Did MACC arrest NMY’s PolSec?

Yesterday strong speculations arise about Minister-in-charge-of EPU Tan Sri Nor Mohamed Yackop’s Political Secretary was arrested for “corruption and abuse of position” by the MACC. If this news was any true, then the mainstream media was particularly silent about it.

Two months ago speculations were about the same person was under MACC scrutiny. Rumours has it that he had a ‘substantial but unaccountable assets’ in his possession, which include luxury cars.

The question now looms; Is it just the PolSec?

How about the Minister? Shouldn’t investigation be carried out too, especially immediate family members have been seen flaunting ‘extra ordinary’ wealth? The position of the Minister, who was Second Minister of Finance during the controversial PM ‘Flip-Flop’ Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi and “pseudo-EPU” ‘Level Four Boys’ tenure, where the former is at  the very nerve of the Federal Government’s ‘project approval’ pulse-point and has numerously been precariously over speculated with a lot of ‘hanky panky’ practices.

These speculations must not be good  for Prime Minister VI  Dato’ Seri Mohd. Najib Tun Razak, whose ‘1 Malaysia’ Cabinet in April 2009 was about ‘cleansing the mess’ of the previous regime. Not only his Cabinet members must be clean, they must also perceived to be clean. If any how the Minister is clean, then there is an onus responsibility to  let the rakyat know too, especially when the authorities are satisfied thoroughly.

Lets watch these speculations and developments closely. The ‘year of the tiger’ seems to already growled and mauled.

*Updated Sunday 14 February 2010

Sunday February 14, 2010

Pol-sec held with bundles of cash in his apartment

By M. SIVANANTHA SHARMA
newsdesk@thestar.com.my

BUTTERWORTH: A political secretary to a senior minister was detained by the Malaysian Anti-Corrup­tion Commission (MACC) — with RM2mil in cash.

It is learnt that MACC officers from Putrajaya raided an apartment in Teluk Air Tawar at 3.30pm on Thursday and seized the cash in bundles of RM5, RM10, RM50 and RM100 notes.

A 4WD vehicle registered under the name of a Pulau Tikus-based company was also seized, along with a BMW registered in the name of a person from Sarawak.

It is unclear where he got the money from and why he had kept such a large amount of cash.

It is also learnt that the political secretary’s bank accounts have been frozen to facilitate further investigations.

The Star had reported on Dec 13 last year that MACC was investigating the political secretary, who was said to have amassed millions of ringgit in properties over a short period of time.

It was then learnt that investigators had obtained an order to seize and freeze several of his properties — including luxury cars and houses.

The report said the commission’s seizure list included at least four luxury cars and four houses. It also said the commission was investigating the purchased properties — all in the Klang Valley.

The report also quoted sources as saying that the investigators had identified several other people linked to the case and would also be calling them soon to assist in investigations.

The sources said a special team from the commission’s Putrajaya office started investigations following information that the political secretary was living well beyond his means.

It is learnt that the investigation was among a few high profile cases the commission was investigating following reports and information provided by the public.

According to sources, the political secretary was trailed by the MACC officers after allegations cropped up that he had secured properties by being the middleman in deals for approval of multi-million ringgits projects.

Advertisements
Published in: on February 13, 2010 at 20:32  Comments (19)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2010/02/13/did-macc-arrest-nmys-polsec/trackback/

RSS feed for comments on this post.

19 CommentsLeave a comment

  1. Sdra BigDog,

    Ikut sebutan ramai, Pol Sec itu adalah Hasbi Sattar, yg memang bekerja untuk Nor Mohd Yakop, Menteri yg jaga EPU.

    Memang kena soalan sdra : jika Pol Sec terlibat aktiviti yg mncurigakan takkan Boss dia tak tahu? Saya dengar Perdana Menteri telah tegur Tan Sri Nor Mohd Yakop untuk lebih careful dgn kakitangannya. Tapi saya rasa itu tidak cukup. Pasti isu ini akan juga memalukan PM. Akhir sekali nama PM juga yg akan tercemar.

    Berapa kali lagi nak bodohkan kita? Dulu pun Norza yang kena rasuah itu ialah pol sec Nor Mohd Yakob. Berani kah pol sec rasuah kalau boss dia tahu? Tapi boss dia tak tahu ke? Tak nampak ke pol sec dia bawa kereta mewah? Kalau pol sec rasuah boss dia suci murni ke? Saya tidak hairan langsung mendengar bahawa setiausaha politik yang ditangkap itu bekerja untuk Nor Mohd Yakob, Menteri EPU sekarang dan dulu Menteri Kewangan No. 2.

    Dulu Abdullah Badawi dan Khairy amat gembira mendapat seorang Finance Minister 2 Nor Mohd Yakob yang begitu seronok mengikut semua perintah mereka. Tapi apa yang Khairy tidak sedar (dan juga Najib sekarang) ialah Nor Yakob bukan “Yes Man” begitu saja. Dia lagi pandai daripada Khairy, Abdullah dan Najib. Nor Yakob mempunyai pengalaman lama main duit besar.

    Dulu dia lebih sedar Abdullah pun crook juga. Apa saja yang Khairy atau Abdullah hendak dilakukan, Nor Yakob rela buat. Untuk pastikan Nor Yakop akan ikut segala perintah, Khairy pula melantik sec pol Nor Yakob pada masa itu. Nor Yakub peduli apa.

    Sewaktu di Bank Negara dia telah akibatkan kerugian besar RM17 Billion apabila guna duit Bank Negara untuk main judi Forex Trading. Tapi ramai orang tidak tahu bahawa pada masa yang sama, jaringan money changer dan Forex trader tertentu juga dapat untung. Ini boleh dikira perbuatan salah dan pecah amanah.

    Bila dia jadi kroni Anwar pula di syarikat pelaburan dana Abrar Asset Management, Nor Yakub mengarahkan Abrar Asset menggunakan duit pelabur am untuk menyokong harga saham Mun Loong Bhd di mana Nor Yakub adalah pemegang sahamnya juga. Ini adalah satu lagi kes pecah amanah yang amat serius. Semua orang tahu perkara ini tapi tiada tindakan diambil. Akhir sekali Mun Loong dan Abrar Asset Mgmt keduanya bankrap. Sekarang dilantik menjadi Menteri lagi. Kroni tertentu, ahli keluarga dan setiausaha politik semua menjadi kaya. Macam sdr sebut seorang anak lelaki Nor Yakub memandu kereta Itali Lamborgini atau Ferrari.

    Kononnya terlibat dalam bisness dengan taukeh China.

    Tetapi yang pelik sekali apakah sebabnya Dato Najib sanggup melantik orang sebegini menjadi Menteri dan juga diberi tempat menjadi Wakil Rakyat? Sekarang sudah dua sec polnya sabit dgn rasuah. Malu bukan sebab rasuah saja. Malu sebab orang yg kontroversi dilantik lagi jadi Menteri. Dulu PM kita tertidur selalu. PM kita sekarang bagaimana?

    • Aku setuju.

      Sampai masa Black Spider ni ditangkap. Semua budak budak hinggusan Tkt 4 juga wajar ditangkap. Terutama Kerry!

      Tangkap dgn Pak Lah Al-Flip-Floppy sekali!

      Camana dia boleh mampu ada rumah AUD 20 juta diMosman Park, Perth????

      PM kita tunjuk keterbukaan & ketelusan memerangi rasuah. Kalau tidak, dia sama ja! Melindungi perasuah dlm parti & kerajaan!

      Menteri yg kaki rasuah cam Nzari Aziz, Zahid Hamidi, Khaled Nordin, Johari Baharom mesti disiasat! Minister-ess of informatiom juga kena disiasat, kut kut ada salah guna kuasa!

    • Aku pun setuju.

      Tapi bukankah “people in glass houses don’t throw stones at one another”? Bukankah sudah berpuluh tahun berlaku rasuah secara besar-besaran itu?

      Kita lihat sahaja sejauh mana boss bahru MACC mahu ambil tindakan. Dengar cakap dia, sedap. Tengok dia tangkap Pol Sec ini nampak mula berbukti. Tapi kalau setakat Pol Sec sehaja, masih lagi ikan bilis. Perlu ada 1-2 ekor ikan duyong diheret keMahkamah jika MACC mahu imej berkerja “without fear or favour”.

      Kalau tak nak buat, senang saja, boleh cakap tak cukup bukti. Kalau nak buat, nampak “living beyond their means” saja pun boleh tangkap.

      Kalau betul serious, tangkap saja. Interrogate depa. Menang tak menang diMahkamah lain cerita. Jangan takut orang kritik. Kan depa makan gaji, boleh tahu kerja berpuluh tahun pun boleh beli apa. Kan ada macam-macam borang asset declaration. Kalau dah kereta mewah, rumah “beyond his means” tu, nak tunggu apa lagi?

  2. I heard he wasn’t arrested and charged, but only MACC officers came to his office and thoroughly searched.

  3. Hai ya wayang kulit lah. Kalo MACC betui betui serious, charge Taib Mahmud for abuse of power. All business in Sarawak belong to his family.

  4. Seorang PolSec biasanya tak ada direct access kpd urusan/operasi Kementerian/Jabatan/Agensi.Yg ada access ialah Menteri punya Setiausaha Sulit(SUSK & SUS) dan Pegawai Khas Menteri – justeru memang susah nak percaya Pak Menteri tak tahu menahu macam mana PolSec dia boleh buat duit timbun2 kalau tak dengan restu beliau.Tak tahu lah kalau SecPol tersebut memang terer jual nama dan ngaku dia tu Menteri.So,dlm kes PolSec ni kalau dia kena Pak Menteri dan pegawai2 dia pun akan sangkut jugak…btw,kalau projek yg di urus sendiri oleh EPU dan MoF,projek tu sure jenis mega punyer dan angka dia mesti main ratus2 juta,kecik2 tak main la beb!

    • Setuju, dia tak ada akses. Tak boleh dapat banyak kalau jual nama saja. Saya khuatir ini kerja mewakili sepolan bin sepolan. Be the front man, dan, jika perlu, the fall guy. Kalau ia pun, Pol Sec berlambak sejak berpuluh tahun yang lalu. Dead end job bagi kebanyakannya.

      Dia orang pun sendiri tahu. Jadi mungkin mahu “make hay while the sun shines”. Cara ini banyak berlaku diAmerika, diPhilippines dll, dimana “one batch of political appointies” keluar apabila a new political boss masuk sakepas pilihanraya. Kalau selalu macam ini, lecurlah bontot negara kena sodomise dik orang-orang politik nih.

      Kan UMNO ngaku “corrupt to the core”. O MACC, tolong singkirkan mereka yang korup tu. Kalau tak, jahanamlah Melayu, tak payah tunggu sumpah TG Nik Aziz.

  5. Yes you are right bru, there must be accomplices too.
    Lets stop flip flopping the investigation. Whoever..I repeat..whoever on our Malaysian earth MUST be investigated if there are enough evidence.

    Good work MAAC under Dato Abu Kassim Mohamad but to me it is still small fish!

  6. Secara moralnya, Najib yang patut letak jawatan sebab masih memilih dan mengekalkan seorang Menteri yang ‘penyamun’ sejak zaman mahathir, Paklah…

    Tapi apa nak di buat, di Malysia, kalau baik, PM yang dapat nama dan tertonjol, kalau yang buruk, individu tersebut sahaja ditunjal bersalah.

    Itu baru satu setpol satu Menteri, you all ingat lain lain setpol, timbalan menteri, setiausaha sulit dan menteri lain di bawah najib tu malaikat ke. Pi jenguk2 Mukhriz – dia ok ke?

  7. ….. and please remember to make sure that whatever is not his is tranesfered to the MInistry of Reclaimed Government Properties before he is taken to court. Talk on this subject is cheap and will get cheaper by the year.

  8. Malaysian MP tells Australia to join the human race before criticising others

    read this EXCLUSIVE HERE

    http://marahku.blogspot.com/2010/02/malaysian-mp-australia-should-join.html

  9. Yeah and don’t forget Tun D the former MoF …MACC should check him out too! How about Khir Toyo, Rafidah, Samy, Nazri and many more in current and previous administration? How do one justify their wealth? You won’t find their files in Inland Revenue. MACC should work hand in hand with Inland Revenue. If they do i guarantee you all these parasites can be put to the stakes but on one condition Najib and whoever is the PM of the day must butt out from any ongoing investigation and prosecution which in the end will lead to their conviction.

    • heh heh

      this fler imagines himself as a qualified advisor

      • Ray,

        Dia ajenda lain – DAP. Dia nak menjahnamkan UMNO dan Melayu, bukan nak naikkan semangat Melayu. Bila air keroh macam ni, dia tunggang langganglah pasang sauk, letak tongkah, tibar jala, tak kira dapat tak dapat ikan.

        Bila naik kedarat dia pukul cananglah, kata dia dah buat macam macam, lepas tu maki hamun ikan tak masuk sauk, tongkah atau jala.

  10. Saya setuju dengan Sdr Isa. Mereka ni kerap kali melontar cemuhan yg UMNO, BN koruplah, tak cekaplah tak berkesanlah…

    Nah sekarang ni, nampak ketara bahawa Najib sungguh sungguh berusaha utk mengikis rasuah dan politik wang dikalangan ahli UMNO dan BN.

    Mereka kini mula ungkit bab bab yg lalu. Proses ni makan masa. Mustahil nak hapuskan dgn serta merta.

    Mereka ni lupa bahawa yg menjatuhkan paklah pun blog blog pro-UMNO juga. Semoga rakyat Melayu Islam sedar akan keadaan ini.

  11. Baca cerita menarik
    MISTERI NUSANTARA: Madu Taiping Special
    klik di SINI
    atau terus ke LINK
    http://kitaanakmelayu.blogspot.com/2010/02/misteri-nusantarakisah-madu-taiping.html

  12. buat malu ameno saje budak ni..bagi le sikit kat aku ni.. nasib nkao ameno..kalu nko parti lain…dah lama disuruh nye nko terjun..atau seumpamanya…

  13. Ini cerita kelakar politik Malaysia. Menteri ni ada idea yang boleh pakai tapi dia tak boleh dibagi kuasa. Bila dia pegang kuasa, dia merapu salah guna kuasa untuk kepentingan sendiri dan kaum kerabat. Ini terbukti sejak dia di BNM lagi. Tapi pengalaman dia jugalah yang TDM guna untuk capai keputusan buat kawalan modal masa krisis kewangan dahulu. TDM faham bahawa orang ini tidak boleh dibagi kuasa, jadi dia bagi jawatan yang tidak ada kuasa iaitu sebagai tuan penasihat. Datang pengganti TDM yang sangka diri lebih bijak daripada pendahulunya, angkat orang ini jadi Menteri, Kewangan pulak tu. Bak orang mengantuk disorongkan bantal, dia belasahlah segala apa yang patut sementelahan dia pegang kuasa. Hasbie Satar itu orang Sarawak tapi kena tangkap di Penang. Siapa yang orang Penang kalau bukan bos dia. Takkan dia nak bersusah payah cari rumah di Penang untuk buat kerja yang memalukan bos dia. Baik dia beroperasi di KL atau negerinya sendiri Sarawak, bukankah lebih mudah dan mungkin lebih selamat. Kalau dah kaitan lokasi macam ini pun dipandang sebelah mata, kita tak tahu YAB DS Najib tunggu apa lagi sebelum mahu bertindak dari terus dimalukan. Bab Datuk Nasir Safar, laju aja dia arahkan supaya letak jawatan. TDM yang orang gelarkan mamak tu pun tak bagi muka kat mamak yang seorang ni, dua orang PM selepasnya pula yang terlebih tunjuk baik.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: