KJ khianat Hak Istimewa Melayu kerana mengemakan laungan Wee

Ketua Pemuda UMNO dan MP Rembau Khairy Jamaluddin mengkhianati Perjuangan yang dipahat secara roh dan jasad dalam peruntukan Hak Istimewa Artikel 153 Perlembagaan Persekutuan dengan mengemakan laungan Chauvinis Cina Ketua Pemuda MCA Dato’ Wee Ka Siong yang mempersoalkan biasiswa yang diperuntukan kepada orang Melayu.

Laporan The Star:

Thursday June 24, 2010

Khairy defends Wee over bursaries

KUALA LUMPUR: Umno Youth chief Khairy Jamaluddin has come out in defence of Deputy Education Minister Datuk Dr Wee Ka Siong after he was labelled “biadap” (disrespectful) and “kurang ajar” (rude) by Perkasa for talking about Mara scholarships.

Khairy said it was ridiculous for Perkasa president Datuk Ibrahim Ali to call Dr Wee such terms and accuse him of not honouring the social contract or Federal Consti tution.

“He (Dr Wee) did not question the social contract. He just said that we could not do away with Public Service Department scholarships – and I agree with that – and that these scholarships are the only opportunity for non-Malays to get government aid for their studies.

“He also asked how the bumiputras would feel if Mara scholarships were abolished and surely, they would feel disappointed as with the non-Malays about the PSD scholarships,” Khairy told reporters at Parliament lobby here yesterday.

Ibrahim had been quoted in a Malay daily as saying that Dr Wee was not fit to be in the Cabinet as he was rude and did not understand the Constitution.

Khairy said he felt that he should speak up because he did not see anything wrong about Dr Wee’s statement.

“This is twisting an issue and turning it into a racial one when all Dr Wee intended was to defend scholarship rights for all,” he said.

Dr Wee, who was also present, accused Ibrahim of “inventing a racial issue so that he could capture public attention and be seen as a champion for Malay rights.”

“This shows that he is just a politician seeking cheap spotlight and craving for attention,” he said, adding that Ibrahim should have sought clarification from him over the statement.

**************

Peruntukan spesifik mengenai Hak Istimewa Orang Melayu Artikel 153 dirakamkan dalam roh dan jasad menjaga kepentingan orang Melayu sebagai pribumi tanahair ini sebenarnya adalah peruntukan spesifik yang menjadi asas bagaimana Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu yang dikuat kuasakan pada 31 Ogos 1957 dibawa dari Perjanjian Tanah Melayu antara Raja Raja Melayu dan penjajah British sebagai ganti kepada Malayan Union yang digagalkan oleh UMNO.

Ekstrak Artikel 153 Perlembagaan Persekutuan:

  1. It shall be the responsibility of the Yang di-Pertuan Agong to safeguard the special position of the Malays and natives of any of the States of Sabah and Sarawak and the legitimate interests of other communities in accordance with the provisions of this Article.
  2. Notwithstanding anything in this Constitution, but subject to the provisions of Article 40 and of this Article, the Yang di-Pertuan Agong shall exercise his functions under this Constitution and federal law in such manner as may be necessary to safeguard the special provision of the Malays and natives of any of the States of Sabah and Sarawak and to ensure the reservation for Malays and natives of any of the States of Sabah and Sarawak of such proportion as he may deem reasonable of positions in the public service (other than the public service of a State) and of scholarships, exhibitions and other similar educational or training privileges or special facilities given or accorded by the Federal Government and, when any permit or licence for the operation of any trade or business is required by federal law, then, subject to the provisions of that law and this Article, of such permits and licences.
  3. The Yang di-Pertuan Agong may, in order to ensure in accordance with Clause (2) the reservation to Malays and natives of any of the States of Sabah and Sarawak of positions in the public service and of scholarships, exhibitions and other educational or training privileges or special facilities, give such general directions as may be required for that purpose to any Commission to which Part X applies or to any authority charged with responsibility for the grant of such scholarships, exhibitions or other educational or training privileges or special facilities; and the Commission or authority shall duly comply with the directions.
  4. In exercising his functions under this Constitution and federal law in accordance with Clauses (1) to (3) the Yang di-Pertuan Agong shall not deprive any person of any public office held by him or of the continuance of any scholarship, exhibition or other educational or training privileges or special facilities enjoyed by him.
  5. This Article does not derogate from the provisions of Article 136.
  6. Where by existing federal law a permit or licence is required for the operation of any trade or business the Yang di-Pertuan Agong may exercise his functions under that law in such manner, or give such general directions to any authority charged under that law with the grant of such permits or licences, as may be required to ensure the reservation of such proportion of such permits or licences for Malays and natives of any of the States of Sabah and Sarawak as the Yang di-Pertuan Agong may deem reasonable, and the authority shall duly comply with the directions.
  7. Nothing in this Article shall operate to deprive or authorise the deprivation of any person of any right, privilege, permit or licence accrued to or enjoyed or held by him or to authorised a refusal to renew to any person any such permit or licence or a refusal to grant to the heirs, successors or assigns of a person any permit or licence when the renewal or grant might reasonably be expected in the ordinary course of events.
  8. Notwithstanding anything in this Constitution, where by any federal law any permit or licence is required for the operation of any trade or business, that law may provide for the reservation of a proportion of such permits or licences for Malays and natives of any of the States of Sabah and Sarawak; but no such law shall for the purpose of ensuring such a reservation-

  • (a) deprive or authorise the deprivation of any person of any right, privilege, permit or licence accrued to or enjoyed or held by him;
  • (b) authorise a refusal to renew to any person any such permit or licence or a refusal to grant to the heirs, successors or assigns of any person any permit or licence when the renewal or grant might in accordance with he other provisions of the law reasonably be expected in the ordinary course of events, or prevent any person from transferring together with his business any transferable licence to operate that business; or
  • (c) where no permit or licence was previously required for the operation of the trade or business, authorise a refusal to grant a permit or licence to any person for the operation of any trade or business which immediately before the coming into force of the law he had been bona fide carrying on, or authorise a refusal subsequently to renew to any such person any permit or licence, or a refusal to grant to the heirs, successors or assigns of any such person any such permit or licence when the renewal or grant might in accordance with the other provisions of that law reasonably be expected in the ordinary course of events.
  1. (8A) Notwithstanding anything in this Constitution, where in any University, College and other educational institution providing education after Malaysian Certificate of Education or its equivalent, the number of places offered by the authority responsible for the management of the University, College or such educational institution to candidates for any course of study is less than the number of candidates qualified for such places, it shall be lawful for the Yang di-Pertuan Agong by virtue of this Article to give such directions to the authority as may be required to ensure the reservation of such proportion of such places for Malays and natives of any of the States of Sabah and Sarawak as the Yank di-Pertuan Agong may deem reasonable, and the authority shall duly comply with the directions.
  • (9) Nothing in this Article shall empower Parliament to restrict business or trade solely for the purpose of reservations for Malays and natives of any of the States of Sabah and Sarawak.
    1. (9A) In this Article the expression “natives” in relation to the State of Sabah or Sarawak shall have the meaning assigned to it in Article 161A.
  • The Constitution of the State of any Ruler may make provision corresponding (with the necessary modifications) to the provisions of this Article.
  • ***************

    Peruntukan khas dan spesifik membangunkan orang Melayu melalui pelajaran dan penyediaan biasiswa diujudkan melalui MARA bawah Akta Mara 1966 yang lahir dari Kongress Ekonomi Bumiputera pertama pada 1965. Peruntukan yang mendapat kelulusan majoriti secara demokratik melalui Parlimen sebenarnya mendapat sokongan kuat masyarakat Cina terutama Kepimpinan MCA ketika itu Mendiang Tun Tan Siew Sin enam tahum sebelum Dasar Ekonomi Baru dan lapan tahun sebelum Barisan Nasional ujud mengantikan Parti Perikatan.

    Pengkhianatan Khairy ini secara automatiknyamemberikan gambaran jelas bahawa seorang pemimpin yang sepatutnya  bertanggung jawab menjadi sayap kiri dan kumpulan pendesak menjaga kepentingan dan memperjuangan hak orang Melayu kini bertindak sebagai ‘Melayu Liberal’ dan tergamak bersekongkol dengan anasir anti-Melayu dan Chauvinis Cina dengan agenda melemahkan kekuatan Melayu sebagai tunggak pemerintahan negara Melayu berdaulat dan pejuang isu Islam dan sejagat di arena antarabangsa dari Nusantara.

    Pengkhianatan Khairy ini kepada Bangsa Melayu adalah permulaan untuk mengelirukan dan kemudian proses memecah belahkan masyarakat Melayu dan akhirnya orang Melayu walaupun berjumlah sebagai majoriti akan bersifat sebagai minoriti dan terpinggir di tanahair sendiri.

    Hari ini, orang Melayu berpaling arah kepada NGO Melayu seperti Perkasa kerana UMNO dilihat gagal membawa aspirasi mereka. Pemimpin UMNO dianggap masyarakat Melayu sebagai hanya terlalu mementingkan birokrasi parti dan kedudukan mereka dalam parti. Oleh kerana itu, suara dan aspirasi sebenar orang Melayu yang menjadi majoriti rakyat Malaysia dan rata rata masih tertinggal dari dinamism arus pembangunan perdana dan cabaran globalisasi terlepas dari pembelaan kerana ada pemimpin UMNO seperti Khairy memilih untuk ‘memainkan’ tuntutan dan kehendak proses pengliberalisasian masyarakat konservatif Melayu dengan nilai nilai universal yang belum sesuai masa dan tahapnya itu.

    Published in: on June 24, 2010 at 08:29  Comments (16)  

    The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2010/06/24/kj-khianat-hak-istimewa-melayu-kerana-mengemakan-laungan-wee/trackback/

    RSS feed for comments on this post.

    16 CommentsLeave a comment

    1. Bak kata blogger lain – latihan Wataniah tidak memberi kesan kpd KJ. Dia perlu masuk PLKN pulak kut. Jika tak berkesan, masuk BTN pulak. Lepas tu masuk ape lak ?

      • masuk lubang kot??

        mohamed

        • Tak tau ke? Penjilat2 dia berkerumun ampu dia masa tamat latihan itu hari…nk termuntah kita tenguk…..

    2. Apa bendanya ni. Satu nak jadi hero melayu, satu nak dokong 1Malaysia. Benda kecil macam ni pun nak buat bising. Banyak benda lain yang penting perlu dibincangkan. Kita bukan tak kenal Ibrahim Ali ni, suka cari publicity cara lama… Melayu Kampung style.. 153 is still intact, KECOH LA LU BRADER!

      • Melayu Baru, saya Melayu lama. Awak fikirlah dan bukak matalah lebih sikit. Sedarkan sekeliling awak. Nanti anak cucu awak nak kerja kerani pun susah. Nak jual DVD tipu pun susah – diaorang tak kasi supply.

        • Di Serdang pun dh naik papan tanda dlm ” Bahasa Malaysia” … tak caya pegi tenguk..jgn main2 keahlian PERKASA makin hari makin bertambah…tidak mustahil jika satu hari nanti ia akan jadi alternatif kpd wadah perjuangan orang Melayu …

    3. Bagaimana perkara sekecil ini telah menjadi sesuatu yang dikecohkan amatlah kelakar!

      Dalam statement Ka Siong, dia telah mengatakan yang:

      “the government should maintain the status quo by not abolishing any scholarships, whether Mara or PSD. I said that there are currently two avenues for deserving students to go overseas,which is Mara and PSD. I also pointed out that if Mara scholarships were abolished there would be strong objection from the Malay community.”

      “The PSD scholarships are the only way for bright non-Bumiputera students to go overseas. You cannot have a system that allows the progress of one group and not another. But I never questioned Malay rights or said that Mara scholarships should be reduced. My stand is that overseas scholarships should be continued but must be reflective of the government’s affordability,”

      Adakah itu dilihatkan sebagai mencabar hak ketuanan Melayu? Tidak, malah beliau telah mengungkitkan kesusahan yang bakal dilalui oleh pelajar muda melayu jika jumlah Scholarship MARA dikurangkan.

      Justeru, jelas bahawa dia tidak bersikap ‘biadab’ sepertimana yang diungkitkan oleh Ibrahim Ali.

      Kepada sahabat2 pro UMNO saya, janganlah kita bergaduh sesama kita.

      • Diaorang minta itu, minta ini, tak habis, habis. Mahu lebih, lebih, lebih. Kritik bisiswa dsbnya. Bila nak dihapuskan bisiswa PSD, bahru menggelabar. Padan muka.

    4. Tun Perak aka budak Khairy, tak payah la kau nak suruh kita jangan bergaduh sesamam sendiri, kau suruh tuan kau letak jawatan dan join PKR! Lepas tu kami semua tak kacau dia, ini perkara kecik kau kata? Bagus, sekurang-kurangnya sekarang kita taghu kalau masih ada orang macam ni elok saja UMNO dibunuh!

    5. Kekadang saya tertanya sama ada maanusia Khairy ni ada perinsip atau tidak. Atau ikut angin saja. Atau tunggu peluang saja. Harap nak jadi Menteri atau Timbalan. Tapi tak jadi jadi.

      Bukankah dia dulu angkat keris dan melaung nak 70% target DEB? Bukankah dia Ketua Pemuda UMNO yang secara tradisi mempertahankan dengan tegas hak dan kepentingan Melayu?

      Dia melanda-landa dengan kuasa pak mertuanya yang “auto-piloting and sleepy” selama 5 tahun. Bukan main gelagaknya dan gengnya “The Fourth Floor Boys” diJabatan Perdana Menteri. Termasuk yang sekarang masyhor, Omar Ong, dipasak Najib ke Petronas BOD.

      Dia didapati terlibat dengan politik wang tapi tak didenda Jawatankuasa UMNO yang berkenaan. Melanda-landa lagilah dia. 304 orang yang mengundinya dipemilihan Ketua Pemuda UMNO dicurigakan undinya. Sama ada undi politik wang atau sebaliknya. Maka menanglah dia. Tetapi kemudiannya tidak kedengaran pula Pemuda UMNO giat mempertahankan hak dan kepentingan Melayu.

      Sekarang dia mempertahankan Ketua Pemuda MCA yang pernah mengungkit dasar memajukan kepentingan Melayu. Tidak menyokong Ibrahim Ali dan Perkasa yang nyata coba mempertahankan hak dan kepentingan Melayu. Kemana perginya siKhairy ini? Apakah agaknya haluannya? Adakah masih coba menyesuaikan pendiriannya mengikut keadaan? Adakah dia mengikut angin? Masih mengharapkan Najib beri jawatan?

      • Perhimpunan UMNO akan datang, kita boooo kan dia lagi..kemudian kita singkirkan..

    6. Salam BDC,

      Manusia yg menggelarkan dirinya Melayu baru ni barangkali masih terlena dibuai mimpi sejak era Bapak Mertua yg memang kuat tidur.Seperti orang baru jaga dari tidur beliau dengan bangga berkata ‘….153 is still intact’.

      Memang pada zahirnya nampak intact,samalah seperti sebuah rumah warisan yg dulunya rumah itu lengkap dengan segala perabut dan peralatan yg endah dan elok tetapi kini rumah itu hampir kosong kerana dikosongkan sedikit demi sedikit oleh jiran sebelah tanpa disedari oleh tuan rumah seperti Melayu Baru ini.Akhirnya,rumah itu tetap nampak tersegam indah ‘intact’ tetapi didalamnya kosong.

      Sedarlah wahai Melayu Baru.Sentiasalah waspada dan peka terhadap permainan dan kereneh jiran-jiran dan juga rakan-rakan di sekeliling kita.Jangan terlampau terpesona dengan mimpi-mimpi indah nanti kita akan hilang segala-galanya.Nanti anak cucu kita akan jadi pengemis dan merepak di bumi sendiri atau terpaksa menjadi amah atau buruh kasar di negara jiran.

      Askar Tua

    7. KJ jatuh UMNO kukuh,
      KJ belah UMNO gagah.

      KJ jatuh UMNO kukuh,
      Sudah terang lagi bersuluh,
      Jangan pula tunggu disuruh,
      Harapnya si KJ tidaklah bodoh.

      KJ belah UMNO gagah,
      Tapi Bro Jinggo jadi gelabah,
      Macam askar hilang arah,
      Periuk nasi tertutup sudah.

      KJ jatuh UMNO kukuh,
      Dalam parti no more kecoh,
      Barisan Pemuda kembali utuh,
      Kepada Razali mereka patuh.

      KJ belah UMNO gagah,
      Parpu sergah KJ gelabah,
      Dihantar SMS nak bincang masalah,
      Parpu just kata CAIT POORAH!!!

      KJ jatuh UMNO kukuh,
      Bukan kami nak cari gaduh,
      Tapi si KJ memang gelojoh,
      Sana sini bikin kecoh.

      Selagi KJ tak serah kalah,
      Kami tetap akan belasah,
      Tanpa mengira penah lelah,
      Supaya UMNO kembali gagah.

      KJ JATUH UMNO KUKUH,
      KJ BELAH UMNO GAGAH

    8. Anda Semua Pengkhianat UMNO!

      Ketua Pemuda UMNO sudah bertitah…Apa nak Kecoh!
      DS Najib Iktiraf Beliau sebagai Ketua Pemuda UMNO dan sudah memberi nasihat supaya Ahli UMNO dan Orang Melayu supaya jangan berpecah belah!

      Kalau Anda tak iktiraf beliau bermakna anda tidak iktiraf DS Najib sebagai Ketua UMNO!

    9. Melayu and MARA, Cina ada KOJADI. Kenapa MARA sahaja yang di perbalahkan dan tidak kedua-duanya jika kesaksamaan yang di kejar?

    10. Saya syaki ada tangan ketiga yang mendalangi polimik ini. Tangan ketiga yang ingin melihat kerajaan kini samada gagal atau terus bergolak (gara2 dendam kesumat!!) Sepatutnya Ketua kepada ginger group tidak seharus meyokong kenyataany ang akan merugikan orang melayu , apatah lagi cuba mempersoalkan hak yang terpelihara dalam Perlembagaan Malaysia! Saya menganggapnya sebagai seorang pemimpin yang sedang mencari2 tanah yang pejal untuk berpijak setelah paenaungnya telah hilang kuasa!! He should’nt lead Pemuda!!!


    Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

    Google photo

    You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

    Connecting to %s

    %d bloggers like this: