Jangan benarkan sekolah Cina bebas

NGO Sekolah Sekolah Cina Dong Zong telah mendesak agar dibenarkan sebuah sekolah Cina yang bebas diujudkan semula di Segamat. 3,000 orang, majoritinya ketrurunan Cina telah mengadakan demosntrasi untuk mendesak tuntutan ini.

Dong Zong rallies for Segamat school

More than 3,000 people today rallied in Segamat, Johor to pressure the federal government to allow the revival of a Chinese independent high school in the town.

Organised by Chinese educationist group Dong Zong and local Chinese guilds, it is the third of its kind in four months.

Held at a field in Kampung Abdullah, rally participants mostly wore red to symbolise their struggle.

The event, which lasted one hour, saw two resolutions being passed.

Firstly, participants expressed their support the establishment of a branch of Batu Pahat’s Hua Ren independent school in Segamat.

Secondly, participants urged the education department to respect the board of governors of Chinese schools and allow it to have more say.

26 year campaign

Organisers are hoping that the Segamat rally would have the same impact as two previous rallies, which has seen some success in the campaign to revive an independent school in Kuantan.

Segamat was once home to the Seg Haw independent school which uses Mandarin as the medium of instruction.

However, it was converted into a national type school following the introduction of the Education Act 1961. A campaign to revive the independent school started in 1986.

Many participants carried numerous homemade posters to voice their support for the campaign, including a newlywed couple.

The couple’s arrival caused a bit of a stir, attracting hordes of photographers and hoots of approval from the rally participants.

Reps from PAS and MCA

Bride Tey Pei Pin, 22, said she is a resident of Kampung Abdullah and hoped that the future generation would be able to enrol in an independent school in Segamat.

“This is our right,” she said, in explaining why she and her husband took time off for this event.

Another participant who was warmly received by the crowd was Normala Sulaiman, PAS’ candidate for the Tenang by-election in 2011.

Normala (left) was seen signing a petition in support of the school.

Oddly enough, an MCA representative was spotted among the crowd, despite MCA president Dr Chua Soi Lek’s earlier criticisms of the campaign.

‘Work with MCA’

Lee Hoon Tee, the state assemblyperson for Jementah, said he was present because he was representing the Segamat MCA division as their leader.

He said his party was with the Chinese people of Segamat, which is why he is donning the campaign’s official T-shirt.

“I hope Dong Zong and other Chinese groups work together with MCA because our goals are the same,” he said.

However, Lee accused DAP and PKR of attempting to hijack the event because their personnel were seen holding banners at the event.

Previously, Chua had accused Dong Zong of launching campaigns at the eve of every general election to cast MCA in bad light.

Dong Zong president Yap Sin Tian denied this, pointing out that the campaign was initiated in 1986 and there has been no official reaction from the government since.

*****************

Ini merupakan demonstrasi ketiga dalam tempoh empat bulan.

Tuntutan Dong Zong ini bertentangan dengar Akta Pelajaran 1996.Tuntutan ini juga wajar dilihat sebagai keterlaluan kerana di Johor, sudah pun ujud 214 sekolah jenis kebangsaan Cina dan 8 sekolah persendirian Cina. Ini jelas membuktikan bahawa kepentingan dan sensitiviti masyarakat Cina untuk mengekalkan budaya mereka sebenarnya dilayan oleh Kerajaan Persekutuan, melalui lesen lesen yang dikeluarkan oleh Kementerian Pelajaran.

Sekolah Cina bebas bermakna sukatan pelajaran bukanlah sebagaimana yang diguna pakai oleh Kementerian Pelajaran. Keujudan sekolah Cina bebas bukan sahaja tidak menepati akta dan dasar pelajar, malah dilihat usaha untuk terus menentukan polarisasi antara kaum makin besar jurangnya. Pelajaran dan sekolah menjadi alat dan platform untuk membentuk masyarakat Malaysia yang saling memahami, bersefahaman, memupuk kesahabatan dan kerjasama dan akhirnya, penerimaan perbedaan dan bukan lagi menyisihkan antara masyarakat. Sekolah Cina bebas adalah platform menjurangkan lagi apa yang ada dan kemudian, akan menjadi pemangkin kepada jurang antara kaum yang lebih besar.

Tuntutan ini wajar dilihat sebagai usaha minoriti terlalu menjaga kepentingan sendiri tanpa menimbangkan keperluan masyarakat majmuk dan suasana muhibbah oleh golongan yang taksub dengan agenda rasis mereka. Ianya wajar dilihat sebagai keterlaluan kerana susah tentu mengundang reaksi, yang jelas akan mengakibatkan rasa kurang senang antara pihak pihak tertentu dalam masyarakat.

Jelas golongan minoriti yang mendukung agenda sebagai yang diketengahkan oleh Dong Zong ini tidak menghargai konsep ‘Sosial Kontrak’ dan bertapa pentingnya untuk bertoleransi dan tolak ansur dalam masyakarat plural dan majmuk seperti Malaysia, dimana sensitiviti masyarakat majoriti sebenarnya perlu dipelihara. Mereka juga tidak menghargai agenda untuk mengintegrasikan semua etnik dalam sekepakatan dan bergerak sealiran sebagai satu bangsa yang berpelebagai latar belakang.

Menteri Pelajarean dan Menteri Besar Johor mesti sepakat dan tegas dalam isu ini. Lesen untuk sekolah bebas Cina tidak wajar dikeluarkan lagi. Masyarakat Cina di Segamat mempunyai pilihan lain untuk menentukan anak anak mereka mendapat pelajaran yang berkualiti, tanpa mengabaikan keperluan untuk menjaga sebahagian dari kebudayaan Cina mereka.

Published in: on July 30, 2012 at 01:00  Comments (35)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2012/07/30/jangan-benarkan-sekolah-cina-bebas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

35 CommentsLeave a comment

  1. Are they Malaysian first or PRC chinese forever?

  2. Actually, this china people realize conscious and aware that what they have now been more than enough. What they do not realize, that this is not the state china, but the Malay land. Do not want extreme is, please keep the original inhabitants of the sensitivity of this country.

  3. aku sebagai rakyat jhr tidak bersetuju !
    bkn nak rasis .. tp kaum cine juga jgn rasis ..
    dong zong kau jgn lebih2 …

  4. kalau nk, sekali dlm bentuk pekej. dpt sekolah bebas dan serah balik kewarganegaraan. rasanya tidak akan timbul sebarang bantahan.

  5. Macam biasa kerajaan najib akan menggigil ketakutan yang amat sangat..,,..ingat pepatah orang tua tua…kalau takut mati kau mati…

  6. if the national school are really compitable and competitive as used to be…..why should people go for an option on SRJK or SMJK. the quality of education is too bad nowadays and A LOT of flipflop. so who should we blame…..?

  7. memang benar apa yang big dog tulis, kewujudan sekolah cina sepatutnya diharamkan saja kerana menambahkan lagi jurang perkauman. sekolah cina hanya mengalakkan racism.

    • kalau gitu, kita juga buka uitm dan institusi lain kepada semua bangsa

      • boleh..selepas kita setuju untuk tutup skolah cina n india dan jadikan bahasa malaysia/inggeris sbg medium, uitm pun kita akan buka pada bangsa lain. tak jadi masalah pun. lagi digalakkan.

      • Jangan nak persoalkan hak keistimewaan Bumiputera yang telah termaktub dalam artikel 153 Perlembagaan Persekutuan Malaysia.

      • Sokong apa Orang Kampong kata.

      • nampaknya auldsxool ikhlas, tapi bukannya orang kampung n wan…

  8. The best place to have Chinese school is not here in Malaysia, it is in the People’s Republic of China. There you can set up whatever schools you like, be it koontow, kungfu, niamahai, kuetiaw, bodimasat, mandarin, taufufah, lancau schools or whatever. Nobody cares.

    And in fact that is why you don’t have Chinese schools in UK or US or Australia or New Zealand or anywere else – except in Malaysia due to tidak tegasnya gomen untuk mengintegrasi kan kaum-kaum di Malaysia ini melalui satu sistem persekolahan.

    So those who want to have Chinese education please leave Malaysia. especially that Chinese bogus Phd holder, Yap Sin Thian. The earlier you leave or died – whichever comes first – the better it is for Malaysia.

    • orang cina di siam ada sekolah cina ka…kalau ada boleh pi hatyai sekolah kat sana dan jadi rakyat siam pun baguih no

  9. Simply let they get what they want..but Gov. don’t give them anymore money.. too pampered by Gov. to all these vernacular racist school.
    We stay at Malaysia but looking at China.. so then go back to China lah PENDATANG!

  10. Simply let they get what they want..but Gov. don’t give them anymore money.. too pampered by Gov. to all these vernacular racist school and now they become big headed..poisonous to Malaysian culture!
    We stay at Malaysia but looking at China.. so then go back to China lah PENDATANG!

    • The Gov did not give any money to these independent schools! All these schools are build and run on donation from the community. Once a while they got sedekah from the gov.

      • betol ke gov x support sekolah cina??..dlm bajet tahun lepas ..kerajaan umumkan peruntukan 100juta utk sekolah cina…..!…lagi nak nafikan…….lagi diberi..lagi kuat puak2 cina ni menyalak…

  11. Tak boleh. Jangan kasi diorang. Kita bisingkan kuat kuat. Selalu. Nanti lapang, saya akan tulis lagi.

  12. dong zong, father of 13th mei II

  13. biarlah dia nak buat sekolah dia sendiri, tak nak belajar bahasa melayu….biarkan diorang sendiri yang akan rugi…tak reti nak bahasa english, malay, last2 nanti diorang sendiri akan berhijrah ke taiwan atau hong kong….lagi bagus

  14. YB-YB SEKALIAN,

    KENAPA TAK FAHAM-FAHAM LAGI. BUATLAH APA PUN, BAGILAH BANYAK MANAPUN, BERALAH LAH MACAM MANAPUN, BANGSA CINA KOMUNIS NI TIDAK AKAN UNDI BN DALAM PRU 13 NANTI!!!!!

    JANGAN NANTI YANG DIKEJAR (SEJEMPUT) TAK DAPAT, YANG DIKENDONG (SEGANTANG) BERCICIRAN.

    PERKASA, TOLONG ATURKAN DEMONSTRASI ANTI SEKOLAH CINA KAT SEGAMAT, AKU NAK ATTEND. RASANYA LEBIH DARI 3000 BOLEH DAPAT. KALAU ADA CINA CAKAP BANYAK JAWAB MACAM AH SOH BRIDE TEY PEI PIN KAT ATAS TU – THIS IS OUR RIGHT (PLUS THIS IS OUR LAND). LEPAS TU JANGAN LUPA LECTURE KAT YB-YB KITA NI SIKIT.

    • rasis giler la lu..

      • Oh ye ker? yang sedara mara dan sahabat handai ko geng pembangkang dari longkang mintak bukan-bukan tu tak rasis?

        Aku rasa ko memang dah kena taruk dengan Anwarlah, pasal tu tak boleh pikir betul-betul. otak penuh kunyit.

  15. Kalau ikut Penyata Razak pun, sekolah perkauman ini sudah terhapus dari bumi Melayu ini sejak tahun 1967, iaitu 10 tahun selepas Tanah Melayu merdeka. Kini anak Tun Razak jadi Perdana Menteri, sudah jadi terbalik pula keadaan. Mereka tuntut untuk berpatah balik ke belakang. Sebagaimana dalam komen sebelumnya, kalau mereka mahu berpatah balik, semuanya pun kenalah ke belakang semula. Serahkan status warganegara Malaysia dan baliklah ke negara China atau berhijrahlah ke mana-mana tanah lain. Sekiranya kerajaan melayan tuntutan sebegini, memanglah patut kerajaan yang ada menyerahkan pemerintahan kepada kumpulan lain. Secara terhormat, berundurlah kerana dengan kuasa yang ada pun, masih tidak berani menolak tuntutan yang jelas bertentangan dengan Perlembagaan. Biarkanlah orang lain memegang tampuk pemerintahan, tidak kira sama ada mereka akan jadi lebih baik atau buruk. Janganlah berselindung di sebalik slogan “rakyat diutamakan” sehingga mengancam negara.

  16. RAMBLINGS AND DOODLINGS OF AN UNSETTLED MIND!
    it’s obvious that ur mind is full of shit that u can never think properly. as such, the result of your writing is full of stupidities..

  17. Nampak benar segelintir masyarakat Tiong Hua di bumi tercinta ini mengambil kesempatan atas kedudukan kerajaan yang agak goyah.
    Ada betulnya komen sdr Kraken. Saya tidak fikir mereka akan memberi undi mereka kepada BN. Lihat sahaja keputusan pilihanraya kecil yang lalu dan keputusan kaji selidik yang dibuat dari masa ke masa.

    Sekolah Jenis Kebangsaan ini adalah lambang utama keengganan dan kedegilan mereka untuk mengintegrasikan diri ke dalam masyarakat. Mereka ini juga tidak letih dan tidak teragak-agak memburukkan nama baik negara kepada orang luar dengan memberi gambaran betapa ‘rasis’nya kerajaan dan orang Melayu. Begitu juga dengan isu keistimewaan bumiputera. Pada masa yang sama tak pula mereka cerita tentang sistem SR(J)K yang tidak wujud di negara maju lain dan sejarah kontrak sosial.

    Soalnya sekarang adakah kerajaan akan tunduk kepada tuntutan yang tidak munasabah ini? Pada pandangan sudah tiba masanya kerajaan menggunakan strategi either you are with us (and you’ll gain in return), or you’re against us (and you pay for it).

  18. Kalau nak berkorban, jangan sampai terkorban dan mengorbankan. UMNO sekarang untuk siapa?

  19. UMNO leaders must know and be brave enough to say no to ridiculous demands. Please remind everyone that majority BN seats from Johor are UMNO seats. Having the majority, UMNO must behave like the majority.

    • Setuju, silap percaturan UMNO boleh hilang banyak kerusi di Johor kerana undi protes.

      Someone wise once told me, When in power, you better be powerful, else you are bloodyfool.

  20. Jika penubuhan sekolah cina swasta akan terus menentukan polarisasi antara kaum dan akan menjadi pemangkin kepada jurang antara kaum yang lebih besar, sila tanya apakah pandangan wahai sekalian tentang polisi perkauman kerajaan BN, NEP, Institusi MARA, matrikulasi, sekolah antarabangsa, sekolah agama dan selainya? Polisi-polisi dan Institusi institusi pun bersifat sama? mengapa hang tak bantah tu tapi bantah sekolah cina SWASTA? Agaknya wahai sekalian juga tertipu dan keliru akibat dipegaruh informasi yang songsang daripada media massa kerajaan dan blog blog sebegini. (1) Tahukah anda, sekolah cina swasta yang sedia ada di Malaysia juga mengikut sistem pelajaran yang ditetapkan K Pendidikan. Pelajar-pelajar disekolah ini diwajibkan mengambil peperiksaan arus sekolah kerajaan seperti UPSR, PMR, SPM, STPM juga. Untuk masuk Universiti, pelajar-pelajar sini juga mesti PASS Bahasa Malaysia, Sejarah, dan pendidikan moral. (2) Bezanya hanya sekolah cina SWASTA ini mengambil kelas lebihan dalam Sains, Matematik, Komputer, Bahasa Inggeris, Bahasa Cina. Tak percaya, pergi lah ke sekolah sekolah ini dan selidik sendiri. (3) Rakyat Malaysia, tak kira kaum, juga boleh enrol. Cuba selidik sendiri, sebahagian pelajar pelajar di sini juga dari komuniti Melayu. Dan trend kemasukan pelajar Melayu ke dalam sekolah cina swasta juga telah meningkat setahun demi setahun, kerana kualiti pendidikan memang diakui ramai di dalam dan luar negara. DI sini TAK ADA QUOTA, TIDAK DIKECUALIAN. Jika dibandingkan dengan polisi-polisi seperti Universiti Awam dan MARA…… Jangan terpedaya kerana dimanupulasi puak puak tertentu yang ingin (saya syak) menyalakan sifat perkauman dan MENAMBAH POLARISASI antara rakyat berbilang kaum. P.S> (4) Kos-kos Sekolah cina swasta ini dibiayai oleh yuran dan sumbangan daripada pihak swasta. Bajet kerajaan hanya biayai kos sekolah JENIS kebangsaan Cina/Tamil/Agama (jika tak percaya, selidik sendiri, Google atau check Kementerian Pendidikan atau Kementerian Kewangan, pernyataan saya benar.). (5) Akhirnya, negara negara maju seperti AS, Singapura dan Australia juga ada sekolah swasta bukan aliran kebangsaan, mengapa tak boleh di Malaysia. Pelajar-pelajar di sekolah cina swasta Malaysia juga sebahagian daripada warganegara yang berpotensi mempertingkatkan EKONOMI KNOWLEDGE negara kita. Mereka telah menunjukan pencapaian yang cemerlang secara konsisten dalam perperiksaan UPSR, PMR, SPM, STPM dan juga mata pelajaran extra seperti sains, matematik. Apatah lagi, pelajar pelajar TOP di sekolah sekolah ini juga fasih dalam tiga bahasa, Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris dan Bahasa Cina. Ini juga faktor yang membawa maanfaat kepada Malaysia dari segi komunikasi di arena antarabangsa. Fikirlah baik baik. Mungkin satu hari nanti, tak perlulah sekolah cina swasta, tapi sekolah kebangsaan hari ini tidak dapat menggantikan advantage dari segi kualiti, meritokrasi dan bahasa.

  21. […] pembetulan maklumat ini akan menimbulkan kontroversi oleh NGO Chauvinis Cina Dong Zong dan terus mempolemikkan permohonan untuk Sekolah Menangah Chong Hwa Kuantan diberikan taraf sebagai […]

  22. […] pembetulan maklumat ini akan menimbulkan kontroversi oleh NGO Chauvinis Cina Dong Zong dan terus mempolemikkan permohonan untuk Sekolah Menangah Chong Hwa Kuantan diberikan taraf sebagai […]

  23. The issue of national schools system & its quality are getting bad by the day.
    Instead resolving national school issues & favouritism , the Federal Government is using malaysian of chinese decends to get their vote by approving Chinese based school.

  24. […] this upcoming 13 GE. The Chinese Chauvinists have been fanning Chinese racial issues such as the  demand for an independent Chinese school in Segamat as a run up of political rundown against BN, especially MCA in Johor. 1o Chinese majority DUN seats […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: