangkat ke London meneruskan pula rundingan kemerdekaan dengan British.

Namun, Rundingan Baling dikatakan gagal – puncanya cukup mudah, iaitu kerana sikap ego, degil serta keengganan Chin Peng menerima keamanan, tidak sanggup menyerah diri dan memilih pertumpahan darah sebagai saluran perjuangannya.

Dari kiri Rashid Maidin, Chin Peng dan Chen Tien pada awal sesi rundingan. Gambar kecil, perakam suara yang dipasang pada siling bilik rundingan.

Sepanjang rundingan, Chin Peng sudah memperlihatkan sikap tidak percayakan sesiapa, sedangkan kerajaan bersusah payah menjayakan proses itu serta gencatan senjata bagi memastikan pertemuan berjalan lancar tanpa sebarang masalah.

Sedikit suntingan catatan Setiausaha Peribadi Tunku, Tan Sri Shafie Abdullah yang menyertai rundingan itu dan catatan wartawan, Harry Miller, memperlihatkan belang sebenar Chin Peng, tetapi maklumat berkenaan sebenarnya jarang dihebahkan.

Catatan berbunyi: “Pada petang 28 Disember 1955, masuklah Tunku bersama Encik David Marshall (Ketua Menteri Singapura), Encik Hamid Jumat, Datuk (Sir) Tan Cheng Lock, Encik Yaacob Latiff, Encik Too Joon Hing, Encik TH Tan dan Tuan Syed Jaafar Albar ke bilik rundingan.

Chin Peng, Chen Tien dan Rashid Maidin dibawa masuk ke bilik rundingan melalui jalan belakang, iaitu dari rumah penginapan mereka oleh Encik John LH Davis (Pegawai Daerah Butterworth). Chin Peng duduk bertentangan dengan Tunku dan diapit Rashid dan Chin Tien.

Orang ramai berkumpul sepanjang laluan ke sekolah untuk melihat wakil rundingan.

Sebaik saja duduk, Chin Peng terus memperlihatkan sikap curiga, memerhati keadaan sekeliling seolah-olah tidak percaya jaminan keselamatan yang dijanjikan kerajaan. Chin Peng curiga melihat sesuatu yang dilekatkan pada siling bilik rundingan.

Tunku menjelaskan, ia sebenarnya perakam suara untuk merekodkan butiran perbincangan dan meminta Chin Peng supaya yakin, bahkan membenarkan beliau sendiri memeriksa alat itu jika tidak berpuas hati.

Chin Peng bangun, diikuti Chen Tien lalu memeriksa bilik sebelah dan sekeliling tempat rundingan. Selepas berpuas hati, barulah mereka kembali semula ke kerusi rundingan.”

Sikap tidak percaya dan curiga itu berterusan hinggalah tamat rundingan hari pertama. Chin Peng dan rakannya disediakan sebuah bilik tidur di bangunan bersebelahan tempat rundingan. Asal bangunan itu adalah rumah guru dan kini dijadikan galeri pameran.

Individu yang bertanggungjawab menyediakan kemudahan buat pemimpin PKM itu ialah Jaafar Ismail, 83, tukang kebun sekolah yang bertanggungjawab menyiapkan keperluan rundingan, termasuk makanan dan minuman Chin Peng.

Membahasakan dirinya sebagai Pak Lang, Jaafar berkata, Chin Peng turut curiga dengan kemudahan yang disediakan di tempat penginapan dan langsung ‘tidak menikmati’ apa yang diterimanya.

“Saya diarahkan British supaya menyediakan bilik tidur, menyiapkan makanan dan minuman mereka. Sebuah bilik kecil mempunyai dua katil, siap dengan meja kecil untuk meletak makanan.

“Tetapi, sepanjang dua hari (rundingan), mereka langsung tak sentuh makanan. Langsung tak terusik, bila saya masuk selepas rundingan, keadaannya sama seperti asal. Ada yang kata, mereka takut makanan itu diracun,” katanya.

Ketika diberi amanat penting itu, Pak Lang yang berasal dari Kampung Seberang Pekan, Baling, menyediakan roti, susu dan minuman yang semuanya diletakkan dalam bekas tin bertutup.

Anak jati Baling ini juga hairan bagaimana pemimpin PKM itu boleh bertahan dua hari tanpa makan dan minum. Terdetik dalam hatinya, jika beginilah keadaannya, rundingan pasti gagal kerana Chin Peng langsung tidak percayakan sesiapa.

Memang benar telahan itu kerana ketika rundingan tiba di penghujungnya pada hari kedua, Chin Peng sekali lagi memperlihatkan keangkuhannya untuk meneruskan ideologi komunis tetapi mahu memastikan kerajaan Tanah Melayu dan Singapura berkuasa penuh mengawal urusan pertahanan negara.

Chin Peng berjanji akan menghentikan peperangan serta merta jika syarat itu dipenuhi, lalu Tunku menjelaskan satu daripada sebab beliau ke England ialah untuk mendapatkan kuasa mengawal sendiri keselamatan dalam negeri.

Namun, Chin Peng menegaskan, meletak senjata bukan maksudnya menyerah senjata kepada kerajaan, keputusan yang kononnya hanya akan diambil mereka sekiranya PKM diakui dan kebebasan mereka tidak lagi disekat.

Sikap angkuh itu ditamatkan dengan kata-kata Chin Peng: “Berdamai ertinya menyerah diri. Menyerah diri ertinya satu penghinaan. Kami tidak akan menyerah diri tetapi akan berjuang sampai ke titisan darah terakhir”.

Dengan tegas, Tunku membalas: “Kalau saudara tidak mahu menyerah kalah, kami juga tidak sanggup menerima saudara sekalian menjadi rakyat negeri ini. Kalau keamanan hendak dicapai dalam negeri ini, salah satu pihak daripada kita mesti menyerah.

“Saya tidak sanggup membiarkan Malaya menjadi seperti Korea atau Vietnam. Saya sendiri tidak akan menyerah, sebab itu saudaralah yang mesti menyerah diri,” katanya.

Rundingan berakhir begitu saja disebabkan sikap Chin Peng yang angkuh, sedangkan pada pandangan Tunku, tempoh sehari sudah memadai untuk menyelesaikan rundingan.

Namun, Bapa Kemerdekaan ini sanggup memberi ruang dan peluang mendengar penjelasan Chin Peng hingga ke hari kedua, tetapi proses itu tetap juga menemui jalan buntu.

Info: Rundingan Baling

 • September 1955: Tawaran pengampunan beramai-ramai kepada komunis dan 40 juta risalah ‘Tawaran Menyerah Diri’ serta 12,000 pas pengampunan digugurkan di hutan belantara dalam bahasa Melayu, Cina dan Tamil.
 • Kandungannya ‘kalau kamu menyerah diri, keluar dari hutan, kamu tidak akan dihukum kerana kesalahan yang kamu lakukan berhubung darurat’.
 • Akhir September 1955, Chin Peng memberi jawapan bertulis menyatakan perjuangan komunis berakhir dan meminta gencatan senjata serta rundingan menamatkan perang.
 • Surat itu dihantar dari Kampung Kelian Intan, Keroh, Perak kepada Tunku Abdul Rahman; Ketua Menteri Singapura, David Marshall; Sir Tan Cheng Lock dan pemimpin Parti Perikatan lain.
 • Pertemuan awal: kerajaan diwakili Timbalan Menteri Pelajaran, Too Joon Hing dan Timbalan Pesuruhjaya Polis Tanah Melayu, Ian C Wylie, manakala PKM oleh Chen Tien.
 • Tiga rundingan awal berlangsung di Kampung Kelian Intan (sehingga November).
 • Wylie yang juga bekas Pegawai Pasukan 136 ketika Perang Dunia Kedua cukup kenal Chin Peng dan Chen Tien kerana berkhidmat dalam pasukan sama.
 • Tiga hari selepas Tunku pulang dari Indonesia, Chin Tien membawa surat Chin Peng mengandungi cadangan rundingan.
 • Tempoh 10 hari terakhir Disember, pasukan keselamatan diarah melaksanakan gencatan senjata mengejut meliputi kawasan 400 batu persegi termasuk Baling, Kroh (Pengkalan Hulu), Kelian Intan dan sempadan Thailand.
 • Tiada kata sepakat dicapai selepas PKM enggan menerima pelan damai kerajaan dan meneruskan gerakan bersenjata.
 • ******************

  Hasil dari missi perundingan tersebut (walaupun tanpa penyertaan PKM), Ketua Menteri Tanah Melayu Tunku Abdul Rahman Putra berjaya mencapai Kemerdekaan bagi Persekutuan Tanah Melayu sebagai negara yang berdaulat dan berperlembagaan pada 31 Ogos 1957.

  Walaupun penjajah British berjaya diusir keluar melalui perundingan, Chin “Butcher of Malaya” Peng yang menerajui PKM meneruskan peperangan dan kezaliman keatas warga Persekutuan Tanah Melayu dan Persekutuan Malaysia selama 32 tahun pasca Kemerdekaan.

  Warga Malaysia hari ini wajar menghayati pengorbanan dan keperitan begitu ramai orang untuk menentukan tanahair ini tidak jatuh ketangan seorang yang zalim seperti Chin “Butcher of Malaya” Peng. Apa pun keadaan, dosa seorang yang ‘menyembelih warga tanahair sendiri’ tidak wajar diampunkan, walaupun dengan darah sekalipun!

  Published in: on January 3, 2010 at 16:48  Comments (3)  

  The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2010/01/03/chin-butcher-of-malaya-peng-menolak-tawaran-perdamaian-1955/trackback/

  RSS feed for comments on this post.

  3 CommentsLeave a comment

  1. […] The fact is that, Malayans (later Malaysians) were being fair to the ‘Butchers of Malaya’ despite their atrocities. During the 1955 Baling Talks, they were offered amnesty if they were to lay down their arms and give their armed struggle via communism as Malayans were set on their moving forward towards Independence via negotiations. However Chin “Butcher of Malaya” Peng summarily denied the offer. […]

  2. […] telah membuktikan mandat telah diberikan kepada YTM Tunku Abdul Rahman Putra dan Parti Perikatan. Chin “Butcher of Malaya” Peng menolak mentah mentah tawaran untuk berdamai di Perundingan […]

  3. […] Talks’ were held and Tunku offered amnesty and return to ordinary Malayan society. Chin Peng rejected it and went back into the jungle, to continue armed struggle and terrorise […]


  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google photo

  You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  Connecting to %s

  <span>%d</span> bloggers like this: