Hunt for Kamal Hisham, pt IV

The hunt for lawyer Kamal Hisham Ja’afar moved into another phase, after Kamal appeared on Youtube which he claimed his life to be in ‘grave danger’. Counsel representing Southern Ads Sdn. Bhd. Dato’ Baljit Singh Siddhu came with this Youtube recording, today.

Never the less, strong claims now being thrown against both parties by each other. Baljit says “There are elements of fraud and cheating”. Kamal, who is ready to be investigated and face the Police for all the Police reports made against him claims that are professional hit men going after him. The Police should really investigate these allegations.

What is rather funny why is the counsel for the complainant is speaking on behalf of the Police and making press conferences, when the Police already made announcement that they are is still investigating the case. Shouldn’t the counsel allow Police to complete their work first, before they go to the media? If at all, there is a need to go to the media and make a call for the witness (CPC Sect 1.1.1(2) ) to come forward and expedite investigations, shouldn’t the Police do it instead of the counsel representing the complainant?

Probably this should be investigated too.

Published in: on March 7, 2012 at 18:01  Comments (11)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2012/03/07/hunt-for-kamal-hisham-pt-iv/trackback/

RSS feed for comments on this post.

11 CommentsLeave a comment

  1. Baljit, sekarang ni kau berani lah kan? Kau tunggu nanti. Kita tengok siapa betul siapa salah. Ala mentang2 duduk bawah ultan and potensi kau nak menang besar, berani lah kau. Aku nak tgok, sekali kau kena macam kamal. satu malaysia repost video ni kat kau. Kau jilat ludah kau ni balik!!!!!

    • Kebenaran akan terungkai juga akhirnya. Kenapa Baljit beria2 kelu.r statement melangkaui polis. Semua orang tau bahawa kamal hisham merupakan proxy tuanku dalam kebanyakan business di johor. Beliau amat rapat dengan tuanku sampai ramai org dengki terhadap kamal. Southern ads ditubuhkan sendiri oleh kamal hisham dan kenapa pula dia nak pecah amanah dan kacau periuk nasi sendiri? Hampir kesemua syarikat yg tuanku punya kepentingan ada nama kamal hisham. Cuba check kat ssm ibzi holdins sdn bhd. Kamal hisham was one of the director before. Sekarang tempat kamal telah diganti dengan lawyer muda yang bernama rizal ramly. Anak kepada datuk ramli ahli jemaah diraja johor. Jangan aniaya org yang tak bersalah. Allah itu maha adil dan juga maha mengetahui.

  2. Let’s get real. Kamal has been throwing allegations one after the other. First he is busy running a business overseas and then running for Umrah and now running for his life. Well he forgot to add that he is also running from the law and to cover that he is riding a moral high horse ” I am prepared to die rather than doing what the “pembesar” telling me to do because to do what the pembesar asked would be against religion”. What a load of bull! Can I cry that I am being hunted by a hired killer after I am required to assist in the investigation? He must be reading too many thriller novels or watching too many movies. How could he afford staying in Dubai in up market area with his salary that he declared to LHDN? Seriously, if he has balls he should come back and shoot straight to Bukit Amanda and turn over the evidence! I suspect he will only be shooting blanks.

    Btw Bigdog, every complainant would want the complaint to be investigated. So what is wrong in fighting for your cause? After all the real issue is dollars and cents and not about some cliche like this could be my last video!

  3. Saya rasa dua-dua lawyer, Baljit & Kamal, kena kurangkan percakapan sebab lagi banyak bercakap, nampak lagi kurang cermat.

    Baljit membuat rumusan beliau di atas andaian bahawa Kamal sepatutnya telah tahu mengenai ancaman bunuh dari tahun 2011. Sedangkan apa yang dikatakan oleh Kamal adalah beliau telah mendapat pengakuan oleh seseorang yang telah mendengar ancaman tersebut.

    Sudah tentu terdapat beza masa diantara tarikh & masa sipendengar ugutan bunuh dengan tarikh & masa beliau membuat pengakuan mendengar ugutan tersebut. Bukan sesuatu yang mustahil jika diandaikan sipendengar tersebut mengambil masa berbulan-bulan sebelum mengambil keputusan untuk membuat pengakuan. Baljit sepatutnya lebih peka dan tidak membuat andaian yang boleh menampakkan beliau sebagai peguam yang kurang teliti.

    Saya bersetuju dengan empunya Blog untuk biarkan polis menjalankan siasatan mereka. Yang penting adalah merakamkan keterangan Kamal dengan kadar segera. Jika perlu keluar Negara sekalipun, demi keadilan & proses yang lebih telus, pihak polis boleh mempertimbangkan selagi mana tidak membazirkan duit rakyat.

    • setuju….biar Polis Bukit Aman jalankan tugas tanpa gangguan dan campur tangan Istana atau mana mana pihak. Polis Johor elok jangan campur.

  4. Baljit bodoh macammana kau boleh lulus law school? kau tak faham ke tentang role peguam, kau tu kerja dengan Polis Johor atau kau berangan nak jadi Polis. Aku rasa budak first year law pun tak akan buat statement bodoh mcm kau. Aku rasa Kamal , 10 kali jauh lebih bijak. Dato Jabardeen dah cakap “ada isu sensitif di belakang perkara ini” itu kau tak faham, patut kau buat homework sebelum cakap, standard kau macam “Lawyer Penjual Ubat tepi Jalan” Aku rasa Big Dog lagi pandai undang-undang dari kau Baljit… tentu kau akan kalah kes dengan Lawyer Kamal. Kamal jangan risau, kalau setakat Baljit ini kau tengok sebelah mata je dia tak da class.

  5. KONFLIK PERIBADI JANGAN SALAH GUNA KUASA KENYATAAN BALAS PEGUAM KAMAL HISHAM BIN JAAFAR KEPADA SIDANG AKHBAR YANG DIBUAT OLEH PEGUAM YANG MEWAKILI SALAH SEORANG PENGARAH SOUTHERN ADS SDN BHD YANG JUGA SEORANG KERABAT DIRAJA 28 Feb 2012 Jam 07:00ptg Bahawa saya Kamal Hisham bin Jaafar menafikan segala tuduhan liar yang dibuat oleh seorang Kerabat Di-Raja melalui peguamnya pada jam 3:30ptg 28 Februari, 2012. Seperti yang telah dinyatakan dalam sidang akhbar oleh pihak saya pada 31 Januari, 2012 bahawa saya sentiasa bersedia untuk memberi keterangan kepada pihak polis dan telah menulis surat secara rasmi kepada pihak polis agar kenyataan saya kepada pihak polis diambil diluar Malaysia memandangkan terdapat “ISU-ISU SENSITIF” yang terdapat disebalik kes ini. Saya telah mendapat beberapa “UGUTAN BUNUH” yang dipercayai dibuat oleh seorang kerabat di-Raja yang mana perkara ini telah saya maklumkan kepada pihak polis. Dalam surat saya kepada pihak polis saya menerangkan bahawa lapuran polis tentang ugutan-ugutan bunuh yang saya terima masih belum saya buat memandangkan terdapat “ISU-ISU SENSITIF” yang akan timbul susulan kepada lapuran saya nanti. Untuk pengetahuan umum, SYARIKAT SOUTHERN ADS SDN BHD adalah syarikat saya yang telah saya tubuhkan sendiri pada 2003. Kerabat di-Raja tersebut menggunakan pengaruhnya agar memasukkan dirinya kedalam syarikat ini pada tahun 2005. Segala modal telah dikeluarkan oleh saya seorang diri dan Kerabat Di-Raja tersebut tidak membuat sebarang bayaran modal. Konflik diantara saya dan Kerabat Di-Raja tersebut merupakan konflik peribadi berpunca dari tugas saya mahu menjalankan amanah berkaitan dengan pembahagian harta pusaka yang saya percaya wujudnya unsur-unsur yang bertentangan dengan Hukum Agama dan Undang-Undang Negara. Selain dari itu, kerabat Di-Raja tersebut menggunakan wang Syarikat untuk membayar gaji 2 orang anaknya (putera dan puterinya) yang tidak pernah hadir bekerja. Kerabat Di-Raja itu juga mengambil wang syarikat untuk membayar RM20,000/- kepada isteri mudanya setiap bulan yang tiada kaitan dengan syarikat ini. Terdapat beberapa kenderaan peribadi dibeli oleh Kerabat Di-Raja ini menggunakan wang syarikat tetapi didaftarkan atas nama peribadi dan digunakan untuk tujuan peribadinya. Tuduhan terbaru yang dibuat terhadap saya dalam sidang media yang dibuat oleh peguam yang mewakili Kerabat Di-Raja hanya bertujuan untuk menjatuhkan kredibiliti saya yang sebenarnya bertujuan untuk mengalihkan perhatian dari isu sebenar. Saya merasa sangat hairan, didalam sidang akhbar tersebut, peguam-peguam yang mewakili Kerabat Di-Raja mendedahkan bahawa mereka mempunyai maklumat-maklumat yang terperinci berkaitan urusan siasatan yang sepatutnya hanya diketahui oleh pihak Polis Johor. Bagaimana peguam-peguam ini boleh mengetahui terlalu banyak maklumat? Bukankah peguam-peguam itu sendiri mengeluarkan kenyataan dalam sidang akhbar bahawa “Repot Polis tidak akan dimaklumkan kepada orang yang dilapurkan” . Saya ingin bertanya semula kepada peguam-peguam ini “Dari mana pula mereka mendapat maklumat rahsia dan sensitif itu?”. Saya percaya maklumat-maklumat siasatan Polis Johor terhadap kes yang dibuat terhadap saya telah disalah gunakan oleh pihak tertentu sehingga menjejaskan hak saya untuk mendapat keadilan yang tulus. Saya hairan apabila saya mahu bekerjasama dengan pihak polis dengan bertanya apakah lapuran dan tuduhan yang dibuat kepada saya, pihak polis menyatakan bahawa lapuran yang dibuat keatas saya dikategorikan sebagai “Rahsia”. Saya mempunyai banyak dokumen yang boleh membuktikan kebenaran saya yang boleh membuktikan bahawa penjenayah sebenar adalah orang lain tapi membuat tuduhan terhadap saya kerana mahu menutup kesalahannya. Saya sekali lagi mengulangi bahawa campur tangan Menteri Dalam Negeri dan Ketua Polis Negara adalah perlu untuk memastikan bahawa pihak Polis Johor menjalankan siasatan dan urusan secara professional dan tulus. Sekian, Kenyataan Akhbar saya

  6. Sudah lah balik jelah

    • Kamal memang nak balik dah jelas dia cakap, dia cuma minta kes siasatan ke atasnya di pindah ke bukit Aman dan jaminan keselamatan. Mungkin Lawyer Kamal tahu banyak tentang prilaku dan jenayah terdahulu Kerabat DiRaja Johor sebab berbelas tahun jaga family Diraja. Kalau Polis masih samar ttg ugutan bunuh, bagi percepatkan keterangan pergi sahaja ke Dubai atau Negara jiran ambil keterangannya, minta Kamal bayar segala kos. Rasanya Kamal tiada masalah dan dia pernah menawarkan cadangan itu.

  7. Dear baljit, since when u r above the law making a very funny statement. Dont be silly. U suppose to be a smart lawyer. Now… U r Very “poo singh” lar mr lawyer.

    We hv law in Malaysia….

    Law 101
    1. Let the police investigate
    2. AG will check the paper
    3. If there is a case, then charged him in court
    4. Court decide

  8. Baljit, kalau kau sekarang berada kat tempat kamal, apa kau rasa? kau pergi menyerah je ke? tu Penakut namanya doe!!!!!

    RM660 ribu tu kamal boleh bayar lah. tapi yang peliknya Ada 17 laporan polis palsu selama ni puak korang buat, kamal dapat tunjuk kan bukti. Yang kali ni pun kamal ada bukti, tapi apsal yang kali ni korang beria2 siap post video apa bagai? ouh aku tahu, kau saja nak ganggu kamal dan perniagaannya. bagi smua benci kamal. SORRY BROTHAAA kami orang Malaysia percaya kamal. SORRY!!! ke korang takut kamal balik malaysia?? pastu bajet beranilah kata itu ini dgn Kamal sedangkan upah pembunuh. Bagi dia baliik malaysia kita selesaikan kat court. Ada berani ?.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: