Sepuluh Budak Hitam

Zaman kanak kanak, lagu menjadi sebahagian dari mainan dalam masa rekreasi. Masa itu, media tidak begitu meluas dan terhad. Namun, antara lagu yang terkenal menajdi mainan budak budak waktu itu ialah lagu ‘Sepuluh Budak Hitam’.

Masa kini ada kisah ‘Sepuluh Budak Hitam’ itu. Mereka ujud dalam personaliti popular seperti Anwar, Karpal, Deepak, Surendran, Sivarasah, Ambiga, Vell Paari, PI Balasubramaniam, Xavier dan Uthaya Moorthy.

Mungkin kisah mereka tidak dalam sebagaimana yang didendangkan oleh Jalil Hamid itu, iatu main tepi lomgkang, main cucuk jarum, tanam tanam, tutup mata, panjat panjat dan tepi telaga, makan gelojoh, masuk dalam gua dan salah tuntut ilmu. Kami rasa tidak perlu juga untuk diulang dan perhalusi bagaimana dan apa peranan mereka dalam masyarakat dan tanahair kebelakangan ini.

Namun, peranan mereka ini membuat pelbagai isu, onar dan mengganggu gugat, samada ada secara langsung, tidak langsung dan artifisial. Ianya begitu intensif dan sensitif sehingga menimbulkan pelbagai kekeliruan, keresahan, keraguan, kemarahan, kebencian, komplikasi dan kontroversi dalam pelbagai sudut dalam perjalanan dan sistem kehidupan, masyarakat, kerajaan, perundangan dan perlembagaan bagi golongan majoriti, yang sebelum ini aman, stabil dan permai.

Bayangkan, sepuluh personaliti ini boleh memberikan kesan untuk sebegitu ramai rakyat Malaysia dalam tempoh yang begitu singkat. Ianya tidak akan berlalu dengan mudah. Sama sekali tidak akan dilupakan sebegitu sahaja.

Satu hari sejarah akan merakamkan sinopsis sumbangan sepuluh mereka ini dalam keadaan yang tidak positif dan progresif, terutama dalam proses pembinaan negara-bangsa (nationhood). Diharapkan, penceritaan kisah mereka dilakukan dalam konteks yang berkenaan dan mereka dikaitkan, bagi memberikan gambaran sebenar dan lakaran besar (bigger picture) permasalahan yang sedang ditempuh dan kesan keadaan.

Tauladan sepuluh personaliti ini ialah contoh baik ‘Akibat tinta setitik, habis rosak santan sebelanga’.

Published in: on February 23, 2013 at 21:00  Comments (8)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2013/02/23/sepuluh-budak-hitam/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 CommentsLeave a comment

  1. Ada orang kata black is beautiful tapi black adalah warna yang mencerminkan kejahatan atau malapetaka.

    Sayang sekalu kebolehan kaum berasal dari sub continent yang mempunyai kebolehan bertutur dengan fasih sering disalahguna mereka untuk menjadi lantang hingga dianggap biadap atau kecondongan untuk mudah berkelahi atau berbohong.

    Akibat setitik dakwat, kelabu susu sebelanga.

  2. Wrong. Actually its 12 Budak Hitam. U left out Da Lims – Lim kit Siang/ lim Guan Eng act.

    • Ada yang macam Raja Mendeliar?

  3. bro,

    kau pun sama macam budak itam tu… hahaahah!

  4. Big Dog,

    Ko ni belasah pembangkang ja. Cer ko tengok dlm UMNO & cerminkan parti ko jugak!

    Ada KJ, Nor Mohamed Yackop, Musa Sh Fadzir, Reezal Merican, Azeez Rempit, Dr Zambry, Zaki Zahid, Shahrizat, Hamid Mandela & Syed Hood

    Baru adil….

    • Apenda nya yang baru adil ni, Mamat?

      Kau tak cakap pun apenda problem dengan mereka yang ko namakan tu.

      Tapi Anwar problem Al Juburi, Lim Guan Eng problem Rainbow, rasuah komisen jual tanah, Nik Aziz problem rasuah pakej Haji, Hadi problem main ikut angin, Khalid problem nak bakar kelambu sebab nyamuk punya pasal – ada pulak nak stop Federal projects sebab Mahkamah tak kasi buang AES, kan sangat bodoh tu.

      Amacam, masuk akal tak apa aku cakap?

      • Alamak Tuan….

        Adil kerana terbuka muhasabah diri, sebab UMNO sedang dirosakkan dari dalam oleh personaliti 10 org ini.

        Benar 10 org yg disenaraikan BD tu menarapkan agama, bangsa & tanahair secara langsung. Tapi 10 Budak Hitam UMNO ni akan jadi sebab org menyampah & tolak BN. Terutama org Melayu!

  5. orang poolitik semuanya hitam la bro….hati pun sama. i tanak layan….masa ngundi je jumpa batang hidung…pas to tak ke mana. nyampah aku…baik aku gi motong getah , ada hasilnya. payah nak pecaya budak hitam sekarang ni.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: