‘Datuk T’ ditahan dan dibebaskan dengan jaminan Polis

Mantan Ketua Menteri Melaka Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik dan Dato’ Shazryl Eskay Abdullah telah ditahan oleh Polis kerana siasatan mengenai video amat sensasi dan kontroversi yang dikatakan memaparkan aksi Ketua Pembangkang Anwar “Mat King Leather” Ibrahim dengan seorang wanita yang dipercayai berketurunan Cina. Video tersebut telah diserahkan kepada pegawai penyiasat semasa mereka membuat laporan Polis dan kemudianya dibebaskan dengan jaminan Polis, mengikut peraturan biasa.

 

Repot No. 10044/11
Ringkasan repot:

a)Pada 24 MAC 11 jam 1700, pengadu YAHYA bin ABDUL RAHMAN – Pegawai D9 IPKKL telah bertemu dengan 2 lelaki Melayu iaitu 1. SHAZRYL ESKAY bin ABDULLAH dan 2. A RAHIM bin TAMBY CHIK di pintu A, Bukit Aman.
b)Pengadu bertemu kedua-dua lelaki tersebut ke tingkat 28, Menara 2, Bukit Aman dan Pengadu kenalkan diri sebagai Pegawai Penyiasat Kanan, minta kad pengenalan kedua-dua lelaki tersebut.
c) Butir-butir lelaki tersebut : 1.SHAZRYL ESKAY ABDULLAH, KP no. ***********************************************************************. 2. A RAHIM TAMBY CHIK, KP no.**********************************************************************
d)Pada jam 1715, penama 1 telah serahkan 1 thumb drive jenama sandisk cruzer. Lain barangan dalam report.
e)Pengadu maklum kepada kedua-kedua lelaki ditahan secara rasmi bersabit THSL Rpt. 9703/11 sek 292 (a) Kanun Keseksaan,  tangkapan dibawah peruntukan Sek.28A Kanun Prosedur Jenayah serta hak-hak Orang Kena Tuduh dibawah Perkara 5(3) Perlembagaan Persekutuan.

***********************

Polis perlu diberikan ruang dan peluang untuk menyiasat. Siasatan diteruskan dan berlandaskan prosedur dan peruntukan sediada, tanpa memberikan kelebihan kepada mana mana pihak. Sekiranya ini sebenarnya jenayah, maka biarlah sains forensik yang menentukan siapa sebenarnya yang bercakap benar, siapa yang berbohong dan siapa pula ‘mangsa’ kes ini. Bak kata Ibrahim Pendek dalam “Ali Baba Bujang Lapok”, “Mari kita tengok siapa yang kena”.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Published in: on March 25, 2011 at 14:05  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2011/03/25/datuk-t-ditahan-dan-dibebaskan-dengan-jaminan-polis/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: