Melayu ‘bankrap politik’

(Sila klik disini untuk mengikuti temuramah mobtv.my) talkshow-1234.html

Seorang politikus yang pernah menjadi ahli UMNO, Parti Semangat 46 (1988-1996) dan UMNO semula (selepas 1996) memberi temuramah kepada mobtv.my mengenai keputusan menyertai DAP, yang diumumkan Januari lepas.

Aspan Alias, seorang penyokong politik tegar MP Gua Musang YBM Tengku Tan Sri Razaleigh Hamzah, telah menjelaskan justifikasi membelakangkan UMNO dan menyertai parti Chauvinis Cina DAP.

Beliau telah jelas memberikan hujah bertentangan (self-contradict) justifikasi beliau meninggalkan UMNO dan mentertai DAP. Beliau mengakui menyertai semula UMNO apabila Semangat 46 dibubarkan pada 1996. Untuk rekod, Ku Li dan kepimpinan tertinggi Parti Semangat 46 dengan kesedaran sendiri atas dasar perpaduan Melayu, membubarkan parti tanpa dijanjikan apa apa oleh Presiden UMNO ketika itu, Dato’ seri Dr Mahathir Mohamad. UMNO membuka pintu dan menerima pemimpin dan ahli Semangat 46 seperti Ku Li, Dato’ Seri Rais Yatim (dilantik Menteri pasca PRU 10 November 1999), Dato’ Zainal Aibdin Zin (dilantik Timbalan Menteri pasca PRU 10 November 1999), Ahmad Shabery Cheek dan Aspan Alias sendiri.

Namun, keputusan peribadi Aspan meninggalkan UMNO untuk DAP hanya datang hampir 16 tahun kemudian. Pendek kata, beliau membenarnya diri menjadi ‘kuda tunggangan’ kepada DAP kerana sebagai ‘Melayu Bankrap Politik’.

Apa apa pun rungutan mengenai UMNO, ianya sebagai pasca-alasan (after thought) kerana kekecewaan peribadi terhadap UMNO yang sebenarnya menjadi ciri asas memahamkan mengenai episod ini bagi ramai yang mengenali Aspan Alias secara peribadi. Dalam temuramah ini, Aspan mengakui sokongan beliau terhadap Ku Li. Setelah Ku Li beberapa kali gagal untuk mendapatkan kedudukan jawatan tertinggi dalam parti, termasuk gagal menjadi calon Presiden pada pilihanraya parti 2008-9, maka selepas itu baru timbul opsyen untuk bergerak mendapatkan tempat dalam parti lain dan mengagalkan UMNO dari luar.

Untuk rekod, Ku Li bercita cita untuk menentang Presiden UMNO ketika itu PM ‘Flip-Flop’ Dato’ seri Abdullah Ahmad Badawi pada pemilihan jawatan tertinggi UMNO Mac 2009. Namun, MP Parlimen itu hanya berjaya mendapat satu pencalonan jawatan Presiden UMNO sahaja, iaitu Bahagian Gua Musang.

Dewan Undangan Negeri (DUN) Negeri Sembilan pada pasca 8 Mac 2008 membuktikan BN termasuk UMNO tidaklah begitu kukuh. BN hanya mampu bertahan di 21 kerusi dalam DUN yang mempunyai anggota seramai 36 orang wakil rakyat. DAP merupakan parti Pembangkang terbesar sebanyak 10 kerusi. Sekiranya DAP bercita cita untuk menubuhkan Kerajaan Negeri selepas berjaya menguasai DUN Negeri Sembilan, maka parti Chauvinis Cina itu perlu menengahkan seorang wakil rakyat Melayu kerana tidak mahu mengulangi apa yang berlaku di DUN Perak pada pasca 8 Mac 2008 dimana jawatan Menteri Besar terpaksa diberikan kepada PAS walaupun mempunyai kerusi paling sedikit.

Aspan Alias dan Ariff Sabri menyertai DAP

Apa pun alasan yang Aspan cuba justifikasikan mengapa beliau menyertai DAP, ianya amat jelas beliau sedia diperkudakan parti Chauvinis Cina itu kerana beliau sebenarnya kecewa kerana telah hilang peluang menjadi politikus yang dipilih sebagai wakil rakyat sebanyak 8 kali semenjak PRU 5 pada 1978.

“Saya tidak menyertai PAS kerana mugkin saya tidak sesuai dengan parti itu”, jawapan yang ditanya justifkasi menyertai DAP apabila keluar kerana kecewa kepada UMNO. Hakikatnya, PAS tidak ada tempat untuk memperkudakan Aspan Alias sebagai seorang lagi Melayu berbanding dengan DAP yang amat tandus dengan orang orang Melayu yang boleh diketengahkan sebagai calon semasa pilihanraya. Tanpa calon Melayu, DAP tidak boleh memaparkan mereka ialah ‘parti pelbagai kaum untuk Malaysia’.

Untuk rekod, DAP mempunyai 29 MP dalam Dewan Rakyat dimana tidak seorang pun ialah orang Melayu. Semasa PRU 12, DAP tidak langsung memberikan peluang dari kalangan  orang Melayu untuk bertanding di mana mana kawasan samada Parlimen atau DUN.

Space shuttle Challenger meletup semasa berlepas ke orbit

Aspan menuduh bahawa UMNO telah menjadi “Parti Towkay” dan mendakwa pemimpin UMNO termasuk dikalangan peringkat Bahagian dan wakil rakyat mengutamakan peluang perniagaan. Namun beliau tidak jujur mengakui bahawa apabila DAP diberikan kuasa seperti di Pulau Pinang, mereka dengan rakusnya menyalah gunakan kuasa demi ‘kroni perniagaan’. Bukti yang jelas ialah skandal Bayan Mutiara.

Satu perkara yang Aspan wajar jujur mengenai DAP ialah sejak menguasai Pulau Pinang, orang orang Melayu Pulau Pinang telah banyak kali menyuarakan dengan lantang bagaimana mereka sebagai peniaga kecil sentiasa ditindas. Ini termasuk mereka dikasari oleh wakil rakyat DAP, yang dihadapan khalayak ramai menunjukan sifat rasis dan Chauvinis Cina mereka.

Dalam perpektif politik, beliau sendiri tidak jujur kerana tidak dapat menerima keputusan majoriti apabila Tun Dr Mahathir berjaya mengekalkan kerusi Presiden UMNO ke V pada April 1987. Mereka yang “Gila Kuasa” yang Aspan sebut itu sebenarnya mereka yang menyokong pemimpin yang gagal semasa pemilihan jawatan tertinggi itu dan tergamak mengeheret UMNO ke Mahkamah sehingga diharamkan pada 4 Februari 1988.

Sejurus itu, Ku Li dan gerombolan yang begitu ‘bankrap politik’ itu tergamak pula menubuhkan Parti Semangat 46 dan secara automatiknya memecahkan kuasa hampir mutlak orang Melayu ketika itu yang ujud pada UMNO. Sekiranya mereka dalam Semangat 46 ini benar benar “UMNO yang original” dan mendukung perjuangan memartabatkan orang Melayu, kenapa Ku Li pada PRU 8 November 1990 dan PRU 9 April 1995 tergamak bekerjasama dengan DAP yang memang sudah jelas Chauvinis Cina dan anti Melayu?

Apakah sebagai ahli dan mungkin wakil rakyat DAP, Aspan Alias tergamak menyokong dasar seperti ini: "Kepimpinan Chauvinis Cina DAP menyokong kuat penternakan babi"

Sebagai seorang yang memilih DAP sebagai wadah perjuangan, apakah Aspan Alias, Sabri Ariff Aziz dan Hatta Wahari sedia untuk akur kepada possisi pasti dan tergamak membelakangkan kepentingan dan perasaan majoriti orang Melayu dalam isu seperti ‘Penternakan Babi’ dan paling nyata, kontroversi seperti pusat penyembelihan babi Kg Berjaya, dekat Alor Star?

Pengundi dikalangan orang Melayu terutama mereka di Negeri Sembilan wajar berwaspada kepada mereka yang ‘Bankrap Politik’ dan samada mepunyai dendam yang tidak sudah dan kebencian peribadi yang membara atau berkepentingan peribadi.

*Dikemas kini 530pm

Published in: on April 21, 2012 at 12:30  Comments (24)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2012/04/21/melayu-bankrap-politik/trackback/

RSS feed for comments on this post.

24 CommentsLeave a comment

 1. Mengikut lojik Aspan, rakyat Palestin yang kecewa dan tidak sokong PLO kerana sudah lari dari perjuangan asal atau mengalahkan calun pro YAsser Arafat ekolah masuk Likud partyuntuk perjuangkan nasib orang Palestin.

  Apa punya bodoh lojik dia.

  Sepanjang interview, hos pun tak boleh bercakap dan bertanya soalan. KEna dengar cakap dia saja.

  Ini semua ahli politik kampung juara kedai kopi saja. Manghabiskan boreh. Camni berangan nak jadi MB NS?

 2. His track record speak volume of his value and character. Obviously an ambitious yet failed politician and an oportunist too. He have no loyalty whatsoever except to his ownself. He knew that he is no longer relevant or ‘fieldable’ as a candidate on UMNO/BN ticket, thus he have no qualm to betray the party he once pledged to support. He have been jumping ship each time he think that there is a personal gain to be made. Its a blessing that he joined DAP.

  Good riddance.

 3. Amboi, geli geleman dengar dia bercakap pasal perjuangan asal UMNO dan kononnya UMNO baru bunuh UMNO lama, sebab tu dia tak boleh terima, tu yang buat dia masuk DAP tu.

  Eh mangkok, sejak bila DAP keturunan komunis ni jadi sahabat UMNO/Perikatan yang asal? Masa ko jadi wakil rakyat UMNO dulu bukan termasuk masa UMNO baru ke? Dah kena reject, tahu tak boleh menang barulah masuk DAP.

  Tapi nak heran apa, zaman dulupun dah ada orang macam Rashid Mydin.

  Untuk orang melayu, masuk DAP sekarang samalah macam masuk skim cepat kaya atau skim piramid. Masuk awal boleh untung masa mula-mula, lepas tu siap lah. Dah bangkrap esok mula la menyesal nak salahkan kerajaan lah, polis lah, bank negara lah, UMNO lah, salahkan semua orang kecuali kebodohan diri sendiri.

 4. Pembelot bangsa yang tiada akal dan tiada maruah. Kuburnya akan dikencing oleh generasi akan datang. Memuja dan memuji puak yang makan babi. Tahu tak bahawa mereka yang suka makan babi, muka mereka menggerutu macam kulit babi?

 5. Aspan ni bersedia nak jelaskan pada rakyat yang sebenarnya Zaid Ibrahim bertahun ‘membiayai’ kehidupan dia. Dan Sakmongkol aka Sang Monggol aka Sang Kangkung, yang menjadi wakil rakyat haprak di DUN Pulau Manis, kena kantul sebab bergefren & kecewa sebab projek yg dia minta pada MB Pahang tak diluluskan.

  • Mungkin ini dimaksudkan “Melayu ‘bankrap politik’”. Hakiki jiwa orang Melayu hanya ingin menolong diri sendiri … ? … hmmmm

 6. Mengikut worldview orang Ku Li, politik Malaysia berenti tahun 1986. Hanya Ku Li saja tahu memerintah. Khoo Kay Peng bukan kroni. Lorraine, Dr Rais Saniman dll ni bukan kroni dia. Taukeh2 yg dpt AP bukan korupsi.

  Itu orang2 besar2 yg ada tapak. Tapi mscam Aspan ni, asyik tak ada duit dan merata mintak duit dgn orang tapi nak ngajar mcm nak menadbir dan memerintah?

  Tak ada duit, kerja malas tapi hidup bergaya. Takkah dia juga boleh dibeli kerana kemalasan kerja?

  Selama dia dok mengemis sana sini dgn orang UMNO. Sapa saja Aspan sokong dan setuju tu sila kaji. Mesti kasi dia duit.

  Entahlah . . . tiba2 suka kasi DAP ni pula sapa pula Cina yg kasi duit.

 7. Biggie,

  Its bloody clear cut both of these politically bankrupt opportunists are ‘Trojan Horses’ for DAP into Negeri Sembilan & Pahang. The Chinese Chauvinist bastards go for really disgruntled but opportunists, in their bid to hv themselves as the minority manipulate the democracy & impose against the majority.

  Both Aspan & Ariff are not politicians with clean hands. Aspan stomached a lot Ku Li’s shit. BMF collapse under Ku Li’s watch. And name like Khoo Kay Peng is synonymous with Ku Li.

  And now, he is complaining?

  • They may not even be ‘Trojan Horses’ but dead, unwanted horses flogged by the DAP on NS & Pahang streets. But the rakyat may still prefer bulls and bullocks – however slow they may be, sometimes meandering from the streets, they are loyal, dependable and always reliable in delivering promises since 54 years ago.

   Example: they found hindrance on the FGVH listing on the Stock Exchange, they found some other means to do it and deliver the “durian runtuh” promised to the FELDA settlers.

   Note that many voters went to PR, spoilt their votes or did not go to vote in PRU12 because of disgust with Tun Dol. And Tun Dol is no longer in power. Najib has been trying hard, though selling off quite a bit of what we don’t like to be sold to the never-satisfied, often ungrateful lot.

   But the rakyat has seen the DAP and the Pakatan Rakyat guys meandering, even going on crooked streets, in just 1-2 years of holding power. Never again, said many of those who voted them out of frustration with Tun Dol at PRU12. .

   • Correction:

    Change “dead” to lame, unwanted horses

   • Just to share.

    The ‘Black Death’ plague in the 14th century Europe was originally brought from China. Europe saw a reduction of 50% population.

    In the same analogy, these two ‘Trojan Horses’ are the Chinese Chauvinists’ morbid agenda to break the UMNO power in majority Malay areas.

    This episode shouldn’t be taken lightly nor simplistically.

    Soon, you will get disgruntled religious teachers into DAP.

  • I agree with the opinion that, try as they might, they are not likely to win except in narrow majority areas.

   True, there would be the hopeless incumbents deemed “non-winnable” candidates dropped from the line up at PRU13 who may back stab, betray and even sabotage BN election efforts.

   But they have been warned about “winnable candidates” quite some time already and should be be prepared to accept not being fielded at PRU13.

   Also, BN should be ready with good shock absorbers come PRU13 announcement of candidates. Including taking out skeletons from their cupboards and throwing them out to the public if they start being funny losing their chances of re-election. Like Sakmongkol was at PRU12. Who says politics is not dirty?

   • There must be something wrong with Arpan. In and out of UMNO lama, in and out of Semangat 46, in and out of UMNO baru, for so long he didn’t get a chance to stand as a candidate.

    Would he be given a safe seat by DAP? Would he be lined up as an MB potential? I seriously doubt so. I think he is taken in by the DAP more for the nuisance value than anything else. Creating nuisance at BN by hitting BN endlessly, talking without stopping, etc.

 8. This fellow is another parasite, leeching on to whoever he thinks can provide him wealth and power. His brand of politics is self preservation. A parasite in need of high power because he has none. It is this type of person in need of high power who is capable of all the superlative negatives we can think of. He is the person to be thrown into the reject bin for good.

 9. Bukan sahaja bankrap politik. Juga bankrap semangat dan rupa Melayu. Mana boleh masuk DAP yang nyata anti-Melayu dan anti-Islam sejak penubuhannya lebih 40 tahun lalu.

  DAP yang mahukan Malaysian Malaysia kononnya. Mahu sama rata dengan tidak akui Kedudukan Istimewa Melayu dan Bumiputera Sabah dan Sarawak, Yang anti segala apa Melayu asalkan ada Melayu dominan, termasuk Kerajaan, perkhidmatan awam, Polis, Tentera, dll. Mahukan kuasa, kemudian terbalikkan segala yang ada sekarang ini. Jadi, kalau si Arpan dan si Mongkol masuk situ, mereka dah hilang jati diri Melayu.

  Tapi mereka patut sedar bahawa Tengku Aziz dah jadi Nib Presiden DAP pun tak jadi apa sejak itu. Hanya menulis di blog Pembangkang menghentam Melayu dan Kerajaan yang dominan Melayu.

  Mereka dapat jadi subjek yang di hebohkan di sana sini, seperti di sini. Itu yang mereka mahu, sebab demikian lama tidak di pedulikan orang. Arpan selalu di tanya orang “Arpan who?”. Mongkol selalu di kaitkan orang dengan yang setongkol sana setongkol sini di tepi jalan. Menjerit tak habis habis promosikan Khairy Jamaludin, tapi kuda dia tak naik. Tak dapat nak tumpang apa. Fedap lah dia. Pulaknya nak kena tunjukkan gufreng dia kononnya dia ada muscle – baca lah cerita isteri dia yang kesian kena tinggal begitu saja di blognya Mamasita Mama Mia.

  Tak mungkin diaorang akan di beri “safe seat” oleh DAP. Dah berperang dalam parti itu pasal nakkan kerusi DUN dan Parlimen. Karpal Singh bergaduh dengan Timbalan Ketua Menteri Ramasamy hingga diktator “Dear Leader Guan Eng” keluarkan “gag order” lagi. DAP dah tunggang langgang. Guan Eng pun dah kata tak senang nak pegang kuasa mereka di Penang di PRU13. Dah goncang, tak konfiden lagi. Mengharap saja lah si Arpan dan si Mongkol ini.

 10. Aku mengaku pembaca tegar blog Sakmongkol. Saya meminta jasa baik para pembaca blog ni untuk menerangkan kenapa kritkan Sakmongkol terhadap kepimpinan UMNO dianggap salah dan membinasakan masyarakat Melayu?

  Ini kerana anehnya kritikan beliau tu tepat. Mungkin yang salah wadah perjuangannya bukan initipati yg cuba disampaikan.

 11. I know for a fact many people like reading aspan and sak s blogs.Readers here should try reading and judge for yourselves.What they say makes sense. Don’t just condemn

 12. Be not angry that you cannot make others as you wish them to be, since you cannot make yourself as you wish to be. Thomas Kempis

  The wrath of the dork or the mischief makers take position to gang up with the Chauvinists to damn and damp Najib ,Umno and the Malays .

  Who is this Sakmongkol ? His real name is Dato’ Mohd Ariff , a new born political-Pop Prophet from Pahang ? . Many are also curious that this Dato’s Mohd Ariff bears a malicious mentality and who has been hammering the Malays below the belt . Najib is his punching bag for quite sometime . In the lawless environment and to the opponents of his wickedness he will be burned to ashes .

  It would be good news to the Malays , who for several years have been subjected to steady drumbeat of damnation against their Islam , culture and custom , history , language and identity . The news be that Dato’ Mohd Ariff will be nailed to the cross by his fellows DAP and blast him off to the unknown part of the Universe one day . He will be found imminently breathless in the arms of his fellows DAP .

  If this is the case, why is that Dato’ Mohd Ariff continuously conducting phycological warfare against Najib and the Malays ? Posting up his vigorous efforts to smear the cause of the Malays .

  Make no mistake , the existence of the Malay has its cause and legitimately stipulated . And yet persistently , Dato’ Mohd Ariff is trying to brainwash the Malay by telling them that they have to be ‘ a free Malay ‘ . His meaning of free cum freedom is for the Malays to get out from Umno cocoon and join DAP , like he did . Who is this mischievous Malay from Pahang ?

  The answer is simply with some interests , first he , a Pahang boy wants Najib destroyed . This is to badly weaken Najib’s significant role in the making of Malaysia for a better Malaysia which the underlined prerequisites are peace , harmony and progress . Second , Umno is to be destroyed and crushed . And as time goes by , his subtle understanding is to deface the existence and sovereignty of the Malays . That the Malay communities are erased in their own Tanah Melayu .

  Leading the charge for an assault on Najib’ s administration is again the legendary Muay Thai fighter Dato’ Mohd Ariff equipped with AK47 . Behind him is the DAP political organization with an army of its supporters . The Chauvinistic policy activists who promote that the Chinese community has been marginalized whom Dato’ Mohd Ariff has came to its defense and rescue .

  How mischievous this Malay Pahang boy deceives the Malays !!

  Hello there ! I am named Mohd Ariff Subri . I am also Sakmongkol AK 47 . I am the very Special Envoy to defense DAP and Combat Najib and his Pro-Umno supporters at the Oracle office of Syed Putra .I am thrilled to return to Pekan where I joined Umno in my early days and my Lord’s willing I be the first Malay candidate for DAP in the next coming general election in Pekan .

  I am happy to let you know now that Aspan and I have been blessed by the high order of DAP . Speaking to you , the young Malays of Pekan whom to be the potential young leaders and future activists for DAP . Thank you for inviting myself to Pekan to participate in what it means to respect the freedom of speech , a free mind and democracy in DAP .

  Also as a very Special Envoy for DAP , I have volunteered and charged to monitor Najib’ incompetency and I am honored to combat such intolerance and the faulty incidents in his administration . The truth is , I am also a business man and politics is my passion . And the Datoship I received and shouldered till now is because I am the believer of DAP’s Democracy . I would like to share and strive this mission: to discredit Najib and his Umno’s Dungus to create a more peaceful and just Pekan . I am the chosen one for Pekan and Malaysia on the whole .

  In order to fight Najib and his Dungus , we must begin to respect the dignity of DAP. DAP is the most democratic party . We are multiracial party . We are all Malaysian and we look the same . And that make us different and our difference make us more human than the Malays .

  I have no problem of joining DAP and that Najib makes me do it . Come with me and walk the talk with me . We must stand against Najib and Malays in Umno . And this is our rights advancing our freedoms and possibilities . DAP will give you freedom and a free mind ?

  Well very well Sakmongkol !! when you posted your image on your blog , it shows the beastly of your countenance . In one glance , we know from your looks there are multiple desire of evilness . Yet you have convert yourself to be a deaf, dumb and blind species who to become the leader of a messianic movement of DAP .

  Look at your face , it resemblances of an unknown species in Pahang . An ugly face with an ugly mind who deceives his own kind . If you embrace Christianity and constructively assimilated in the Chinese culture , you are just a dirt in our society and you are no closer to being the ghost baster of Jalan Hj Taib .

  You have tried to blind us by your perceived ‘ civil freedom’ seemed not have come to your senses , merely that of a ‘ free thinker , who believe and mere belief of every-free-thingism . A designation of a man who is seemed nice and surely sick in your social mind .

  This sick mind with the bipartisan of your DNA complex is hard to break . What ever your reasons are , only the Devil knows . One thing for sure , you write with commitment but in dangerously over your head .

  In our goodwill we read how you brutalize Najib’s leadership and Malays’ stupidities on behalf of your Party DAP . Calling Najib is a thug in his tenure and many uncalled names are just relative . Pondering over your sweeping statements and opinions , you cannot fool people with right minds . Believe me Sakmongkol , you can’t scare us off . You the Devil who is indecent affront to mankind is also a traitor and you are not a considerate spices .

  When I first bumped into your blog , I found your writings were motivated by in giving the cause for the Malays to be better in their thinking and for being a better Malays . Now , it is otherwise . An Ignoramus who denies the cause of the Malays as well as to the Non-Malays is not a nice spices . A distorted spices is correct .

 13. Orang ku li ni sama dengan ku li, expired goods, train left station, dendam tak sudah.

  Dia sendjri tak bersungguh2. Bila kalah, merunght. Tuduh org ini itu.

  Typical org kelatan. Cas baguz. Org nogori dan pahang gi ikut kan bangang.

 14. ….and my Lord’s willing I be the first Malay candidate for DAP in the next coming general …..

  Do we need to doubt his motivation any further?

 15. THEY ARE JUST POLITICAL PROSTITUTES.
  THEY WOULD DO ANYTHING TO GET POLITICAL POSITIONS, PERHAPS MENTERI BESAR PROXY CHINA DAP.

 16. […] barisan barisan ADUN DAP Negeri Sembilan yang Melayu ‘Bankrap Politik’ seperti Aspan Alias tergamak dirinya diperkudakan. Ianya semata mata hanya pusingan terakhir […]

 17. […] or not ‘Politically Bankrupt Malay Politician’ Ariff able to see, the ‘Bumiputra Agenda’ is very strong. The confidence in the FGVH plans to […]

 18. […] ini mengambarkan keadaan sebenar dalam DAP. Malangnya, ada dua orang ‘Melayu Bankrap Politik’ mencari ‘teduhan politik’ bawah payungan yang sememangnya tidak akan menghormati mereka, […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: