Tuanku murka kepada PAS kerana ingkar

DYMM Sultan Selangor Tuanku Sultan Sharafuddin Idris Shah Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah mengeluarkan titak murka kepada PAS kerana jelas ingkar kepada titah arahan baginda untuk tidak mengunakan masjid dan surau untuk tujuan politik, termasuk berkempen samada secara langsung atau tidak. Baginda mengeluarkan kenaytaan murka itu pagi ini.

Laporan The Star:

Published: Thursday April 29, 2010 MYT 11:43:00 AM

Selangor Sultan warns politicians again on using mosques

BY EDWARD R. HENRY

KLANG: Selangor ruler Sultan Sharafuddin Idris Shah has warned politicians who continue using mosques for political activities that they are deemed to be defying his Royal Decree.

He said those politicians who did not agree with his decree should stay away from Selangor.

He said this in his speech during the officiating ceremony of SM Agama Tinggi Sultan Hishamuddin here on Thursday.

Sultan Sharafuddin had last week stated that politicians should not use mosques for their activities and had directed police to take stern action against anyone organising political ceramah in mosques.

Since then, both Kelantan Mentri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat and Selangor executive councillor Datuk Dr Hasan Ali have come under fire for delivering political ceramah in mosques.

*************

Titah larangan ini baginda keluarkan semasa kehangatan kempen PRK P094 Hulu Selangor dimana Pembangkang PKR yang menjadi peneraju Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor bertindak mempertahankan kerusi Parlimen itu. Sebelum ini, MB Kelantan dan Murshidul Am PAS Dato’ Nik Aziz Nik Mat dan Exco Selangor bagi hal ehwal ugama Islam dan Pesuruh Jaya PAS Selangor Dr Hassan Mohd. Ali didapati mengunakan masjid dan surau sebagai ‘pentas politik’ dan berceramah untuk tujuan kempen.

Namun, sebagai seorang Menteri Besar dan mempunyai struktur dan pejabat peribadi khusus dan penuh fungsi, Nik Aziz secara tidak bijak menafikan beliau sedar bahawa baginda Tuanku Sultan mengeluarkan titah larangan tersebut.

Laporan The Star:

Monday April 26, 2010

Nik Aziz: I was unaware of Selangor Sultan’s decree

KOTA BARU: Kelantan Mentri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, under fire for his remark contradicting the Sultan of Selangor’s decree that mosques should not be used as a political platform, said he was unaware of such a decree.

Having been a mentri besar for 20 years, Nik Aziz said he would know better than to slight the feelings of a Ruler and blamed the media for blowing out of proportion the statement he had made in Hulu Selangor recently.

“It never crossed my mind I was slighting the Sultan of Selangor. When reporters asked me about the matter, I merely said that mosques could be used for political reasons because the call of azan for people to congregate and for prayers is considered a political action.

“Mosques are a place for politics and I was unaware of the decree by the Sultan of Selangor because to me politics and religion are inseparable.

“I am disappointed with Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak for criticising me over my statement,” he told reporters at the Sultan Ismail Petra airport here yesterday.

Nik Aziz, who is also PAS spiritual adviser, said this when asked to comment on Najib’s statement that he (Nik Aziz) was uncouth for disobeying the Sultan of Selangor’s decree that mosques should not be used for politics.

Najib said Nik Aziz had committed a serious breach of disobedience of the Sultan’s orders, adding that it was a violation of the Federal Constitution and Islamic principles.

Nik Aziz retorted that Najib himself had used mosques to hand out gifts in cash and kind to the people.

To a question, he said he was considering legal action against the media for distorting his statement but chose to leave it for now.

**********

Ini adalah alasan yang amat lemah dan tidak logik. Malah kenyataan Nik Aziz ini menunjukan beliau berbohong kerana sebagai kedudukan beliau, mustahil perkara yang penting seperti titah larangan Tuanku Sultan tidak sampai ke pengetahuan seorang pemimpin tahap ini. Jelas PAS tidak menghormati sesiapa termasuk undang undang dan kedudukan Tuanku Sultan sebagai Ketua Ugama Mutlak dalam sesebuah negeri, semata mata mereka dapat memenuhi nafsu buas politik. Yang lebih buruk lagi ialah PAS menggunakan ugama dan masjid dan surau sebagai ‘pentas politik’ untuk menabur fitnah dan menanam perasaan benci atas Kepimpinan BN, terutama UMNO.

Kegagalan dengan engkar kepada baginda Tuanku Sultan sebagai Ketua Negeri dan menggunakan masjid dan surau bagi tujuan ‘politik songsang’ adalah menunjukan jelas bahawa PAS hanya memperkudakan Islam bagi tujuan kerakusan politik dan mengekalkan kuasa. Ini adalah perbuatan bertentangan dengan Islam dan munafiq (pembohong).

Sebelum ini, seorang blogger Syed Azidi “Kickdefella” Aziz Al Bukhari, yang pernah bertugas sebagai Pegawai Media Perbadanan Menteri Besar Kelantan Bhd., sebuah GLC Kerajaan Negeri Kelantan telah mendedahkan dengan mengaku secara terbuka diperuntukan sejumlah RM 4 juta dalam tempoh hampir 3 tahun dengan tujuan memburukan Kepimpinan BN dan UMNO, ketika itu PM ‘Flip-Flop’  Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi. Peruntukan itu termasuk aktiviti geraksaraf dan bayaran bagi operatif yang bertujuan meneruskan kempen dan aktiviti ‘politik songsang’, termasuk memfitnah. Pendedahan ini menunjukan PAS menggunakan jentera rasmi negeri bagi tujuan politik kepartian.

Kami berharap tindakan sewajar diambil keatas Nik Aziz, Dr. Hassan dan pemimpin PAS lain yang bukan sahaja engkar titah larangan Tuanku Sultan, malah mengeluarkan kenyataan mengeliru dan memperlekehkan Tuanku Sultan dan kedudukan baginda sebagai Ketua Ugama dan berkuasa mutlak dalam negeri atas domain ugama Islam (sebagaimana diperuntukan dalam Perlembagaan Persekutuan dan Undang Undang Tubuh Negeri). Tindakan yang wajar ditimbangkan termasuk Akta Hasutan kerana mengeluarkan kenyataan bertentangan dengan titah larangan  Tuanku Sultan.

Sedutan Akta Hasutan:

Under section 3(1), those acts defined as having a seditious tendency are acts with a tendency:

(a) to bring into hatred or contempt or to excite disaffection against any Ruler or against any Government;

(b) to excite the subjects of the Ruler or the inhabitants of any territory governed by any government to attempt to procure in the territory of the Ruler or governed by the Government, the alteration, otherwise than by lawful means, of any matter as by law established;

(c) to bring into hatred or contempt or to excite disaffection against the administration of justice in Malaysia or in any State;

(d) to raise discontent or disaffection amongst the subjects of the Yang di-Pertuan Agong or of the Ruler of any State or amongst the inhabitants of Malaysia or of any State;

(e) to promote feelings of ill-will and hostility between different races or classes of the population of Malaysia; or

(f) to question any matter, right, status, position, privilege, sovereignty or prerogative established or protected by the provisions of part III of the Federal constitution or Article 152, 153 or 181 of the Federal Constitution.

************************

Semoga ada pihak yang membuat Laporan Polis dan siasatan dapat dimulakan atas kebiadapan Nik Aziz ingkar titah larangan Tuanku Sultan Selangor ini.

Published in: on April 29, 2010 at 12:09  Comments (24)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2010/04/29/tuanku-murka-kepada-pas-kerana-engkar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

24 CommentsLeave a comment

  1. Jika JAIS benar-benar ingin memastikan titah Sultan dipatuhi, kena pasang spy yg pergi solat maghrib dan subuh, kemudian tunggu ‘ceramah ugama’ yg disampaikan. Saya pasti 80% berkempen utk parti politik.

    Di hujung Jalan Kuari Cheras ni, ada mesjid yg macam tu sejak Mac 2008.

    JAIS tak nak pantau kut sebab …

    Nani Cheras.

  2. Next rime round, no more warning; just get the authorities to round them up and kick out them off the State. Use modern technology to record and publicly show their unwarranted actions as clear evidence to the community. Let the senile Tok Guru eat his heart out when he sees his battalion of religious zealots walk back in disgrace!

  3. Kalau tak nak ahli politik yang tak sehaluan dengan pendirian politik anda menggunakan masjid, senang saja. Buat laporan polis. Mahathir pun pernah kata Malaysia ni macam “police state”. Polis boleh siasat di bawah akta yang sedia ada. Tak payah nak tendang dia orang ni keluar negeri Selangor. Negeri ni kepunyaan semua rakyat, kita bukan di zaman feudal di mana kalau tak sehaluan dengan kita, terus hukum. Sampai kiamat manusia akan mempunyai pandangan berbeza. tapi lebih baik kalau kita hormati hak orang lain untuk mempunyai pendapat yang berbeza.

    • Aku boleh faham dengan murka baginda Sultan Selangor.
      Baginda tau masjid kat Selangor byk digunakan utk politik oleh politicians yg tak betul.
      Sebab tu baginda awal-awal lg dah keluarga titah jgn gunakan masjid atau surau utk kempen politik, bukan baru titah baginda ni, sebelum ni dah banyak kali baginda titahkan tp dah dasar org politik, semua buat pekak bodoh.
      Susah sgt ke nak jauhkan masjid dgn surau dr maki hamun, fitnah, pecah belahkan umat Islam dan benda negatif.
      Buat jelah yg baik kat masjid dgn surau, ini benda kecik pun org politik tak tau nak ikut, patutlah geng bulan ni banyak yg benci, masuk masjid boleh tidur tunggang terbalik dgn tak pakai baju, terkangkang dgn macam2 lagilah perangai tak senonoh.
      Masuk masjid atau surau tu buatlah amal, ni sibuk nk kempen, bodoh punya org bulan, nak kempen kat tempat lainlah, jgn jadi bengap, bila tak boleh cover mulalah nak salahkan org lain.
      pada geng bulan, jgnlah jd bodoh ikut sgt cakap geng konek kecik tu, diorg semua dah dapat apa yg diorang nak, pecah belahkan melayu, itu pun korang tak paham lagi, bodoh bendul la korang ni.
      Lain kali, kalau baginda Sultan Selangor cakap, dengarlah, baginda bukan cakap kosong, ada makna la tu, jangan la bengap sgt benda tersirat pun tak tau nak tafsirkan.

    • Tidak salah berbeza pendapat, tetapi hormatilah Ketua yang memberi perintah. Sudah habiskah platform politik di Selangor sehingga asyik-asyik mimbar juga yang jadi korban. Hampir seluruh Masjid di malaysia berkeadaan begini. Tolong fahami isu betul-betul.

  4. berapa syer big dog dlm peruntukkan 4j pas tu? takkan big dog menghentam pak lah siang malam tanpa dibayar. 4 million tu can go a long way

    • Just because bloggers like Kickdefella is paid or allocated monies, does not mean some other bloggers are paid and/or allocated funds also.

      I shall not refute what you want to believe.

      HOWEVER, I CHALLENGE YOU TO PROVE OR GET AN ADMISSION BY ANYONE, THAT BIGGUM DOGMANNSTEINBERG aka BIG DOG HAS EVER BEEN PAID AND/OR ALLOCATED FUNDS/MONIES FOR BLOGGING.

      Name us the provider of the cash/allocations/monies.

      • Abu,

        Kau dah buat tuduhan atau sindiran, disahut dan dijawab oleh Bigdog, kenapa kau berdiam pulak?

        Tunjukkanlah segala bukti yang ada, jadilah jantan. kalau tiada bukti, janganlah memandai serkap jarang menuduh sebarangan atau menimbulkan prasangka buruk.

        Kau harus baik sangka jika tiada bukti. Kalau kau tidak mahu minta maaf bila buat silap, bagi aku tidak apa. Cuma aku anggap kau bukan jantan tapi pon…….

  5. Seperti kembali ke zaman gelap! Apa fungsi feudal sekarang? kita bukan lagi di zaman perhambaan. Bukalah mati, celikkan akal fikiran. Titah raja bukannya wahyu tuhan!

    • Ini jenis yang kuat menderhaka dengan mak-bapak dia-ni sebab dia pikir itu bukan wahyu tuhan!

    • Betul, titah raja bukan wahyu tuhan, tidak betul bila kepentingan politik sempit di sngkat menjadi khutbah. kalau sudah tak minat dengan kesultanan Melayu, anda sudah patut merancang ke negara lain.

      Sebagai Melayu, aku tiada tanah yang lain yang di panggil Tanah Melayu, kecuali sebahagian dari Malaysia tatkala ini.

      • Parti Angkatan Syaitan ni yg kata kalau mati, turunkan jenazah dgn bendera PAS sekali (mudah mudahan masuk syurga)!

        Parti Angkatan Syaitan ni juga yg mengaku mereka boleh determine sapa masuk syurga, sapa tidak!

        PARTI ANGKATAN SYAITAN INI MENYESATKAN!!!!

  6. Zane
    Adakah ulamak yang sepatutnya menyatukan umat boleh mengkafirkan umat Rasulullah SAW? Berapa ramai kah anak haram akibat fatwa/amanat ulamak besar PAS?

    Benar titah raja bukan wahyu tuhan tetapi yang lebih utama, ulamak bukan tuhan dan mengambil hak tuhan untuk mengkafirkan umat!

  7. Bagi aku, kalau yang dicakap itu kebenaran, maka tempatnya di dalam masjid. Kalau itu penipuan, maka tak selayaknya dijadikan khutbah jumaat.

    UMNO pun pernah gunakan masjid. Contoh, bila harga minyak naik, tulis khutbah berjela2 tentang subsidi minyak, dan sebab time khutbah kena diam, orang tak boleh berbahas.

    UMNO juga pernah gunakan masjid ketika pelancaran formula 1 tahun 90-an dulu, dalam khutbah, cerita tentang faedah menganjurkan formula 1.

    Akhirnya, sama saja. dua-dua berperangai hodoh

    • Bagi aku, kalau satu pakai mimbar untuk benci membenci antara kita, ini kerja tak baik ni.
      Tapi kalau pakai mimbar untuk memahami isu semasa tanpa MENANAM KEBENCIAN kepada muslimin muslimat lain, apa salahnya.
      Tapi kadang-kadang kita ni nak tengok yang hodoh sahaja, apabolebuat?

      • satu membenci, satu menipu. akhirnya, yang rugi, orang islam yang pi solat jumaat, sebab dapat khutbah yang hampeh dan tak berkualiti.

        Tu yang ramai tido

  8. Lagi elok jangan dicampor, takut akan menjadi2 dan menyakit2 dari satu topic ke satu topic yang hangat. Tu pon, zaman sekarang sudah ada padang, stadium, dewan2 untok dibolehkan buat ceramah politik. Masjid adalah tempat kasih dan sayang antara kita sesama muslim dan puji memuji dan cinta kita kepada NYA.

    • Tapi bunyi ayat tuanku ni kurang sedap. Siapa la yang bangang tulis text dia? Nabi pun pernah berbincang soal politik di tempat lapang, masjid dan semua tempat. Kerana ketika tu, tak ada istilah ‘tiada politik di masjid’ kerana ia memang sebahagian dari kehidupan Rasulullah

      • Rasulullah tak anjurkan politik membenci! Rasulullah tak anjurkan politik menghasut! Rasulullah tak anjurkan politik mengkafirkan sesama Islam!

        PAS ni al munafiqun & al khawarijun!

        Murshitul Am Parti Angkatan Syaitan ni juga yg kata “ALLAH PUN MENCARUT” & “BOLEH BERKAWAN DGN SYAITAN”.

        INI MENYESATKAN!!!!

        Patutnya Tuanku dah lama haramkan N.Ajis tua kutuk ni dtg Selangor. Ugama yg dia ajor pun ntah betul ke tidak!

        (Rasanya songsang!)

      • Sebab tu la ramai suka tido kat masjid time khutbah, pasal khutbah sekarang bosan, takde feel,

        imam pun baca ayat quran tak betul, aku pun tak tau la sah tak solat jumaat aku

  9. Nik Aziz said “…I was unaware of the decree..”
    Of course not. He took for granted on a lot of things.

    mohamed

  10. […] Malay-Muslims on highly controversial issues such as the ‘Kalimah Allah’. Before that, HRH Sultan Selangor spoke against PAS using the mosque for political purpose and Pakatan Rakyat Selangor Government intended to use […]

  11. […] kemurkaan salahgunakan masjid dan surau sebagai pentas politik oleh PAS ini bukan isu baru. Semasa Pilihanraya Kecil P094 Hulu Selangor, baginda menitah murka kepada PAS […]

  12. […] masjid adalah dilarang untuk dijadikan medan atau platform politik. Nik Aziz memberikan reaksi yang mengingkari secara memomokan titah Tuanku Sultan Selangor ini. Ketetapan Nik Aziz dalam pusingan ini jelas menunjukan beliau secara halus mengingkari titah […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: