What is wrong when Melayu bersatu?

Utusan Malaysia Deputy Chief Editor Dato’ Zaini Hassan on 20 April 2011 in his column asked the Malays to unite. All Malay based political parties should come together and be united as ‘1 Melayu, 1 Bumi’. He also threw the challenge at UMNO to take up this role, as it succesfully did it once on 11 May 1946.

Ayuh! Gerakkan segera 1Melayu, 1Bumi

Oleh Zaini Hassan

ORANG Cina telah bersatu. Keputusan Pilihan Raya Negeri Sarawak telah membuktikannya. Malah, sebenarnya orang Cina telah pun bersatu sejak dulu lagi.

Perkembangan politik muaasir (kontemporari), selepas era-Mahathirisme dan semasa era-Abdullahisme telah membuktikan ikatan orang Cina lebih utuh dan berpadu. Hubungan kekitaan, kekeluargaan serta brotherhood dan ukhwah orang Cina lebih erat, tanpa boleh ditandingi oleh mana-mana kaum di atas muka bumi Malaysia ini.

Walaupun antara mereka berlainan haluan politik, tapi apabila sampai masa menentukan arah untung nasib kaum Cina – mereka akan bersatu atas pangkahan undi yang sama.

Dalam ekonomi, mereka membantu antara satu sama lain. Dari sekecil-kecil ekonomis kepadalah yang sebesar-besarnya, mereka akan tolong-menolong antara satu sama lain.

Budaya telah berjaya menyatupadukan orang Cina. Dalam masyarakat Cina tiada istilah bidaah yang boleh memesongkan mereka daripada soal budaya dan adat resam bangsa. Bahasa Cina diangkat tinggi, malah ada yang kata orang Cina yang tidak boleh membaca Cina pun akan turut membantu membeli akhbar Cina. Maka itu, akhbar Sin Chew Jit Poh – suara keramat orang Cina, menjadi antara akhbar yang paling tinggi edaran dan keuntungannya di Malaysia.

Sekolah Cina terus dijadikan sebagai cagaran politik utama – yang tidak boleh dikompromi sama sekali.

Pendek kata, orang Cina sebenarnya amat beruntung sekali berada di bumi Malaysia ini. Mereka telah menguasai segala-galanya. Sepuluh teratas orang mereka adalah bilionaire Malaysia. Sebahagian besar kedai yang ada di atas muka bumi Malaysia ini milik mereka. Hampir semua pelajar yang belajar di universiti swasta dan IPTS ternama dan mahal-mahal di negara ini rata-ratanya orang mereka.

Saya telah nyatakan perkara itu dalam Cuit bertajuk Apa lagi orang Cina mahu? tahun lepas. Tulisan itu dipetik sepenuhnya oleh akhbar Straits Times Singapura dan surat pembaca yang saya terima dari republik itu menyokong penuh tulisan itu.

Apa yang saya katakan ini adalah hakikat atau fakta.

Hanya kuasa mutlak politik yang belum dikuasai sepenuh oleh orang Cina, yang lain semua sudah. Kini DAP membawa slogan yang cukup hebat di kalangan masyarakat mereka iaitu Undi untuk Ubah, Enough is Enough (Cukuplah) dan Selamatkan Malaysia.

Slogan itu sebenarnya bukan ditujukan kepada orang lain, tapi khususnya kepada orang Cina. Terpapar megah di dada baju penyokong dan calon DAP dalam pilihan raya Sarawak supaya diubah kepimpinan Melayu Malaysia ini.

Terus terang saya katakan, saya amat menyanjungi orang Cina. Mereka mempunyai matlamat dan masa depan yang cukup jelas. Walaupun tindakan itu berbau politik atau bukan, soalnya mereka cukup bersatu. Politik digunakan sebaik-baik mungkin untuk menyatupadukan kaum itu.

Kita jangan salahkan DAP. Apa yang DAP lakukan itu amat betul untuk masa depan kaumnya. Jika Pas dipergunakan oleh DAP untuk memecahkan bangsanya sendiri, itulah operatif licik DAP.

DAP telah berjaya menjadi parti Cina yang telah menyatupadukan orang Cina. MCA gagal dan SUPP pun gagal. Itu hakikat atas kertas. Malah seorang sahabat saya berbangsa Cina, pengarang sebuah akhbar ternama bersetuju bahawa orang Cina kini ke arah menyokong pembangkang. Pilihan Raya Umum Ke-13 akan digunakan sepenuhnya untuk menyatukan kuasa mereka.

Sebaliknya apa yang orang Melayu buat? Tiada apa-apa. Mereka ialah satu bangsa yang cukup selesa, komplesen, alpa dan tidak peduli. Malah pemikiran mereka cukup bercelaru.

Apa yang harus UMNO lakukan? UMNO harus berfikiran seperti DAPkah?

Pandangan saya, apa yang UMNO harus lakukan sekarang, di masa yang amat terdesak sekarang, ialah melancarkan gelombang perpaduan bangsa – 1Melayu, 1Bumi.

Lancarkan segera 1Melayu, 1Bumi dalam lingkungan UMNO dan parti-parti Melayu yang lain.

Jika Pas degil dan tidak mahu ikut serta, gabungkan dengan puluhan NGO-NGO Melayu yang kini tumbuh bagaikan cendawan di atas bumi Malaysia ini. Perlu diingat NGO-NGO itu wujud kerana mereka dahagakan wadah perjuangan untung nasib bangsa semakin ditinggalkan. UMNO harus tarik pertubuhan sukarela ini ke hadapan dan menjadi juara semula dalam soal ini.

Persetankan Pas yang ternyata telah menggadaikan perjuangan bangsa Melayu untuk kepentingan politik totok mereka. Hairan sungguh, para penyokong Pas akan menjadi lebih kuah daripada sudu semasa berkempen, dan mereka tidak pernah sedar bahawa secara senyap-senyap DAP cukup strategik mempermainkan mereka.

Saya kira, sekiranya lima kerusi Pas di Sarawak itu ditandingkan di kawasan Cina sudah pasti mereka akan menang dan ada wakil dalam dewan undangan negeri. Tapi DAP telah mempermainkan mereka. Pas diletakkan di kawasan kaum bumiputera, bagi membolehkan kaum bumiputera terus berpecah. Pas seperti biasa, tidak sedar semua itu.

Dalam usaha meniupkan gelombang 1Melayu, 1Bumi, tidak salah 1Malaysia diteruskan kerana ia adalah dasar jangka panjang negara. Parti komponen Cina dalam BN pun tidak akan marah jika UMNO melancarkan gagasan 1Melayu, 1Bumi kerana bagi mereka orang Cina telah pun bersatu.

Tidak salah bagi orang Melayu melancarkan seruan 1Melayu, 1Bumi kerana orang Melayu sendiri belum bersatu.

Dalam tulisan-tulisan saya sebelum ini, saya ada mengatakan orang Melayu berpecah kepada enam golongan. Melayu UMNO, Melayu Pas, Melayu PKR, Melayu DAP, Melayu Liberal dan Melayu Atas Pagar.

Orang Melayu cukup berpecah. Orang Cina tidak akan marah sekiranya orang Melayu bersatu kembali. Mungkin DAPlah yang tidak selesa kerana matlamat mereka untuk memecah-belahkan lagi orang Melayu akan gagal.

Bagi DAP, selagi konsep Malaysia Malaysian mereka tidak berlaku, selagi itu mereka akan berusaha keras untuk menjayakannya.

UMNO harus meniupkan gagasan 1Melayu, 1Bumi ini segera. Orang Melayu harus disatukan segera bagi memastikan mereka menguasai semula politik yang semakin terhakis daripada tangan mereka.

Walaupun Melayu berpecah, namun ada lagi suara-suara segelintir yang amat sayangkan bangsa. Seorang sahabat umpamanya, menghantar SMS semasa tulisan ini ditulis berbunyi: “Tolong tulis…BN jangan lagi bagi kawasan majoriti Melayu kepada wakil MCA, Gerakan dalam PRU akan datang… cukup sudah pengorbanan UMNO yang dibalas dengan tuba. MCA dan Gerakan WAJIB akur kerana kalau mereka kalah dengan DAP, wakil mereka tak perlu dilantik dalam kerajaan…”

Itu ialah suara marah. Orang Melayu marah. Tapi kita harus rasional. Susun semula barisan dan gelombang satukan orang Melayu.

Saya bercakap bagi pihak bangsa saya. Gagasan inilah yang turut dimainkan oleh sahabat saya, saudara Ridhuan Tee Abdullah, seorang mualaf Cina yang cukup kental jiwa ultra-Melayunya. Orang Cina amat tidak menggemari beliau di atas semangat assabiyah Melayu beliau itu.

Namun bagi Ridhuan, dan orang Melayu yang lain, mereka amat khuatir dengan perkembangan mutakhir yang berlaku di negara ini sekarang.

Namun, penghargaan harus diberi kepada kaum bumiputera Sarawak yang telah melaksanakan tanggungjawab mereka dengan begitu betul sekali.

Saya angkat topi kepada kaum bumiputera Sarawak yang dilihat lebih matang daripada orang Melayu di Semenanjung. Sekiranya mereka tidak bersatu dalam pilihan raya 16 April lalu, maka Sarawak sudah tentu akan jatuh ke tangan orang lain.

Orang bumiputera Sarawak telah memberi satu petunjuk yang amat berharga supaya diikuti oleh kaum Melayu di Semenanjung.

Namun, orang Melayu Semenanjung berpecah enam. Mereka masih lagi berpecah enam.

Oleh itu menjadi kewajipan UMNO; atas nama pejuang-pejuangnya yang terdahulu; dan sebagai parti induk orang Melayu; lancarkan segera slogan 1Melayu, 1Bumi bagi menggerakkan semula gelombang kebangsaan bangsa itu.

Melayu harus dan wajib disatukan kembali sebagaimana kita mahu satukan orang Malaysia di bawah semangat 1Malaysia. Tiada makna adanya 1Malaysia, jika orang Melayu sendiri pun berpecah.

Kini terletak dalam tangan UMNO untuk menentukan hidup atau mati bangsa ini.

Orang Cina sudah ada 1Cina dalam erti kata tersendiri. Orang Melayu pun perlu ada 1Melayu, 1Bumi. Ayuh gerakkan!

*********************

It is the same spirit that Dato’ Onn Jaafar and other nationalists garnered upon the declaration of the Malayan Union in 1946. The Malays were loose groupings of communities then. They did not have any position as the indigenous populous of Tanah Melayu. The only shred of holding they still had upon the surrender of Imperial Japan on 15 August 1945 was the little powers HRH Sultans were still accorded to.

The post WWII British Administration wanted to take that away.

Then Malay nationalists like Dato’ On Jaafar and educationists Zainal Abidin “Za’aba” Ahmad managed to convince the various Malay NGOs to come together and all were united under UMNO. on 11 May 1946, 29 NGOs signed the UMNO charter in Istana Besar, Johor Bahru, Johor under the auspices of HRH Sultan Ibrahim Ibni Abu Bakar of Johor.

The unity that the Malay poised under UMNO manage to fail the Malayan Union. It forced the British to sit down with HRH Sultans and renegotiate. As a result of that, the Federation of Tanah Melayu Treaty between British Administration and HRH Sultans with UMNO as witness, came into force on 1 February 1948 and the first Constitution was born. That is also the basis of the Federation of Malaya Constitution which was put into force upon the signing on the Independence Instruments on 31 August 1957 and Malaysia as what we know to today, becomes a sovereign nation.

This how MCA responded:

Tuesday April 26, 2011

1Melayu 1Bumi plan not in line with 1Malaysia, says MCA president

PETALING JAYA: Utusan Malaysia does not represent the views of all the Malays, said MCA president Datuk Seri Dr Chua Soi Lek.

He reiterated that the newspaper’s proposal of a “1Melayu 1Bumi” plan, supported by Malay rights group Perkasa, was also not in line with Datuk Seri Najib Tun Razak‘s 1Malaysia concept.

“We (MCA) support the 1Malaysia concept because this country is multi-racial.

“The Prime Minister’s policy of inclusiveness will make Malaysia prosperous and competitive,” he said yesterday.

The party had called for the boycott of Utusan Malaysia for propagating the “1Melayu 1Bumi” concept after the supposed rejection of Barisan Nasional by the Chinese community at the recent Sarawak election.

Dr Chua said the paper with a circulation of about 200,000 was not representative of all the Malays.

Likewise, he pointed out that The Star did not represent all the Chinese or even MCA though the party was its majority shareholder.

Earlier, Umno deputy president Tan Sri Muhyiddin Yassin said the media should not be prevented from expressing its views even if there were parties that disagreed with the messages put across.

The Deputy Prime Minister pointed out that Utusan Malaysiarepresented the voice of the Malays and had played a vital role in achieving independence for the country and in nation building.

“There are pros and cons but that does not mean that we should stop newspapers from reporting,” he said after launching the 30th Kuala Lumpur International Book Fair yesterday.

He said boycotting the newspaper would be ineffective, pointing out that newspapers in other languages had also touched on sensitive issues.

Later in the afternoon, Perkasa staged a small gathering outside Wisma MCA to protest against the boycott call.

Perkasa secretary-general Syed Hassan Syed Ali, who led the gathering, handed over a memorandum to Dr Chua’s press secretary Giam Say Khoon.

In Alor Setar, Kota Star Perkasa chairman Datuk Mohd Yusof Ismail said the group would launch the “1Melayu 1Bumi” movement this weekend despite disapproval from many leaders, including Perkasa patron and former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad.

***************

It is expected for Dato’ Seri Dr Chua Soi Lek to respond in this manner. After all, Chua as the MCA President keeps blaming others for their own shortcomings, if not political failures for not able to convince the Chinese voters. As a senior partner of Barisan Nasional’s ‘power-share’ coalition, Chua blamed Malay NGOs like PERKASA for their own failure to garner Chinese support and votes in the P094 Hulu Selangor by-election April last year.

For the record, MCA did badly in the 8 March 2008 12th general election where they only managed to scrap by with 15 MPs instead of the 31 Dewan Rakyat seats they held the in 11th Dewan Rakyat. And yet, as ‘power-share’ coalition partner, they were still accorded with the 4 Cabinet Minister posts, despite their below average performance.

Most the MCA’s 31 seats are Malay majority constituencies as compared to DAP’s 24 seats, which is Chinese majority. They even asked for a Second Deputy Prime Minister post for the Chinese, despite their inability to deliver their end of the bargain.

As a result of their below average performance, MCA under Dr Chua themselves pandered to the Chinese Chauvinism as their track to be on the political foray amongst the Chinese voters. At that, they actually back-stabbed PM Dato’ Sri Mohd. Najib Tun Abdul Razak’s effort to harness the strength of all and unite everyone under the call for ‘1 Malaysia’.

The Dong Zhong did their convention on 6 November 2010 and passed a resolution with 36 items, which include demands. Some perceived this as a ‘political blackmail’ against the BN leadership. The Chinese who are known to be ‘strategic voters’, used their political ‘decisive’ voting power to demand more and more at the expense of the interest of the majority.

Another earlier example is the Chinese Economic Convention organised by MCA on 15 August 2010. They are insensitive enough to ask for the NEP to be abolished and an open market, laissez faire.

It obvious the Chinese Chauvinism has started to challenge the position of the Malays, as what have been enshrined in the ‘Social Contract’, Federal Constituting and post-13 May 1969-racial-riots New Economic Policy to narrow the gap between the social and economic disparity of the urbans and rural folks.

The Malays have decided to start the move to unite themselves in the same spirit that managed to foiled Malayan Union now, for the same reasons; defend what ever grounds that they have, religiously, and not allow all these calls for a ‘Level Playing Field’ when the ‘field isn’t actually leveled’. This is not withstanding the fact that some minority amongst the Chinese already antagonising the majority on certain religious issues.

All of these are being aggregated into something ugly and is provoking, if not challenging the position of the Malays as the majority.

Zaini’s suggestion was a mere reaction to the Chinese Chauvinism campaigning in the recently concluded Sarawak State Election. The Chinese voters showed very little respect  for the majority when they voted for the DAP, especially when they pandered to the call “To throw the Malay Chief Minister out!”. Even MCA controlled English daily pandered to this Chinese Chauvinism, almost every other day in their reporting.

The call for the Malays to unite is to solidify and reitirate the position of the Malays as the majority and some of what have been accorded to them should not even be discussed, let alone challenged. It is not about a call for the Malays to take the rights of the Non Malays or the minority. There should not be anything wrong to protect the grounds of what the Malays see at as their ‘turf’, especially amongst the nationalist already felt that they were ‘generous enough’ in their willingness to share, even power with the minority which include the Chinese.

In a predominantly Chinese controlled environment, whether it is government or corporations, the Chinese in power do very little to ensure the concept of ‘power-sharing’ is translated and practiced with the Non Chinese, especially the Malays. Non of the large Chinese controlled corporations allowed the Malays to be alleviated to position of strategic power, if not top management. In Penang, the DAP controlled state government did not give the Malays the same power and decision making position like how it is being practiced at Federal Government level; consensus. Not to mention Singapore as an example where the Malays are completely marginalised.

Those are the facts. Zaini did nothing wrong asking the Malays to unite.

Published in: on April 26, 2011 at 16:37  Comments (50)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2011/04/26/what-is-wrong-when-melayu-bersatu/trackback/

RSS feed for comments on this post.

50 CommentsLeave a comment

 1. Anytime..
  We are here to serve!

  Demi masa depan anak bangsa
  dan Negara yang tercinta!

  • Despite the urgent call “Ayuh! Gerakkan segera 1Melayu, 1Bumi”, as of this 27 April morning, out of 22 comments, only 1-2 makes suggestions as to how and who to initiate action.

   It looks like the Malays are going to the doom. Hardly anybody is really interested to do. Merely talk, talk and talk. Repeating what are already known. Sad. Very sad for the Malay race.

   It’s been like this for so long. Mostly kedai kopi talk of old. No concrete suggestions, no serious thinking. As if Malays are incapable of producing ideas as to how and who should be taking action. Despite being urged to do so in the comment below. And despite Dato Zaini having given the whys and the whens in the lead article to this post. How lamentable we Malays are!

   Dato Zaini has pointed out to UMNO to do it. His clarion call is clear: “Oleh itu menjadi kewajipan UMNO … lancarkan segera slogan 1Melayu, 1Bumi bagi menggerakkan semula gelombang kebangsaan bangsa itu.” Yet we here have not helped by making suggestions on the details of who in UMNO, how, when and where. Whether it’s the President, the Deputy, the Supreme Council or MKT, the Divisional or the Branch leaders, or the ordinary members.

   Are we that bereft of ideas, thoughts and insights? Are we lazy to do so? Or are we still the “polite Malays”, or the “ever accomodating Malays”, or the “cowed down Malays”, or the “always beradab sopan santun Malays”, the “yang menurut perentah Malays”, or the “let it be Malays”, like those during Tengku A Rahman’s time who, when he took the easy way out and let go Singapore to Lee Kuan Yew, didn’t shout and yell for the declaring of a military-backed emergency rule in Singapore, like later done in Kelantan, or in the whole country post 13 May 1969.

   Haven’t we Malays learnt our lessons? Are we a pathetic lot? Doomed to merepes dinegara sendiri? Like the DAP goons in Ridhuan Tee’s blog said precisely that? The strongly Malay-sentiment blog that Dato Zaini alluded to in his article 1Melayu, 1Bumi article. That even a dear friend Mualaf is strongly Malay in sentiment but not quite the Malays themselves?

   This comment is not meant as a call for anything disorderly or unlawful but is meant to provoke Malays to come out with suggestions as to how and who to initiate action on the 1Melayu 1Bumi proposal. The fate of the Malays are now in the balance. The least we can do is suggest how and who to start taking action on that proposal. The least we can do is support Dato Zaini that way. Nobody has said we cannot do that. Except those who wish us to continue being split six, eight or whatever ways.

   I will make my suggestions in another comment as this one is already long.

 2. If UMNO has stayed the course and not transmigrated itself to greed and corruption, the Malays would have stayed united since yesterday.

  Principle to surmising the situation, current and retrospect, UMNO certainly has to be blamed for causing chaos and remains the premier accoucher to moral division within the Malays.

  One finger points to others whilst four fingers are pointing back to the owner.

  • Then who should replace UMNO? And could u guarantee us that this party, that would replace UMNO, could distance themselves from greed and corruptions?

  • May I urge readers to focus and comment on how and what can be done to get Malay unity.

   We should not get distracted by this crooked thinker who appears to have a mental illness – see his comments and others’ counter-comments in the 2nd post previous to this one.

   He has nothing good to say of the Malays except perhaps Anwar and makes unsubstantiated accusations against others all over the place. But we have an urgent business to think out how to get united.

   I’d be back to give my views along that line in due course. Meanwhile, am very interested to hear the views of others in here.

   • PS:

    My comment above is directed at the so-called straight thinker

   • Dear Hashim

    The bloggers can start serious campaigning for the SATU SEKOLAH untuk SEMUA. There is a website asking for petition signatures. Now that Najib has declared his willingness to listen to bloggers, this would be a very GOOD start towards patriotism and national identity.

    Najib MUST remove his rose-tinted glasses and see the reality on the ground – as proven by the Sarawak elctions – that the chinese STILL relate and identify themselves more with the mainland china than with TANAH MELAYU.

    Although they live and breathe TANAH MELAYU’s air, shit and get buried in her land – they are psychologically and emotionally WITH the PRC.

    The second proactive action is to hurt them where it hurts most – their pocket. Campaign for BUY BUMI ONLY and pray that their business will shrivel and dissipate into thin air. This will DEFINITELY extinguish their source of ARROGANCE. Expose chinese-owned businesses for boycott.

    Thirdly as an offshoot, enrich the bumis thru education and business management. The chinese DO NOT have natural monopoly to business acumen. Break this chinese hold on the economic power and channel it to the bumis.

    The govt should also invest in the rural schools, areas of UMNO stronghold and create opportunities for cottage industries where folks can generate wealth thru the processing of natural products. One great example is the disposable cutlery made from tapioca.

    Green products are the IN thing right now – and Malaysia has this potential to lead the world even. AIM high and not let detractors like this “straight_thinker” and “tiredofhypocrites” sidetrack with his ***-licking of anwar.

    I will add on as the ideas flow … Insyallah.

   • Dear ray,

    I’m proud of and thankful to you, my friend. Coming out with suggestions like you do.

    I would love to hear your views – like I’m sure Hashim would, too – as to how and who in UMNO should take action on Dato Zaini’s suggestion.

    We need not be UMNO members to make suggestions on UMNO. We still recognize that UMNO has a role to play – until and if UMNO chooses not to play that role. Hopefully not.

   • Dear ray,

    I agree with you that single-stream education or Satu Sekolah Untuk Semua (SSS) will be a good start. I have signed the Petition for the Government to conduct an in-depth study on the existing three systems of education viz Sekolah Kebangsaan, Sekolah Jenis Kebangsaan Cina and Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil. A study to determine the strengths and weaknesses, and to make recommendations to rectify them, which the SSS people believe would lead to the merger of the vernacular schools with the national schools.

    But this would refer to the young and the benefits would be seen in future generations. We need more urgent steps that would galvanize the Malays into a united 1Melayu 1Bumi much earlier than that. We need to have a united Melayu to check the excesses of the Chinese in their racist posturing and action, thereby help bring about a united Malaysia.

    Agree with you, too, that Najib should see from the Sarawak election results the need to change his stand and his policy of placating the Chinese to the disgruntlement of the Malays and the Bumiputeras of Sarawak and Sabah. Lim Guan Eng yesterday said that DAP also got Chinese votes there but, as usual, he was just trying to pull wool over the rakyat’s eyes.

    Najib simply must realize that the Chinese at 23% of the total population, are the richest in the country and fill most of the professional jobs that exist, that the playing field in this country must be levelled to minimize grudging, envy, jealousy and resentment, that the NEP must be emphasized in his NEM, that he must initiate action to get the Malays united so that he doesn’t have to continue placating the Chinese to get their votes. That he could not get the Chinese votes he ran after has clearly been shown in many instances, particularly in PRK Ulu Selangor and PRK Sibu, and especially in PRN Sarawak. The DAP simply went on racist lines during the campaigning and the Chinese went on racist lines during the voting.

    Perhaps a BUY CHINESE LAST campaign (Like Tun Dr Mahathir’s BUY BRITISH LAST campaign during his PMship) would be more practical as the Malays are not much in the production and distribution system of the economy and we all need to be buying goods in our daily lives. That BUY CHINESE LAST should be adopted until they become willing to co-operate and take the Malays into the production and distribution chain that they have been controlling for decades in this country. They should be willing to share the wealth of this country equitably and show the Malays the ropes in business. Their clan associations and business guilds have been
    exclusive, no Malays could join to learn their ways of business and benefit from the closely knit mutual support and help among them. But they certainly can form genuine joint ventures and guide Malays in such business ventures if they want to, instead of exploiting the Malays and propagating Ali Baba-ism endlessly.

    Najib needs to realize all the above. Most of all, he needs to appreciate that 1Melayu 1Bumi can be the catalyst to national unity. It can make the Chinese realize that the Malays can no longer be taken for granted and exploited and they therefore must really and sincerely accomodate the Malay wishes for a change.

    Clearly, Najib has to take the initiative for bringing about Malay unity. He must show the way. There are 60% votes there if the Malays are united. Some non-Malays would see the benefits of supporting the Malays in the face of Malay unity and more votes would accrue.

 3. As i commented in khir Toyo blog, tak guna kita bercakap diblog, klu kita tak bawa perkara ini ke MT Umno…Umno pun tak beh buat apa, i hope PERKASA will support calon bebas di kawan melayu yang ditandingi ole Cina, bukan apa takut dia org lompat nanti bila mana DAP menag banyak kerusi

 4. Bro, Datuk Zaini Hassan not Zaini Ujang. Zaini Ujang ex-Bernama Chairman…

 5. Bro, Datuk Zaini Hassan not Zaini Ujang. Zaini Ujang ex-Bernama Chairman…

  Check ur 1st paragraph!

 6. It is time for MCA to walk the talk. In the era of meritocracy, MCA should be prove that it has the full support of the Chinese voters on its own strength, on its own merit, to represent a parliamentary or state seat. The MCA should not be dependent on other component parties especially UMNO to hand over parliamentary or state seats to them on a silver platter.

  MCA, lets walk the talk.

 7. Nothing is wrong for the Malays to be United ..

  It is only wrong to the chinese especially DAP

  Coz , when the Malays are united ,, they are in deep trouble

  UMNO IS ONLY THEIR “KAMBING HITAM”

 8. Najib haruslah mengaku dan menerima hakikat bhw sekarang sudah tamat cara pemerintahan berkongsi kuasa antara Melayu UMNO dgn Cina MCA dan Gerakan. Masa untuk Barisan Nasional sudah berakhir.
  Sekarang adalah masa utk Melayu UMNO lawan Cina MCA, Gerakan dan DAP.
  PKR bolehlah dianggapkan sudah berkubor dgn kemasukan Anwar ke Sg Buloh tidak lama lagi.
  UMNO haruslah berkerjasama dgn PAS utk berkongsi kuasa memerintah jika tidak mahu Malaysia dijadikan Republik oleh Pakatan Rakyat.
  UMNO haruslah beri perhatian bhw Anwar sedang bermain politik wang dgn lebai2 PAS utk memenangkan puak Erdogan supaya dapat menghapuskan puak Ulamak yg mahukan Kerajaan Perpaduan dgn UMNO. Kita semua tahu bhw Anwar ada banyak wang utk tujuan ini. Dan kita pun tahu kalau lebai2 PAS ni disogok dgn wang, mereka akan ikut aje kata2 Anwar aljuburi. Perhatikan duit Dana Memali pun habis lebai2 PAS ini rembat. Tak tahu ke hukum makan duit anak yatim? Inikan pulak duit orang beri sbg sedekah utk menaikkan si polan sipolan dpd Erdogan.
  Kalau Melayu UMNO dan Melayu PAS dapat bersatu, maka cita2 Lim Kit Siang utk jadi PM dan Cina berkuasa akan lenyap!
  Kalau Cina berkuasa, Republik of Malaysia akan ikut jadi spt Singapore, di mana Kerajaannya telah membawa masuk banyak orang2 Cina dari China, Taiwan dan Hong Kong. Mereka itu telah diberikan kerakyatan dan ditempatkan di kawasan majoriti Melayu utk menghakiskan kuasa undi orang2 Melayu. Yang berikutnya adalah sejarah yg kita semua tahu tetapi Melayu mudah lupa.
  Mahukah kita orang Melayu Malaysia mengikut jejak spt orang Melayu di Singapore?
  Tepuk dada tanya selera.
  Tak kan Melayu hilang di dunia?
  Buat apa hidup, kalau ada nama sahaja, kuasa ekonomi tak ada dan kuasa politik pun tak ada.
  Anak cucu kita akan mengemislah di tanah air sendiri.
  Melayu mudah lupa ????????????

  • Sebelum itu terjadi, orang Melayu khas nya ahli ahli UMNO tahu dan Menunaikan tanggungjawab mereka sebagai ahli Parti …

   Pertama gunakan Kuasa untuk memilih Pemimpin Parti yang benar benar berkualiti, dan bukan kerana wangnya , gunakanlah akal yang waras

   Kedua Pemimpin mesti menghayati ajaran Islam yang sebenar yang akan dengan sendirinya “mengurangkan” masalah rasuah, moral dan ketamakan kuasa. Kalau ini boleh terjadi tiada sebab mengapa Melayu Islam harus menolak Parti ini

   Jadikanlah kepimpinan Melayu, kepimpinan yang dihormati dan disegani. Untuk itu ” cakap mesti serupa bikin” jangan sampai orang Cina bercakap ” itu Melayu manyak senang, kasi belanja satu cawan teh boleh settle”

  • En Said, if UMNO does not conduct a sincere introspection of itself and ask why the Malays abandoned UMNO in droves in 0308, it may be difficult for UMNO to draw up a tenable strategy to lure Malays back into her camp.

   As alluded above, UMNO has been the premier accoucher to moral division amongst the Malays and given that Malays in general are spiritually-based creatures, thus if UMNO failed to amend its moral bearings and conscience, the Malay masses will not come back to its fold. A gargantuan task indeed.

   I think you get the hint.

   In my assessment, yes you may be correct, regretfully that UMNO may have to paddle on its own. PAS will not join UMNO as UMNO is deemed to be overtly secular to them. Kelantan is a good case study. PKR is a big spoiler and trouble maker. If UMNO does not offer them goodies, they will not join. In addition, sub-contracting to Perkasa is quite too obvious and may backfire.

   UMNO will continue to be relevant. That said, in a mature, well-informed society, UMNO will find itself in dire straits.

   • haiya crooked_talker

    There are 2 types of garbage. First garbage – the nuclear waste kind that pollutes and harm people

    Second garbage – rotten food that can be generated into fertile compost

    My assessment of your “assessment” – GARBAGE number one.

   • This bloke calling himself straight_thinker is a non-Malay, masquerading as a Malay. He is out to create further division among the Malays. Couch his ill intent by making references to Islamic words and the like.

    In 1-2 past comments he made it appear he is an Anwar supporter. Now he says, “PKR is a big spoiler and trouble maker.” Then he suggests UMNO “offer them goodies”. How despicable this bloke is.

    He comes in to distract readers’ attention and divert opinion away from the Malay issues at stake. Damn the fellow. Readers may read him but should disregard what he says.

  • Ya Che Mohd

   Baru baru ni yaacob ibrahim, menteri hal ehwal Melayu telah cadangkan supaya Bahasa Melayu di jadikan Bahasa Asing.

   Dia dah makan banyak sangat duit ‘allowance’ sampai TERLUPA yang Bahasa Melayu adalah BAHASA KEBANGSAAN.

   Hai, akibat makan duit senang agaknya …

   Melayu memang mudah LUPA.

  • “Kalau Melayu UMNO dan Melayu PAS dapat bersatu, maka cita2 Lim Kit Siang utk jadi PM dan Cina berkuasa akan lenyap!” – Setuju.

   Tapi kalau tak bersatu pun cita cita depa tak boleh tercapai. Yang tak mahu pndirian rasis depa masih lebih ramai.

   Kalau Melayu bersatu, lagi bagus.

 9. Dear Sir,
  If the majority of Malaysians wants to have Malay Unity, then in the spirit of democracy we should let it happen.
  If Malay Unity means power to govern by majority, then in the spirit of Meritocracy we should support it.

  • Ketuanan Melayu hanya bermaksud menjaga kepentingan Melayu dan Kaum Bumi tanpa menafikan hak hak kaum lain.

   Itulah yang selama ini dilakukan oleh kerajaan BN dibawah pimpinan UMNO .

   Pendatang adalah tetap Pendatang walau apapun yang dihujahkan

   Bumi dan Melayu dah banyak dan lama mengalah … ENOUGH IS ENOUGH

   • Put simply Malaysia needs Ketuanan Moral so that the whole nation has a reference point of moving forward, many can embrace the idea, and those foremost in morality irregardless of background should lead the country. Makes more sense to me.

    Malay leadership is damaged goods but it is not too late to make amends.

  • If previously and now, Malays were upfront managing the country, and with all the record on corruption and mismanagement, the word meritocracy sounds like a fetish object, doesn’t it?

   • more garbage of the 1st kind

    hey kiddo, tell you what, I’m gonna be kind to you, take this friendly advice

    none of the others here actually value your unsolicited preaching, so save yourself a lot of time and effort

    pergi main jauh jauh …

 10. There is absolutely nothing wrong in Zaini asking the Malays to unite. There is no question about the need for the Malays to unite. The only question is: when? Before that, it is: how?

  All the arguments for unity have been put out. All the reasoning why the MCA and Gerakan Chinese should not make an issue about it has been made clear. All the pointers for the move to be made now have been shown. The question is: who to start the move?

  It seems to me the start must be made by the leading Malay political parties (UMNO and PAS), and/ or the Malay NGOs.

  UMNO must take the initiative. Either on their own or through third parties. More of the dinner at the Istana Trengganu a few months ago, where Nik Aziz and Hadi Awang were invited. And Najib as well as Muhyiddin were said to be present.

  But there must be the political will in UMNO to start the unity talks. Clearly but may be quietly expressed by the President and intimated to the top echelons of the party. Strategies discussed, tactics thought out and approaches discreetly made to PAS. Give and take, sacrifices and compromises shown and expected between both sides – UMNO and PAS.

  UMNO has to initiate the move because UMNO is the big brother – PAS came into existence with UMNO members leaving and forming the Islamic party. UMNO has the resources and the clout to offer the sharing of power as it now has power and is likely to continue having it even after PRU13, however much the majority may be.

  Najib has to do it for the various reasons already explained. But specifically because he has tried all sorts but failed to get the Chinese votes that he desired. His offers to Chinese schools and others not only fell flat but were also ridiculed. They accepted the offers, took the money or projects but blatantly voted DAP. PRN Sarawak should be his last straw. Not only the Chinese voted DAP but MCA started biting the hand that kept rubbing their backs in the BN. Now saying all sorts blaming the BN and demanding for more to be given to the Chinese. Instead of them endlessly going to the ground, explaining, appealing, persuading the Chinese for support.

  Najib has to do it. Otherwise UMNO should look to Muhyiddin who appears to be more willing to speak up for the Malays and on Malay issues. If UMNO doesn’t initiate the move, the Malay NGOs should.

  I hope to write more another time.

  • Dear Hashim

   Remember the nyonya and baba – where are they now?? Almost extinct right?

   The chinese will “kowtow” again when their wealth is reduced vis-a-vis the bumis.

   UMNO and PAS must utilise the advantage of the majority (both have the numbers, never anwar). They need to initiate actions but must activate the masses including the rural folks to support unification programmes.

   • Yes, ray. The Nyonyas and Babas of Malacca, a small group of Chinese who came to this country hundreds of years before the “mass immigration”, well before the kind who brought secret societies, thugs and gangsters in the late 19th Century, who took to the ways of the locals (Malays) in language, food (especially kueh), dresses and manners, including reasonableness. They were still around about 30 years ago, Radio and Talivisen Malaysia still carried a programme dedicated to them. But, with the onslaught of the racist statements and activities of the racist family of Lims (Kit Siang and Guan Eng), who were based in Malacca then, the Nyonyas and Babas gradually dwindled to almost non-entity.

    In fact both father Kit Siang and son Guan Eng were imprisoned for their activities in Malacca, the father in Kamunting for subversion under ISA, the son in prison under the Criminal Procedure Code. They were very busy with their racist activities while in Malacca.

    Yes, “UMNO and PAS must utilise the advantage of the majority .. They need to initiate actions ..”. Najib must be the one to start. But if he has no sooner said than distanced himself, UMNO and the Government from the 1Melayu 1 Bumi proposal, what next?

    He may still be working towards it on the quiet. Let’s hope so, anyway. But then, there is this concern expressed by some people that he is liberal or wants to be a liberal. Despite being pointed out that no one can be liberal if he doesn’t see the need for leveling the playing field in this country.

    I feel that if Najib doesn’t do anything about the 1Melayu 1 Bumi proposal, Muhyiddin should take the initiative. It is understandable that a DPM wants to be PM, tow the PM’s line whether one likes it or not, like Tun Razak on Tengku A Rahman’s decision on the “separation” of Singapore from Malaysia. But since then many DPMs had not become PM. And Muhyiddin and Najib’s age difference is so small that it may not be realistic to wait simply by following even the unproductive, even damaging, line pursued by Najib as far as Malay-Chinese issues are concerned. Unlike Tun Razak, Muhyiddin must attempt to put the message across to Najib in very clear terms. The message that the Malays need to be united and UMNO must lead the way.

    The other UMNO Supreme Council members must also help in putting across the message. Use diplomacy, indirect methods, via conduits, political brokers and what have you. Whatever they may be, as long as Najib gets the message that it must be done now. PRU12 was a clear indication. Several past PRKs were more indications. DAP actions and Chinese voting at PRN Sarawak have shown the need for Malay unity more clearly than ever.

    Next, let’s talk about what next to be done if Najib, Muhyiddin and other members of the Supreme Council don’t do anything about it. Shall we? It’d be good to hear your views after this.

 11. I hope Malay political entities realise that, despite all those ‘carrot’, Chinese vote is unwinnable. Not at least in the near future. All those By Election and Sarawak is proof enough. Even when certain Malay political parties are on the ‘same side’ with them, for Chinese chauvinist they are nothing but a mere pawn, a necessary tactical alliance in order to accomplish a larger strategic objective.

  Every organisation, no matter how ‘rich’ have a limited resources. Rather than spend too much trying to win soo little, why not consider spending all those resources on trying to win back (unite?) the confidence of the fragmented Malays.

  Oh by the way, perhaps it is time to go for the stick as well.

 12. Salam BigDog,

  I have suggested MCA withdraw volutarily from the BN as Tun Tan Siew Sin did in 1969.

  It would seem the MCA is toothless in the face of the relentless attack of the chauvinitic DAP, deliberately or otherwise.

  The DAP strategy is simple. Unite the Chinese and divide the Malays.

  They are doing this for the sole reason to retain Penang and hope to capture Perak.

  When the pendulum swings back to the BN, they will lay in wait for the Malays to be divided again and renew their chauvinistice attacks.

  That is the only way they are day dreaming of sitting in Putrajaya.

  And who is the cause of the Malays being divided? None other than the ex-convict defacto PKR honcho.

  PAS for all their Islamic rhetoric has seen it expedient to sleep with the enemy, further dividing the Malays at the prodding of the ex-con.

  The MCA must earn its keep and then rejoin the BN with the Chinese support electing them on their own merit.

  It will show that the MCA is sincere in the BN concept and spirit of power sharing because you cannot share what you don’t have.

  No more automatic Cabinet posts for them until they deliver.

  Thank you
  Freddie

  • DAP or Chinese (as a whole for that matter) cannot walk alone to Putrajaya. What are you talking about?

   • oh yes they can, if the malay puppets obediently follow ALL their instructions

   • This is yet another strong indication that the crooked thinker is a non-Malay masquerading as a Malay.

    He must try to project the image of DAP and the Chinese being strong and influential that he implies that they can walk alone to Putrajaya.

    He is even awake at 04:02 to write that. And, as usual, the damn fellow does not even justify what he says.

    This imposter and masquerader ought to be dragged on the sand by the seaside and “di sula” Malacca Sultanate style. Even by modern day military rules of engagement, an agent saboteur in plainclothes operating in front line battle stations can be shot dead on the spot.

   • Nono, none of your statement has to do with what we are talking about. Don’t write under a state of unnecessary mental siege.

    Tell me, how DAP or Chinese (as a whole for that matter) can walk alone to Putrajaya, if you are understand truly Malaysian electoral system and pattern? It’s impossible but let me hear your explanation. If you cannot reply you ain’t smart to be here.

   • If you are smart and not of sick mind, you would have explained the “Malaysian electoral system and pattern” in your above or your 04:02 comments. Instead of a one-line projecting DAP and the Chinese image.

    Do take the sincere advice that you see the Psychiatrist, man. Look at the many comment spaces wasted by you here. In line with your intent of diverting readers’ attention on the issues being discussed and dividing the Malays further.

    As in a previous post, this is my last reply to you. I have all sorts of expletives to be levelled at you but restrain myself from doing so out of respect for BD and consideration that you are mentally unwell.

   • LOL nono,

    All your posts are plain sentimental with no meat. Personal jibes does not mean anything in cyber space. I have been on the internet since the internet was born which by saying does not mean anything either.

    Stop saying it’s your last post when your every post does not say anything.

    I said the onus is on you to prove the scare factor that Chinaman can WALK ALONE to Putrajaya. I say it’s impossible. The onus is on you because this is the premise for the call for 1Melayu 1Bumi — WHICH — I have no objection and which I made no shadow of such hint earlier.

    Sure one applauds of unity be it 1Kadazan or 1Senoi or 1RukunTetangga or 1Housewives.

    My contention is the scare factor is FLAWED.

    It has been played and will be played again like the old P Ramlee movies.

    The Chinaman will not walk alone to Putrajaya and very likely they will not tag along with the same Malays that we have entrusted for the last 50 years. That is the more likeable scenario which you are so worried about.

    Well, redistribution of power entails redistribution of wealth. To some, of course this is an unacceptable and dangerous scenario.

 13. Dr. Mahathir tidak berminat dengan pergerakan ini tetapi pelik kenapa PERKASA berminat.

 14. hey crooked_talker

  The scare factor is the very same TOOL that witnessed the chinese voting for chinese. See, even a stuttering, NAIVE and obviously “tutored” chinese ah moi successfully got the votes. On stage she was actually reading from her notes like a school kid.

  So flawed or not, it worked. Many Malays from PR are mere faces – the real power is from DAP. Nik Aziz, Khalid Ibrahim, anwar are just fronts. The decision making (read this as DEMANDS) seems to come from DAP.

  So walking to Putrajaya would be the MALAY puppets with strings controlled by the chinese. Even nik aziz gave the thumbs up to lky – dap’s mentor.

  So what more can you say when the man who fights for an Islamic state approves of the man who believes that the MUSLIMS should not be strictly religious.

  • 1. We agree that the notion that the Chinaman walking alone to Putrajaya is an impossible scenario.

   2. 1Malay, 1Bumi Movement is precipitated largely by, rightly or wrongly, fear of Chinese chauvinism (which movement Dr. Mahathir himself finds abhorrent and untenable).

   3. Two possible scenario on the road to Putrajaya:

   Scenario 1: DAP + other “Malay/Bumi partners” + SNAP? + watever
   Scenario 2: MCA/”Gerakan” + Malay/UMNO + 10 others

   4. Under both scenarios, Malay and Chinese will be represented in the government. No worries. Under the first scenario, UMNO will no longer represent the Malays.

   5. The 1Malay, 1Bumi Movement is basically a proposal, not so much of curtailing Chinese chauvinism per se (it is a pre-existing affair), but aims more at ensuring UMNO remain relevant and inclusive in terms of Malay representation.

   5.1 I do not know whether the idea of this Movement was promulgated by Zaini alone or accouchered by UMNO and transmitted via UM, but Zaini writes:

   “Dalam tulisan-tulisan saya sebelum ini, saya ada mengatakan orang Melayu berpecah kepada enam golongan. Melayu UMNO, Melayu Pas, Melayu PKR, Melayu DAP, Melayu Liberal dan Melayu Atas Pagar.”

   5.2 It is very clear from here that UMNO is begging for its very survival from other Malays: Melayu Pas, Melayu PKR, Melayu DAP, Melayu Liberal dan Melayu Atas Pagar.

   Given the self-serving nature of UMNO, the Malays are sceptical whether UMNO is really catering to the larger interest of the Malays or itself.

   6. That said, any Malay will find this rib-tickling too:

   “Kini terletak dalam tangan UMNO untuk menentukan hidup atau mati bangsa ini.”

   I do not know what inspired Zaini to pen this up. Secular that we are, perhaps we need to remind him that (based on the Quran) God has the habit of replacing people, races, and groupings. To say that the destiny of the Malay race lies in UMNO is akin to saying God has chosen UMNO to do His bidding with regard to the Malay race. Quite atrocious I think. Be reminded too that if the Malays failed to uphold His religion, He will raise and replace the Malays with someone else. So UMNO need to buck-up too.

   From human social evolution and survival, with or without UMNO … “life will find its way in the universe”.

   7. It is disingenuous to infer in retrospect that UMNO in the early days was umbrella to other Malay interest groups and thus UMNO should remain doing so now, a logic I find amusing in view that UMNO has been the principal cause of moral division amongst the Malays in current times.

   8. It is stupendously condescending and unwarranted to refer to the other Malay representatives as “puppets” as this would infer that voters who voted for them are “puppets” too (which I feel there is no moral currency to saying so as we live in a democratic state).

   9. Personally I do not have much confidence that this Movement has a chance of moving forward and consistently survive.

   • I agree with the opinion that this straight_thinker is an imposter masquerading as a Malay out to distract readers’ attention from the 1Melayu 1Bumi proposal.

    I notice the following about him in the last few posts he came in to comment:

    1. He has not denied the allegations at all

    2. He kept saying other commenters have no arguments when his didn’t have such

    3. He is the one coming here to disagree with the proposal yet he says the onus is on others to put out the arguments

    4. After being lambasted many times only now he comes out giving some arguments, as in the above

    5. If only he had come out with some relevant arguments – like he did above – in his earlier comments, he would have been spared a lot of “lambasting’ and spared readers a lot of unpleasantness reading him

    6. He doesn’t even feel being “lambasted” against, saying something to that effect in one earlier comment. That “tak ada muka” characteristic is DAP through and through.

    7. Granted that this chap may be PKR. He doesn’t even acknowledge that so many people are against him and whatever he says in here. Doggedness is the word.

    8. He has not said anything good about UMNO and the Malays. Surely a sane and non-DAP guy would have acknowledged some good in UMNO ruling this country in a coalition with others during the past 53 years. I’m inclined to agree with the opinion that he should see a Psychiatrist.

    9. He gets into a tirade against Dato Zaini and the Malays in his 9-point comment above. Again, not a single thing good about UMNO. That’s perhaps understandable because it’s politics. But not a single good about the Malays in general either. That’s being racist.

    10. The fellow comments at 2 am, 4 am, 5.47 am, at night, morning, noon and afternoon, too. Either he is a retiree, or one with an over-active mind who, like wartime British Prime Minister Winston Churchill, was diagnosed with the mental illness called Bipolar. He wrote his memoirs – that were also regarded as an autobiography – titled “The Gathering Storm” in very long-winded fashion, comprising several volumes. But had a lot of facts and historical records. This straight_thinker doesn’t have. He, really, should go for diagnosis and treatment by the expert.

    I’d better stop at my 10-point comment. Off to work now.

   • On April 27, 2011 at 04:02 straight_thinker said: DAP or Chinese (as a whole for that matter) cannot walk alone to Putrajaya. What are you talking about?

    On April 28, 2011 at 05:47 straight_thinker said: We agree that the notion that the Chinaman walking alone to Putrajaya is an impossible scenario.

    Isn’t he sick?

   • I don’t have much reply to Isa because he did not touch anything about this Movement: whether he agrees with the idea, the obstacle to moving the idea and whether it is ultimately feasible. Not a Malay with ideas.

    Hashim, perhaps the semantic appears convoluted but need not be. In simple Malay: “Mustahil kaum China akan sampai ke Putrajaya tanpa diiringi oleh orang Melayu dan pribumi yang lain.” Hope that clears.

    Coming back to the gist of the article lets, hear more from the educated and well-informed Malays how to move forward with the Movement irregardless of Dr. Mahathir’s vehement prognosis of its way forward.

   • See how this guy tries to get out of being cornered. Can’t answer any of the 10 points.

   • I doubt if the “the educated and well-informed Malays” want to respond to you.

    By now they would have seen you mengarut and can’t even respond to points raised to you since the beginning.

 15. The Malays are only asking the Malays to unite. Kenapa orang Cina kuatir apabila orang Melayu bersatu atau adakah mereka lebih suka kalau orang Melayu berpecah? Orang Cina tak perlu membantah sebab ini bukan tentang perkauman. Ini tentang orang Melayu. Adakah orang Melayu suruh orang Cina berpecah? Semestinya tidak.

 16. Menyatupadukan orang Melayu tak ada kena mengena dengan UMNO,PAS ataupun PKR. Ianya tanggung jawab setiap orang Melayu dan bukan parti.

 17. bersatulah wahai orang orang melayu…

 18. Penulis masih menyalahkan PAS punca perpecahan Melayu. Benarkah PAS yang bersalah sedangkan UMNO yang berkuasa memerintah selama lebih 50 tahun? Siapa yang membuang Jawi dari jiwa orang melayu? Seeloknya sebelum PRU13, UMNO dan PAS bertanding 1 lawan 1. Mana yang kalah dibubarkan dan hanya 1 parti untuk bangsa Melayu dan kembali kepada pemerintahan Islam yang sebenar.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: