Majulah, Singapura

Penyertaan wakil wakil rasmi negara asing dalam mana mana aktiviti yang menyalahi undang undang wajar dikira sebagai tidak menghormati malah kurang ajar. Terutamanya bagi negara yang berjiran, mempunyai hubungan simbiotik dan sepatutnya berusaha lebih keras kearah mengeratkan hubungan bi-latteral demi kepentingan bersama yang amat berharga itu.

Menteri Luar Negara Dato’ Seri Anifah Aman mengesahkan menerima laporan bahawa terdapat diplomat yang bertugas dalam Kedutaan Asing di Kuala Lumpur telah terlibat dalam  perhimpunan-haram-bertukar-rusuhan BERSIH 3.0 pada 28 April 2012.

Published: Monday June 11, 2012 MYT 4:53:00 PM

Participation in Bersih not good move, Anifah tells foreign diplomats

By MERGAWATI ZULFAKAR

KUALA LUMPUR: The involvement of foreign diplomats based here in the Bersih 3.0 in April has incurred the displeasure of Wisma Putra.

Foreign Minister Datuk Seri Anifah Aman said he had received reports of the involvement and participation of several diplomats at the rally on April 28.

“Whether such involvement or participation is truly for information gathering or otherwise, it is definitely not a good move,” Anifah said during a luncheon with Asean ambassadors here.

Anifah did not mention the countries involved.

He reminded the diplomats to be always mindful of the sensitivities of governments in this region in order to maintain good relations.

*****************

Laporan beberapa blog mengenai iiga diplomat Suruhanjaya Tinggi Singapura yang telah dikenal pasti terlibat secara aktif dalam perhimpunan-haram-bertukar-rusuhan BERSIH 3.0 kini menjadi bahan yang hangat dibincangkan, termasuk ruangan mingguan pengarang Utusan Malaysia.

Pendedahan ini, jika benar, cukup memeranjatkan!

Oleh Zaini Hassan

BENARKAH ada sebuah negara atau beberapa negara yang mahu mengucar-kacirkan pilihan raya Malaysia kali ini?

Benarkah mereka mahu mengubah dan menumbangkan secara sistematik kerajaan yang ada ini, kerajaan tonggak Melayu yang telah memerintah selama 54 tahun?

Benarkah mereka terlalu cemburu dengan kemajuan Malaysia ini yang mungkin akan menyaingi mereka dalam beberapa segi?

Benarkah selagi kerajaan Malaysia di bawah pemerintahan sekarang masih wujud, selagi itulah mereka akan merasa tidak selamat dan selesa?

Saya cukup terkejut membaca pendedahan melalui fail wikileaks oleh sebuah blog mymassa dan AIDCNews yang mendedahkan mengenai cubaan satu kuasa asing di rantau ini yang cuba sedaya upaya untuk mempengaruhi rakyat negara ini menentang kerajaan semasa, atau menyokong pihak pembangkang atau cuba membantu apa yang boleh untuk menumbangkan kerajaan yang ada ini.

Saya berharap pendedahan itu tidak akan disembunyikan oleh pihak berkuasa, tetapi didedahkan dan dibongkarkan kepada pengetahuan umum. Malaysia sering kali mahu menjaga hati orang lain, jiran-jiran tetangga, kononnya atas semangat serantau ASEAN, tetapi negara lain sering kali tidak mengendahkannya. Malaysia pada dasarnya cukup baik dengan jiran-jiran.

Namun dengan pendedahan blog itu, jika benar, maka ia adalah sesuatu yang cukup mengejutkan. Jikalau ia benar, Kerajaan Malaysia tidak boleh membiarkan ia berterusan. Saya hairan mengapa kerajaan yang dimaksudkan tidak respons pun kepada pendedahan oleh mymassa itu yang kini telah menjadi bacaan umum.

Menurut pendedahan itu bertajuk: BREAKING NEWS: 3 NAMA DIPLOMAT S******** DIDEDAHKAN. Ia boleh baca di sini: http://mymassa.blogspot.com. Ia turut mendedahkan nama-nama diplomat negara itu.

Selain itu, blog itu turut mendedahkan satu lagi perbuatan oleh negara jiran berkenaan yang dikatakan cuba mengucar-kacirkan pilihan raya negara ini dengan kononnya, melatih rakyat negaranya terlibat dalam proses pilihan raya negara ini. Saya kurang pasti bagaimana caranya ia akan dilakukan, tetapi satu lagi pendedahan dari fail wikileaks itu juga cukup memeranjatkan.

Gambar-gambar turut didedahkan menunjukkan belia-belia negara itu dilatih mengenai proses pilihan raya negara ini. Pendedahan itu bertajuk: Wikileaks : Gambar Persediaan S******** Mengkucar-kacirkan Pilihan Raya Malaysia. Ia boleh dibaca di sini: http://mymassa.blogspot.com juga.

Maaf, saya tidak tahu benar atau tidak maklumat ini. Biarlah pihak berkuasa menyiasatnya dan kita juga mahu mendengar penjelasan daripada kerajaan negara itu.

Berikut ialah antara petikan daripada blog itu:

Akhirnya AIDCNews mendedahkan tiga nama diplomat asing yang menceroboh hal ehwal negara kita. (Cuit tidak akan mendedahkan nama-nama itu. Baca sendiri dalam blog itu).

Kita meminta supaya pihak kerajaan memandang serius perkara ini dan memanggil duta negara tersebut dan menghantar nota bantahan.

Sebagai tiang penting dalam parti, Pergerakan Pemuda UMNO diharap turut menghantar surat bantahan dan membuat bantahan di hadapan Kedutaan S********. Campur tangan secara terang-terangan yang dilakukan oleh para diplomat mereka tidak boleh diterima. Para NGO seperti Perkasa, Pekida dan sebagainya perlu maju ke hadapan!

Dahulu kita ada Singa UMNO Allahyarham Syed Albar yang amat menakutkan Lee Kuan Yew itu, dan juga Allahyarham Datuk Harun Idris yang merimaskan DAP. Kini, walaupun Ketua Pergerakan Pemuda UMNO YB Datuk Khairy Jamaludin menggunakan pendekatan steady, smart dan bijaksana, namun bantahan perlu juga dibuat di Kedutaan S********.

Jika tiada sesiapa membuat bantahan, S******** akan kata macam-macam. S******** akan kata Polis Malaysia lembik, Undang-Undang Malaysia senang dilanggar, Lihatlah Slide Sukarelawan *** di atas sedang mengkursus sukarelawan *** untuk membantu DAP dalam PRU13 nanti! Ini gambar-gambar penting http://mymassa.blogspot.com.

Isu keselamatan negara perlu tiada kompromi. Jika diplomat-diplomat itu melakukan perkara yang sama di Indonesia atau Thailand agaknya apakah nasib mereka itu?

Saya berhenti di sini dulu.

Jika benarlah pendedahan itu, saudara-saudara fikir-fikirlah sendiri mengapa mereka ini terlalu mengidamkan Malaysia yang indah, makmur dan sejahtera ini.

***************

Sekiranya laporan laporan ini benar, maka ianya amat mengecewakan. Ini kerana Singapura sebagai jiran paling rapat dari segi geografi dan mempunyai hubungan simbiotik samada  secara ekonomi, kebudayaan, fahaman dan penganutan ugama dan ramai rakyat dikedua dua sempadan mempunyai hubungan kekeluargaan dan persahabatan yang amat rapat.

Kedudukan istimewa ini memungkinkan Singapura dilibatkan secara aktif dalam perancangan Iskandar Malaysia semenjak dilancarkan pada November 2006. Perdana Menteri ketika itu Tun Abdullah Ahmad Badawi telah mempelawa penglibatan Singapura semasa Perdana Menteri Singapura Brig Gen (NS) Lee Hsien Loong dalam lawatan ke Langkawi pada 14 Mei 2007, untuk terlibat dalam beberapa jawatankuasa khas Iskandar Malaysia seperti hal ehwal immigresen, alam skitar, pengangkutan dan pelancongan.

Penglibatan tiga diplomat kanan Suruhanjaya Tinggi Singapura dalam BERSIH 3.0, satu perhimpunan haram yang telah mendapat injuksi Mahkamah, menunjukan negara jiran ini tidak menghormati kedaulatan Malaysia, Perlembagaan, sistem perundangan dan keputusan kehakiman. Ini jelas membayangkan sikap Singapura yang diperintah dan kuasai Chauvinis Cina yang tidak menghormati kuasa dan penguasa yang ada pada tangan Melayu.

Ini bukan perkara baru. Semasa menyertai Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963, Perdana Menteri Singapura ketika itu Lee Juan Yew bersetuju untuk ‘Tidak melibatkan dalam politik Persekutuan Malaysia’ dan menghadkan aktiviti politik PAP hanya dalam pulau itu sahaja. Namun, sikap Chauvinis Cina dan kedudukan sebagai ‘minoriti yang ingin menguasai majoriti’ itu menyaksikan PAP membariskan 11 calon dalam PRU 2 pada 1964.

Sikap ‘Tidak Toleran’ PAP ini akhir mengabkibatkan Perdana Menteri Malaysia Tunku Abdul Rahman Putra menyingkirkan Singapura dan Persekutuan Malaysia pada 9 Ogos 1965. Namun, setelah penyingkiran itu PAP masih terus berusaha untuk menguasai politik Malaysia dan Devan Nair menubuhkan Parti Tindakan Demokratik (DAP) pada Oktober 1965 untuk meneruskan wadah perjuangan Chauvinis Cina ditengah tengah senario politik bumi Melayu Nusantara.

Untuk rekod, Devan Nair merupakan personaliti utama PAP Singapura. Beliau kemudian dilantik sebagai Presiden Republik itu 1981-1985.

DAP merupakan salah satu dalang utama rusuhan kaum 13 Mei 1969, apabila golongan Chauvinis Cina ini berarak seluruh Kuala Lumpur menghina orang orang Melayu setelah Parti Perikatan hilang separuh kerusi di Selangor dan diambang kehilangan penguasaan keatas Kerajaan Negeri.

BERSIH 3.0 merupakan agenda Pembangkang yang didalangi anasir anasir subsersif dalam tindakan untuk menimbulkan kekacauan dan ianya sebagai titik permulaan siri demonstrasi-bertukar-rusuhan-jalan ala ‘Arab Spring’ yang akan dinamakan ‘Malaysian Spring’. DAP merupakan antara penggerak utama  ‘Malaysian Spring’.

Kehadiran tiga pegawai kanan Suruhanjaya Tinggi Singapura ini merupakan bayangan bahawa Singapura memberikan ‘sokongan moral’, jika tidak sokongan dalam pelbagai bentuk bagi merealisasikan tujuan ‘agenda minoriti menguasai majoriti’, walaupun dengan cara yang desktruktif seperti ‘demonstrasi-bertukar-rusuhan-jalanan’. Ini merupakan peningkatan keatas kerjasama dan sokongan PAP keatas DAP yang sedia terjalin selama ini.

Sebelum ini Setiausaha Agung DAP yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang pernah memburukan Johor semasa dalam sessi bersama wartawan asing di Singapura. Sikap ini menujukan jelas DAP amat selesa di republik itu, termasuk memburukan Malaysia secara terang terangan.

Ini merupakan campur tangan sebuah kerajaan asing bukan sahaja dalam politik tanah air, malah dengan usaha yang menyalahi undang undang. Ini merupakan satu tahap sebelum sesebuah negara membuat bantahan diplomatik keatas politik dalaman sesebuah negara lain. Ini merupakan apa yang sering berlaku dimana negara Barat seperti Amerika Syarikat, United Kingdom, Australia dan sekutu mereka menggunakan pengaruh mereka dalam pentas politik antarabangsa untuk melaksana agenda tertentu, seperti yang berlaku di Myanmar.

Wisma Putra, Polis DiRaja Malaysia dan Kementerian Dalam Negeri wajar menyiasat laporan ini secara serious. Dan jika benar, maka Wisma Putra wajar mengambil tindakan diplomatik kepada Singapura. Malaysia wajar menegakan kedaulatan dan maruah negara, tanpa sebarang pengecualian.

Published in: on June 21, 2012 at 14:00  Comments (26)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2012/06/21/majulah-singapura-2/trackback/

RSS feed for comments on this post.

26 CommentsLeave a comment

 1. Careful, don’t over criticize Singapore. Johore is still begging Singaporean money.

  • Oh yeah, with that island sinking 2 inches annually, the kiasus will be begging for anchorship from Johore. One Malaysian minister said: ‘It will not be long before Lee Kuan Yew crawls back (to Malaysia).’

   • Yeah, what a stupid comment by the Ckn fellow. Callous and careless with his words.

    He has no clue about relations between countries – political, diplomatic or even economic and business. No idea of the areas of Singapore’s dependence on Malaysia.

    Desalination of sea water to make drinking water? Only if you have vast oil reserves, because the energy costs are incredibly huge. Singapore has minyak gamat? Langkawi has.

  • All embassies have foreign staff (mostly with diplomatic status) and local staff. The Embassy must not encourage even the local staff to participate in public demos as the local public can confuse them with the diplomatic staff of the Embassy concerned and give the Embassy a bad name, and it may lead to a souring of relations with the host country. Those wanting to maintain good relations stringently observe this.

   The diplomats also cannot participate in demos as it’s not “consistent with their diplomatic status” and can be declared “persona non grata” i.e no longer acceptable and chucked out of the host country. Like sometimes done to Intelligence Officers, who are often wrongly called spies – they use agents to do work for them and those agents are spies, not the Intelligence Officers. Read the books of the James Bond 007 kind and you’ll know these.

   But kicking out such diplomats has been, as normal in diplomatic relations between countries, on “reciprocal basis”. Tit for tat. You do I do. Which, presumably, Anwar also does with the “jambu” boys, but in role-reversal ways!

   So, the choice is: hit out in the mass media as a kind of warning, like our Foreign Minister has done; or, if there is concrete evidence, send a protest note in the usual manner; or call their Ambassador and personally hand over a protest note. 1-2 further steps including declaring the diplomats persona non grata, which may even lead to recalling Ambassadors, and a break in diplomatic relations.

   But if Singapore Embassy staff did attend, it may be unwitting local staff, or overzealous diplomatic staff stupidly attending the demo out of personal interest. If it was their Intelligence Officer(s) attending the demo to gather information, they must be so damned stupid as to make James Bond sneer at them! (I’ve been watching re-runs of James Bond films lately).

  • Johore is not begging for Singapore money. They are providing opportunities to Dingapore to participate in Iskandar Devt. Without Johore and Malaysia, where would Singapore be, except crouching in its tiny little spaceship. Even its reclamed land were made from earth and rocks from Malaysia and Indonesia. By extension, can we say Singapore ‘belongs’ to Malaysia and Indonesia? Because it is made from territorial earths of these 2 countries.

  • As a far as I am concern. our dignity and sovreignity is more important than the Sing$$$… so what…I would rather have no Sing$$$ than have them dictate our country’s direction. There are other sources of fund… the rich Islamic economies, for a start and the recent warming f ties between UK and Malaysia….

   So if you thing Sing$$$ is king, please you, personally and individually lick the Sing asshole….the rest of us to not wish to be beholden to the little red dot south of the peninsula….

   Who would singapork want to park their money here???? Go elsewhere lah…afterall they are the global people.. You see, no matter what the singaporeans say about Malaysia, this is still their country of preference with all the dapsters fanning racial harmony..and the people from that little dot south of the border feel more secure….if at all they feel unsafe and threatened, please go elsewhere…so why should we worry?????

   Please have a thought about us go abegging…silly billy….

 2. YEAH DONT OVER CRITICIZE SINGAPORE…..JOHORE IS STILL GETTING WATER SUPPLY FROM SINGAPORE HA….HA…HA…AND NOT FORGETTING JOHOREANS FILLING THEIR PETROL IN SINGAPORE.FOR CHEAPER PRICE ..HE..HE..HE…

 3. Dear ray,you said ‘it will not be long before Lee Kuan Yew crawls back to Maaysia.WOW! What a fantastic news,where do you get the source of your imfomation.

  Singapore foreign reserve US200 billion.GIS assets their equiveent to our Khazanah around US350 billion.our Khazanah total
  assets only us50 billion.

  Singapore are holding around US100billion gold nd we have
  Zero.

  I just wonder why Lee Kn Yew need to crawls back to Malayia.

  • And where do you get the source of your information, dear Hamid? Pls give reliable and verifiable source(s). Hope not Wikipedia kind of sources.

   I’d venture an opinion before ray makes a response – LKY needs to crawl back because not enough space in Singapore. Not enough sand also to “make land” from the sea. Malaysia stopped supplies and wonder if Indonesia won’t do the same in future. But ray may have more solid arguments than mine.

  • Also water. Tun Dol’s kind of generosity to Singapore may not come about again. So LKY will crawl back to Malaysia, dry in the mouth, blistering lips and 3/4 dead with exhaustion and thirst, managing to feebly cry out, “Water, water … my kingdom for water ..” At that time he’ll gladly give Singapore away for water.

   I know some fellas are murmuring, “You wish!”. I not only wish, I’ll pray he’ll crawl back pleading for our goodwill. Then we’ll tell him to chuck his so-called diplomats who attended Bersih 3.0 into the sea.

   Nasty tot, eh? Yes, for nasty acts by his diplomatic goons.

 4. with kerismuddin as the home minister….what would u expect …bro.?

  drputera

 5. Gemas Malaysia Land Force Training Base is nice place to train future Pork Spring cadres and militias….

 6. Kenapakah kerajaan tidak bertindak mengusir diplomat-diplomat ini yang jelas mencampuri urusan dalam negeri kita? Atau sekurang-kurangnya mengemukakan nota bantahan kepada kerajaan mereka?
  Kalau mereka, kerajaan luar, boleh membantah menteri kita melawat kawasan kita kenapa kita tidak boleh?

 7. Under the Vienna Convention on Diplomatic and Consular Relations 1961 and 1963, foreign diplomats cannot interfere in the internal affairs of their host countries. If they do violate this provision, they should be persona non grata. Some countries would have done that. Malaysia appears to be too lenient in this instance. Not surprisr if they will do it again in future.

  • Singapore High Comm denied the three were ‘involved’ in BERSIH 3.0
   However, they were on the ground, ‘observing’
   Since BERSIH 3.0 has been putlawsed by a injunction applied by he Police
   and this injection which hv been made widely known!
   The three diplomats who purportedly ‘observing’ are actually breaking curfew laws!

   IN short, these three criminals hv seen in the crime scene, doing the very criminal activity that the injunction was obtained by the police to stop!

   Foreign diplomats arrested for spying > This is ery embarrassing.

   • Yup, even if they claim the those diplomats went there in their personal capacity, well it doesnt exclude the fact that they are in Malaysia because they are foreign diplomats. Guess, exercising discretion and be more sensitive concerning their capacity would have been a better choice than to be in the vicinity of a political demonstration.

   • Those uktra kiasu 3rd class diplomats, what do they know? No finesse, no training, no perception of decency in international relations. They don’t have the likes of INTAN Training Centre that Malaysia has.

 8. […] the original here: Majulah, Singapura « The "thirteen million plus Ringgit" guy rambles … /* Tags: 1963, alam, bersetuju-untuk, dal, dalam, dan, dan-menghadkan, juan, ketika-itu, […]

 9. Dear haba.
  Singaporean will crawls back to you because of water and sand.I think you still live under the cave?.Singapore had build the state of the are salinaion plant.They learn from Saudi and Qatar.Now they can pump unlimited sea water to make fresh water.They told Malaysia which was expired in 2011.The other water agreement which will expire in 2066,they just wait.
  As with the sand,they have unlimited supply from Deing Malek who supplied them daily?No body can stop Deing Malek because he in JV with top people in Johore.You just o ro Telok Rumania jetty and see by yourself.

  Singapore is like Isreal.They know how to survive.Politically they are vary stabil,The govertment is in total control of opposition.Not like Najib who tried to please everybody,at thebend he loose everything.

  • Tuan Biggie,

   Aku bangga jadi anak Melayu. Aku bangga bangsa aku berbudaya tinggi; menghormati tetamu, mementingkan jiran & menjaga hati rakan taulan.

   Tapi aku kesal kalau kita asyik beralah, sampai org pijak kepala kita & ada yg ambik kesempatan ludah muka kita!

   Sejarah mengajar kita PAP ni tidak boleh dipercayai. Sejarah juga mengajar kita anak haram PAP iaitu DAP juga tidak boleh dipercayai. Malah, sampai hina Raja Raja Melayu (komen Ngeh/Nga mengenai keputusan Paduka Seri Sultan Perak melucutkan jawatan Nizar & lantik Dr Zambry)!

   Kalau kita gagal belajar dari sejarah, macam madah terkenal Santayana itu; kita akan jahanam akibat kealpaan belajar dari kesilapan sendiri!

   Jelas BERSIH 3.0 merupakan percubaan menumbangkan kerajaan, ala ulangtayang 13 Mei. Malah bekas KPN Tun Hanif pun kata, ada muka muka anasir kominis yg mendalangi 13 Mei tu terlibat dgn BERSIH 3.0!

   Apa haram jadah kita tunggu lagi???

   Apakah hari tu Polis mengeluorkan berpuluh nama & muka mereka yg sangat dikehendaki utk BERSIH 3.0, sudah diburu & didakwa kesemuanya?

   Kita ni ulangi kesilapan kita, acap kali. Padan la ‘musuh’ seperti diplomat Singapura sampai terang terangan mendalangi BERSIH 3.0!

  • Dear Hamid,

   No, I don’t “live under the cave” but maybe “near Batu Caves” in Selangor, haha.

   It’s becoming clearer you are anti-Establishment and your views about FEDA and FGVH in the previous post may be Opposition-tainted. Yours was a minority view but you are at liberty to stick to it.

   I know there has been talk about “high-up” Johor sand going to Singapore but even if I were to go to Telok Ramunia jetty, I wonder if I’ll get concrete evidence – maybe 1-2 workers saying the barges are going to Singapore. That’ll be only a little more credible than saying the sand is being sent to Saudi Arabia.

   I need to know your sources of information and their credibility to believe that Singapore can turn sea water into potable water at manageable costs. Saudi and Qatar have a lot of oil for use in the desalination process, my friend, and Singapore has only minyak cap kapak which may not be produced anymore anyway.

   But I agree with you that DS Najib has been trying to please everybody, but not losing everything. I’ve been observing the habit of “cakap lepas” that seems to be the characteristic of anti-Establishment or Opposition-minded people. “Lose everything”?

 10. Dear haba.
  I am not anti establishment.I am having an inderpendent mind.If opposition is not correct i will hentam.

  Salination plant.You just go to Sand casino hotel.right bihind it you can see the salination plant.alredy operating far the last three years.They are also turning sewage water,(the urine and shit) into fresh drinking water.

  As for the export of sand to Singapore,if you go to Teluk Rumania jetty,you will see hundred of lorry carrying sand to the burges to Singapore.If you ask the manager at the site he will say this is silica and not sand.I reported the matter to MACC.after one month the officer told me he cannot investigate because it belong to vary vary top people in the state.
  As for the sand from the sea,daily you will notice at least 30 to 40 burges carring sand to Danga Bay.Out of 40 burges 30 will stop in singapore. And only 10 reach Danga Bay.

  If Najib is smart he should legalise sand export to Singapore and everybody can make money instead of only one party.There are pleanty of and in the sea.I remembar when Lee Kuan Yew visit sultan of Pahang in his Palace.They talk about the flood in Pahang.Lee told the Sultan,the flood cause by the excessive of sand bloking the Sungai Pahang.Sultan agree with him.He said why dont you dreg the sand from the river and sell it to Singapore.You will make more money.?

  • Dear Hamid,

   Good that you think you are independent minded and will hentam the Opposition as well.

   On the “salination plant behind the Sand casino hotel” in Singapore, isn’t that the water purification plant that purifies water from sewers and rivers, and is not the “desalination” of salt water from the sea? London etc have been doing that for ages, purifying water from sewers and rivers including the River Thames. My English friend long ago said he’d never drink tap water from the hotel rooms or even his house because of the shit and urine connotation.

   But that “salination” is not “desalination” of salt water. Desalination is a process that requires a lot of energy and is very expensive, even in the Middle East where oil is aplenty, though some can afford it. Kuwait does it because they have an Aluminium Smelting plant that also requires tremendous energy – lot of oil. They desalinate sea water for the needs of the population as a synergistic process of the aluminium smelting. Even so, Saudi Arabia (having the largest oil reserves?) hotels still put notices in the toilets asking to make sure you turn off the taps after use as water is more expensive than oil there.

   And there’s a limit to the river water, sewers, urine and shit that they can take. Water in the lower reaches of the rivers have high salinity that requires the desalination process.

   Also good that you have spoken to the MACC about the Johor sand. Have you tried the Police? I know it’s easier said than done. But if you have the evidence and if the evidence is soild, why not?

   Regarding Lee Kuan Yew’s suggestion to Sultan Pahang, I want to suggest to Kuan Yew that he uses the highly imbalanced population ratio to create more land in Singapore by … whatever. I’ll tell him when I catch up with him the next time he drops in Malaysia, haha.

 11. Come on Malaysia Ah Beng you been helping another Ah Beng across causeway!!

  1. Malaysia Gov. subsidies petrol and diesel to fishermen to reduce fish price. However, without realize our fishermen in Pantai Remis, Kuala Sepetang, Penang, Kuala Kedah and Sg Besar sold their catch to Singapore. In directly we help to subsidies Singapore citizen.

  2. Look at Cameron Highland farmers, they illegally explore lands and sell their crop to Singapore. We need to import our vegetables from Medan.

  3. We build North South Highway, every week Singaporean enjoy drive big motorbike for FREE!

  4. Many Singaporean has increase properties value in Metro area and our local couldn’t effort!

 12. Hamid Hamid

  Quote: “Singapore foreign reserve US200 billion. GIS assets their equiveent to our Khazanah around US350 billion. our Khazanah total assets only us50 billion. Singapore are holding around US100billion gold nd we have Zero”.

  The red dot is facing multiple challenges:

  1) Kyoto Protocol, carbonfoot print – Singapore ranked last of 150 in overall health
  http://wildsingaporenews.blogspot.sg/2012/02/singapore-ranked-last-of-150-in-overall.html

  2) Aging population – A new research report from Swiss banking giant UBS found that the Republic is set to be the world’s third- fastest ageing nation, as the proportion of those aged 65 and above will double to 20 per cent in 2020. The Singapore Government may be saddled with an additional expense equivalent to 7.6 per cent of GDP. http://www.asiaone.com/Business/News/My+Money/Story/A1Story20080627-73309.html

  3) Low fertility – 2011 fertility = 1.1, Malaysia = 2.67 http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=31&c=my&l=en

  4) Annual sinking – The Zetas have predicted that ultimately Jakarta will lose 80 feet in sea level elevation, Singapore closer to 60 feet, Bangkok and Manila 40 feet, and Hong Kong http://poleshift.ning.com/profiles/blogs/7-of-10-status-as-of-june-16

  5) Loss in investments – Singapore’s Temasek lost S$55 billion ($43.4 billion) in portfolio value in the year to March 2009
  http://www.reuters.com/article/2012/03/27/us-temasek-idUSBRE82Q03E20120327

  6) Singapore’s prominence as money laundering hub grows
  http://www.tremeritus.com/2011/03/28/singapores-prominence-as-money-laundering-hub-grows/
  Filipino gambling lords launder money in Singapore
  http://news.asiaone.com/News/Latest%2BNews/Asia/Story/A1Story20100927-239244.html

  7) Rival Port – The Indonesian government plans to develop Batam island, now a free trade zone, into an integrated sea and air cargo hub offering the same international standards as neighbouring Singapore.
  http://www.worldcargonews.com/htm/n20051110.821577.htm

  8) Singapore ranked 135 (Malaysia 122) in 2012 Freedom of the Press World Ranking
  http://en.rsf.org/press-freedom-index-2011-2012,1043.html

  • Well done, ray. This is the kind of comments that will make people believe in what are said. Complete with sources of information/ links.

   When, for example, the source is Reuters, people would not hesitate to believe what is being said. Reuters is the British news agency that has existed even before World War II and usually have their information properly verified before being published. They have offices all over the world and well trained and experienced reporting and editing staff.

   Some people say there may even be Intelligence Officers operating within that organization. Indeed, intelligence can be both overt as well as covert. Where information is intended for the public domain, it becomes overt intelligence. Sometimes governments may prepare “information releases” but ask news agencies not to publish or “embargo” them until a selected date and time (ask the Jabatan Penerangan or Bernama about these) and such information may be covert information for the time being, or, if the government decides not to release, it becomes classified information or intelligence. And Intelligence Officers using the “cover” of news reporters or correspondents may seek out information that will never be published, and such information becomes hard intelligence that help governments formulate policies or make decisions. Read stories about “war correspondents” and Japanese “news photographers” photographing bridges etc before the Japs landed in Kelantan in World War II. .

   So, reliable, well-sourced information make people believe whatever is being said and whatever opinions expressed. Hamid has said he is independent-minded and not anti-Establishment. I think it’s more likely that people will believe what he says and the opinions he expresses if he provides the sources and links to the relevant aspects of his statements, as I notice has been asked.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: