Ketirisan undi Cina: MCA salahkan PERKASA?

Pelbagai analisa timbul mengenai ketirisan undi etnik Cina dalam PRK P094 Hulu Selangor baru baru. Calon BN P Kamalanathan dikatakan gagal lebih 2,000 majoriti undi etnik Cina dalam kawasan majoriti Cina. Hari ini, Presiden MCA Dato’ Seri Chua Soi Lek menyalahkan NGO Melayu Pertubuhan Pribumi Perkasa (PERKASA) kerana kegagalan BN meraih undi etnik Cina itu.

Laporan Malaysian Inisder:

MCA blames Perkasa for loss of Chinese support

By Clara Chooi

KUALA LUMPUR, April 27 — The MCA has blamed “organisations like Perkasa” for Barisan Nasional’s failure in recapturing Chinese support, especially in the recent Hulu Selangor by-election.

In a press statement today, party president Datuk Seri Dr Chua Soi Lek (picture) condemned Perkasa chief Datuk Ibrahim Ali’s statement urging the government not to fulfil its pledges of development to the Chinese community.

“I wish to condemn in the strongest terms the statement by the Perkasa chief for asking the government to delay the development allocations to the Chinese community.

“I wish to stress that government money belongs to the people. It should be used for the local community for local development,” Dr Chua said.

In Sunday’s polls, BN’s P. Kamalanathan secured a 1,725-vote majority win over PKR’s Datuk Zaid Ibrahim but failed to recapture votes from the Chinese community.

The BN only secured fewer than 30 per cent of the Chinese votes, down from the 35 per cent it had garnered during Election 2008.

Ibrahim, the Pasir Mas MP,  had capitalised on this and had called the Chinese community “ungrateful.”

He urged the BN government not to fulfil its promises to them.

Ibrahim had also called on the government to ignore demands made by the MCA and Gerakan as punishment for their failure to attract Chinese voters.

Dr Chua said that the Chinese voters of Hulu Selangor should not be punished for their failure to choose the BN in the election.

The MCA president noted that he had already discussed the matter with Prime Minister Datuk Seri Najib Razak and the latter had given an assurance that he would not take heed of Ibrahim’s demands.

“Najib has given his assurance that the BN will fulfil its pledges of development to the voters of Hulu Selangor. The BN does not renege on its promises,” he claimed.

Dr Chua lambasted Ibrahim for his statement and said that it was organisations like Perkasa that made it difficult for the MCA to get Chinese support for the BN.

“Malaysia will not be able to progress if we continue to have people like Ibrahim Ali who professes to champion along racial lines with disregard to the sensitivity of other communities in the country,” he said.

He added that all politicians should be reminded not to utter remarks that touch on the fabric of culture, religion and race for such actions were contrary to the prime minister’s 1 Malaysia platform.

This is the second time the MCA has been at loggerheads with the Malay rights group, which has the backing of many Umno members and some of its leaders.

When contacted by The Malaysian Insider, Dr Chua said: “Who is Perkasa anyway? They are just an NGO.”

He also blamed the negative campaigning employed by some of the more right-wing members of Umno, many of them Perkasa supporters, for the loss of Chinese support for BN.

Dr Chua claimed that Zaid had only gained further popularity with the Chinese voters when BN attempted to use his drinking past and purported gambling habits to discredit him.

“Zaid is known as a liberal Malay leader. He is popular, especially among the younger generation of voters compared to Kamalanathan, who is just a new leader.

“The attempt to blacken his image with the gambling and drinking allegations would not work in the Chinese community because they do not view these things negatively. In fact, they can better identify with him,” he said.

Meanwhile, Gerakan vice-president Datuk Chang Ko Youn said Ibrahim’s statement was “irresponsible” and accused the independent MP of failing to take cognisance of the reason why the Chinese community had abandoned the BN.

“He should stop making extremist statements and stop trying to alienate the MCA and Gerakan in the BN,” he said.

*********

Adalah amat tidak adil bagi Presiden MCA, mewakil masyarakat etnik Cina dan rakan kongsi BN yang kedua terpenting itu menyalahkan NGO Melayu PERKASA dan Presidenya YB Dato’ Ibrahim Ali kerana kegagalan MCA sendiri meyakinkan masyarakat etnik Cina sekitar Hulu Selangor untuk kembali menyokong BN.

Ini adalah kerana PERKASA sebagai NGO Melayu hanya menyuarakan apa yang hak bagi Bangsa Melayu, tanpa menafikan hak etnik lain dan sebagaimana yang diperuntukan oleh Perlembagaan Persekutuan Malaysia. PERKASA mewarisi aspirasi Bangsa Melayu sebagai 60% warga Malaysia hanya ingin mempertahankan apa yang sebenarnya wajar tidak dinafikan kepentingan orang Melayu itu. Sekiranya mempertahankan apa yang yang termaktub dalam Perlembagaan Malaysia itu disifatkan sebagai ‘Perkauman’ (Racism), maka PERKASA tidak perlu apologetik dalam kedudukan mereka yang kini makin popular dikalangan orang Melayu, termasuk golongan professional and akademia.

PERKASA Exco called on PM Dato' Seri Mohd. Najib Tun Razak at PMO

Malah sebagai NGO, PERKASA tidaklah ada beza dengan NGO Cina lain seperti Dong Ziong. Dong Ziong dengan tegar memperjuangkan sekolah Cina, yang jelas bertentangan dengan peruntukan Perlembagaan Malaysia (Akta Pendidikan 1996 yang mensyaratkan bahasa penghantar ialah Bahasa Melayu). Sekiranya PERKASA disifatkan sebagai rasis kerana perjuangan menjadi kepentingan Bangsa Melayu, mengapa MCA tidak membuat kenyataan yang sama pada NGO Cina yang bersifat chauvinis seperti Dong Ziong?

Sejarah merakamkan bahawa NGO Cina yang sebenarnya merupakan golongan yang chauvinis dan rasis. Gabungan NGO Cina Suqiu pada Ogos 2000 mengeluarkan ’17 tuntutan’, yang sebenarnya bertentangan dengan peruntukan Perlembagaan Persekutuan Malaysia. Namun UMNO tidak pernah menyalahkan MCA kerana tuntuan gabungan 13 NGO Cina yang didukung lebih 2,000 NGO Cina lain itu.

Mengapa MCA tidak menyelar Suqiu sebagai rasis pada masa itu?

MCA sepatutnya mengkaji kelemahan mereka meyakinkan masyarakat etnik Cina, sebagai kedudukan mereka dalam BN dan Kerajaan mewakili suara mereka secara berstruktur itu. Kepimpinan Melayu selama ini memperuntukan 4 jawatan Kabinet bagi MCA dan 1 untuk Gerakan semata mata menjaga hati dan kepentingan masyarakat etnik Cina dalam peringkat penggubal dasar dan eksekutif. Namun dalam PRK P094, undi masyarakat etnik Cina terhadap BN menurun dari 35% pada PRU 12 dua tahun lepas kepada  kurang 30%.

Pemimpin Unggul Bangsa Melayu Tun Dr. Mahathir Mohamad diberikan perhormatan dalam mesyuarat agung PERKASA Mac 2010

Chua wajar menyalahkan kelemahan MCA sendiri kerana kegagalan menyakin dan  lantas memperlihatkan ketirisan masyarakat etnik Cina menyokong BN. Masalah perebutan kuasa yang hampir menjadi ‘perang saudara’ dalaman MCA kerana kegagalan mencari penyelesaian dipercayai membuat sebilangan besar menjadi bosan dengan parti yang berusia lebih 60 tahun itu. Namun hujah paling penting sekali yang Chua tidak langsung ketengahkan sebelum melontarkan sebarang tuduhan bertujuan menyalahkan (assigning blame) ialah PERKASA ujud secara rasminya pada Mei 2009, 14 bulan selepas MCA mengalami ketirisan undi amat meruncing dari masyarakat etnik Cina sendiri pada PRU 12 8 Mac 2008.

Chua juga wajar mempertimbangkan secara serious sebenarnya majoriti orang Melayu yang menyokong BN dan memberikan undi kepada calon calon MCA (tatkala pengundi masyarakat etnik Cina termasuk NGO Cina sendiri membelakangkan mereka) untuk dipilih sebagai wakil rakyat dan MP pada PRU 12 8 Mac 2008 adalah sebenarnya golongan yang sama yang memberikan sokongan terbuka apa yang diperjuangkan oleh PERKASA ini.

Sudah tiba persimpangan bahawa Kepimpinan Melayu wajar mengkaji semula semua peruntukan dan ‘beralah’ yang orang Melayu sanggup kompromi bagi kepentingan masyarakat Malaysia sesuai dengan prinsip toleransi, kerjasama dan kesepakatan, demi keharmonian dan kesejahteraan intra etnik. Dengan kelantangan ini, MCA juga wajar di’disiplin’kan, demi menjaga hati orang Melayu, majoriti warga Malaysia dan juga tulang belakang undi BN.

*Perkembangan dikemas kini 1100pm

Kenyataan sms Presiden PERKASA YB Dato’ Ibrahim Ali keatas kenyataan Chua ini:

MCA Presiden Chua Soi Lek should thanks PERKASA coz at least he can blame PERKASA for the failure of MCA to get Chinese to vote BN. PERKASA will not blame MCA coz if adultery and failure to serve Chinese’s at grassroot. Internal problems of MCA also not the cause all is PERKASA. BIG JOKE OF THE YEAR. MCA having meeting with all kinds of Malay NGOs and not making lots of demand. That is not wrong. In the next 13th General Elections, Malay will not vote MCA candidate and the blame will the Chinese NGO like Dong Ziong. Dong and others I make a statement, Govt should hold on the promise make Hulu Selangor coz they are not grateful. Malays were still upset on many things but still support BN. I dont have the power to withdraw the promise. It is upto PM Dato Seri Najib. I just make statement so that they should realize and be thankful. MCA should get a ‘Big Mirror’ stand in front and dont blame others.

Tok Him, PERKASA

Published in: on April 27, 2010 at 19:19  Comments (39)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2010/04/27/ketirisan-undi-cina-mca-salahkan-perkasa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

39 CommentsLeave a comment

  1. Nasib baik ada PERKASA yang boleh dijadikan kambing hitam CSL pada kali ini. apa lagi nak jawap…. Memang MCA, Gerakan yang sial!

  2. PERKASA memang sial, nak 60% tanpa usaha. Memanglah mentality ini yang membantutkan melayu. Nasib baik Cina tidak mengambil rasuah semasa pilihanraya HS seperti orang baik walaupun wang UMNO adalah wang cukai yang kebanyakkannya dari orang Cina

    • 2nd Class

      Kau kata “…PERKASA memang sial, nak 60% tanpa usaha…”

      Senang kau cakap. Kau salah. Kau ingat Melayu tak pandai, tak boleh berusaha? Tunggu….

      Tunggu saja. Kita mahu keadilan dan saksama. Kita tidak perlu meritocrasi, kita hanya perlu perlembagaan dihormati. Hak kita jangan dicuri.

      Buruk padahnya

      mohamed

    • False beliefs of 2nd class (mode of denial)

      #1 – tanpa usaha? Jadi selama ini Melayu dok goyang kaki dan cina saja yg kerja sepanjang hari??

      #2 – mentality ini membantutkan Melayu?? Sorry, mentality yg memberi muka sangat pada kaum pendatang yg merugikan Melayu. Jika semua orang Melayu dan bumiputra HANYA membeli dan berniaga dgn Melayu/Bumi sahaja – boleh ke cina kaya raya??

      #3 – cina tidak ambil rasuah?? kerjaya cina saperti along, cetak rompak, pelacuran, perjudian berteraskan penindasan dan penipuan

      #4 – wang cukai adalah peratusan yg kecil kalau dibandingkan dgn pendapatan cina yg sebebar. Kekayaan cina diraih menggunakan TANAH MELAYU.

      Mungkin sudah tiba masa, kerajaan berteras Melayu MENUNTUT wang sewa selama berpuluh tahun yg lalu.

      Pay back time, otherwise you will be charged “protection money” in arrears.

  3. 2nd class

    Cina cina di Hulu Selangor kebanyakan keturunan dari kampong bahru yang didirikan oleh British semasa zaman dahrurat yang mana mereka ini semua adalah yang bersimpati dan membantu komunis, oleh itu fahaman komunis masih mengalir dalam darah daging keturunan mereka hingga hari ini, PERKASA tidak sial, yang sial, celaka dan tidak sedar diri adalah anda yang keturunan pendatang yang makan babi dan berperangai macam babi yang menyondol dan seelok-eloknya babi-babi macam ini harus ditembak saja. Ada faham!!!!!!!!!!!!!babi

    • memang memalukan melayu sendiri, cakap macam orang tak bertadmaddun malah lebih teruk dari babi. Teruskan perjuangan bersama PERKASA, Cina memang tidak risau dengan racist seperti PERKASA. Najib memang perlukan sokongan Cina, ini sudah pasti.

      • Correction,

        Najib INGINKAN, bukan ‘perlukan’ sokongan cina bersama india juga. Tapi dlm baik, samy vellu dah diketepikan. Mungkin hindraf akan kembali pada BN.

        PERKASA ni sabenarnya mengingatkan rakyat terhadap PERLEMBAGAAN negara.

        Disini jelas terbukti bahawa cina tak sedar akan hak hak istimewa orang Melayu, ataupun mereka ni memang TAK setuju dengan peruntukan ini.

        Jadi mereka hanya tunggu waktu yang sesuai untuk mengubah perlembagaan saperti yang telah terjadi diselatan.

        Selama ini cina bertungkus kumus mengaup harta kekeyaan ekonomi sahaja. Kini mereka sudah terang terang inginkan kuasa politik pula, ketika Melayu masih lemah dibidang perniagaan.

        cina sedar yang mereka memerlukan “muka Melayu” untuk peluang menjadi kerajaan. Maka anwar, zaid, nik aziz dll, dipuja puji, dipujuk rayu untuk menjayakan agenda mereka. Ini menimbulkan keadaan memecah belahkan Melayu.

        Disinilah mca dikutuk sebab tak berdaya “melawan” UMNO. Era “terbuka” paklah telah menunjukkan ketidakpuasan cina dan india.

        Mulalah kutukan, cacian yang berleluasa. Kontrak sosial pun dicabar. Tun Dr M pun digelar “racist” hanya kerana beliau ingin menjelaskan sejarah pada generasi muda.

        Jika cina BENCI Perkasa, ini bermakna Perkasa berkesan bersuara dan bertindak.

        Dan ini juga membuktikan yang cina selama ini memang berniat untuk mengaup kuasa politik daripada Melayu. Mereka tidak ingin lagi berkongsi kuasa bersama BN.

    • Yes “… Ada faham!!!!!!!!!!!!!babi…”

      mohamed

  4. DS CSL,
    Do You Mean Perkasa is to be blame for MCAs worst performance in the last 12th GE too…????? Your sex scandal is a liability to umno indeed ….. why the chinese listen to DS OTK in Serendah then…. better to muhasabah yourself ,

    your x voter for Parlimen Labis

    • That’s why Chinese don’t support MCA anymore and this made worse by PERKASA, the ultra racist group. MCA is irrelevant now, we don’t want any politic based on racism. That’s why chinese vote against corruption and injustice, chinese voted for a MALAY in HS despite all the goodies from UMNO.

      • I agree.”….MCA is irrelevant now…”
        Thank you

        mohamed

  5. Big Dog

    Perkara yang serupa dibincang di blog lain. Rata-rata commenter tak setuju yang PERKASA adalah penyebatnya.

    This MCA demand ini demand itu..performance hampes… berlagak pulak tu.Porah…

    I believe this dead wood can go…

    mohamed

    • The best thing is MCA leave BN and PERKASA join UMNO. This will regain MCA’s dignity.

  6. macam jugak penyokong cina beralih kepada DAP atau anti-Melayu kerana MCA dan Gerakan turut sama mendesak kerajaan berkaitan suqiu dan DEB.

    itu juga membuat penyokong melayu beralih kepada PAS dan PKR. tapi dalam hal begini MCA dan DAP tidak khuatir kerana ini bermaksud sokongan melayu kepada UMNO berkurang dan MCA dan Gerakan berharap ingin lebih kuasa dalam BN..

    dia main dua-dua…

  7. Cina (baca cina non-muslim) yang memenangkan BN dlm PRU 10&11, cina(baca cina non-muslim)jugaklah yang melumpuhkan BN dlm PRU12… Hasilnya cina(baca cina non-muslim) terus mengaut laba, melayu dan india terus mencari arah.. Kesimpulannya, cina(baca cina non-muslim)adlh bangsa yg “hebat”… Semoga PR terus bergantung harap kepada cina… hidup cina!!!

  8. Hebat sungguh pm 2nd class, nak juga sya hndak fahami bagaimanakah beliau, bekerja sendiri,bekerja ngan kerajaan BN,bekerja ngan kerajaan PR atau bekerja ngan Private.Sya sudah 15 thun bkerja ngan private,klau dinyatakan kerajaan didominasi oleh Kaum Melayu/Bumiputera tdk dpt dinafikan,tetapi siapa yg dpt menafikan majoriti peluang pekerjaan di Private adalah kaum shbt kita ( buruh ksr jgn dikira)..(sorry lari skit)mengapa sya mengimbas kedudukan pekerjaan kerna Melayu/Bumiputera sebenarnya klau dibiar bersaing akan ketinggalan cuma diberi jwtn2 yg kurang penting.Ya itulah dinamakn meritokrasi,tpi realitinya tidk,pilih bangsa msih mjdi kreteria apabla ada kenaikan pangkat. Berbalik kpd CSL menyalahkan PERKASA pada kekalahan di kaw. tionghua semasa PRK HS,cuma alasan utk mengalihkan kelemahan MCA mahupun Gerakan.Sya setuju benar ngan BDDB ketika mn NGO Cina melontarkan ‘demand’ suatu ketika dulu org Melayu/Bumiputera ttap bersama BN..so jgn lah cuba menyalahkan org lain atas kelemahan sendiri

  9. Take a pinch of salt of what the new leadership of MCA had to say for their loss of support amongst the Chinese community; BN i.e. while UMNO should find ways to garner up support for all these pro BN Chinese parties, giving them more leverage on the rights to the economy is not the answer nor giving more financial handouts to Chinese schools or temples. MCA must look at their own weakness and is rich enough to give the handouts by virtue of their financial assets. Perkasa should remain steadfast in their demands which merely falls within our constituition.

    Let us not construe too much from DAP’s strong performance in P94. Prior to the by-election date, even my pro BN non Malay friends envisage that Zaid would win not only because of his liberal stance but also his political stature and is seen as possible successor to the Sodomite, they want continued strong opposition. There are not Malay candidates of Zaid’s prominence, what more from PKR and so to expect a repeat would be foolish. Fortunately PM was quick to spot the strategic decision and false pretences by DSAI and LKS (I left of N.ajis because he’s just a stooge) to field Zaid – to capitalize Malay votes based on racial preferences in the prominently Malay UMNO stronghold and the Chinese for reasons already stated. By the will of Allah, the united Malay and Indian votes ruled the day while the liberal Malays, Indians and chauvinist Chinese had to walk with the tail between their legs.

    The DAP must be seen as a sham to Malaysian society, upsetting the political stability and progressive development of our country due to their chauvinist views and deceptive objectives. As immediate and long term strategy, focus and attack its weakest link – the wishful and artificial co-operation with PAS which in reality and for all practical reasons these two parties just cannot blend. For one, get more public statements out from N.ajis and his co-horts for their religious ridiculous and shallow religious pronouncements for the sake of power, ego and cooperating with traitors and parties out to split the Muslims in this country; no wonder PAS cant progress –they are obsessed with politics, everything is seen from the political anger to justify their actions. I am no religious fanatic but as an ordinary Malay Muslim, Islam is not just about politics. Generally Malays are able to reason out the fallacies of PAS’s stance. Thus, the role to be significantly played by Perkasa and other Muslim NGOs – PAS must be brought back into the overall Muslim fold. The intention is simple – the objective of Perkasa and UMNO is to unite the Malays and not to split them in the greater interest of Islam, the Ummah and the country.

    Once the DAP looses Indian and PAS’ support, (I consider PKR is now in a loosing streak and their stake in Pakatan as a forgone conclusion) Malaysian Malaysia or Middle Malaysia will die standing. As some would say, if you can’t get the person, get the nearest closest. The heart of DAP must be ripped apart once and for all.

  10. Kata Chua Soi Lek ” who is PERKASA anyway ” dan mari kita tanya Chua Soi Lek ” who are you ?” kamu adalah seorang Presiden Parti yang telah MAMPUS dan telah dimasuk dalam lubang konkrit di NILAI MEMORIAL PARK.

    Tolong suluh diri sendiri Chua Soi Lek ! kamu adalah seorang Penagih Tegar Seks dimana gambar lucah kamu berzina dengan perempuan simpanan kamu telah diedarkan diseluruh dunia, ‘SHAME ON YOU MR PRESIDENT”.

    Kamu dan semua ahli MCA patut keluar dari BN,YOU ARE A LIABILITY TO BN.Zaid Ibrahim,Anwar Ibrahim,Khalid Ibrahim and Kit Siang sedang menunggu anda diluar sana,silakan masuk parti mereka.

    • Bagus, sila berikan cadangan anda secepat mungkin kepada UMNO untuk menendang keluar MCA. Cina sudah tidak rela lagi menjadi hamba kepada Melayu. Tetapi tengok berapa cepat Najib nak berikan derma RM3 juta kepada sekolah Cina HS, saya rasa tidak mungkin Najib sanggup buat demikian.

      • sejak bila kamu nih hamba kami, kami pun tak hingin dengan kamu, kalau aku diberi kuasa aku inginkan referendum integrasi, asimilasi atau tak setuju get lost…
        aku suka sebenarnya bila kaum kamu kata Malaysia dah ‘brain dead’ bilamana kaum kamu beramai-ramai berambus dari Tanah Melayu nih, lagi ramai migrate lagi bagus…

  11. Salam Big Dog,

    Apakah dengan menyalahkan Perkasa, MCA sebenarnya tidak mahu mendedahkan sikap sebenar masyarakat Cina khususnya di Semenanjung dalam politik.

    Kita tidak seharusnya terkejut dengan kemerosotan undi Cina untuk BN di P94 Hulu Selangor. Sungguh pun ada yang mengatakan kemerosotan ini kerana orang Cina mahu mengukuhkan kuasa DAP di Selangor namun apa yang berlaku sebenarnya lanjutan kepada pola pemilihan kaum tersebut bagi PRU12 lalu.

    Secara umumnya pengundi Cina di Semenanjung bagai bersepakat tidak akan memberikan kuasa kepada Melayu dengan mengambil pendirian usah undi BN melainkan calon BN tersebut merupakan calon Cina yang berdepan dengan calon bukan Cina. Inilah sebabnya mengapa di DUN Kuala Kubu Bharu kita lihat calon BN dari MCA Berjaya menewaskan calon DAP berbangsa India dalam PRU12 lalu tetapi di dalam PRK P94 pula undi Cina bagi BN jatuh mendadak berkeputusan calon BN berbangsa India tewas kepada calon Pakatan berbangsa Melayu.

    Pola ini amat ketara apabila 2 calon Melayu DAP gagal mendapat sokongan Cina setelah tewas kepada calon-calon Cina BN. Di P80 Raub Abu Bakar Bin Lebai Sudin (DAP) dikalahkan Oei Yang Yang @ Ng Yen Yen (BN) sementara di P165 Tanjung Piai pula Ahmad Bin Ton (DAP) tewas kepada Wee Jeck Seng (BN). Ahmad Bin Ton juga bertanding di N55 Pekan Nenas menentang Tang Nai Soon (BN).

    Di samping 4 keputusan di atas, 8 lagi kemenangan calon Cina BN di peringkat Parlimen di Semenanjung adalah ke atas calon bukan Cina seperti berikut :

    P54 Gerik Tan Lian Hoe (BN) menewaskan Mohd Noor Abdul Rahman (PAS)

    P74 Lumut Kong Cho Ha (BN) tewaskan Suwardi bin Sapuan (PKR)

    P77 Tanjung Malim (BN) Ong Ka Chuan tewaskan Mohd Azman Marjohan (PKR)

    P89 Bentong Liow Tiong Lai (BN) menewaskan Ponusamy AL Govindasamy (PKR)

    P100 Pandan Ong Tee Keat (BN) tewaskan Syed Shahir (PKR)

    P148 Ayer Hitam Wee Ka Siong (BN) tewaskan Husin Bin Sujak (PAS)

    P151 Liang Teck Meng (BN) tewaskan Atan Bin Gombang (PAS)

    P158 Tebrau Ling Ban San (BN) tewaskan Roslani Sharif (PAS)

    P162 Gelang Patah Tan Ah Eng (BN) tewaskan Zaliha Binti Mustafa (PKR)

    Hanya empat kerusi parlimen sahaja menyaksikan calon Cina (BN) tewas kepada Bukan Cina.

    P52 Bayan Baru Ooi Siew Kim (BN) tewas kpd Zahrain Mohd Hashim (PKR)

    P83 Kuantan Fu Ah Kiow (BN) kalah kpd Fuziah Binti Salleh (PKR)

    P124 Bandar Tun Razak Tan Chai Ho (BN) tewas kpd Abd Khalid Bin Ibrahim (PKR)

    P128 Seremban Yu Chok Tow (BN) kalah kpd John A/L Fernandez (DAP)

    Namun keputusan 2 DUN di dalam Parlimen P100 Pandan di mana calon BN berbangsa Cina menang mengukuhkan lagi telahan terhadap pola undi Cina ini bila kedua-dua calon BN tewas kepada lawan.

    Di N21 Cempaka Nosimah Binti Hashim (BN) tewas kepada Iskandar Bin Abdul Samad (PAS) sementara di N22 Teratai Lee Ying Ha (DAP) menang ke atas Lum Weng Keong (BN)

    Kita tidak terkejut jika pola ini hasil daripada permainan sentimen perkauman anti Melayu DAP sepertimana slogan mereka ketika PRU12 “Setiap Undi Bagi MCA adalah Undi Bagi UMNO”.

    Pasti ini juga mendorong pengundi Cina untuk tidak mengundi calon Cina BN bila lawannya juga Cina. Kalau tidak macamana lagi boleh kita terangkan keputusan P104 Kelana Jaya di mana Lee Hwa Beng (BN) tewas kepada Gwo Burne Loh (PKR).

    Ramai khususnya penyokong PR mendabik dada mengatakan keputusan PRU12 menampakan pengundi kini sudah matang boleh mengundi melampaui batasan ras dan mengutamakan mutu calon.

    Namun melihat bagaimana susah bagi calon Cina BN untuk kalah kepada lawan bukan Cina khususnya Melayu kita tidak dapat lari daripada merasakan yang PRU12 merupakan yang paling rasis khususnya sentimen anti Melayu.

    Kita kuatir pengundi Melayu di masa hadapan akan juga mengambil pendirian mengundi mengikut batasan ras.

    Kita harus bersyukur kerana masih ada NGO Melayu seperti Perkasa di PRK P94 Hulu Selangor secara terbuka menggesa orang Melayu mengundi calon India.

    Amri

    • Sdr Amri

      Syabas, satu analisa yang berpelita – sungguh tepat. Kaum Melayu/Bumiputra harus diperingatkan tentang kedudukan sebenar.

    • En Amri,
      Terimakasih di atas analisa anda.
      Inilah bukti yang kaum cina di Malaysia adalah rasis dan bersifat talam dua muka.
      Cina sekarang semua rasa yang hanya merekalah yang berkorban dan ditindas untuk kemakmuran semua.
      Sesungguhnya merekalah duri dalam daging untuk penyatuan Malaysia.

  12. THE HOTTEST WORD HEARE IS ‘SIAL’,and we will contunue to talk about ‘SIAL’

    Sialnya Cina kerana tidak mahu menerima hakikat yang mereka sekarang bernaung dan hidup dinegeri Melayu serta menerima tatacara yang sedia ada dan perlambagan yang telah digubal. Secara realitinya rata-rata mereka sekarang berkeupayan tingi dari segi ekonomi dan mengangap diri mereka peneraju ekonomi negara. Mereka berangapan tampa mereka Malaysia akan lumpoh.
    Dari segi politiknya mereka masih bernaung dibawah kepimpinan politil Melayu dan merka merasakan ini adalah satu penghinan buat bangsa mereka dan itulah satu sebab kenapa mereka tidak menyokong MCA kerana MCA dilihat dudok dibawah telunjok Melayu.
    Dengan kedudokan kononya sebagai pengerak ekonomi dan dengan dengan banganya mereka mengatakan mereka sabagai penyumbang terbesar pendapatan negara, mereka merasakan sudah sampai masanya mereka memainkan peranan utama didalam kepimpinan politik negara.
    Kedudokan MCA dan Gerakan didalam BN bukanlah satu impian untok selama-lamanya kerana mereka tahu tangapan umum masyarakat Cina yang memandang rendah kapada pak turut tetapi akan mengambil segala kesempatan yang ada bagi kelebihan mereka terutama diketika ini,dimana pimpinan Melayu diangap lemah dan perpaduan yang rapoh.

    SialNYA mELAYU ……….kerana…..

    1 sekolah >1bahasa >1Malaysia

  13. Masaalah perkauman timbul bila melayu mula rasa tergugat.Bermula dari zaman Paklah dan semakin terok la ni.Melayu sepatutnya tak perlu rasa tergugat kerana PM berbangsa melayu dan umno parti melayu tetapi …… mengapa kita rasa tergugat ? ….. tanya umno.

    • pendapat aku, aku langsung tak rasa tergugat, cuma meluat dengan tuntutan kaum china nih…tapi ada bagusnya mereka bersikap sebegini at least membuka minda Melayu bahawa kaum china tidak patut diberi muka dan kita tidak patut beralah…aku dah lama bersikap tidak beralah dan tidak memberi muka dengan mereka

  14. Kalau sudah sememangnya kaum Cina tidak mahu mengundi BN, salah kah Perkasa untuk menyuarakan ketidakpuasan hati orang Melayu. Patutlah MCA memilih Chua Soi Lek menjadi Presiden kerana kaum Cina lebih mengenali mereka mereka yang minum arak, berjudi dan membuat maksiat. Walau bagaimanapun, BN terutamanya UMNO perlu beringat bahawa kaum Cina sudah tidak boleh diharapkan lagi utk mendapat sebarang sokongan dari mereka. UMNO perlu berusaha lebih kuat lagi utk meraih undi org Melayu dan India yg lebih pragmatik dari org Cina. Keutamaan org Melayu & India perlu di tingkatkan lagi agar taraf ekonomi mereka meningkat dgn org Cina yg tidak pernah berpuas hati atas apa yg telah diterima. UMNO perlu lebih tegas terhadap permintaan melampau batas dari org Cina melalui Dong Zong. Kerajaan kerap beralah terhadap permintaan mereka dimasa lalu dan ini disifatkan suatu kelemahan yg amat ketara.

  15. ala si china nih semua bukannya kaum yg setia pun, dengan pemerintahan china sendiri pun mereka melarikan diri beramai-ramai dan dikutip oleh british.
    cuba selidiki kenyataan Jackie Chan berikut http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/china/5182114/Jackie-Chan-says-Chinese-people-need-to-be-controlled.html
    sampai masa dah kaum ini dikawal, cuba selidik Indonesia, si china nih tidak diberi hak untuk melibatkan diri didlm mana2 parti politik dan tidak diberi hak utk mencalonkan diri atau dicalonkan dlm pilihanraya
    mari perjuangkan referendum integrasi, asimilasi atau tidak setuju get lost…

  16. Berhati-hatilah kita dalam nak sangatkan undi Cina. Kita tak mahulah jadi seperti orang Melayu Simgapura yang basuh seluar dalam Cina.
    Nauzubillah.

  17. Siapa pelakon Filem Luchah @porn star terhebat di Malaysia,jawabnya Dato Dr Chua Soi Lek.

    Sipa Presiden MCA(MALAYSIAN CHINESE ASSOCIATION),jawabnya Dato Dr Chua Soi Lek

    Siapa CINA yang paling RASIS didalam Malaysia,jawabnya Dato Dr Chua Soi Lek.

    Siap yang kena pecat dari MCA, jawabnya Dato Dr Chua Sol Lek.

    Siapa yang menipu Melayu,Jawabnya Dato Dr Chua Soi Lek.

    Najib tunggu apa lagi tendang saja pemimpin yang tidak bermoral ini.Kalau Najib takut nak tendang bagi NGO Melayu tendang

  18. Siapapun yang sial, bukan masalahnya lagi. P94 Hulu Selangor membuktikan bahawa tanpa undi Cina pun, BN masih boleh menang. Ringkasnya, undi Cina bukanlah penting sangat untuk BN beroleh kuasa. BN boleh menang dengan undi bukan Cina. Kalau dalam pemasaran, pelanggan yang setia kita berikan ganjaran. Pelanggan yang tak setia, kita layan lebih kurang ajalah. Itulah yang diharapkan terhadap YAB PM kita. Hargailah pelanggan setia BN lebih daripada mahu menarik pelanggan yang cuma main tarik tali sepanjang masa. Jangan sampai timbul rasa getik di kalangan pelanggan setia dek promosi berlebihan untuk menarik pelanggan baru yang sedia diketahui sikapnya.

    Kita mahu lihat penghargaan kepada pelanggan setia itu nanti tidak bocor kepada golongan yang tidak sepatutnya. Majoriti yang setia itu Melayu, hargailah. Itu sahaja harapan kita kepada DS Najib.

    • “….Ringkasnya, undi Cina bukanlah penting sangat untuk BN beroleh kuasa….”

      Bumiputra sila hayati dan faham. Kuasa menyebelahi kita. Tak payah bertumpah darah, tak payah melutut di tanah sendiri. Marilah kita bersatu dalam politik, diNegara tercinta ini.

      Kuasa politik boleh menentukan arah tuju kita, bangsa kita dan cucu-cicit kita, tanpa tumpah setitik darah pun. Ini zaman ‘majority rula’.

      mohamed

  19. Aku adalah Melayu dan mempunyai pendapatan USD30K sebulan dengan terlibat dlm dunia kewangan tanpa perlu bekerja dengan CINA. Aku dah melihat bagaimana tamaknya sebuah bangsa bernama Cina. Walaupun aku sudah tidak bergantung pekerjaan dengan Cina, aku bangga dengan diri aku Melayu yang tidak perlu menghadap kaum TAMAK itu. Aku sayangkan bangsa aku. Kenapa Cina begitu bersungguh2 mempertahankan bangsa mereka tidak dikatakan RASIS sebaliknya Melayu pula dikatakan sebagai RASIS.

    Terapkan kepada minda anak2 kita agar terus berfikir untuk menceburi bidang kewangan kerana hanya bidang itu sahaja yang masih lagi belum dikuasai oleh CINKY Haram Jadah kerana ianya adalah bersofat GLOBAL berbanding dengan bidang supply. Buktikan Melayu boleh berubah dan mempunyai kuasa beli yg kuat dan anak cucu kita tidak akan menyembah mereka untuk mendapat pekerjaan.

  20. […] Amongst the demand is for UMNO Youth Leader to remain outside the Government and focus on bringing back the aggressiveness in once the primary pressure group with the nationalist party. The lackluster attitude of UMNO Leaders, especially the much disappointing UMNO Youth Leaders to speak up and ‘fight’ for the interests of the Malays, now being systematically challenged not only by Chinese Chauvinist DAP and NGOs such as Dong Zhiong but also BN component parties such as MCA and Gerakan. The void is now being carried on by Malay NGOs such as PERKASA. In fact, recently MCA President Dato’ Seri Chua Soi Lek blamed PERKASA for their failures. […]

  21. […] Cina yang lebih kurang membayangkan sikap dan hala tuju Kepimpinan MCA. Baru baru ini juga Presiden MCA Dato’ Seri Dr Chua Soi Lek juga menyalahkan NGO Melayu Perkasa kerana ketirisan u…, walaupun prestasi jelas MCA menunjukan penurunan kerusi dalam Dewan Rakyat sebanyak 50% pada PRU […]

  22. […] BN component parties long before the 12GE 8 March 2008 ‘Political Tsunami’. And yet the MCA leaders conveniently blame newly formed Malay NGOs like PERKASA (which was formed after the 12 GE ‘Political Tsunami’) for poor Chinese votes on BN […]

  23. […] nasionalism sebagai punca kegagalan mereka meraih keyakinan dan ketirisan undi dari masyakat Cina. Presiden MCA Dato’ Seri Chua Soi Lek menyalahkan NGO Melayu seperti PERKASA sebagai punca mereka gagal meraih undi Cina di PRK 094 Hulu Selangor April 2010. Kemudian Kongress […]

  24. […] voters. As a senior partner of Barisan Nasional’s ‘power-share’ coalition, Chua blamed Malay NGOs like PERKASA for their own failure to garner Chinese support and votes in the P094 Hulu Selangor by-election […]

  25. 4A. Offence of promoting feelings of ill-will or hostility
    (1) Any person who, before, during or after an election, directly or indirectly, by himself or by any other person on his behalf, does any act or makes any statement with a view or with a tendency to promote feelings of ill-will, discontent or hostility between persons of the same race or different races or of the same class or different classes of the population of Malaysia in order to induce any elector or voter to vote or refrain from voting at an election or to procure or endeavour to procure the election of any person shall be liable, on conviction, to imprisonment for a term not exceeding five years or to a fine not exceeding ten thousand ringgit or to both such imprisonment and fine.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: