Isu IGP letak jawatan: Agenda Chauvinis Cina bantu “Mat King Leather”

Akhbar harian Mandarin China Press memaparkan berita sensasi bahawa Ketua Polis Negara (IGP) Tan Sri Musa Hassan telah meletakan jawatan. Ini telah dinafikan serta merta Tan Sri Musa sendiri dan Menteri Keselamatan Dalam Negeri Dato’ Seri Hishamuddin Tun Hussein juga menafikan menerima sebarang surat perletakan jawatan maupun permintaan untuk berundur pra-matang dari jawatan keselematan dalam negeri paling utama itu.

Akibat dari berita tidak bertanggung jawab itu, akhbar China Press akan diberikan ‘surat tunjuk sebab’ (show cause letter) sesuai dengan Seksyen 8A Akta Penerbitan dan Percetakan:

March 13, 2010 18:41 PM

China Press Gets Show Cause Letter

KUALA LUMPUR, March 13 (Bernama) — The Home Ministry Saturday issue a show cause letter to China Press over its exlusive news report which stated that Inspector-General of Police Tan Sri Musa Hassan had handed in his resignation letter.

“The report has been verified to be not true,” the ministry said in a statement here.

It added that China Press had been given seven days to give a written reply to the show cause letter which was issued under Section 8A of the Printing Presses and Publications Act 1984 (Act 301).

Under the act, action can be taken against those responsible for publishing false news including the printer, publisher, editor and the writer.

If convicted, offenders are liable to be jailed not more than three year or fined not exceeding RM20,000 or both.

The news report published Saturday had said that Musa would retire on Police Day on March 25 and would be succeeded by his deputy, Tan Sri Ismail Omar.

Quoting a source, the report further said Prime Minister Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak and Home Minister Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein had received the letter.

Musa and Hishammuddin had denied any truth in the report.

— BERNAMA

*************

Kemungkinan besar yang tersirat dari tindakan China Press ini ialah untuk merealisasikan agenda Chauvinis Cina dan anarkis ala Anwarista untuk menimbulkan ‘keadaan tidak stabil’, setidak tidaknya menghakis dan meniriskan keyakinan rakyat terhadap Pasukan Polis. Ini merupakan ‘SOP’ biasa agenda Chauvinis Cina seperti DAP untuk menentukan rakyat hilang keyakinan kepada agensi penguatkuasa dan perundangan seperti PDRM, SPRM, ATM, Kastam DiRaja, PBT dan sebagainya, yang semestinya diterajui dan anggotai sebilangan besarnya oleh pegawai dan kakitangan dikalangan Bangsa Melayu, yang terkenal dengan semangat nasionalism dan patriotismnya.

Apabila khabar angin ini mula tersebar dan menjadi ‘bahan rasmi’ kerana China Press memaparkan sebagai bahan berita, maka rakyat akan menjadikan cerita palsu ini sebagai bahan bualan dan perbincangan termasuk dalam alam cyber. Ini dijangkakan akan merebak dengan kadar sendiri dan tatkala PDRM atau Kerajaan menafikan perletakan jawatan pra-matang ini, ianya begitu mudah dijadikan kontroversi dan contoh baik bagaimana proses ‘mereka yang berkuasa’ untuk ‘menutup’ sebarang cacat cela proses untuk menegakan keadilan.

Kontroversi yang sengaja diundang ini hanya menunggu untuk pihak KDN mengambil tindakan kepada samada akhbar ataupun pengarang yang amat tidak bertanggung jawab ini. Apabila tindakan diambil, maka ianya akan dimodalkan sebagai Kerajaan tidak terbuka kepada konsep ‘kebebasan media’ (freedom of press) dan akan menggunakan peluang ini untuk meneruskan kempen ‘Negara Polis’ (Police State). Padahal kecacatan pengarang yang amat cuai dalam menyiarkan berita palsu akan terus terlerai hilang dalam kempen intensif memburukan (demonise) Kerajaan dan pihak penguatkuasa.

Ini secara langsung merupakan agenda tekno-anarkis-cyber seperti Raja Petra Kamaruddin yang sebelum ini begitu tegar mengambarkan Tan Sri Musa sebagai seorang yang ‘jahat’ dan agenda untuk ‘membunuh karrier’ politik Mantan-Salahguna-Kuasa Anwar “Mat King Leather” Ibrahim.

Sebelum ini pun, Anwar Ibrahim yang kini berhadapan dengan kes sodomi kali kedua melemparkan tuduhan bahawa Tan Sri Musa dan Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail untuk menguatkan fitnah ‘konspirasi’ ini, sehingga ianya dibawa ke Mahkamah dalam satu kes sivil Tan Sri Musa keatas Ketua Pembangkang Tidak Berparti itu.

Trend agenda Chauvinis Cina untuk memprovokasi dan mencabar kewibawaan agensi penguatkuasa dan pentadbir undang undang yang diterajui lebih intensif kebelakangan ini dengan kes kematian Teoh Beng Hock dan usaha untuk membawa pulang Chin “Butcher of Malaya” Peng.

Keadaan makin terdesak bagi Anwar dan kuncu kuncu anti Melayu dan Chauvinis Cina untuk menentukan kekuatan pentadbiran terutama dalam sektor penguat kuasa dan pentadbir perundangan dikalalangan orang Melayu itu makin tidak diyakini. Malangnya, pusingan ini gagal lagi.

Published in: on March 14, 2010 at 09:13  Comments (40)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2010/03/14/isu-igp-letak-jawatan-agenda-chauvinis-cina-bantu-mat-king-leather/trackback/

RSS feed for comments on this post.

40 CommentsLeave a comment

  1. Sesiapa sahaja yang membela kebenaran adalah musuh Pakatan Rakyat. Tun Dr M, Najib, Musa Hassan, Ummi Hafilda dan juga Saiful Bukhari adalah antara mangsa2 pencemaran peribadi – “character assasination”.

    Kemudian mereka akan MEREKA cerita cerita palsu dan ulangi seberapa kerap dengan niat untuk mempengaruhi pemikiran rakyat jelata.

    Kini lim guan eng telah mengaku bahawa dialah satu satunya ahli politik yg telah menjalani hukuman penjara kerana membela nasib orang Melayu.

    Inilah cara dia kelentongkan rakyat. Fakta – dia di penjara sebab kepalsuan maklumat. Tapi dia menyalak yg dia bela nasib Melayu.

    Hukum dan saman, jangan tak saman. Meraka ni hormati ketegasan(kekerasan) bukan budi pekerti(budi bahasa).

  2. This is a clear cut case of sabotage bro. I suspect subversive elements at work here, based on the concerted efforts.
    The motivation is for the Anwar Ibrahim and Lim Guan Eng to appear as victims, the clear target is the IGP coz the man knows it all abt Mat King Leather.

    p/s watch mkini/insider too, they’re attempting to turn this to yet another racial issue. mkini have started comparing china press to utusan malaysia.

  3. gantung saja lesen penerbitan surat khabar tu, … no one rule of journalism, refer back ……. tak reti kaa? tapi memang lah sengaja..

  4. Saya telah mengharapkan KPN berkata dengan tegas dan mengeluarkan kata dua supaya akhbar China Press dan pemberitanya tidak bertindak sewenang-wenang dimasa hadapan. Saya mengharapkan dia berkata saperti,

    “We will get to the bottom of this misleading and malicious untruth about me. I did not write the resignation letter. The least the reporters/ newspaper could do was to check with me before publishing the report. I will complain to the KDN to take action on the newspaper and reporter(s)”.

    Niat punca berita itu memang tersembunyi. Yang melapurkan berita itu “gullible”. Tapi yang bersalah besar ialah akhbar tersebut – tidak bertanggung jawab dan mahu mendatangkan kegelisahan, spekulasi dan “subverting the integrity of the IGP.”

    Kalau KPN pun mereka boleh perlekehkan, apa tah lagi orang biasa, mahu pun orang politik atau Pegawai Kerajaan.

    Akhbar itu harus dilucutkan lesennya. Ini negara yang berbilang kaum. Menyebar berita scara tidak bertanggung jawab boleh membawa kegelisahan diantara kaum dan mencetuskan perbalahan.

    Beberapa hari yang lalu Sin Chew mmenyiarkan penulisan Timbalan Pengarangnya yang memperlekehkan MPM dan 86 NGO Melayu mempertahankan hak dan kepentingan Melayu. Pihak berkuasa mesti elakkan kegelisahan akibat tindakan mereka itu. Akhbar saperti Sin Chew dan China Press mesti dibendong.

    Sebagaimana dikatakan Tun Dr Mahathir, akhbar vernakular msti diterjemahkan dan diawasi isi kandongan berita dan penulisan mereka. Banyak pengaruhnya kapada pembaca. Pendirian tidak semenggah pihak mereka banyk timbul dari laporan dan penulisan saperti diSin Chew dan China Press itu.

    Sin Chew berbuat demikian walau pun DS Najib telah menunjukkan baik hati melawat mereka di”walkabout” pertamanya dahulu. Mereka naik tocang. DS Najib amat terbawa-bawa dengan hasrat politiknya. Harap dia sedar jenis mereka itu – exploitative, naik muka.

    • Tak kira la samaada dia resign ke, kontrak tak di sambung ke….

      Yang Penting kita nak tahu dia ni IN ke OUT… Jadi nampaknya DS Najib dan Hisham sudah buat keputusan dia OUT….

      Habis Cerita!!

  5. Tambahan:

    Dalam pada itu, saya percaya KPN perlu “mengheret” pemberita tersebut kebalai. Polis mesti ada cara mendapatkan pemberita itu beritahu siapa punca berita tersebut. Tidak payah kita sebut fasal “water boarding” dan sebagainya yang dilakukan Amerika Syarikat – negara yang dikatakan paling liberal didunia – diGuantanamo Bay dan sebagainya. Siapa puncanya, apa muslihatnya, itu diatas KPN mahu beri tahu orang ramai atau tidak.

    Pemberita dan akhbar itu mesti dihadapkan kemahkamah. Ini kes nyata kesalahannya sebab dan KPN sendiri saksinya – pembohongan berkenaan dengan dia. Dakwa mereka mengikut undang-undang jenayah dan saman mereka (civil suit) mengikut undang-undang sivil. Boleh tuntut berjuta-juta. Ini bukan sahaja kes menyangkal kewibawaan atau integriti KPN, juga menyemai perasaan tidak baik dikalangan masyarakat majmuk.

    • KPN dan menteri tidak perlu cepat melatah. Tapi perlu menjawab secara bijak. Kalau berita macam ni, tidak perlu bertindak garang. Suruh China Press mengaku kesilapan mereka dan mohon maaf tanpa syarat di surat khabar, di muka depan. Itu sudah cukup. Ini bukan soal mat King leather atau subverting the integrity of the IGP. Do not read too much between the lines. Jangan jadi paranoid…orang kita cepat sangat melatah. Lagi pun, IGP kita pun ada kontroversinya dlam banyak perkara. Bukan macam IGP sebelum ini. Ada pernah dengar ini berlaku kepada Tun Haniff Omar? Tan Sri Abdul Rahim Nor cuam terpalit imej kerana memukul Anwar ibrahim. Kalau tidak kerana itu, beliau IGP yang cukup berkesan.

      • Apakah “IGP kita pun ada kontroversinya dlam banyak perkara”, wahai Mamak Bendahara? Sanggupkah gerangannya anda memberi tahu beta?

        Luahkanlah, siMamak Bendahara, supaya pacal-pacal sekelian tidak “paraniod”, saperti yang ditohmah anda.

        Anda nampaknya menyokong berita yang telah dinafikan IGP dan disiarkan akhbar yang nyata tidak minatkan kita. Atau anda seangkatan dengan punca berita yang telah tertera?

        Sedarkah anda bahawa Timbalan Pengarang Sin Chew sabelom ini mempersendakan MPM dan 76 NGO Melayu coba mempertahankan hak dan kepentingan Melayu? Atau anda ada bertimbun hartamas dan sudah tidak mahu kira?

        Adakah kamu suka memalitkan Melayu dari mereka yang mencerca kita? Atau kamu mungkin bukan Melayu tetapi menyamar sebagai “orang kita”. Jikalau kamu Melayu, aku nasihatkan kamu, sebelom mengata orang melatah, kamu perlu mencermin diri sabelom melenting.

        Aku tahu Sin Chew dan mereka yang seangkatan dengannya mengetawakan kita bila membaca perbezaan pendapat kita. Tetapi aku mesti pertahankan Melayu dari diperlekehkan dan dipersenda. Apa yang Sin Chew cakap dan China Press siarkan tidak perlu “read between the lines”, wahai Mamanda/ Mamak Bendahara. Fikirkanlah, melainkan ada tujuan lain difikiran anda.

      • Kalau pihak berkuasa pun yang tidak sukakan KPN sekarang, panggil dia, bagi lecture atau kata dua. Walau macam mana pun China Press tidak bertangung jawab menyiarkan berita perletakan jawatan yang dinafikan KPN terus menerus.

        Kalu “pihak yang tidak berkuasa” tidak sukakan KPN, mahukan dia letakkan jawatan, gunakanlah cara yang betul. Contohnya, tulis kapada Menteri Dalam Negeri atau PM. Atau berikan hujah-hujah yang berbukti atau beralasan yang munasabah diakhbar dan lain-lain media massa.

        Cara China Press buat itu tidak betul dari apa segi pun. Mereka perlu dihukum supaya gejala saperti ini tidak melanda-landa dan menjejas ketenteraman negara.

  6. Kami semua perlukan keberanian dan ketegasan Kementerian Dalam Negeri untuk bertindak sewajarnya. Janganlah hanya beretorik sahaja kerana selama ini pada mata umum, itulah yg kami lihat. Kpd Menteri Keselamatan Dalam Negeri, laksanakan tindakan, jgn hanya memberi “amaran” sahaja hingga masyarakat umum sudah naik jelak dan menggelar anda sebagai “Menteri Amaran”..

  7. Betul. Lim Guan eng masuk penjara kerana memalsukan maklumat untuk memfitnah seorang Ketua Menteri dalam jawatan rasminya. Saya harap BogDog boleh menyiarkan verdict atau keputusan mahkamah berkenaan hukuman penjara atas Lim Guan Eng.

    Pada waktu ini semua orang Cina sedang bersubahat untuk menjatuhkan kuasa orang Melayu. Kalau orang Melayu tak nampak perkara ini, maka tiada siapa boleh bantu orang Melayu. Anwar, Raja Petra, Nik Aziz, Khairy Jamaludin, Kalimullah semua jadi patung mainan dalam muslihat ini.

    Yang menjadi benteng pertahanan menjaga hak orang Melayu sikit saja : beberapa ahli UMNO yang masih baik dan yang perjuangkan nasib Melayu, beberapa Blogger yang arif seperti BigDog serta sahabat2nya dan penyokong UMNO yang komited. Selain dari ini pihak Polis dan Pendakwaraya yang masih perjuangkan kebenaran juga membantu menjaga kebaikan negara kita (dan bukan saja hak orang Melayu).

    Malangnya ada juga kakitangan Kerajaan pun sekarang sudah termasuk dalam perangkap musuh orang Melayu. Disebabkan mereka marah UMNO atas isu politik yang boleh diperbaiki, mereka sanggup sekongkol dgn orang yang bertujuan hanya untuk menghancurkan masa depan Melayu.

    • Pembetulan – Kalimullah bukan Melayu, bukan mamak…tetapi India generasi kedua, mak dan bapak migrate dari India ke Malaysia.

      • Tambahan:

        Mereka yang tidak mempertahankan Melayu diperlekehkan dan dipersendakan akhbar Seng Chew dan China Press, sebaliknya menuduh Melayu melenting dan “paraniod” juga masuk didalam kumpulan yang Laksa Mana sebutkan itu.

        Yang sesat jalan atau jadi musuh dalam selimut itu lebih merbahaya. Nanti mungkin jadi pengkhianat bangsa. Tetapi jikalau sihartamas ini bukan Melayu menyamar sebagai Melayu, dia harus disula. Sebagaimana telah dikatakan dahulu, yang bagusnya, diheret dan disula ditepi pantai Melaka.

      • Semua orang Melayu patut buka minda. Jgn sekali2 benarkan minda dipengaruhi emosi. Minda yg dipengaruhi emosi, tidak dapat lagi berfikir dgn rasional.

  8. Anuar dah menggelupur macam ikan lepu kena belat, dan bila lepu ini terbaring dalam mangkuk sambal, Cina chauvinis sudah kehilangan champion ketolnya.

    Silalah kamu cina chauvinis berdemonstrasi di jalanan pula … kerana hanya itu jalan terakhir kamu.

  9. Tapi , Menteri Amaran Dalam NEgeri kata ianya helah China Press nak melariskan jualan akhbarnya saje!

    Dia akan bagi final last warning. Dan akan berjanji untuk mengambil tindakan.

    wuhhhh… seram wooohh. FINAL LAST WARNING tu..

    • Bro,
      Berita tv3 td dh umumkan dah yg kontrak Musa Hassan tidak akan disambung selepas tamat Sept ni..apa barang ni! Alamatlah akhbar mangkok ayun ni akan hanya dapat “final last warning”..ha,ha,ha..mcm mana lah orang nk percaya kat umno kalo macam ini lagak dan keberanian menterinya. Mereka tak tahu ke perasaan orang melayu sekarang ni “dh menggelegak?”

  10. nampaknya suratkhabar masa ini menyiarkan berita yang tidak ada “nilai”. Editor nya mengambil bulat-bulat berita mentah tanpa tapisan walhal berita ini melibatkan maruah seoragn ketua jabatan dan KDN. Jadi suratkhabat sebegini patutnya di gantung lesen nya buat sementara sehingga mereka insaf dan faham yang berita fitnah bukan berita sensasi tapi berita malapetaka. Diharap KDN bertegas menangani kes sebegini semoga suratkhabar kita faham etika kewartawanan,

    Orang Kampong

    • Dh bagi amaran dh bro!!

    • coment dari orang bodoh pencacai umnok….dari gantong sementara cina press lebih baik tarik lesen akhbar utusan kerana akhbar ini adalah akhbar fitnah yang melaga lagakan antara kaum di-malaysia.

  11. here is something unrelated but I think equally misleading… however it has the benefit of being funny

    KJ’s top cybertrooper has ‘revealed’ to me KJ’s latest achievement,

    nak tau ape bacalah di SINI

    I guarantee you will like this posting

    If you don’t laugh just tell me and I will come and give you 10 hits on your blog today

  12. Ur realy stupid HM has confirm it . Realy BD r place for the mental challenge peopele. I use to enjoy ur alterative views but this relly stupid

  13. Ur realy stupid HM has confirm it . Realy BD r place for the mental challenge peopele. I use to enjoy ur alterative views but this realy stupid

  14. Ha Ha. Sudah sah IGP sekarang akan kena tukar. Ha Ha Ha. Apa CP tulis ada sikit kebenaran. Ha Ha Ha

    Apa “Agenda Chauvanis Cina” weii? Ha Ha Ha

    • China Press tulis IGP akan meletakan jawatan.

      Apa yg diumumkan Menteri Dalam Negeri ialah kontrak IGP TIDAK AKAN DISAMBUNG!

      Apa yang “Ada sikit kebenaran”nya????

      Apa yang China Press tulis bermotifkan samada Tan Sri Musa Hassan tidak mahu meneruskan khidmat walaupun sehingga tamat tempoh dalam 6 bulan lagi ataupun mengandaikan beliau meletakan jawatan kerana Menteri tidak mahu beliau berkhidmat sehingga matang tempoh. Apa pun, ini agenda Chauvinis Cina untuk sengaja memburukan pegawai pegawai Melayu, sebagaimana agenda DAP selama ini.

    • Menteri mau dia teruskan. maklumlah, kalau resign nanti, tak dapat pencen. tak berasap pula dapur. kahkahkah

      • Amat tidak tepat komen ini.

        IGP Tan Sri Musa Hassan sudah pun bersara dan layak menerima pencen dan imbuhan penuh. Namun, perkhidmatanya masih disambung dengan gaji dan emolumens terakhir. Sekiranya beliau berhenti serta merta (dengan persetujuan Menteri), maka pencen penuh terus berjalan dan baki kontrak tidak perlu dipenuhi.

        Ahmad Said Ketua Pesuruhjaya SPRM melalui proses ini.

  15. Mengimbau balik kepada kejadian pembawa / pengedar / cartel dadah daripada IRAN yang bukan bawak gram tapi puluh kilogram cocaine dan segala bapak setannya ke Tanah Air Tercinta ini melalui KUALA LUMPUR INTERNATIONAL AIRPORT, tuan tuan tak rasa ke macam ada satu blessing atau insider ring?

    Mengapa mereka begitu berani tahap GILA BABI sedangkan hukuman mati bagi kesalahan tersebut di sini bukannya satu rahsia?

    Agak agaknya siapa insider yang bagi green card pada si cartel untuk masuk pintu depan ni?

    Tolong share, kalau boleh di relatekan dengan situasi semasa.

    Tima kasih.

  16. BIG DOG = ANJING UMNOK PENJILAT NAJIS

    • BIG DOG = PEJUANG BANGSA MELAYU SEJATI…TERUSKAN PERJUANGAN ANDA.

  17. Wow.. analisis bigdog amat terperinci.
    Masuk akal penuh emosi.. 🙂
    “Sah” yang tipu itu Chauvinis Cina
    Tumpang tanya, Anjing Melayu.. buat apa??

    KAKAKAKAAKAKAKAKA!!!

  18. MAAF STATEMENT YANG DI-ATAS TU SALAH INPUT.

    • biadapnya.

      • finally a super-stupid undog speaks up his blocked mind!

      • you’re spot on, ml !

        this ramli is really biadap, mungkin mak bapak dia tak pernah ajar dia beradab… atau mungkin dia tak pernah ada bapak.

  19. Wow!! Sdr ray, jitu, abu, isa, batang berjuntai, Laksa Mana, Dal, turun bertandang keblog ini dimasa yang sama.

    Pahlawan2 Melayu yang handal dicyber dan amat saya hormati.

    mohamed

    • Mat,

      Panglima yang berselindung ditabir cyber tidak boleh di kira sebagai pahlawan……

      Kalau betul pahlawan keluar berdepanlah dengan yang dicabar dan jangan pakai nama samaran….

      Kalau tidak mereka cuma “Pencuci Handalan” namanya

      • Padanlah nama kamu joe black!

      • Si mat ketol jongang hitam ni nampaknya bersuara menggunakan perasaan, tidak menggunakan pemikiran yg bijaksana.

        Dizaman satelite ni, pahlawan dan panglima dinobatkan atas daya pemikiran otak dan kekuatan mental bukan lagi atas kekuatan fisikal.

        Pahlawan zaman ni berjasa menggunakan pena bukan pedang atau keris, dol. Tu zaman Hang Tuah.

        Kita pun nak tanya SIAPA kah jongang hitam ni – adakah dia lelaki atau perempuan, Melayu, China, India atau lain lain, tinggi ke pendek, paras yg menawan atau buruk macam hantu jembalang?

        Adakah fisikal tu lebih penting atau daya pemikiran? Bagilah gambar kot, supaya kita kenal siapa sebenarnya jongang hitam ni, ooiii.

  20. “Panglima yang berselindung ditabir cyber tidak boleh di kira sebagai pahlawan……”

    Joe black, mereka tidak berselindong. They are out in the open. Do you know that they were invited to have dinner with DPM! Noting less! Need I say more?

    Rocky was there apparently with his gleaming BMW . If you visit Rocky’s blog you will find more cyber warriors are kicking arses over there too.

    So sad I heard Big Dog was in Europe at the time and therefor could not come for the auspicious occasion.

    mohamed


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: