Ulangan pra-13 Mei?

Rakaman rakaman video melalui format Youtube rata rata menunjukan, tidak seperti demonstrasi-bertukar-rusuhan sebelum ini (termasuk semenjak pemecatan Anwar Ibrahim dari Kerajaan dan UMNO pada 2 Sept 1998), majoriti perusuh ialah Bukan Melayu, terutama keturunan Cina. Selama ini, hampir 80% pendemonstrasi dan perusuh adalah orang Melayu.

Apakah ini adalah ulangan sejarah hitam 13 Mei 1969?

Published in: on April 29, 2012 at 00:01  Comments (14)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2012/04/29/ulangan-pra-13-mei/trackback/

RSS feed for comments on this post.

14 CommentsLeave a comment

  1. Niat jahat dari mula. Orang kata pilih lah dari 4 stadium, nak berdemo di Dataran Merdeka juga. Mahkamah dah keluarkan perintah, keras kepala nak pergi “as far as possible to Dataran Merdeka” juga. Pada hal kepalanya seorang loyar. Apa ni?

    Yang nampaknya ligat di acara Bersih ni, yang dah kena tangkap pada pukul 7.30 malam tadi tu, Ahli JK Bersih bernama Wong Chin Huat. Agaknya dia yang pengaruhkan JK supaya jadikan satu tempat bertumpu di Chinatown KL – Petaling Street. Ambik kesempatan eksploitasi sentimen busuk membantah pembinaan stesyen LRT ke hape di situ.

    Blog yang jadi sarang mereka, Malaysiakini, pulak ligat dengan “live broadcast” di Internet (menuduh pulak kena “distributed denial of service”, DDOS, petang 27 Apr) sejak pagi 28 Apr. Mendakwa
    peserta datang dengan angka yang gila gila sejak pagi lagi pula.

    M’kini sibuk mengatakan wakil DAP itu, wakil DAP ini, di sana sini di acara itu dalam siarannya, cuba mengwar warkan kononya orang DAP dah kasi nasihat kapada perserta jangan buat hal. Tak cakap kapada siapa. DAP parti Cina (siapa nak melenting tak setuju pun, aku kata DAP parti Cina). Tentu menasihatkan peserta Cina (berani diaorang nak tegur sesiapa depan 500 orang “Unit Amal” PAS pakai baju merah di sana sini?) mungkin sebab ada yang nampak nak buat tak betul.

    MCA pulak nak berlumba lagi cuba ambik hati Cina – Chua Soi Lek kata ahli MCA boleh hadziri acara itu. M’kini pun cuba ketawakan mereka, interbiu 2-3 orang MCA, ada yang tanya nak keluar dari MCA ke – buktinya ada di “Live Update reporting” M’kini. Berlawan nak bawa peserta Cina.

    DAP masuk, MCA masuk, jadi sarkas majoriti Cina lah acara tu. Yang kata nak duduk bantah, majoriti nya tak duduk pun – terhayun ke sana, terhayun ke sini, dari Brickfields, Petaling Street, KLCC ke Pasar Seni, ke Jalan Pudu, ke Jalan Tun Perak, ke Masjid Jamek dll. Pastu di pancut air, di sembur gas pemedih mata. 63 di bawa ke hospital, 388 di tangkap. Padan muka.

    Mereka nakkan bebas bercakap, aku pun nak juga. Aku syorkan pihak berkuasa tangkap kepala rusuhan itu. Dia tahu ada Perintah Mahkamah tapi dia masih cakap nak ke Dataran Merdeka. Walau pun dia kata di kawasan Masjid Jamek tujuanya dah tercapai (kononnya) dan peserta boleh bersurai. Tapi M’kini kata perserta di sekitarnya menjerit nak pergi Dataran Merdeka juga, dan tak lama selepas itu ada yang menceroboh sempadan Dataran Merdeka dan pancutan air serta semburan gas bermula.

    • Azmin Ali, Timbalan Presiden PKR, juga. Dia yang menghasut peserta masuk kawasan Dataran Merdeka itu. Menyebabkan Polis pancut air dan sembur gas.

      Malaysiakini ada cakap, thestar.com pun ada lapurkan:

      the crowd became unruly after a speech by PKR deputy president Azmin Ali who asked the demonstrators “do you want to occupy Dataran Merdeka?” His question was met with cries of “hancur rempuh, buka pagar” (crash and destroy, open the gates).

      “The Dataran does not belong to Kuala Lumpur City Hall. It belongs to the people,” he told the cheering crowd at the intersection of Jalan Raja and Jalan Tun Perak.

      Dia langsung tidak pedulikan Perintah Mahkamah itu. Nyata “contempt of court”, langgar peraturan BDKL, langgar perintah Polis.

      • DAP Lone Ranger, Vice Chairman Tunku Aziz has said that although most street demonstrations start off with peaceful intentions, they often turn out to be violent and chaotic.

        I think he knew many Chinese would participate, especially DAP members and supporters who are almost all Chinese. Not sure how many of the 388 arrested are Chinese.

        “The tendency is to blame the authorities and I think this is not fair,” he said. DAP, of course, has always been blaming the authorities. Tunku Aziz should know.

        Now Opposition blogs like Malaysiakini are blaming the authorities. Such blogs are frequented by many Chinese, believed to be run by Chinese, DAP kind. They use such headlines as “When trouble-makers are those in uniform, Malaysia Kini – ‎Apr 26, 2012”, “‎Cops responsible for turning sit-in into street rally, 9:39AM Apr 29, 2012”. Dastardly fellows.

      • Kalau nak ‘sit in’, stadium lagi baik. Siap ada tempat duduk.

        Cina DAP tak boleh runding ATAU percaya!

        Ke-kominis-an mereka tak pernah lupus. Hanya ‘mendap’ (dormant) bila Chin Peng serah kalah di Hadyaii pada 2 Disember 1989.

        Majoriti BERSIH 3.0 adalah mereka. Ini ada kena mengena PRU 13 dah dekat. Besok, bila dia org menang besar di kawasan urban seperti PJ, Kepong atau Cheras, nanti buat pulak ‘peaceful assembly’.

        Biasalah. “Nak rai kan kemenangan. Majlis YB baru bersama rakyat”. Pas tu buat lak “Berarak dari ‘point A’ ke ‘point B’ “, kunun kunun kat ‘Point B’ nanti ada majlis keramaian.

        Tak payah jauh la! 2 km pun memadai.

        Nanti jadi lagi 13 Mei!

        Mereka provoke, ada lak yang react!

        Penghabisnya, Polis gak jadi jahat! Polis gak yg salah!

        POLITIK KEBENCIAN!!!!

        Lemahkan pengaruh Polis!

        Strategi sama yg kominis guna……..

        Sama cam 13 Mei. Kominis keluo hutan, pas tu tubuhkan DAP. Guna parti politik. Strategi sama, taktik ja lain. DAP ni kominis, Dulu, Kini & Selamanya.

    • DAP yang mencetuskan 13 Mei 1969. Buku kecil “13 May, A Tragedy” penerbitan National Operations Council boleh di google.

      Tak tahu betul ke tidak orang DAP yang cuba beri nasihat kpd peserta peserta itu. Tengok tingkah laku dan gaya cakap mereka, entahlah.

  2. BERSIHKAN ANWAR

  3. Where got so many came like Bersih claimed? Zee News said Federal police spokesman Rasdi Ramli estimated there were about 25,000 demonstrators, Malaysiakini said over 100,000, then quoted Bersih 5.30 pm press conference at KL Central claiming 250,000, later even 300,000. Gila ka?

    The well established and long-experienced British BBC News said “some 25,000” and Reuters also used the figure 25,000 protesters. And the Reuters reporting was by Stuart Grudgings, editing by Jonathan Thatcher. These people have longer experience in estimating crowds in view of their reporting on the Arab Spring crowds and demonstrations all over the world.

    And the Police usually have their static cameras placed all over the places, plus cameras on 4-5 of their helicopters (at least 2 used during the operation?) for views of places not covered by the static cameras. They have a bird’s eye view of the crowds all over the places. They also have been at the estimating business for scores of years. Can anybody estimate better than them?

    Tipu estimates? Nonsense lah. Only the nasty Opposition blogs like Malaysiakini make wild estimates and reported twisted figures. They even twisted DS Hishamuddin’s words and got a warning by the Home Affairs Minister some time back.

    And of course M’kini would say it was a well mixed SIT-IN (or was it a RUN-AROUND crowd?). They’d probably say the demo mix was exactly according to the population ratio! Crazy.

    • Opposition Leaders are like that.

      They never hv or ever will admit facts. They just spin and manipulate numbers, situations, angles and worse still, they fabricate and lie.

      This is done ever so often.

      Its the best description of them, as oppose to calling them ‘mad’.

  4. Tak lah. Ku tengok banyak melayu kat sana, terutama kat Masjid Negara dan Masjed Jamek

    kira2 60 persen melayu yang lain2 india, cina. Ada orang asli dan iban pun masok

    • Kat kawasan mesjid memang lah ramai Melayu

      Tapi kau dapat pergi ke dua dua mesjid ke? Jauh tu, jalan di tutup. Lagi oun, kau boleh bezakan orang Iban dan Orang Asli dari orang lain ke? Iban ramai yang rupa macam Cina.

  5. If the authorities failed to counter these rabble rousers with ready laws, then Bersih demos will continue for years to come.

    There should be measures to deter such destruction to public property, personal injuries or worse deaths. The organisers must be held accountable for untoward incidents.

  6. salam saudara,

    if i may ask, are you writing on facts or otherwise. how did you come to conclude the majority were the non malays?terima kasih

    smalldog


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: