Tun Dr Mahathir: Perjuangan memartabatkan orang Melayu tidak nafi hak orang lain

Tun Dr Mahathir Mohamad berucap di Perhimpunan Melayu anjuran PERKASA Kedah, 30 April 2011

Perdana Menteri Malaysia IV dan Negarawan Ulung Tun Dr Mahathir Mohamad mengingatkan agar orang Melayu belajar sejarah secara menyeluruh agar mereka tidak mengulangi kesilapan lepas, termasuk dijajah dan dihina.

Beliau mengulas laungan “Hidup Melayu” yang begitu bersemangat, sebagai orang Melayu kini berada dalam keadaan serba salah. Beliau mengulas kini ramai orang Melayu sendiri malu alah apabila isu isu mengenai orang Melayu diketengahkan. “Ada yang mengatakan apabila kita bercakap soal Melayu, ianya ‘rasis.’ Perjuangan memartabatkan Bangsa Melayu tidak bermakna kita hendak menafikan hak orang lain”.

“Kini, mereka mempersoalkan bahawa orang Melayu itu layak sebagai anak pribumi dan ada juga mahu melabelkan orang Melayu sebagai ‘Pendatang'”.

Dalam kupasan, pasca Perang Dunia II orang Melayu tidak bersatu dan berpecah sehingga kedudukan orang Melayu walaupun sebagai majoriti dipandang sepi dan diabaikan. Beliau menyingkap bagaimana UMNO berjaya menyatukan orang orang Melayu pada 11 Mei 1946 dan berjaya menggagalkan Malayan Union. “British pada masa itu ingin menyingkirkan kuasa Raja Raja”.

“Perpaduan berjaya menjadikan orang Melayu yang lemah dan tidak ada apa apa itu menjadi kuat. Oleh kerana perpaduan (yang padu) ini, orang Melayu mampu tuntut Kemerdekaan”, dalam uacapan anjuran PERKASA Kedah dihadapan 5,000 orang Melayu di Stadium Sultan Abdul Halim, Alor Setar, Kedah.

“Tidak siapa dapat nafikan kita berjaya bangunkan negara dan orang Melayu dengan begitu baik. Ini kerana kita bersatu padu. Kita berjaya memilih pemerintah yang berjaya”.

“Kita akui kita berkerjasama dengan kaum lain. Kita timbang rasa dengan kaum lain. Tunku Abdul Rahman sampai bagi 1 juta kerakyatan orang Bukan Melayu. Janganlah lupa itu dan kenanglah jasa itu. Balas budi sikit. Kita nak kerjasama, dengan parti parti dalam BN”.

Bagi Bukan Melayu, beliau berpesan “Kita beri sesiapa saja mau berniaga atau kumpul harta. Tetapi janganlah sampai nak ambik hak orang Melayu. Kita kongsi secara adil”.

Mantan Perdana Menteri itu juga mengingatkan walaupun orang Melayu berjumlah dengan kedudukan majoriti, perpecahan akan mengakibatkan mereka hilang kuasa politik. “Kalau orang Melayu pecah tiga, siapa yang menang itu terpaksa ‘tunduk’ kepada permintaan dan tekanan orang lain. Kuasa pada orang Melayu itu tidak ada makna”.

Beliau juga mengimbau bagaimana Anwar “Mat King Leather” Ibrahim masuk ke dalam UMNO semata mata inginkan kedudukan dan kuasa semata mata, dan tidak mahu berkhidmat kepada rakyat, terutama orang Melayu. “Dia hanya berhasrat untuk menjadi Perdana Menteri dan ianya hanya boleh melalui UMNO dan PAS. Orang ini berjaya memecah belahkan orang Melayu, sehingga menjadi lemah. Dia pengkhianat bangsa!”.

“Hari ini ada orang Melayu menyokong DAP pun ada! Memecah belahkan orang Melayu hanyalah cara untuk melemahkan mereka”.

Tun Dr. Mahathir mengupas bagaimana orang Melayu berjaya dibangunkan dengan memberikan mereka pelajaran, termasuk luar negeri. “Sekarang ini, ada orang Melayu yang berjaya dibangunkan ini mula mempersoalkan dasar dasar Kerajaan, termasuk dasar yang berjaya meletakan mereka dalam kedudukan yang selesa sekarang ini”.

“Tidak lama lagi kita akan ada PRU 13. Inilah ujian yang amat penting bagi orang Melayu. Kalau mereka terbawak bawak dengan cerita donggeng, maka orang Melayu akan rugi. Ni yang pi bakaq kelambu ni pasai apa!”

Beliau mengakhiri ucapan dengan satu pantun sindiran, bagi mereka yang lupa jasa UMNO, BN dan Kerajaan:

Pulau Pandan jauh ketengah
Gunung Daik bercabang tiga
Hancur badan dikandung tanah
Budi yang baik, dilupakan juga

Posted with WordPress for BlackBerry.

Published in: on April 30, 2011 at 16:41  Comments (46)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2011/04/30/tun-dr-mahathir-perjuangan-memartabatkan-orang-melayu-tidak-nafi-hak-orang-lain/trackback/

RSS feed for comments on this post.

46 CommentsLeave a comment

  1. Kata kata TDM ini perlu diulang berkali kali:

    “Tunku Abdul Rahman sampai bagi 1 juta kerakyatan orang Bukan Melayu. Janganlah lupa itu dan kenanglah jasa itu. Balas budi sikit. Kita nak kerjasama, dengan parti parti dalam BN”.

    “Kita beri sesiapa saja mau berniaga atau kumpul harta. Tetapi janganlah sampai nak ambik hak orang Melayu. Kita kongsi secara adil”.

    Tapi kebanyakan yang TDM kata seperti dipos diatas kita sudah tahu dan sudah banyak bincang. Boleh bincang lagi.

    Tapi saya minat kuga kita bincang apa yang saya tulis dipos yang sebelom ini:

    “Dato Seri Najib has invited PAS to join BN, asked them to leave DAP and gang. According to Bernama, he said it to a 15,000 strong crowd in Trengganu an hour or so ago.”

    • Aku dengar TUN berkata 1Melayu1bumi is dangerous. Sedangkan PERKASA setuju 1Melayu1bumi.
      Boleh jadi aku tersalah dengar.

      • Betul Sdr mohamed. Saya pun ada terbaca. Saya fikir dia kata kalau timbul dua parti sahaja, satu Melayu satu bukan Melayu – dan dia gunakan perkataan “tidak baik”. Tapi tak ada penerangan lanjut yang diberikan. Apa sebabnya dan bagaimana tidak baiknya.

        Sekarang Najib dah jemput PAS masuk BN, rasanya dua parti yang Tun sebutkan itu tak akan timbul. Kita kena do’akan saja PAS akan terima jemputan itu dengan baik.

        Dan tendangkan orang seperti crooked thinker diblog ini yang sentiasa nak cuba pecahkan orang Melayu berterusan.

    • Kata kata Tun yang ini tidak perlu diulang lagi – sudah nyata selama 60 tahun:

      “Perjuangan memartabatkan orang Melayu tidak nafi hak orang lain”.

      Kalau nafikan hak orang lain, sudah tentu Cina tak dapat jadi kaya raya dan penuh dibidang professional dinegara ini.

      Hanya mereka perlu berterima kasih dan “balas budi sikit”. Jangan halang usaha mempertabadkan kaum Melayu dan beri kerja sama meratakan padang pertandingan. Jika tidak, tidak akan ada harmoni, aman dan makmur dijangka masa panjang.

      • Sdr Halim,

        “Perjuangan memartabatkan orang Melayu tidak nafi hak orang lain”.

        Tepat sekali. Tak payah di ulang, tak payah disebut lagi kata2 “keramat” UMNO ni.

        Ternyata benar pemimpin kita takut pada cina. Tiap2 keptusan kita ambil kita akan check..”cina ok ke? “cina tak marah ke?” ” cina tak mengamok ke?” (Dulu aku masih ingat “cina” tidak boleh disebut, eja saja dengan huruf jawi “cha ya nun alif”)

        Kalau macam ni buat apa marah PAS atau PKR bersekongkol dengan cina. (cina MCA, DAP, Gerakan, SUPP..serupa aja bersatu hati dalam perjuangan mereka).

        Menjaga hati cina bukan hak UMNO sahaja.

  2. Same “diatribe” like a P Ramlee re-run.

    I think any well-informed Malay can now easily spot the same ill-logic being spewed by Dr. M. These sort of thinking and arguments may work in olden days. I don’t think people buy it this time around.

    The Malay populace mature with time, and we can’t stop the evolution of the human mind.

    Time has changes; unfortunately some of us are still trapped in space and time.

    • Anybody knows how to get rid of this fellow?

      Keeps budging in repeating his unwelcome opinions. If they are substantiated with facts and justifiable arguments at least they are tolerable.

      Worse than an old record and quite irritating.

    • Yo crooked_talker

      “unfortunately some of us are still trapped in space and time” – yup, and this definitely refers to you

      do read this for your intellectual upgrade:

      “The migration of an increasing number of Chinese millionaires and billionaires abroad highlights the widening income gap in society and the lack of ethics among business people, says an article in China Youth Daily.”

      http://www.chinadaily.com.cn/opinion/2010-05/28/content_9902769.htm

    • Except Ray & Abu. As usual they can’t stand dissenters.

      Anyway, why must it be PAS to join UMNO, why can’t it be the other way around? Come on Najib, join PAS!

      • I think Najib said PAS should join Barisan, dont you think so?

      • From one angle it is opportunistic for PAS to place its demands before PAS can consider itself to join BN. Seriously, I don’t think Najib can cater to these demands. If you do not know what I am talking about then you’ll never know what I am talking about.

        That said, I think Najib should just Hadi alone to join UMNO.

      • oh oh jabba jaws is baaaaaccckkkk …

    • Thinker;

      It’s Clear shown that you are not clearly inform yourself or you are having denying syndron just like many others of your kinds.
      Malays are being in nature ,’accept and adept’long before Najib tell Malaysian to do so,but Malay had problem when thier naturaly ‘adept and acept’ attitude are being capitalise by people like thinker who never think and thankful that they are being accept and adept.

  3. […] the Malays’ quest for survival post Independence and through the NEP years did not deny the rights of other races to prosper themselves, the DAP seems to be playing the destructive zero sum […]

  4. IMO, Najib’s open call to PAS sounds like an act of desperation to me. Like I opined before, it does not have anything to do with Malayness or Malay Unity, it’s more on UMNO’s survival.

    • I don’t think its a desperate call to PAS, but rather a call to PAS to repent..

      • Najib calling for PAS to repent? There should be a mirror. Kelakar bebudak UMNO ni…

      • I agree it is not a desperate call. It is more like pity…buat malu Melayu dan Islam je…

        Terang2 Perjuangan PAS tidak berasas Melayu atau Ugama Islam…

  5. Objectively speaking, PAS is in a dilemma of sort. Electorate-wise PAS cannot go it alone to establish their vision of an “Islamic State”. It is impossible. Now with which partner(s) should PAS ride with?

    Although this may sound anti-climactic to PAS’s followers, I think it is better, in the medium-term, for PAS to drop this pursuit of “Islamic State”. It is much more forth-coming if they first help establish good governance and good ethics, values which can be better understood by this multi-pluralistic society of ours.

    Why should PAS join UMNO which is already well-known to be overtly secular and corrupt?

    It is a moral dilemma for PAS indeed.

    • PAS cannot drop their Islamic STate stance. If they do, then they would be UMNO

  6. “Shah Alam MP Khalid Samad bluntly told The Malaysian Insider that Najib was crazy and could no longer think properly.”

    LOL. I am having a good laugh myself.

    • Joker. Talking about Khalid Samad and Malaysian Insider! HAHAHAHA.

  7. I disagree somewhat with Dr. Dzul. UMNO only fights for the ultimate control of a small UMNO elites aka UMNOPutras. The rest of the Malays are marginalized, and the Malay race has awoken to this fact.

    “PAS will not give a lifeline to Umno and its fight for Malay supremacy. Umno only wants to represent the Malays while PAS will fight for Islam, Malays, Chinese, Indians and other communities in the country,” – Dr Dzul

  8. PAS perlu kata ;yes; or ;no; – tak perlulah spekulasi yang bukan2 atau sebenarnya PAS sudah berpecah dari dalam????

    • Good of you not being distracted by the goons crooked thinker and jabba babba.

      Am being distracted and replied them here and there. But because it has been said that they are trying to abuse the rest of us, so some one has to try and disabuse their wild statements in return.

      Agree with what you said, kluangman.

      • Isa,

        PAS dah cakap NO so many times! Hang orang UMNO ni tak faham2, shows how desperate you guys are.

      • Kalau gangpa tak desperate takkan hangpa tidoq dengan DAP.

        Nak merasa pi Putrajaya konon. Dengan DAP hangpa akan terus hampa hang tak tau ka?

  9. Gobsmacked and slam-dunked! Ease off. Please join Parpukari for a good drink of Guiness Stout!

    Please jot this in your calendars as “Day of Infamy”.

    For me, it is the BIGGEST PROOF that there are Malay segments out there who neither believe DAP is racist nor racist as near as UMNO and sub-contractor PERKASA.

    • I’m very happy to hear that TGNA says PAS have no intention to join UMNO in BN. Not every Malay is myopic about Chinese domination as Ray and his ilks are. I’m more than happy to see fair-minded Chinese running the country than the keparat Melayu that we have now.

      • Yo jabba jaws

        You wanna name these fair-minded chinese?? The “keparat Melayu” have not shown their REAL justice-seeking nature YET.

        So get ready for the greatest RECLAMATION of the bumis’ constitutional rights.

        Psst, one secret for you – wali slipper will not be the decision maker for long – thanks to his buddy – the video celebrity (front and back)

        heh heh – you’ve been warned …

      • Jabba jaws kemari tanpa diundang

        Pendapat haprak bukti kebodohan

        Budi yang baik tak pernah dikenang

        Masih tamak menuntut berlebihan

      • ray,

        This Jabba sounds like a non-Malay but he could be a Malay. The so-called Malay liberal – so-called because in actual fact he is a pseudo-liberal i.e pretending to be a liberal.

        Mebbe Anwar follower. Anwar will sell his bangsa and negara for power. But this chap merely ikut belakang. Mebbe like Saiful sometimes kat depan. Haba haba haba.

  10. Real justice? Greatest reclamation? hehehe…Ray tin kosong, mcm kawan baik dia Brahim Katak.

    • I am honoured to be associated with the man who is doing something for PERJUANGAN MELAYU.

      How about you eh, jabba jaws?

      • Says it all Ray, my good UMNO friend beside me is LOL. To rephrase him “Brahim?, Apalah nasib orang Melayu?”. But continue as you were Ray, orang Melayu kan suka dibuai mimpi…hahaha..

      • jabba, kalau hang bukan Melayu, hang tidoq dengan Anwar hang kena jubboq, hang tau ka?

        Jangan dok perli Melayu lah. Hang najis berak sini berak sana cakap takdak isi apa pun.

        Ni aku dah jadi buang masa menghentam hang tapi perlu ajar sikit maanusia macam hang ni.

    • Isa, hang pun tin kosong mcm Ray. Bila takde modal cakap pasal jubuq. Melayu mcm hang ni yang buat orang Melayu lembik..

      • melayu macam jabba ni keras ke?? asyik nak jab jab jab

  11. A fair-minded Chinese?
    Khalifah Lim Guan Eng?

    • Yes Pak Malau, I’m happy with LGE. You have a problem with that?

      • Yes, big problem with that. He is racist, cakap tak serupa bikin.

        Talked about being Malaysian First Chinese Second but people have written here and that that he officiated the naming of a biulding after Sun Yat Sen.

        They say he is Sun Yat Sen First, China Second. Not at all Malaysian First and Chinese Second.

        Fair minded my foot.

  12. Let’s get to know jabba jaws’ hero …

    ‘Khalifah’ Lim Guan Eng

    Detained without trial under the Internal Security Act (ISA) on 27.10.1987 and released 18 months later on 19.04.1989. First to be detained under Operation Lalang and last to be released.

    Charged under the Sedition Act and Printing Presses & Publications Act. Convicted and sentenced to two concurrent 18-month jail terms from 25 August 1998.

    What more can we say about jabba jaws’ choice?

    • He’s my hero. better him than that thambi child molester.

      • There is no shred of proof of Rahim Tamby Chik being a “child molester”.

        Even the so-called ‘child’ who were supposed to be his ‘victim’ came out in the open and denied all allegations against Rahim, on national TV.

        So who are you to say otherwise?

      • jabbbbba jabbbbba jabbbba

        you chose misinformation over FACTS ??

        my my my – typical of opposition supporters – blinkered and cataracted vision, perpetually in a SODA (state of denial always)

        Even after your “prophet” RPK has u-turned and CONFESSED his sins (coz he’s broke)

        Amazing!!

  13. […] day for politics. At a Malay heartleand state of Kedah, Fourth Prime Minister and Statesman Tun Dr Mahathir Mohamad reminded everyone that the struggle to fight for the Malays’ interests i…. He also asked the Chinese to not forget what the Malays compromised for the Chinese, to a point of […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: