Chauvinis Cina DAP hina Melayu

Rocket: A weapon of mass destruction

Dalam siri kehangatan kempen Pilihanraya Negeri Sarawak X 16 April 2011 ini, Pakatan Rakyat terutama DAP amat terdesak untuk meraih sokongan untuk undi. Ini termasuk menghina kaum Bumiputra Melanau dan pemimpin mereka, Ketua Menteri Sarawak Pehin Tan Sri Taib Mahmud.

Calon Cina Chauvinis DAP bagi DUN N10 Pending  Violet Yong membuat ucapan ini semalam. Rakaman ini juga wajar ditimbangkan untuk mengenali kemampuan Violet Yong menghina dalam siri kempen politik beliau:

Beliau sememangnya memperkudakan isu sensitif ugama untuk membakar perasaan masyarakat Cina dan Bumiputra Sarawak yang menganuti Kristian.

Penghinaan kepada pemimpin pemimpin Melayu dan Bumiputra yang telah amat berjasa untuk memajukan Sarawak juga boleh dilihat disini. Mereka tidak teragak agak membelakangkan hemah sebagai budaya masyarakat Malaysia yang majmuk dan saling menghormati terutama golongan yang lebih berumur, semata mata untuk politik sempit mereka.

Pemimpin Chauvinis Cina DAP yang mengimport ‘politik perkauman ekstrimis’ dari Semenanjung cuba menjangkaui politik menghina Kepimpinan dan kehendak majoriti, dari sudut membakar sentimen sensitif sebagai modal untuk berkempen. Ini terutama setelah berjaya meraih 24 kerusi Dewan Rakyat dan menjadi tampuk utama dalam sebuah negeri (Pulau Pinang) dan ‘dalang utama’ (puppet master) dalam dua buah negeri lain (Selangor dan Perak – antara 8 Mac 2008 hingga 4 Feb 2009) semenjak Pilihanraya Umum XII 8 Mac 2008.

Lihat siri kempen Kepimpinan Chauvinis Cina DAP Setiausaha Agung Lim Guan Eng dan Penasihat Agung Lim Kit Siang dalam musim PRN X Sarawak 2011.

Ini merupakan strategi propaganda mereka sebagai golongan minoriti cuba ‘merampas kuasa’ (dengan memperkudakan proses demokrasi) dari majoriti. Mereka secara konsisten dan terancang berkempen terutama kawasan majoriti Cina dengan membangkitkan sehingga memperkudakan isu sensitif seperti perkauman, ugama dan penguasa undang undang seperti Polis, SPRM, Peguam Negara dan Kehakiman menyalah guna kuasa demi menentukan kerajaan memerintah mengekalkan kuasa. Apabila tindakan diambil keatas mereka, ianya sebagai alasan golongan minoriti ditindas dan mungkin dizalimi oleh kuasa politik yang didukung majoriti.

Mereka wajar dihalang. Sarawak untuk anak pribumi Sarawak. Sarawak adalah rakan kongsi utama Persekutuan Malaysia dan komposisi etnik Bumi Kenyalang ini mewarnai proses kearah ‘Bangsa Malaysia’ yang bersatu dan perpaduan jitu. Sarawak adalah model cemerlang ‘1 Malaysia’, yang mengembeling tenaga semua etnik dan membelakangkan sentimen perkauman atau perbezaan ugama.

Published in: on April 15, 2011 at 09:44  Comments (45)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2011/04/15/chauvinis-cina-dap-hina-melayu/trackback/

RSS feed for comments on this post.

45 CommentsLeave a comment

  1. “memperkudakan isu sensitif ugama”

    Haiz…macamlah BN no. 1 dalam menjaga kepentingan semua agama.

    * Enough! No more advertising other new media posting here in this blog.

    Last warning!

    • Haiz…macamlah BN no. 1 dalam menjaga kepentingan semua agama. Kalau betul tak payah la nak cop kitab suci orang

      “Enough! No more advertising other new media posting here in this blog.”

      Buat apa takut?

      • Ini bukan soal takut.

        Ruangan komen ini disedikan untuk membincangkan artikel yang dipaparkan, BUKAN IKLAN UNTUK POSTING BLOG LAIN!

        Kalau minat posting blog lain, tak perlu buat komen disini. Sila buat komen dalam blog tersebut.

        Ada faham…????

    • Alah hai..saya bukanya nak buat promo. Yang korang suruh saya justify or show proof, saya justifylah dengan evidence.

      • That is not proof. That is a manipulation of facts by an individual.

        Proofs come in the form of official report with data analysis, not individuals’ or some obscure NGO’s opinion.

      • So are you saying the Gov. DID NOT cop anything on the bible?

      • How hard headed this Wilson fellow. He does not even know the difference between facts and opinions.

        I think he has not contributed to the discussions here. A waste of time responding to him – like has been said before.

      • “A waste of time responding to him – like has been said before.”

        Well, you are “hard headed” as well. You still insists on responding to me

  2. Saya sokong kata kata “Sarawak untuk anak pribumi Sarawak.” Pendatang yang kebanyakannya datang dizaman kolonial British dan Rajah Brooke mesti mengambil tempat mereka yang sewajarnya.

    Melanau, dayak dll pribumi Sarawak mesti didahulukan. Kaum Cina sudah kaya raya dan banyak berpelajaran tinggi, memenuhi jawatan jawatan professional diSarawak. Mereka sepatutnya membantu pribumi dalam perniagaan dan sebagainya. Sekurang kurangnya tidak mengeksploitasi pribumi dan tidak mempolitikkan hal agama.

    Yang ultra kiasu dari Semenanjung itu perlu dinyahkan dari menghasut diSarawak. Bagus ada yang tidak dibenarkan masuk. Berita seperti ultra kiasu betina ini menunjukkan keputusan menahan yang lain itu masuk adalah wajar.

    Tahan mereka jika menghasut. Dakwa mereka dibawah Akta Hasutan. Heret mereka ke Kamunting jika subversif. Undang undang yang berkenaan sudah sedia ada. Betina seperti juga menunjukkan perlunya Akta Hasutan dan ISA. Harap pihak brkuasa akan menggunanya. Tunggu, heret mereka selepas mengundi, jika perlu.

  3. “Melanau, dayak dll pribumi Sarawak mesti didahulukan. Kaum Cina sudah kaya raya dan banyak berpelajaran tinggi, memenuhi jawatan jawatan professional diSarawak. Mereka sepatutnya membantu pribumi dalam perniagaan dan sebagainya. Sekurang kurangnya tidak mengeksploitasi pribumi dan tidak mempolitikkan hal agama. ”

    Alah…yang Taib Mahmud tu apa cerita? Siapa yang paling kaya di Sarawak?

    • How do you know how much he is worth? Can you substantiate your statement, “Siapa yang paling kaya di Sarawak?”?

      • alahai…nanti saya tunjuk link, dia pegi delete.

      • Post the data here, NOT LINK TO OTHER PERSON’S BLOG!

      • Ok la..pegi baca sarawakreport.org. There are tons of evidence there including documents from the registra of business, and land office

      • If that is still not enough, go check out dato Sak’s blog or even better, ask him personally.

      • Sorry to disappoint you. Dato Sangkangkung of RPG7 is now a laughing stock amongst the high end SOPO bloggers’ guild.

        None of us reads him anymore, nowadays.

      • Whether you guys read his stuff or not. That’s none of my business. The evidence about Taib Mahmud corrupt practices are widely available in the Net. It is up to you guys to read them. If you just like to listen/read stuff that “korang suka dengar saja”, I can’t help it.

        Sometimes it is better to remain neutral in your political view. I know you work for BN. You have no choice. How are you going to defend people like Taib Mahmud? Are you gonna swear that he is absolutely clean? Are you gonna declare that information obtained from the Registra of Business and Land Office are all false?

      • No I don’t work for BN. I am in the private sector. Within BN there’s no vacancy of persons like me. Neither am I interested to gain money from political parties, which incl BN.

        No, I am neither defending Taib Mahmud. I’m actually indifferent about him. I can’t substantiate how much he is worth now. Neither could I substantiate what his family’s net worth was in 1963 when he was invited by Stephen Kalong Ningkan to join the Sarawak Cabinet back then. However, I do know there are some families who have been rich in cash and property before they come into power.

        You say Taib Mahmud is corrupt. Then substantiate it in any of your comments. Not with someone’s else posting elsewhere.

        Present the case in your own words. We provide you ample space to present your case. If you can’t, then probably you should hold your opinion to yourself.

      • How about this: Evidence obtained from the Registra of Society and Land Office being posted on another website? Will you accept this and post the link on this blog?

    • See again this anarchistic, no sense of decency, don’t know how to relate with others fellow.

      Saying “Whether you guys read his stuff or not. That’s none of my business.” Yet it is his duty to show proof here, instead of asking people to go to other places.

      He is the communist kind. Using communist tactics. Mere accusations, spreading innuendos and lies whithout giving proofs. If seen in the jungles during the period of Emergency, he would have been shot dead.

    • How about his document?

      * Which part of NO LINKS DO YOU NOT UNDERSTAND????

      This will your your last comment in this blog. You have lost your privilege to share your opinion. Pls take your opinion elsewhere!

      • Tak ape la bro. Thank you so much for letting me post on this blog 😉

  4. Last Warning??? kak kak kak…he he

  5. Ada baiknya jika semua pihak lebih berhati2 apabila menyentuh perkara2 sensitif mengenai bangsa atau ugama.
    Janganlah terlalu terbawa2 mengikut persaan yg tidak terkawal lalu berani melempar penghinaan terhadap sesuatu bangsa tertentu. Di Serawak nampaknya DAP telah melampaui batas dan begitu biadap sekali.
    Saya sabagai orang Melayu dan Bumiputra Negara ini seperti juga yg lain tidak akan teragak2 untuk mempertahan maruah saya apabila diperlukan dan dengan apa cara sekalipun.
    May 13 diambang pintu. Ada baiknya juga kita mengingati tarikh tersebut dan menghargai keamanaan yg dapat kita kecapi selama ini. peliharalah keamanan ini dgn cermat dan jangan sesekali berani mencuba untuk mencerca orang2 sekiling dengan sewenang2nya.

    • Ya sememangnya kita perlu menjaga sensitivity semua kaum. Jika DAP menghina agama Islam, mereka perlu dihukum. Akan tetapi jike UMNO/BN melakukan sedemikian, mereka perlu juga dihukum seperti tindakan mereka yang cop kitab suci agama Kristian. Setuju? Tidak ada sesiapa pun diatas undang-undang termasuk BN/UMNO. Setuju?

      • why should bible in malay? the most important thng why should translate ALLAH for GOD? siapa cari psl dulu?

  6. BD

    This wilson guy read sangkangkong 007 rupanya.
    (this sangkangkong punya English, even budak U pun better)

    No wonder his brain also the same – belajar tinggi tapi bodoh.

    kasi lah chance sama dia BD, karang dia nangis pulak.

  7. Kaum papa orang utan . Mereka nak seluruh Sarawak kekal jadi sunctuary orang utan. Buat rainforest concert festival selalu .Panggil Mat Salleh packbackers datang dari seluruh dunia. Papa2 orang utan menunggu saja untuk omega kan pompan2 mat saleh.
    Thats the MORAL of the story.

  8. Saya rara BN mungkin kalah. Cara bloggers BN mengendalikan perang siber tak setaraf Sarawak Repot dan DAP. Belajarlah dari kesilapan

    • Main “rasa” saja ke, Kok Lanas? Kalau gitu mungkin bengkok – awas.

      Cakap “tak setaraf” tu pun main “rasa” jugak ke? “Sarawak Repot dan DAP” tu pun kau “rasa” saja ke?

      Mana orang nak peduli cakap kau kalau kau main”rasa” saja awe’ wei.

      Ambo ambik masa sikit tulis disini nok kasi mu tahu tok se loh tulis sini main “rasa” sajo.

      Bagi hujah hujah le, kawe. Baru tak bengkok, Kok Lanas.

  9. ‘Melayu’ must be perasanlah kalau mereka mengatakan cina memandang tinggi terhadap mereka tetapi seperti kata Tun M ,Melayu mudah lupa dan saya ingin tambah lagi, Melayu mudah perasan.

    • Kalau boleh, tolong cadangkan macam mana kita boleh hilangkan penyakit mudah lupa dan mudah perasan itu.

      Elok kalau kita tahu untuk lawan yang chauvinis, rasis dan ultra kiasu roket patah itu.

      • KUnchinya perpaduan dan semangat kebangsaan yang tinggi sahaja yang bolih mematahkan tindak-tandok mereka .
        Semangat kebangsaan yang tinggi tidak akan melalaikan kita.

  10. Ini taktik orang cina – Khir Toyo dah pun tewas. Cina ni selalu iri hati kalau orang lain kaya lebih lebih lagi orang Melayu.

    Isu wang kekayaan selalu berjaya memesong undi cina. Dulu rumah besar Khir Toyo menjadi isu, kini KM Sarawak dituduh terlalu kaya, maka ini pada cina kononnya rasuah.

    Mereka memang tidak senang hati jika Melayu terlalu kaya, walaupun yg terkaya adalah cina dan india.

    Kalimah “Allah” memang isu yg mereka gembar gembur kan sebab ingin meraih undi bumiputra yg beragama kristian. Dgn cara menyatukan penganut kristian termasuk yg bertutur dlm bahasa Melayu, mereka inginkan majoriti.

    Berasaskan makna sahaja, perkataan Tuhan, sudah lebih daripada mencukupi, namun mereka tidak puas hati sebab tidak ada modal politik.

  11. Satok tetap bersama BN kerana calon BN menggunakkan konsep politik baru.

  12. Hello..BD dan yang lain
    Boleh tak sesiapa yang dah dengar, dengan bukti si Violet ni cakap yang dah memang hasutan, ‘seditious’, buat repot polis. Apa pun, kalah ke menang ke, yang mempraktik politik rasis dan membakar api kebencian melampau mesti di kenakan tindakan. Kalau tidak, keadaan menjadi lebih buruk , politik kebencian memang mudah di buat tapi efek kepada keselamatan negara amat merbahayakan. Ini adalah terrorisma tahap menyerang minda yang lebih besar ancaman nya.

    Tak perlu gaduh pasal benda lain, padamkan yang membawa api kebencian merbahaya ini lebih dulu. Pedulikan sakmongkol.Sekurang nya kau orang tau dia ‘fake’ dan ‘hipokrit’ yang menyamar sebagai intelektual minda terbuka, liberal konon. Memang dah lami kami kata dia ‘fake’ tapi tak ada orang percaya. Perasaan benci, salahkan orang lain dan dendam sentiasa membara dalam tulisan nya.Walaupun dia cuba senyum mesra. Dia cuba kelihatan gentleman dan pandai tapi dia tidak dapat memaafkan mereka yang dah patahkan kemaraan cita cita politik nya. Tak buat kerja lepas tu salahkan orang lain bila kuasa hilang. Itulah sakmongkol.

    • Sokong apa nagaman kata.

      Tapai bukankah pihak berkuasa boleh ambil tindakan dengan tak payah tunggu orang buat report? Tentu pihak berkuasa sentiasa ikuti perkembangan seperti ini.

  13. mubarak usd70 billion, taib ?? billion,slim mexico 60billion++, bill gates 50 billion++,

    taib family could be the top 3 richest in the world… tapi duit tu bole bawak pi neraka?? Famili taib suka minum arak, awak x mau komen psl tu???

    • Ini lagi satu macam Wilson. Mungkin sama orang dengan Wilson yang dah kena “buang blog”, pakai nama lain. Tapi BD tahu IP depa.

      Tak payah peduli cakap yang tak ada bukti atau justifikasi. Main tohmah ikut sesuka kepala hotak depa saja. Banyak jenis pembangkang macam tu.

      Saya komen hanya nak cadang kpd pembaca lain jangan pedulikan orang macam tu.

  14. […] Chauvinis Cina DAP hina Melayu […]

  15. […] showed very little respect  for the majority when they voted for the DAP, especially when they pandered to the call “To throw the Malay Chief Minister out!”. Even MCA controlled English daily pandered to this Chinese Chauvinism, almost every other day in […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: