Tragedi serangan Mavi Marmara tindakan sengaja untuk gagalkan rundingan damai tajaan AS

Pagi semalam dunia dikejutkan dengan tindakan ganas dan zalim tentera rejim Zionis Israel keatas Freedom Flotilla terdiri dari enam buah kapal membawa aktivis, sukarelawan bantuan dan bahan bantuan seperti bahan binaan, makanan, ubatan dan keperluan asas bagi warga Gaza yang telah dikepung dan zalimi semenjak 3 tahun lepas.

16 orang pelbagai warganegara dan latar belakang telah dilaporkan ditembak mati oleh kommando Israel yang te;ah mendarat dari helikopter walaupun ‘bendera putih’ telah dikibarkan oleh MV Mavi Marmara apabila flotilla ini dipaksa memberhentikan pelayaran sementara dipercayai sekurang kurangnya 50 orang lagi cedera, termasuk parah akibat tembakan dari senjata automatik tentera ganas rejim Zionis Israel ini. Identiti dan nasib mereka yang terbunuh, cedera maupun terselamat dari serangan ini masih belum dipastikan kerana rejim gila kuasa Zionis Israel membisu mengenai tragedi yang telahpun menjadi kutukan dan kecaman masyarakat antarabangsa, termasuk sekutu Israel di Eropan dan rantau Mediterranean.

Setakat ini, media Israel dan yang dikuasai Yahudi Neo Con seperti CNN menyalahkan aktivis dalam kapal Mavi Marmara yang “menyerang secara ganas (violently) tentera kommando IDF dengan pisau, ‘besi tajam’ dan pancang besi”,  yang turun secara abseilling dari pesawat helikopter UH60H Blackhawk dan tentera yang menyerang flotilla yang sedang berada dalam perairan antarabangsa ini berhak untuk ‘mempertahankan diri’, termasuk melepaskan tembakan sehingga membunuh.

Ramai penganalisa politik dan diplomasi antarabangsa meramalkan tindakan yang membawa tragedi ini akan membawa kesan kepada hubungan Israel dengan masyarakat antarabangsa, termasuk sekutu dirantau dan Eropah. Ia juga dijangkakan akan menjejaskan proses rundingan damai pusingan ini, yang cuba diusahakan dan taja oleh Amerika Syarkat dengan bantuan Turki.

Proses rundingan damai Arab Israel pusingan ini diusahakan dan taja oleh Amerka Syarikat semenjak Presiden Barack H. Obama mengangkat sumpah 20 Januari 2009. Setiusaha Negara Hillary Clinton berusaha gigih untuk menentukan semua pihak bersetuju untuk kembali ke meja rundingan agar rundingan damai dapat dicapai untuk kesejahteraan ranatu Asia Barat dan Mediterranean Timur.

Namun proses ini mencapai kebuntuan apabila Israel secara degil enggan menamatkan pembinaan  haram penempatan baru Yahudi di Tebing Barat. Kali terakhir ialah pada Mac 2010.

Israel adalah nyata lebih berminat untuk ‘meluas dan mengukuhkan’ penguasaan dan kedudukan mereka dalam bumi Palestin dari mencapai proses pendamaian dengan jiran serantau.  Ini kerana beberapa sebab kukuh:

1. Keujudan mereka, dengan gerakan Yahudi Zionis ‘secara paksa’ dengan melancarkan perang gerilla kepada penguasa Jajahan Palestin British pada 30 Januari 1948 adalah atas tindakan mereka merampas tanah dan kemudian mengusir Arab Palestin walaupun selepas tamat Perang Dunia keII British telahpun menyediakan ‘tanah’ untuk Yahudi Akhenazi yang terselamat dari ‘Holocaust’, dan dihimpun dari beberapa negara Eropah. Semenjak pada itu, Yahudi Zionis berjaya meluaskan jajahan mereka dengan merampas lebih banyak tanah Arab dan mengundang dan menyediakan lebih banyak ruang dan peluang Yahudi Akhenazi terutama dari Eropan untuk berhijrah dan membangunkan Israel

2. Israel telah menang dengan jayanya dan sekurang kurangnya tidak mengalami kekalahan dalam semua konflik bersenjata semenjak 1948 iaitu Perang Arab-Israel 1948, Perang Suez 1956, Perang Arab-Israel 1967 (Sixth Day War), Perang Arab-Israel 1973 (Ramadhan War), Penjajahan Lebanon 1982, Intifada 1988-1990 dan Perang Lebanon 2006

3. Sekutu kuat Israel iaitu Amerika Syarikat dan United Kingdom bukan sahaja memberikan sokongan penuh secara langsung atau tidak langsung kepada setiap konflik yang berhadapan dengan Israel, malah sebagai ahli tetap Majlis Keselamatan PBB akan menggunakan kuasa veto setiap kali bantahan rasmi dibawa untuk ditimbangkan forum keselamatan paling utama global itu

4. Israel sehingga hari ini bukan sahaja berdagang persenjataan dengan Amerika Syarikat malah mendapat sumbangan bantuan peralatan ketenteraan dan maklumat risik secara langsung dari Kerajaan dan agensi Amerika Syarikat

5. Banyak syarikat syarikat gergasi global mempunyai pemilik strategik Yahudi dan mereka mengunakan kuasa ekonomi ini sebagai menguasai penggubal dasar dalam Amerika Syarikat dan United Kingdom, dua pemain utama politik dan diplomasi dunia termasuk dalam PBB

6. Kedudukan mereka dalam keadaan berkonfrontasi dengan Palestin memungkinkan rejim Zionis ini mengukuhkan kuasa ketenteraan dan menggunakan alasan ‘menentang ancaman dan keganasan terhadap warga Yahudi dan Israel’ tiap kali mereka membunuh, walaupun jelas menyalahi undang undang antarabangsa.

Oleh demikian, pembunuhan kejam dan ganas aktivis dan pekerja bantuan Gaza dalam kapal Mavi Marmara diperairan antarabangsa dibiarkan sebegitu rupa agar masyarakat antarabangsa akan bangkit dengan marah, mengecam dan mengutuk dan akhirnya cuba ‘menghukum’ Israel (walaupun tidak akan berjaya tanpa kerjasama padu Amerika Syarikat dan United Kingdom).

Kegagalan mencari keadilan dari episod tragedi Mavi Marmara ini yang dijangkakan digunakan Israel sepenuhnya untuk mengagalkan proses rundingan Arab-Israel, setidak tidaknya pusingan ini. Sehingga proses rundingan Arab-Israel boleh dijana semula dalam satu tempoh akan datang, maka Israel akan mempunyai ruang dan peluang untuk membina lebih banyak penempatan haram dalam bumi Palestin di Tebing Barat, Sungai Jordan. Lebih banyak penempatan haram Yahudi dalam kawasan Tebing Barat maka bermakna lebih kecil kawasan yang tinggal untuk warga Arab-Palestin, yang sudah dihempit pelbagai masalah sebagai orang diancam keganasan dalam buangan dan bawah jajahan semenjak tahun 1948 lagi.

Jelas Israel tidak mempunyai motif kukuh untuk meneruskan proses rundingan damai Arab-Israel ini kerana keujudan mereka selama ini jelas menguntungkan mereka sebelah pihak walaupun masyarakat antarabangsa  berterusan mengecam mereka sebagai bangsa yang ganas dan zalim semenjak 62 tahun ini.

*Perkembangan dikemas kini 1200pm

Kesemua 535 aktivis, pekerja bantuan dan anak kapal Mavi Marmara dilaporkan Aljazeera sebagai telah dibawa turun dari kapal di pelabuhan Ashdod, Israel. Nasib mereka belum dapat dipastikan, termasuk kesemua 12 rakyat Malaysia yang terdiri dari sukarelawan dan pemberita Astro Awani.

Published in: on June 1, 2010 at 11:03  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2010/06/01/tragedi-serangan-mavi-marmara-tindakan-sengaja-untuk-gagalkan-rundingan-damai-tajaan-as/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: