Penyenaraian FGVH: Bila terhantuk, baru nak tergadah

Sidang media petang Rabu 22 Februari 2012 oleh Pengerusi Lembaga FELDA Tan Sri Isa Samad, merangkap Pengerusi FELDA Global Ventures (FGV) mengenai penyenaraian FELDA Global Ventures Holdings (FGVH) akan diteruskan walaupun terdapat beberapa halangan oleh Koperasi Permodalan FELDA (KPF). Sebuah entiti baru (SPV) akan digunakan bagi menjamin kepentingan 112,635 peneroka FELDA dalam gerak-kerja korporat yang gergasi ini.

Oleh kerana terdapat anasir anasir dikalangan Lembaga Pengarah (BOD) dan Pengurusan KPF yang menimbulkan pelbagai halangan dan kesulitan untuk Perwakilan KPF meluluskan cadangan bagi FELDA Holdings Bhd (FHB) disuntik kedalam FGVH bagi mendapatkan pegangan 35% dari modal berbayar syarikat konglomerat gergasi baru itu, maka rancangan gerak-kerja yang telahpun mendapat kelulusan Suruhanjaya Sekuriti ini telah diketepikan.

Secara amnya, ramai percaya Kerajaan Persekutuan telah mengkaji secara menyeluruh dan mendalam hasrat dan cadangan Perdana Menteri Dato’ Sri Mohd. Najib Tun Razak untuk menyenaraikan FGVH di Bursa Malaysia dan memberikan KPF sebagai pemegang saham terbesar dan kesan strategik kepada masyarakat peneroka FELDA. Ianya adalah cara bagaimana hasil berupa nilai-tambah dari perniagaan yang dijana dari aktiviti perladangan FELDA dapat disalurkan kepada 112,635 peneroka FELDA dan 108,000 warga-kerja dan keluarga FELDA, melalui KPF.

Komen Negarawan Industri Malaysia Tun Dr Mahathir Mohamad mengenai usaha Dato’ Sri Najib memartabatkan sosio ekonomi warga FELDA, melalui penyenaraian FGVH:

Tidak senaraikan FGVH jika benar rugikan peneroka Felda

KUALA LUMPUR 23 Feb. – Kerajaan tidak akan sewenang-wenangnya meluluskan penyenaraian Felda Global Ventures Holdings Bhd. (FGVH) seandainya nasib peneroka Felda tidak terjamin.

Tun Dr. Mahathir Mohamed berkata, sudah tentu kerajaan sudah memastikan rizab pemilikan kepada peneroka tidak terjejas, sebaliknya penyenaraian itu bakal memberi jaminan dan mengambil kira kepentingan peneroka.

Katanya, penyenaraian syarikat itu bertujuan meluaskan perniagaan dalam skala lebih besar dan ia memerlukan modal yang cukup banyak.

”Kalau hendak mengharapkan Felda sudah tentu tidak mampu, sebab itulah disenaraikan.

”Kalau ia sudah disenaraikan, tidak semestinya kepentingan mereka tidak terjamin, sudah tentu perkara itu diambil kira kerajaan,” katanya ketika ditemui selepas merasmikan Persatuan Pemilik-pemilik Kapal Sokongan Luar Pesisir (OSV Malaysia) di sini hari ini.

Beliau berkata demikian selepas ditanya mengenai proses penyenaraian FGVH yang mendapat tentangan hebat.

Kemuncak tentangan itu apabila Koperasi Permodalan Felda (KPF) menerima injuksi mahkamah bagi menghalang koperasi tersebut membuat keputusan berhubung penyenaraian FGVH, semalam.

Tambahnya, dengan penyenaraian FGVH, syarikat itu berupaya meluaskan operasinya, sekali gus ia memberi manfaat dan faedah berterusan kepada para peneroka Felda.

”Penyenaraian ini bertujuan memastikan para peneroka Felda mendapat ganjaran wang dan dividen yang sama pada setiap tahun,” tambahnya.

***********************

Cadangan asal penyenaraian FGVH ini akan melibatkan 350,000 ha tanah milik FELDA Plantations digabungkan dengan syarikat syarikat dibawah FGV dan FHB. Dijangkakan modal berbayar pada nilai par FGVH ialah RM 6 billion dan dijangkakan akan melonjak kepada RM 20-21 billion dalam jangkamasa terdekat pasca penyenaraian. Keuntungan sebelum cukai dan kepentingan minoriti dianggarkan berjumlah RM 1.8-2 billion.

Kepentingan 112,635 orang peneroka FELDA dijamin melalui 35% pegangan KPF dalam FGVH, tanpa tanah tanah peneroka diambil bagi tujuan penyenaraian tersebut.

Jumaat 17 Februari lepas, lapan orang ahli KPF telah memohon dari Mahkamah Tinggi Kuantan untuk injuksi sementara bagi menghalang Mesyuarat Khas Perwakilan (EGM) EPF yang dijadualkan pada 22 Februari. Dalam mesyuarat khas BOD KPF pada pagi 21 Feb, mereka telah mengeluarkan notis pembatalan EGM tersebut, tanpa mengarahkan peguam mewakili KPF benar benar cuba untuk menghujahkan kenapa injuksi interim itu perlu diketepikan, demi kepentingan majoriti ahli KPF.

Pada 5 Januari, injuksi menghalang EGM untuk KPF meluluskan cadangan penyenaraian FGVH juga telah dikeluarkan. Nampaknya, beberapa personaliti utama KPF bersekongkol dengan Pembangkang seperti Presiden ANAK Mazlan Aliman, merangkap AJK Pusat PAS, dalam usaha mengelirukan dan memberikan dakyah untuk mengagalkan penyenaraian FGVH.

Setelah program penyenaraian FGVH melibatkan KPF gagal dan Kerajaan Persekutuan masih lagi meneruskan program penyenaraian FGVH, melalui entiti lain, barulah majoriti Perwakilan KPF sedar bertapa ruginya mereka. Ini termasuk kenyataan yang dibuat Pembangkang seperti PAS dan PKR, walaupun selama ini mereka merupakan dalang utama menghasut masyarakat peneroka menolak cadangan ini.

PENYENARAIAN FELDA & CADANGAN BALAS – PEMUDA PAS

Khamis, 23 Februari 2012 18:34 hadi 0 Comments

Pertanian Adalah Ibadah

1. Usaha mencari rezeki dan memakmurkan tanah sebagai sumber pendapatan yang halal adalah sebahagian daripada tuntutan agama Islam dan dikira sebagai salah satu daripada cabang ibadah. Di dalam lipatan sejarah Islam, banyak riwayat yang mencatitkan penglibatan nabi-nabi terdahulu di dalam aktiviti-aktiviti pertanian dan penternakan di samping melaksanakan tugasan utama mereka iaitu menyampaikan risalah dakwah kepada manusia agar mentauhidkan diri kepada Allah s.w.t.

2. Sebagaimana Nabi Muhammad s.a.w. dikenali sebagai penggembala kambing yang paling dipercayai ketika di usia remaja, Nabi turut menggalakkan aktiviti pertanian dijalankan oleh para sahabat sebagai sumber pendapatan utama. Setelah Nabi Muhammad s.a.w. tiba di Madinah, Baginda telah menganjurkan agar usaha pertanian dipertingkatkan di bumi Madinah yang pada ketika itu sememangnya sebuah lembah wadi yang subur. Malah kaum Muhajirin yang berhijrah bersama Baginda diaturkan supaya bekerjasama dengan kaum Ansar iaitu penduduk asal Madinah di dalam usaha-usaha pertanian.

“Dari Jabir r.a. berkata: Kami biasa menyewa tanah dengan mendapatkan sebagai dari hasil (mukhabarah), kemudian kami mendapat hasil tanah itu begini dan begini. Maka sabda Rasulullah s.a.w:”Barangsiapa memiliki tanah, maka tanamilah sendiri atau suruhlah saudaranya untuk menanaminya, kalau tidak, tinggalkanlah.” (Riwayat Ahmad dan Muslim)

3. Dalam konteks di Malaysia, inisiatif yang diambil oleh Almarhum Tun Abdul Razak dalam memperkenalkan skim tanah rancangan FELDA yang bertujuan memberi pemilikan tanah kepada rakyat sebagai sumber aktiviti ekonomi yang mampan amatlah dihargai. Dasar yang penuh berwawasan ini adalah amat signifikan dalam menjayakan agenda peningkatan tahap sosia-ekonomi rakyat di luar bandar, khususnya kepada golongan belia dan yang kurang berkemampuan.

4. Namun, tujuan asal penubuhan FELDA ini sedikit sebanyak mula terhakis dek peredaran zaman dan campurtangan politik yang menjejaskan hak dan masa depan peneroka dan generasi seterusnya.

Polemik Penyenaraian Felda Global Ventures Holdings (FGVH)

5. Pihak Dewan Pemuda PAS Malaysia (Pemuda PAS) menyambut baik perintah injunksi interim oleh Mahkamah Tinggi Kuantan dan notis pembatalan Mesyuarat Agung Perwakilan Khas KPF yang dijadualkan berlangsung pada 22 Februari 2012, serta mengucapkan sekalung tahniah kepada Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) yang gigih menyedarkan rakyat dan peneroka akan kesan buruk natijah cadangan penyenaraian ini.

6. Pemuda PAS berpendapat cadangan penyenaraian FGVH ini perlu ditolak atas empat premis berikut:

i. Hak tanah – Penyerahan hak tanah peneroka kepada FGVH adalah bertentangan dengan tujuan asal penubuhan FELDA dan merugikan peneroka dalam jangka masa panjang;

ii. Peneroka membuat keputusan tanpa nasihat kewangan – Tatkala penganalisis dan pengurus dana pelaburan masih menunggu butiran cadangan penyenaraian, adalah tidak munasabah untuk perwakilan KPF untuk membuat keputusan menyokong atau membantah cadangan ini, tanpa nasihat kewangan yang menyeluruh berkenaan impak untung-rugi, seterusnya memberi mandat kepada Lembaga Pengarah untuk merunding dan memutuskan terma penyenaraian. Setiap ahli dan perwakilan KPF berhak mendapat nasihat dan butiran terperinci sebelum membuat keputusan pelaburan yang bernilai berbilion ringgit ini;

iii. Imbuhan ‘durian runtuh’ – Laba keuntungan jangka pendek kepada peneroka yang masih belum pasti nilainya, malah tidak setimpal dengan risiko yang diambil oleh peneroka yang menggadaikan pemilikan tanah masing-masing;
iv. Tiada keperluan ekonomi untuk penyenaraian – Lazimnya, sesebuah entiti perniagaan akan disenaraikan sebagai langkah menambah modal untuk menampung keperluan perniagaan yang lebih besar. Dalam keadaan Felda Holdings dan KPF yang mencatatkan keuntungan hasil daripada perniagaan perladangan, adalah tidak ekonomikal untuk mereka dipaksa menampung risiko dan kerugian yang ditanggung oleh FGVH.

7. Pemuda PAS mengulangi komitmen untuk berganding-bahu dengan semua pihak khususnya ANAK serta rakan-rakan di dalam Pakatan Rakyat dan NGO-NGO untuk menggerakkan program penerangan dan kesedaran melalui penganjuran aktiviti santai bersama generasi belia FELDA yang telah dan akan kami laksanakan di peringkat Pemuda PAS Kawasan, antaranya siri jelajah Jom Ubah dan program ‘Orang Muda Geng Kita’.

8. Di samping program-program turun padang, Pemuda PAS berpendapat sudah tiba masanya pihak-pihak yang prihatin ini duduk semeja untuk mencari formula terbaik bagi membantah cadangan penyenaraian FGVH dengan mengemukakan cadangan balas (counter-offer) untuk dikemukakan kepada golongan peneroka sebagai pilihan untuk menolak cadangan yang dikemukakan oleh pihak kerajaan.

9. Pemuda PAS dengan berbesar hati tampil dengan enam gagasan berikut sebagai kerangka awal perbincangan ‘Cadangan Balas Pakatan Rakyat Terhadap Cadangan Penyenaraian FGVH’:

i. Penstrukturan korporat – Kekalkan status 51% sedia ada (status-quo) KPF yang menjamin hak peneroka sebagai pemilik mutlak terhadap tanah, operasi, dan keuntungan FELDA;

ii. Penstrukturan model perniagaan – Melupuskan perniagaan-perniagaan bukan teras (divestment of non-core business) yang mengalami kerugian atau menyumbangkan keuntungan yang kecil berbanding kos pengurusan yang tinggi. Ini sebagaimana yang telah diambil oleh Sime Darby dan Khazanah Nasional sebagai langkah mengoptimakan agihan modal (capital allocation) dan memaksimakan keuntungan (profit maximization) kepada pemegang saham. FELDA boleh mengambil model strategi perniagaan “more upstream, profitable downstream” (peningkatan hasil di huluan, peningkatan keuntungan di hiliran) dan langkah ini diunjurkan mampu meningkatkan 15% keuntungan dalam tempoh tiga tahun;

iii. Partisipasi peneroka dalam aktiviti ekonomi FELDA – Keutamaan diberi kepada pihak koperasi dan anak peneroka dalam aspek peluang pekerjaan dan pemberian kontrak seperti perbekalan baja, kerja tanaman semula, perbekalan pekerja, penyelenggaraan ladang peneroka, projek landskap, penyelenggaraan aset, penternakan haiwan, tanaman kontan dan seumpamanya. Selain mampu menjana pendapatan sampingan kepada peneroka, diunjurkan hampir 300 peluang pekerjaan mampu dihasilkan di setiap 300 gugusan rancangan FELDA yang membawa kepada angka 90,000 peluang pekerjaan kepada golongan belia seluruhnya;

iv. Sistem pewarisan – Menggantikan sistem penama pewaris yang digunapakai sekarang kepada sistem pewarisan Islam seperti wasiat, faraidh, dan waqaf. Agensi Amanah Raya boleh dilantik untuk memberi khidmat nasihat kepada pihak FELDA dan peneroka bagi memastikan 100% pemilikan tanah peneroka tidak terlepas tangan kepada pihak tidak bertanggungjawab;

v. Etika urus tadbir dan professionalisma – Amalan tender terbuka dan penglibatan wakil peneroka di dalam jawatankuasa tender, sistem gred perahan minyak (OER) yang telus, pembudayaan etika urus tadbir dan amanah yang tinggi di peringkat pembuat keputusan dan pengurusan, memperkenalkan skim penjawatan dan gaji yang lebih kompetitif, serta mengurangkan campurtangan politik di dalam pengurusan FELDA. Keuntungan FELDA sedia ada diunjurkan mampu meningkat 25% dalam tempoh 5 tahun jika diurus tadbir dengan penuh amanah (governance);

vi. Amalan operasi lestari (sustainability) – Mengemaskini manual kerja di ladang kelapa sawit mengikut piawaian antarabangsa RSPO dan amalan terbaik yang digunapakai oleh pemain industri perladangan yang lain seperti Sime Darby, IOI dan KLK.

10. Sekali lagi kami Pemuda PAS tegaskan, jangan dikhianati tujuan asal penubuhan FELDA dan bersamalah kita membela hak peneroka FELDA.
Penulis :
1 ) Nasrudin Hassan adalah Ketua Pemuda PAS Malaysia. Beliau sendiri merupakan seorang anak peneroka yang membesar di rancangan FELDA Keratong, Pahang.

***************

Pembangkang terutama PAS begitu aktif, konsisten dan sistematik dengan dakyah dan pembohongan atas apa sahaja mengenai FELDA. Ini termasuk kenyataan mengenai ‘FELDA Bankrap’. Lidah rasmi PKR Suara KeAdilan telah pun disaman kerana pembohongan ini.

Ini semua adalah sebahagian dari strategi ‘Politik Kebencian’ Pembangkang untuk menghilamgkan keyakinan, menimbulkan kemarahan dan rasa benci rakyat. Serangan khusus ditumpukan kepada masayarakat FELDA kerana ianya merangkumi 1.6 juta orang yang majoritinya Melayu didalam 54 kawasan Parlimen. Ini adalah sebahagian dari ‘Simpanan Tetap’ BN.

Ini ialah kenyataan PKR mengenai keputusan penyenaraian FGVH tanpa melibatkan KPF:

PKR: Tindakan ketepikan KPF mengorbankan kepentingan peneroka

Oleh Mohd Farhan Darwis
February 23, 2012

Pengarah Strategik PKR Rafizi Ramli. — Gambar fail

PETALING JAYA, 23 Feb — PKR menegaskan keputusan Barisan Nasional (BN) untuk mengetepikan penyertaan Koperasi Permodalan Felda (KPF) daripada proses penyenaraian Felda Global Venture Berhad (FGVH) akan mengorbankan kepentingan kakitangan dan peneroka Felda seluruh negara.Pengarah Strategik parti komponen Pakatan Rakyat itu, Rafizi Ramli berkata hari ini cadangan Pengerusi KPF, Tan Sri Isa Samad untuk menubuhkan sebuah syarikat khas (SPV) bagi menggantikan KPF bagi tujuan penyenaraian akan mengambil alih fungsi KPF secara perlahan-lahan dan tindakan itu jelasnya, bertentangan dengan undang-undang dan mengkhianati peneroka serta kakitangan Felda.

“Kerajaan BN memerlukan persetujuan KPF yang menguasai 51 peratus pegangan sahan Felda Holdings Berhad untuk memindahkan keseluruhan pegangan kepada FGVH.

“Jika penyenaraian itu dilakukan tanpa penglibatan Felda Holding, nilai penyenaraian akan menjadi jauh lebih rendah iaitu sekitar RM3 bilion sahaja, bukannya RM21 bilion seperti dicanangkan kerajaan. Ini bermakna, keuntungan penyenaraian akan jauh berkurang dan dividen yang akan diperoleh peneroka adalah jauh lebih rendah.

“Oleh itu, PKR melihat, durian runtuh yang dijanjikan kepada peneroka yang dianggarkan bernilai RM20,000 itu satu penipuan,” tegasnya.

Tambah Rafizi, pihaknya juga akan meminta kerjasama daripada Suruhanjaya Sekuriti (SC) bagi menyiasat dan memastikan tidak berlaku sebarang suntikan aset Felda Holdings yang mencurigakan daripada SPV yang dicadangkan Isa Samad.

“Felda Holdings adalah penyumbang terbesar keuntungan kumpulan Felda, bukan FGVH. Rancangan jahat BN adalah untuk memindahkan syarikat dan aktiviti perladangan Felda Holdings yang dimiliki peneroka dan kakitangan Felda kepada FGVH yang dimiliki kerajaan.

Melalui cara ini, jelas Rafizi, kuasa dan suara peneroka akan berkurang, lebih-lebih lagi apabila kerajaan menjemput pelabur lain untuk membeli saham FGVH.

“Anggaran PKR menunjukkan pegangan peneroka dan kakitangan Felda dalam aktiviti Felda Holdings akan berkurang kepada 42.7 peratus, – daripada 51 peratus pegangan majoriti akan menjadikan mereka pemegang saham minoriti selepas syarikat itu disenaraikan,” katanya dalam sidang media di ibu pejabat PKR di sini.

Felda semalam mengumumkan akan membentuk SPV bagi mengambil alih pegangan majoriti FGVH selepas lapan peneroka menghalang KPF daripada menyuntik aset ke dalam syarikat itu melalui penawaran awam (IPO).

Pengerusi Felda itu berkata, SPV itu akan memelihara kepentingan 112,000 peneroka, malah, beliau turut menyalahkan pembangkang kerana menghasut peneroka menentang penjualan 51 peratus pegangan saham di dalam Felda kepada FGVH.

Bagi menyelesaikan perkara itu, Rafizi berkata, pihaknya sedia bersemuka dengan Isa Samad dan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan bagi memberikan penjelasan berhubung perkara itu.

“PKR bersedia membentangkan hujah-hujan dan analisa kenapa penyenaraian ini tidak baik demi kepentingan peneroka dan kakitangan Felda.

“Kami ingin melontarkan jemputan debat, ataupun forum kepada mereka untuk membincangkan perkara ini supaya masyarakat Felda jelas akan maksud sebenar penyenaraian ini,” katanya lagi.

***********************

Apabila program diteruskan kerana objektif yang baik untuk menjaga kepentingan strategik peneroka FELDA, wayang Pembangkang dengan rentak lain pun bermula.

PKR sebelum ini bercadang akhir Mac ini untuk mengadakan kempen 100,000 ribu tandatangan dan himpunan di Dataran Merdeka untuk berarak bagi menyerahkan bantahan penyenaraian FGVH ini kepada Perdana Menteri. Dulu mereka riuh mendakwa penyenaraian FGVH akan memberikan defisit terkumpul berjumlah RM 1.9 billion. Kini mereka pula kunun kunun membuat kenyataan bahawa tanpa KPF, kepentingan masyarakat peneroka FELDA akan rugi.

Cadangan debat ini ialah taktik biasa Pembangkang terutama PKR untuk meraih perhatian kerana mereka sebenarnya tiada idea asal dan bernas. Yang nyatanya, tiada yang produktif akan datang dari debat melainkan wayang-sarkas bagi Pembangkang, terutama PKR yang makin hari makin hilang keyakinan termasuk sokongan dari kalangan pemimpin dan ahli mereka sendiri.

Apa yang menghairankan ialah antara penentangan yang dijana kepada masyarakat peneroka keatas cadangan penyenaraian FGVH ialah FGV merupakan syarikat yang gagal diuruskan dengan baik dan terdapat kerugian terkumpul, manakala FHB (51% milik KPF) pula merupakan perniagaan yang untung dan diuruskan lebih baik. Hakikatnya, pengurusan FHB merupakan mereka yang sama menguruskan FGV.

Lembaga FELDA merupakan 49% pemegang saham FHB dan 100% pemegang saham FGV. Jelas dengan pengurusan yang dan pemegang saham yang sama, kedua kedua kumpulan syarikat perlu diuruskan dengan baik dan sistem urus tadbir yang sama, dengan objektif mendapatkan pulangan terbaik. Tidak mungkin mandat yang berbeza kepada pengurusan dua dua kumpulan syarikat tersebut.

Difahamkan, ‘Plan B’ penyenaraian FGVH akan diteruskan melalui entiti khas dimana kepentingan 112,635 warga peneroka FELDA akan dijamin. Satu ‘Tabung Khas Peneroka’ dijangkakan akan diujudkan, sebagai ganti KPF yang asalnya dicadangkan sebagai pemegang saham terbesar dalam FGVH. Tabung ini dijangkakan akan menerima antara RM 4-5 billion nilai saham FGVH apabila ianya disenaraikan pasca Jun nanti.

Kepentingan masyarakat peneroka FELDA akan disalurkan dalam pelbagai bentuk dan skima melalui tabung ini. Satu Lembaga Pemegang Amanah akan dilantik, untuk mengawal selia tabung ini.

Penyenaraian FGVH kini tidak melibatkan semua syarikat kumpulan FHB sebagai anak syarikat tetapi syarikat bersekutu (associate companies) kerana pegangan 49% Lembaga FELDA dalam FHB akan disuntik kedalam FGVH. Entiti yang akan memberikan pulangan utama kepada FGVH ialah FELDA Plantations, dimana pulangan kasar sebelum cukai dan kepentingan minoriti dianggarkan sekitar RM 1.5-2 billion (pada harga kommoditi hari ini). Ini merupakan 70-80% dari keuntungan FGVH tahunan, yang diraih dari 350,000ha ladang.

Apabila pelaburan FGV diluar negara seperti kilang kilang TRT di Amerika Utara, Eropah dan Turki mula beroperasi sepenuhnya dan matang, maka keuntungan lebih akan dilihat dalam ‘bakul’ FGVH bagi pemegang pemegang sahamnya. Produk nilai-tambah dan hiliran sedang dirancang bagi pasaran yang besar ini.

Kepentingan masyarakat peneroka FELDA akan terus kukuh dan strategik, selepas penyenaraian FGVH melalui ‘Plan B’ ini.

1. Hasil dari 10 ekar tanah milik peneroka sediada

2. Dividen dari pelaburan dalam KPF sediada

3. Imbuhan tambahan melalui Tabung Khas Peneroka yang diperuntukan pasca penyenaraian FGVH

4. ‘Durian Runtuh’ dari hasil penyenaraian FGVH kepada 112,635 peneroka FELDA, sebagaimana yang diumumkan Perdana Menteri semasa Ucapan Bajet 2012 pada 7 Oktober 2011

Difahamkan, FGV dengan merangka plan khusus dengan kerjasama Lembaga FELDA dan Jabatan Perdana Menteri bagi menjaga kepentingan warga-kerja FELDA apabila kepentingan mereka yang sepatutnya dijamin dalam FGVH melalui KPF telah gagal kerana rancangan asal KPF sebagai pemegang saham terbesar dalam FGVH tidak dapat dilaksanakan kerana pelbagai tentangan yang sistematik.

Jelas, FELDA ujud 54 tahun lepas untuk memartabatkan kepentingan masyarakat luar bandar terutama orang Melayu dan amat berjaya dan berkesan. Ianya, objektif yang sama yang kini digerakkan dalam kesesuaian cabaran dinamism dunia global yang berpusat kepada perniagaan dan aktiviti kommersial bernilai tambah. Pelaburan dan gerak-kerja hari ini ialah sebenarnya strategik dan bertujuan untuk menentukan pulangan bukan sahaja progresif dan konsisten, malah terjamin bagi jangkamasa yang lama.

FGVH direncana untuk menjadi pemain bertaraf global dalam industri berasaskan perladangan dan bahan bahan produk kelapa sawit yang bernilai tambah, untuk pasaran antarabangsa.

Pengalaman episod cadangan penyenaraian FGVH melibatkan KPF ini wajar jadi pengajaran bagi semua pihak terutama masyarakat peneroka FELDA, agar jangan terpengaruh dengan Pembangkang dan mereka yang berkepentingan peribadi untuk menentang apa apa cadangan Kerajaan Persekutuan bagi warga FELDA.

Jangan biarkan keadaan “Sudah terhantuk, baru tergadah”.

*Dikemas kini 330pm

Published in: on February 24, 2012 at 14:00  Comments (57)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2012/02/24/penyenaraian-fgvh-bila-terhantuk-baru-nak-tergadah/trackback/

RSS feed for comments on this post.

57 CommentsLeave a comment

 1. Dah terharam, baru nak terjadah
  padan muka mereka yg pergi dengar mazlan alimin
  Sapa suruh gi ikut si haramjadah tu

  • Yg haramjadah nya awak, bukan peneroka yang dah terbuka minda dari penipuan UMNO, bahlol

   • Bukan. Yang hamjadahnya Abdullah (hamba Allah) yang menggodeh keadaan di Felda.Tolol.

  • Mazlan Aliman menulis dalam Harakahdaily mengatakan Persatauan Anak Peneroka FELDA, akan memohon perkenan Tuanku Sultan negeri negeri berkenaan supaya campur tangan supaya Tanah Felda Plantations di negeri masing-masing tidak dipajak kepada FGVH.

   Apa kah dia tidak faham bahawa Raja Raja di tanah Melayu tidak melibatkan diri di dalam politk, bahawa, contohnya, Sultan Perak mengistiharkan Pakatan Rakyat tidak mewakili majoriti menyebebkan Nizar menjadi “MB Sekejap” dahulu adalah bagi menjalankan fungsi dan tanggong jawabnya di dalam Perlembagaan?

   Apa kah dia tidak faham bahawa di dalam perkara perkara lain Raja Raja menjalankan tugas “di atas nasihat Kerajaan yang di pilih berdasarkan majoriti” tetapi ada mengambil kira nasihat dan musyawarah Majlis Raja Raja yang mesti memberi perhatian kapada undang undang dan peraturan yang di guna pakai di seluruh negara seperti Kanun Tanah?

   Atau apa kah dia cuba menghasut?

  • For the record in the discussion in this blog, given below is T.S Isa’s statement. (I’ve been wondering why the fact that “absolutely none of the Felda settlers-owned land will be touched for the proposed listing” was not repeated again and again all this while since last year):

   In a press release, Felda Group chairman Isa Samad said that Felda settlers-owned land would not be included in the public listing exercise.

   “We have always been very clear that absolutely none of the Felda settlers-owned land will be touched for the proposed listing. Only the land currently held by Felda Holdings Bhd will be involved,” he added.

   He said that the settlers’ holdings in Felda Investment Cooperative (KPF) would also not be included in the lisiting.

   KPF has about 220,000 members, of which 112,635 are Felda settlers. The rest are Felda employees and children of settlers.
   “Instead, a Special Purpose Vehicle (SPV) will be established to provide for the Felda settlers’ interest directly and the SPV will take the role of channelling potential profits directly to the settlers,” said Isa.

   He added that they would be going down to the ground to explain the issue to Felda settlers directly.

   Controversy over FGVH’s public listing began last year when it was announced by Prime Minister Najib Tun Razak while tabling Budget 2012.

   It was opposed by the opposition Pakatan Rakyat which claimed that the FGVH would grab land plots belonging to Felda settlers.

   Isa also said the proposed FGVH listing is crucial towards developing and providing higher quality of life to the settlers and the subsequent generations since the inception of Felda in 1956.

 2. Listing ni pelik sikit. Kenapa tak dapat sokongan dari wakil peneroka iaitu KPF dari dulu. Kedua kenapa yang asyik nak promo listing ni orang yang bukannya ahli koperasi Felda? Ketiga benar ke orang luar telah dibawa masuk ke dalam Felda?

  • EGM KPF tidak berlaku kerana proses ini belum berlaku:

   1.0 Pengerusi KPF enggan melepaskan jawatan walaupun
   1.1. Ujud arahan bertulis dari Perdana Menteri
   1.2. Lembaga FELDA membuat keputusan agar Pengerusi KPF melepaskan jawatan pada Ogos 2011 dan dilantik Pengerusi Lembaga FELDA sebagai Pengerusi KPF
   1.3 Sebaliknya Pengerusi KPF memanggil mesyuarat KPF pada 28 Oktober 2011 untuk mengugurkan keahlian Tan Sri Isa Samad, Tan Sri Dr Yusof Nor, Dato’ Sabri Ahmad dan Dato’ Seri Mohd Bakke Salleh
   1.4. Oleh kerana 1.3 berlaku, maka pengguguran keahilan yang tidak mengikut garis panduan Suruhanjaya Koperasi Malaysia dan SKM telah membuat tribunal
   1.5. Hasil tribunal ialah keputusan 1.3 diterbalikkan dan keahlian 4 orang itu kembali seperti sediakala (status quo)
   1.6. Walaupun keahilan 4 ahli KPF ini kembali sediakala, namun perlantikan Pengerusi Lembaga FELDA sebagai Pengerusi KPF sengaja dilengahkan

   2.0 Usaha menggunakan injuksi Mahkamah bagi mengahalang EGM dibuat
   2.1. 5 Jan 2012
   2.2. 17 Feb 2012

   Tak salah nak promo listing ini walaupun bukan ahli KPF kerana menggunakan KPF sebagai pemegang saham terbesar FGVH merupakan cadangan dan arahan Perdana Menteri.

   Sekarang, akibat penentangan golongan tertentu cadangan menggunakan KPF dalam penyenaraian KPF, maka keputusan dah dibuat KPF tidak akan dilibatkan dalam proses penyenaraian FGVH pada Jun 2012 ini.

   • BD,
    Terima kasih dengan keterangan tu walaupun saya faham secara ‘literal’ saya masih terpinga2 memikirkan strategi Najib dan Isa ini . Kalau secara kebiasaan dalam M&A kita kena mendapat restu dari pemegang saham target kompani. Tak silap saya KPF memegang 51% saham dalam syarikat Felda Holding, bermaksud ianya ‘controlling shareholder’. Meskipun Najib pemimpin politik, KPF tak payah akur dengan kehendaknya kerana KPF wujud sebelum Najib dan akan terus kekal selepas Najib. KPF kenalah menjaga hak ahlinya, dianya bukan badan kerajaan.

    Dalam hal ini, saya rasa Isa keterlaluan apabila cuba menjadikan dirinya sebagai Pengerusi KPF. Ini mungkin menjadi pemangkin kepada penentangan para peneroka kepada candangan penyenaraian ini. Jangan kerana kita terlalu ghairah untuk menjayakan program penyenaraian ini kita sanggup mengenepikan bantahan dan kebimbangan pihak yang mewakili para peneroka.

    Felda ni bukannya syarikat Isa ataupun Najib. Ianya umpama institusi dan kita janganlah nak mengherdik para peneroka supaya akur dengan kehendak kita. Kalau dia sudah sudi memangkah calon kita kira cukuplah tu.

   • Boleh tolong beri hujah hujah faedah ekonominya KPF tak mahu penyenaraian FGVH itu, selepas ambil kira pendapat pendapat yang di keluarkan di atas ini?

   • Hizan,

    Aku pantang dicabar.

    Setelah aku terbaca butiran2 berhubung kait, aku masih tak paham kenapa FGV yang digunakkan sebagai entiti penyenaraian. BD sendiri yang kata majoriti keuntungan datangnya dari Felda Plantations. Felda Plantations tu anak syarikat Felda Holdings Berhad. Sebenarnya kalau nak seneraikan Felda pun, entiti yang patut digunakkan ialah Felda Holdings dan bukannya FGV.

    Ini yang nampaknya pelik sedikit. Kenapa KPF yang disuruh melupuskan ekuiti dalam Felda Holdings. Kalau ikut secara betul, Felda Holdings yang akan “memakan” FGV dalam proses penyenaraian, bukannya FGV yang cuba menelan Felda Holdings.

    Kedua, saya tidak tahu dari mana si BD ni mengeluarkan taksiran keuntungan bagi tahun pertama selepas penyenaraian.
    Ni rujukkan data bagi tahun kewangan 6 bulan pertama 2011
    http://www.feldaholdings.com/content.php?h=4363&lang=EN

    Keuntungan pracukai FGV hanyalah RM 167 juta. Bagi keseulurahn tahun 2010, keuntungan pracukai FGV dan Felda Holding ialah RM 366 juta dan RM760 juta. Lihat tak perbezaan diantara kedua2 syarikat ni. Boleh tolong jawab ke kenapa tikus yang menelan kucing?

    Berdasarkan tahun kewangan 2010 dari keuntungan bersih FGV yang bernilai RM336 juta, aku nak tanya, berapa peratus datangnya dari ekuiti FGV dalam Felda Holding. Kalau ekuitinya 49%, bermaksud sumbangan operasi Felda Holding kepada keuntungan FGV adalah 49% x Keuntungan Felda Holding iaitu RM 372 juta sebelum cukai.

    So berapa yang FGV untung berdasarkan operasinya tersendiri?
    Kenapa tikus menelan kucing. Pekara tu kao boleh jawab tak?

   • Bagus bila anda keluarkan hujah hujah ekonomi dan angka angka. Bagus juga anda pantang di cabar. Jadi dapatlah fakta fakta dan angka angka kita dengar. Hanya betul tidak saja kita pertikaikan.

    Saya mengaku tidak tahu banyak fasal perniagaan FELDA dan berbagai syarikat di bawahnya, kedudukan KPF dengan FELDA Holdings, jika tikus makan kucing atau sebaliknya, mana satu yang perlu dari segi strategi penyenaraian itu. Itu sebab saya bertanya, minta keluarkan hujah hujah ekonomi.

    Yang saya tahu ia lah pakar pakar ekonomi pun selalu berbeza pendapat tentang ekonomi. Lagikan pengusaha pengusaha, mereka pun berbeza pendapat tentang strategi perniagaan, sama ada KPF atau FELDA Holding yang patut di senaraikan. Tapi sekarang dah tak relevan lagi sebab KPF tidak akan dilibatkan dalam proses penyenaraian FGVH.

    Masalah yang saya lihat ia lah pihak pihak yang mempolitikkan FELDA. Sebagaimana yang telah di perkatakan, dulu masa Tun Razak pun ada cubaan begitu. Di masa Dato Asri jadi Menteri Pembangunan, orang orang PAS masuk jadi peneroka. Takpa, mereka ada hak. Tapi keadaan sekarang mengkhuatirkan sebab sudah sampai ke peringkat injunction, tak mahu apa yang di janjikan “durian runtuh.”

    Saya belom terbaca hujah hujah yang munasabah menunjukkan durian tidak akan runtuh, dahan akan patah atau pokok durian akan tumbang. Hanya hujah hujah berbau politik sahaja. Kalau anda mahu cuba keluarkan hujah hujah ekonomi arah ke situ, sila lah.

   • Hizan,

    Saya bersetuju dengan pemerhatian anda berkenaan budaya PAS dalam Felda. Meskipun sedemikian saya rasa Perdana Menteri dan Pengerusi Felda sedikit sebanyak bertanggung jawab ke atas polemik yang telah tercetus.

    Mereka melakukan kesilapan yang besar apabila menganggap para peneroka akan menuruti segala kehendak mereka. Ini kerana dalam pentadbiraan kerajaan tiada siapa siapa dari para pegawai khas, para menteri kabinet, para punasihat, para wartawan dan sebagainya yang berani membetulkan andaian dan strategi yang silap.

    Malah dalam episod penyenaraian Felda, dia tidak menghormati pegangan ekuiti KPF dalam Felda Holding. Pegangan tersebut merupakan pegangan majoriti ataupun ‘controlling interest’ dengan pegangan 51%. Ini berbeza dengan syarikat awam lain dimana pemegang saham yang terbesar hanya memegang mungkin 20%-30%. Terjemahannya, Felda ni lebih milik KPF dari milik kerajaan. Kalau kerajaan nak seneraikan Felda, dia kena meminta perkenaan dari KPF, bukan sebaliknya.

    Aku mungkin dah menganggak, ramai yang menjadi begitu tamak melihat kerana terlihat laba dan durian runtuh yang bakal diperolehi melalui terbitan awalan. Oleh kerana begitu, mereka bertindak tergopoh gapah dan kini warga Felda sudah mula memberontak.

    The Man

   • Saya percaya penerangan sudah di beri. Saya fikir pengurusan FELDA dan penasihat penasihat Perdana Menteri tidak lah begitu da’if dan angkuh cuba membuat sesuatu dengan tidak memberi penerangan.

    Anda kata Felda “lebih milik KPF dari milik kerajaan”. Bagaimana kedudukannya dalam Akta penubuhan FELDA atau enakmen yang di buat selepasnya? Apa kah kuasa hanya kapada KPF sahaja? Apa kah peranan pengurusan FELDA termasuk jawatan yang di pegang oleh TS Isa dan Menteri yang bertanggung jawab di atas FELDA?

    Siapa tahu tolong lah beri butirannya, terima kasih.

   • Ialah tu. penerangan yang diberi penerangan yang cukup hebat. Kesemua peneroka terpaku mendengar celoteh Isa dan Najib. Tapi las2 dia membantah program Najib.

    Aku malas nak berhujah dengan orang yang tiada fakta ataupun tak paham asas penubuhan syarikat.51% tu apa? Angka je ke? Macam letak nombor alamat kat rumah. Kalau 1, 2., 3 dan 100 kesemuanya sama, janji kita jadi pak turut kepada agenda Tingkat 4 Jabatan Perdana Menteri

    Ya. ya, ya saya setuju. Ikut je telunjuk Omar Ong. Habis cerita.

   • Aku ingat orang yang pakai nama The Man boleh di hormatkan. Ada pendapat membina yang kita boleh dengar. Rupanya orang politik. Di mintak penerangan ekonomi, hanya sebut 51% pastu marah orang susah nak faham. Politik Pembangkang le tu. Orang PKR gamak nye.

    Cakap “malas nak berhujah dengan orang yang tiada fakta ataupun tak paham asas penubuhan syarikat.”Orang tu terang terang ngaku tak tahu, mintak nak tahu. Tapi sebelom tu dulu The Man (kononnya) ada cakap Isa / Najib tak beri cukup penerangan. Ni dia pulak cakap macam tu. Pembangkang hape mcm tu. DAP agaknya, lebih teruk dari PKR. Jenis Lim Kit Siang/ LGE – kau ikut cakap aku, tak mau dengar, aku malas! Tak tahu, cakap tak tahu lah, kan nampak ikhlas, kan orang boleh hormat!

    Sepatutnya dia cerita hubungan syarikat 51% itu dengan Felda Holdings dll. Tanah tanah FELDA itu atas nama siapa, dsbnya. Sebut lah sikit fasal Akta FELDA, siapa pegang kuasa dll, yang orang mintak nak tahu. Dia tak tahu banyak agaknya, tahu 51% aje, main nak tunjuk pandai, bila kena konar, marah orang, kata orang, dan tuduh liar pulak.

    Aiyyoyo, apa olang lu itu maciam?

    Haba haba.

   • Haba,
    Soalan aku berkenaan tikus makan kucing tidak dijawab. Dah kena chekmate, pi buka cerita lain.

    Inilah masalahnya mereka mereka yang dididik dari bangku sekolah lagi untuk menjadi Pak Turut kepada pemimpin politik. Senang aje diperdaya, diperbodohkan dan dijual mentah oleh mereka. Pastu apabila harta orang dirembat dengan menggunakkan alasan ‘unlocking value’, ‘kesan strategik’, ‘durian runtuh’ dan sebagainya, orang macam kao akan termakanlah segala cerita yang dijaja.

    Aku berbeza. Barangkali siapa yang menjual cerita karut aku hentam berdasarkan fakta. Apa kena mengena Akta Kemajuan Tanah 1956 dengan penyenaraian Felda. Aset Felda disatukan dibawah syarikat Felda Holdings Berhad bukannya dibawah Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan. Maka peruntukkan Akta Syarikat yang menjadi penentu samada kerajaan berhak mengambil alih aset Felda Holding Berhad tanpa persetujuan oleh pemegang syer utama dalam syarikat tersebut. Ada tak peruntukkan dalam undang tubuh Felda Holding Berhad yang Lembaga Pengarah Felda Holding memaksa ekuiti KPF dijual kepada syarikat lain?

    Maka sekarang kao kena carilah peruntukkan didalam Akta Kemajuan Tanah 1956 ataupun peruntukkan call opsyen dalam Akta Penubuhan Felda Berhad yang membolehkan Perdana Menteri dan Pegawai Tingkat 4 mengarahkan KPF melupuskan ekuiti dalam Felda Holding Berhad.

    Ini pautan yang berkait: http://www.agc.gov.my/Akta/Vol.%2010/Act%20474.pdf

    Aku tunggu jawaban mu, kalau kao gagal jawab pekara itu dan sebab kenapa syarikat kecil FGVH digunakan untuk membenam syarikat yang lebih besar bermaksud kao ni Pak Turut kepada Najib, Rosmah dan Omar Ong Abdullah.

    Ada berani?

  • I think what BD wrote so far is very clear.

   Isa Samad is in becoz PM wanted him so. As Chairman of Felda. As Chairman of FGV. And now as Chairman of KPF.

   Current Chairman of KPF is Datuk Dzulkifli Abdul Wahab. He is a civil servant. It means that he is there at the pleasure of the prime minister. So, whenever the prime minister don’t want him there, he should go.

   No two ways about that!

   Instead, he fought. He defied specific instructions. At the same time, he used his exalted position as Felda DG to drum up support from Felda grassroots. It is clear also he used Pas goons like Mazlan Aliman to oppose the whole scheme, which Pas would gladly do it.

   FHB is a creation of the government. So is Felda Plantations and FGV. When the government decides all should be inside one basket and be listed, I don’t see why the government need to justify where they are going with it.

   Its so clear that this IPO is about consolidating all Felda’s businesses into one large umbrella (which will be listed) and all these are very much a typical strategic business decision.

   Its utter stupid to argue about how the government has been there for the rural Malays via Felda & now, would abandon this lot. Prime minister made it clear many times over that the new economic model & ETP, Felda’s businesses should be propelled into something bigger, global & as a listed co. with international stakeholders & shareholders, its subjected to very tight scrutiny & corporate governance.

   What’s there left to argue?

   • Budak Bukit Makamah,

    Nyatakan sahaja sub skesyen dalam Akta Tanah Kemajuan Tanah ataupun akta2 yang berhubung kait yang membolehkan Perdana Menteri memaksa KPF menjual “controlling interest” dalam Felda Holding Berhad kepada kerajaan.

    Kalau tak boleh sebut, tolong jangan cerita pusing2. Inilah tabiat mereka yang kena chekmate – cuba memusing macam Kaf Lam Nga Ya.

    Kao dengan Haba Kaf Lam Nga Ya ke?

    The Man

   • Dari ejaan Jawi kau pun orang dah tahu kau jenis kelentong. Seperti KPF yang mungkin melantong.

    Kau tahu 51%, waaah, bukan main pandai lagi kau, mengata orang itu ini, beeBuzz pun engkau sental, tuduh tak tahu fasal share option.

    Orang bukan nak cari gaduh la, Mamat. Nak cari penerangan. Nak berbincang. Kau tahu, terangkan lah, jangan stifle inquisitiveness, tak payah kata memusing mcm kaf lam ya nga. Btw, kau punya ejaan Jawi tu berbelit atau kau lidah bercabang? Atau kau bukan Melayu/ Islam? Haba haba.

    Aku nak pinjam kata kata Budak Bukit Mahkamah – “Its utter stupid to argue .. FHB is a creation of the government. So is Felda Plantations and FGV. When the government decides all should be inside one basket ..”

    I haven’t got the time yet to check the powers of the Minister under the FELDA enactment, which I’m quite sure allows for the Minister’s final say on certain issues. Aku tahu kau tak tahu, kalau tidak kau dah go to town with whatever facts yang kau tahu. Meanwhile I’m also taking note that the KPF is a co-operative which operates differently from a limited or a publicly listed company.

    I also seriously wonder if the land titles are in the name of the KPF because, knowing how co-operatives have performed since Royal Professor Ungku Aziz set up Angkasa until now, it might have been a folly if such titles were registered under the name of KPF. I think not, because the Government could afford to, and did disregard KPF when PAS goons applied injunction etc, and decided to use another vehicle for the public listing exercise.

    When I or others have found the answers, they’ll be put in here. Meanwhile, I’ll not use harsh words on Mister-Know-Not-Quite-All, so-called The Man. I’ll just quote what my English Master sometimes said of juveniles, “Little amuses the nuisance, what more the fool.”

    Haba haba.

   • RAMA BETO HOK WAT ANDAIAN SNDRI WALHAL SUME DOK TAHU KALER,NYALOK JER LEBIH KT CINI HAHAAA..

 3. Nyatalah orang orang FELDA di hasut, di goda, di godak, di gobek, di godeh oleh pihak pihak yang merupakan parti parti Pembangkang.

  Presiden ANAK, Mazlan Aliman, yang kuat mendakyah, mengelirukan dan membangkang penyenaraian FGVH ada lah Ahli Jawatan Kuasa Pusat PAS. Nasrudin Hassan yang menulis panjang lebar menentang – walau pun tak pasti sama ada Hadith yang di sebutnya relevan atau tidak – adalah Ketua Pemuda PAS Malaysia. Dia seorang anak peneroka yang membesar di rancangan FELDA dan sudah tentu menghasut di sana sini,

  PKR menumpang semangkok – Rafizi Ramli, Pengarah Strategik PKR, yang dahulu mengorek lembu, kali ini tidak dapat mengorek apa apa di FELDA tetapi turut membangkang penyenaraian FGVH itu seperti di laporan di atas.

  Sesiapa yang rasa rugi akibat KPF tidak akan dilibatkan dalam proses penyenaraian FGVH pada Jun 2012 ini perlu tenong muka orang orang PAS dan PKR yang turut menghasut dan menggodeh itu.

  • Nasrudin Hassan, Ketua Pemuda PAS, keluarkan 2 ayat panjang berkenaan nabi nabi dahulu kala dalam pertanian. Apa kah tujuannya mahukan ummat Islam terus bertani sahaja, tidak hiraukan cara lain bagi mendapatkan faedah hidup dan keuntungan. Dia tidak sebutkan hal bahawa Nabi Muhammad sendiri telah berkecimpung dalam dunia perdagangan dan perniagaan.

   Di sebutnya Hadith sabda Rasulullah s.a.w:”Barangsiapa memiliki tanah, maka tanamilah sendiri atau suruhlah saudaranya untuk menanaminya, kalau tidak, tinggalkanlah.” Hadith ini tidak boleh menjadi alasan membantah penyenaraian FGVH tetapi sebaliknya.

   Dia menakutkan tanah 10 ekar bagi setiap peneroka FELDA itu akan tergadai akibat penyenaraian FGVH. Tapi, bukan kah sabda Rasulullah itu membenarkannya?

   Tun Dr Mahathir telah menyatakan “sudah tentu kerajaan sudah memastikan rizab pemilikan kepada peneroka tidak terjejas, sebaliknya penyenaraian itu bakal memberi jaminan dan mengambil kira kepentingan peneroka.” Dan dia telah berjaya menangani krisis kewangan antarabangsa pun – Asian Financial Crisis di masa pemerintahannya – dan berjaya melancarkan “serangan senyap” pembelian saham Guthrie di Pasaran Saham London, sehingga syarikat yang mempunyai begitu besar jumlah ladang sejak British merintah negara ini di punyai oleh Malaysia semula.

   Tabi’at Pembangkang memang selalu menuduh liar tanpa bukti atau justifikasi. Dan mengeluarkan pendapat kedai kopi yang tidak berdasarkan pemikiran atau hujah hujah matang dari pakar atau orang yang berkelulusan/ berpengalaman mendalam berkaitan perkara seperti penyenaraian syarikat di pasaran saham. Dan yang boleh nampak bahawa, jika majoriti saham lepas ke tangan asing pun, boleh di beli semula, seperti Guthrie boleh “di bawa balik ke Malaysia”, sahamnya di beli secara “serangan senyap” di Pasaran Saham London beberapa tahun dahulu.

   Nasrudin Hassan dan Rafizi Ramli tahu kah secara mendalam selok belok pasaran saham? Ada kah dia berkelulusan atau pengalaman dalam bidang ekonomi atau sebagainya? Maka perlu lah Pemuda UMNO dan sepertinya menibai, membidas, menepis dan menangkis pendapat dan dakyah mereka di khalayak orang orang FELDA. Mungkin KPF sudah menjadi “gone case” akibat tindak tanduk Mazlan Aliman dan Pembangkang lain. Tetapi usahakan peneroka FELDA tidak terpengaruh dan keluarkan undi yang membuktikan nya di PRU13.

   • Malangnya Ketua Pemuda UMNO kita tak tahu apa agendanya, apa jadualnya dalam perkara seperti ini.

    Tetapi Timbalan Ketua Pemuda nampaknya orang yang boleh mengaturkan sasaran tertentu. Dia perlu mengambil langkah mengembelingkan tenaga Pemuda UMNO dan muda mudi di berbagai rancangan FELDA supaya mendapatkan peneroka jangan terpengaruh oleh dakyah Pembangkang itu.

    Timbalan Ketua Pemuda perlu bertindak dengan tidak payah menanti apa Ketua Pemuda mahu buat atau tidak buat. Kami yang tidak berparti akan sokong demi kepentingan hampir 113,000 peneroka.

   • Setuju dengan Hashim, Pemuda UMNO perlu juga ambil pendekatan untuk counter strategy pembangkang yg telah meresap dalam Felda. Pembangkang is playing the perception strategy, and they use the method that’ perception is reality’. Bila persepsi yg hendak diterapkan di kalangan peneroka berjaya, maka, mereka dah berjaya mewujudkan ‘ reality’ ciptaan mereka di kalangan peneroka Felda.

   • The anti- Lynas plant demonstrations happening in Pahang is a successful outcome of the oppositions’ in particular PKR strategy in using the approach of ‘perception is reality’ where once a perception is created against Lynas, some people’s perception is turned into a powerful belief.

   • See how they “purposely perceived” ridiculous figures of Lynas rally attendance:

    “15000 swarms Kuantan for anti-Lynas rally – Malaysia Kini”

    whereas the more experienced and non politically motivated, genuine news organization says

    “3000 Malaysians protest against rare earth plant
    CBS News – ‎41 minutes ago‎”

    Malaysiakini has previously been warned by and apologized to DS Hishamuddin, Home Affairs Minister, for wrongly reporting what he said. But they don’t seem to care much about accuracy of reporting.

    They should be dragged by the collar to the Courts. The United Nation’s special rapporteur on freedom of expression, Frank La Rue, has tabled a report saying that in 2010, more than 100 bloggers were imprisoned … Governments are using increasingly sophisticated technologies to block content, and to monitor and identify activists and critics.”

    He said that Internet restrictions should be only in “very exceptional, and limited circumstances prescribed by international human rights law.” But he did say that restrictions and blocking are justifiable.

   • Bukan takda ahli atau orang orang pro-UMNO cuba bantutkan usaha usaha Pembangkang di FELDA. Ha nya nampaknya secara spontan, tidak teratur, tidak seperti kalau Pemuda UMNO sediakan rancangan memberi penerangan dsbnya di FELDA di masa ke masa.

    Cuba baca berita berikut:

    Ceramah Pakatan Rakyat di Felda Lepar Hilir I, Gambang, Pahang, di didakwa diganggu oleh ahli Umno yang dengan sengaja memasang pembesar suara berkaraoke di sebuah kedai kopi berdekatan.

    Yang berucap ia lah Pengarah Komunikasi PKR Nik Nazmi Nik Ahmad dan Naib Presiden parti itu, Nurul Izzah Anwar, berucap mulai jam 9 malam.

   • nasrudin tuh base bodo dok tahu bende,ia ngan nik aziz molek doh sama2 bodo..hahaaa

 4. PKR can never see the forest for the tree because that is how they wish to be. Part of their strategy to derail the plans , confuse peneroka and gain political mileage. So no matter how much explanation given, it’d be pointless. The only way is to counter attack their strategy and dont give space anymore because since when Felda becomes an object of intense interest of PKR? Of course since they realise Felda has money and to disrupt stability and harmony among peneroka can swing some votes to them. PKR strategists are not that good and it is up to anti PKR quarters to shred PKR strategies to bits.

 5. Disebabkan sabotaj minority politician, majority rakyat terseksa.

  Contohnya kes Felda di atas. Memang tak berterimakasih di atas segala kebaikan yang telah diberi Felda/Gomen selama ini. Kalau tak ada Felda ramai nasib orang Melayu tak akan dibela. 10 ekar tanah di jual dengan interest free loan. Pembinaan rumah semula pun interest free. Semuanya ditolak secara tidak membebankan dari hasil buah. Tiap tiap tahun dapat duit raya, duit bantu sekolah secara percuma. Generasi kedua di tolong dengan kemudahan pelajaran tinggi dan rekreasi supaya jadi generasi yang berguna.
  Masa harga turun dulu, rakyat felda ditolong. Sekarang bila pendapatan mencecah RM5 ke RM8 ribu sebulan mulalah segumpalan mereka yang lupakan kulit. Kebanyakan mereka baik generasi pertama dan kedua tak payah berrpeluh turun ladang sekarang-Felda sediakan pekerja dan tau tau saja hujung bulan masuk duit banyak.

  Adakah mereka sekarang tidak sedar yang harga sawit mungkin turun kemudian hari, macam getah masa dulu dan saingan Indonesia, yang banyak tanah dan pekerja murah mungkin akan menandingi output/jualan negara kita bila bila masa.

  Tidakkah mereka tahu yang listing adalah cara yang terbaik untuk membuka asset syarikat ke tahap yang lagi tinggi dan memantapkan transparency (yang pihak saboteur tertentu ini juga yang selalukan war warkan). Kita harus sedar yang business sawit bukan business kampung tapi dunia dan Indonesia akan bersaing memotong kita nanti.

  Contoh kedua, kes MRT. Disebabkan satu dua pemilik kedai yang degil, di batu api pihak tertentu, walaupun gomen telah “bend backward” untuk dia semua, seluruh projek mungkin tergendala/lambat. Seluruh rakyat Klang Valley rugi.

  Inilah keadaan politik di negara kita sekarang.
  Disebabkan tamak kuasa/undi segelintir politician, yang menggunakan apa cara sekalipun baik tipu atau betul, issue khayalan/maya semua negara kucar kacir dan terumbing umbing.
  Yang rugi adalah rakyat dan anak anak kita semua.

  Berbijaksanalah kita dengan undi kita.
  Daftarlah nama kita sebagai pengundi di post office – kejap sahaja
  Pilihlah pihak yang telah selama ini memberi kita kemakmuran dan seinambungan hidup dan juga telah menyemarakkan nama Malaysia di dunia,

 6. Kalau Melayu (Peneroka) tidak dapat menandingi Raja Gula KWOK seorang, siapa lagi yang boleh membawa orang Melayu lebih maju? Tang tu lah kite Melayu.

 7. Sasaran utama yang mejadi tumpuan golongan anti-penyenaraian Felda ini ialah Tan Sri Isa Samad. Beliau menjadi bebanan sebenar kerana sejarah lampaunya yang terbukti bersalah dalam pemilihan jawatan UMNO. Golongan anti-penyenaraian ini menghujahkan bahawa beliau telah didapati bersalah oleh Lembaga Disiplin UMNO. Oleh yang demikian, kredibiliti beliau dalam gerak kerja penyenaraian ini turut dipersoalkan.

  Sebahagian besar masyarakat, sama ada Felda atau bukan Felda tidak memahami terma-terma kewangan serta proses yang berkaitan dengan penyenaraian untuk menampakkan kepada mereka manfaat, risiko dan sebagainya. Sebaliknya apabila mereka melihat wajah Tan Sri Isa serta kisah padang mahsyarnya pada Perhimpuan Agung UMNO, mereka serta merta dapat mengaitkan dengan sesuatu yang negatif. Mereka dapat membayangkan ada sesuatu yang tidak kena dengan perkara ini kerana watak yang dipertanggungjawabkan telah terpalit dengan perbuatan yang tidak sihat dari segi moralnya. Mudahlah bagi golongan anti-penyenaraian ini memasukkan jarum mereka dengan hujah-hujah yang mereka sendiri pun entah faham ataupun tidak. Natijahnya, halangan demi halangan berlaku.

  Kesimpulannya, usaha-usaha sebegini sepatutnya dilaksanakan tanpa melibatkan individu yang telah pernah terpalit dengan sebarang kes seperti Tan Sri Isa. Dirinya dijadikan contoh nyata yang boleh dijadikan bukti fizikal di hadapan mata khalayak untuk menyokong hujah golongan anti-penyenaraian. Walaupun hujah mereka tidak difahami oleh majoriti yang terlibat, wajah individu ini dimomokkan untuk mereka meraih sokongan. Sekali lagi, YAB DS PM nampaknya tidak cukup berhati-hati memandang ke hadapan dalam tindakannya meletakkan Tan Sri Isa ke kedudukannya sekarang.

  • Tidak betul. Kamu tak ambil kira langsung peranan Mazlan Aliman, Ahli Jawatan Kuasa Pusat PAS yang kuat mendakyah, mengelirukan dan membangkang penyenaraian FGVH. Juga pihak pihak lain seperti Nasrudin Hassan, Ketua Pedmuda PAS dan Rafizi Ramli, orang PKR.

   Kasi hujah ekonomi lah, Mister.

  • Tan Sri Isa cuma sebagai pengerusi. Apa kekuatannya? Ertikata bila-bila masa boleh dikeluarkan sekiranya buat taik. Kita bukan buta lagi. Apa yang kita pentingkan ialah status peneroka akan datang. Status Melayu.

   • sebagai pengerusi tiada kekuatan ke? kalau takde kekuatan bukan pengerusi namanya…
    kalau tak takde la dikejar pengerusi KPF pula…

    bila2 masa boleh dikeluarkan sekiranya buat taik?
    kalau jadi macam tajuddin ramli nanti camana? dia happy2 sahaja keluar dari MAS…utang pun kira lupus…yang merana rakyat sebab kerugian ditanggung MAS…

 8. Masa aku kecik2 dulu, (era 60’an), apabila kerajaan Perikatan ingin membuka kawasan2 FELDA, yang dulunya dikenali sebagai tanah2 rancangan LKTP (Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan), para pemimpin PAS dok masuk-kuar kampong menghasut agar rakyat jangan sertai LKTP ini. Nama LKTP dibaca sebagai ; Langkah Kerajaan Tipu Penduduk..

  Alhamdulillah, hasutan mereka tidak mendapat sambutan. Allahyarham Tun Razak gigih meneruskan pembukaan tanah2 LKTP (yg kemudiannya ditukar nama kepada FELDA – Federal Land Development Authority). Apabila Pas bergabung dgn UMNO membentuk BN pada 1974, Allahyarham Dato’ Asri (Presiden PAS masa itu) telah dilantik mnjadi Menteri Kemajuan Tanah. Ketika itu lah ramai pengikut2 PAS dibawa masuk menyertai FELDA tanpa disedari UMNO.

  Sekarang, apabila anak Tun Razak ingin membawa para peserta FELDA ke tahap yang lebih baik, sekali lagi PAS cuba ‘menghancurkan’ masadepan rakyat; semata2 demi politik sempit mereka. Alasan bantahan2 ini adalah sengaja diada2kan untuk mengaburi mata rakyat, sepertimana pernah mereka lakukan dulu.

  Kau jahat, PAS !!

  • Aku setuju. Tiada ma’af bagi depa. Tuhan akan membalas kejahatan depa.

  • Betul betul betul.

   Saja PAST nak bawa semua orang lemas, supaya dia naik atas

  • Terbitan awalan IPO ni berapa share yang kao dapat? Berapa share yang proxi Najib akan dapat? Kao tanya tak soalan tu.

   Aku dah tanya dah.
   Jawapannya kosong. Tiada apa apa. Kesemuanya untuk rakyat. Kalaupun Kak Ros ingin membeli cincin berlian dia kata dia akan menabung dari bangku sekolah lagi. Janji hak rakyat tidak dirembat.

   • Yang ini kau dah macam budak kecik pulak. Mcm budak yang pakai nama beeBUZZ di bawah ini. Tak guna aku komen panjang le.

    Haba haba.

 9. Terbitan awalan IPO ni berapa share yang kao dapat? Berapa share yang proxi Najib akan dapat? Kao tanya tak soalan tu.

  Memang tak setuju soalan ini.
  Kalau nak tahu sebenarnya, soalan tersebut boleh tergolong sbg soalan bodoh.

  Kalau berhajat guna asset kau sendiri untuk membeli share. Mana ada share FREE. Dalam hal begini jika ada share “tenggek” . Kata P.Ramlee…Alamatnya Nak Mampos le. Nak lari kemana dari mata2 yang bertimbun melihat….

  Kesian Melayu Peneroka kerana air liur busuk orang lain.

  • beeBuzz, kao ni memang tak arif dengan peruntukkan syer opsyen dalam syarikat. Nilai saham berbayar mungkin 10 sen Harga senarai awalan mungkin RM 1 . Beza tu untung atas awan.

   Berjuta2 opsyen boleh dikeluarkan kpd lembaga pengarah dan pengurusan tertinggi FGVH. Berjuta2 lagi boleh dikelarkan apabila kerajaan melupuskan ekuitinya didalam FGVH. Sebenarnya ekuiti kerajaan dalam FGVH adalah hak rakyat bukan hak kroni.

   Belajarlah tentang pekara ni, sebelum nak hentam orang. Jangan pulak tersenerai kedalam kategori mereka yang kurang pandai tetapi berlagak sombong.

 10. Pasal politik semua tolak atau kutuk, walaupun untuk kebaikan.
  1. Duit rm500 untuk yang gaji bawah rm3000
  2. Duit rm100 sekolah
  3. Dan juga listing felda untuk transparency dan kebaikan masa panjang
  4. Lynas walaupun certified safe – dari pakar dalam parti Pas sendiri

  Biasalah, opposition haus nakkan issue walaupun ianya adalah nyata untuk kebaikan rakyat.

  Adakah opposition states sediakan kebaikan apa apa untuk rakyat?Developer je yang untung. Mana pergi janji janji dulu.

  • Ketua Umum PKR dah buat statement utk batal Lynas jika menang Putrajaya..Dulu PAS ckp nak jual Putrajaya kalau menang PRU..Alih2 dah menang ckit ckp nak tawan Putrajaya pula..Sama halnya sekarang. Ckap nak batal Lynas, dah menang nanti tak dapat batal sebab kerajaan UMNO BN dah luluskan operasi Lynas, untung Lynas masuk poket depa la plak kut. Spinster betul.

 11. Jumlah begitu ramai yang menerima BRIM RM500 menunujkkan kegagalan kerajaan BN membasmi kemiskinan.
  Duit RM100 adalah faedah yang sepatutnya diberi oleh mana mana kerajaan dan bukan rasuah untuk mengundi BN. Rakyat berhak merima RM100 dan mengundi mana mana parti.
  Listing FELDA adalah usaha terdesak UMNO untuk mendapatkan wang untuk pilihan raya akan datang. Faedah peneroka tidakj terjamin malahan rakyat keseluruhan yang bukan peneroka juga menangguh risiko untuk kos bailout pada masa akan datang memandangkan rekod buruk BN dalam penurusan seperti MAS /PKFZ.
  Lynas adalah bukti kukuh dasar Najib bahawa rakyat diketepikan dan LYNAS diutamakan walaupun begitu ramai yang menentang. Rakyat bukan pak turut sperti penyokong UMNO yang babi buta.

  • Ramai menentang tu agak2nya majoriti 2/3 ke? Kalau setakat 10k or 20k tak la kut…

   • Tengok lah komen Imran di atas: yang professional newsmen cakap 3,000 orang hadzir di Himpunan di Kuantan, jenis dia orang ni, Malaysisakini, kata 15,000. Rosak punya jenis.

 12. jadi dalam erti kata lain penyeneraian ini di halang sebab

  1.tak nak isa tapi nak Dzulkifli terus kekal(apa kaitan dengan keuntungan peneroka?bukan ke dua2nya dillantik oleh PM ke dalam organisasi)

  2.fgvh adalah entiti yang lebih kecil tapi nak ambil alih felda holdings?i

  adakah ini 2 perkara yang dipertikaikan?

 13. Pelik.. kenapa artikel ini dikeluarkan oleh anda. Ulasan anda terlalu bias. Be profesional k.

 14. […] biarkan pisang berbuah dua kali dan ‘Bila dah terhantuk, baru nak tergadah’. Masa depan dan pelaburan 112,635 peneroka FELDA jangan diperjudikan untuk kepentingan peribadi […]

 15. […] ANAK telah berjaya dalam usahanya untuk melengahkan / melambatkan penyenaraian FGVH dan yang rugi adalah ahli ahli KPF dari kalangan warga peneroka dan petugas FELDA. Malah, telah terbukti bahawa majoriti warga peneroka FELDA tidak mahukan senario ‘Dah terhantuk, baru nak tergadah’. […]

 16. Jangan terlalu membuat fikiran jadi kotor kerana mengikut bontot yang selalu mengotorkan fikiran. Kita kena bertanyakan dan mempeorleh bukti nyata. Jangan dengar cakap2 di kedai kopi dari sumber bohong belaka. Jika bangsa lain terus maju, terkejar2 mencari nikmat hidup, mengapa orang Melayu Islam sering menjadi mangsa penindasan sesama sendiri. Itu dinamakan “lempar batu sembunyi tangan” dan “gunting dalam lipatan”. Cari fakta betul, ingat penyenarai FGVH pada awal Mei 2012, ingat nungkin diakhir Jun nanti ia melonjak sehingga 35% apabila disenari dibuka di Papan Bursa. Maka selepas itu barulah timbul perasaan marahkan kepada seseorang. Bukan apa kerana kebodohan sendiri!!!. Tak kanlah semua warga Felda seramai 1.2 juta nak ditipu oleh pemimpin tertinggi warisan pencetus rancangan Felda. Fikir2lah “sesal dahulu pendapatan sesal kemudian …. sebutlah apa2 pun”…

 17. […] So, probably the storm set in too soon after last week’s sunshine. And spring isn’t here yet. Things have to be planned properly. Most importantly, don’t get wiser after the event. […]

 18. […] juga mencemuh segelintir minoriti dikalangan peneroka FELDA yang bersekongkol dengan Pembangkang dan cuba menggaga…, termasuk membawa ke Mahkamah. Beberapa kali mesyuarat agung luar biasa (EGM) Perwakilan Koperasi […]

 19. […] Ini bermakna kesemua 112,635 peneroka FELDA dan selingan besar warga kerja Kumpulan FELDA, yang terdiri dari 220,o00 pemegang saham KPF akan menerima habuan langsung setiap tahun keuntungan FGVH, melalui dividen. Oleh kerana halangan dan ‘permainan belakang tabir’ Dzulkifli dan beberapa kepimpinan kanan KPF dan Lembaga FELDA sendiri, rancangan ini gagal dan penyenaraian FGVH dilakukan melalui ‘Plan B’. […]

 20. […] into FGV for the ‘share-swap’, which will directly benefit KPF shareholders. Instead, Sabri engineered ‘Plan B’ that the holdings that was supposed to go to KPF were channeled into a […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: