Mat Jenin Angankan Bunga

Parti ciptaan Mantan Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad yang berhasrat meneraju Pakatan Pembangkang untuk menggulingkan Perdana Menteri Dato’ Sri Mohd. Najib Tun Razak dan Barisan Nasional pada PRU 14 akan datang menerima tamparan hebat apabila 500 ahli dan penyokong Bahagian Baling telah keluar parti.

Utusan Online:

Ahli PPBM Baling mula memberontak?

500 ahli PPBM Baling keluar parti

ALI Ahmad (tiga dari kanan) dan ahli-ahli PPBM menunjukkan surat keluar parti ketika sidang akhbar Pengumuman Keluar Parti PPBM di Dewan Baling Inn, hari ini. – UTUSAN ONLINE

Norlia Ramli
16 Mac 2017 4:48 PM

BALING 16 Mac -Biarpun baru enam bulan dilancarkan, Parti Pribumi Bersatu (PPBM) Baling seakan-akan sudah goyah apabila ada dalam kalangan ahli kawasan itu hari ini mengisytiharkan keluar parti berkuatkuasa serta merta.

Difahamkan tindakan tersebut berpunca rasa tidak puas hati 13 ahli PPBM berkenaan berhubung pelantikan jawatankuasa baharu PPBM kawasan itu pada Februari lepas.

Salah seorang ahlinya, Ali Ahmad, 57, yang juga merupakan bekas Pengerusi PPBM Baling berkata, mereka terkilan apabila jawatankuasa penggerak PPBM yang ditubuhkan pada Oktober tahun lalu dinafikan hak mereka.
Dakwanya, kira-kira 500 daripada 800 ahli PPBM kawasan tersebut akan mengikut jejak mereka tidak lama lagi.

“Jawatankuasa kami dinafikan hak untuk menerima watikah perlantikan penajaan dari pucuk pimpinan sedangkan segala gerak gempur, sesi dialog dan ceramah serta merekrut keahlian kami jayakan berpandukan misi dan visi parti.

“Kami merasa amat berkecil hati apabila watikah yang sepatutnya menjadi milik kami diserahkan kepada seorang yang tidak pernah terlibat secara langsung ataupun tidak langsung dalam gerak kerja parti sejak awal penubuhannya di sini,” kata Ali ketika sidang akhbar pengumuman keluar parti PPBM di Dewan Baling Inn, hari ini. – UTUSAN ONLINE

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/berita/politik/ahli-ppbm-baling-mula-memberontak-1.457906#ixzz4bYTFEsye
© Utusan Melayu (M) Bhd

*****************

Hakikatnya, Pribumi Bersatu bukanlah alternatif yang baik bagi orang Melayu dan sesungguhnya, parti itu tidak mendapat sokongan akar umbi sebagaimana yang diharapkan.

Dr Mahathir menubuhkan parti tersebut apabila gerakan yang beliau mulakan untuk menggulingkan Perdana Menteri Najib terkandas sepanjang jalan semenjak mula mengkritik pemimpin tertinggi pilihan beliau sendiri, secara terbuka dan makin intensif pada awal 2015.

Mantan Presiden UMNO itu pernah menggunakan “Menyelamatkan UMNO” sebagai helah bagi memenangi sokongan pemimpin dan akar umbi dalam gerakan tersebut. Usaha menggunakan UMNO melalui mesyuarat agung tahunan Bahagian dan Perhimpunan Agung 2015 gagal.

Apabila SPRM memajukan kertas siasatan mengenai penyiasatan ‘Derma RM2.6 billion kedalam akaun peribadi’ pada 31 Disember 2015 tidak menghasilkan kedudukan sebagaimana diharapkan, Dr Mahathir telah bertindak untuk kleur dari UMNO.

Namun, ianya menerima reaksi hambar kerana tiada pemimpin UMNO teringkat tertinggi, strategik  atau menengah turut sama beliau untuk keluar dari UMNO dan aenentang Perdana Menteri Najib dar luar.

Kemudian Dr Mahathir mengumumkan secara rasmi kerjasama bersama dengan musuh ketat lama iaitu Pemimpin Agung Chauvinis China Lim Kit Siang dan DAP pada 4 Mac 2016 dan melancarkan ‘Deklarasi Rakyat’, ianya juga tidak mendapat sokongan sebagaimana yang diharapkan.

Beliau cuba mengaburi mata rakyat, termasuk DYMM SPB YDP Agong XIV bahawa ‘Deklarasi Rakyat’ berjaya mengumpul “1.4 juta tandatangan” sehingga Ogos 2016, dan ini dimanipulasikan sebagai “Akan dipersembahkan kepada Majlis Raja-Raja dalam usaha memecat Najib”.

Hakikatnya, apabila undangan bagi Dr Mahathir untuk menghadiri Istiadat Permahsyuran dan Tandatangan Watikah DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong XV telah ditarik balik oleh Istana Negara, beliau sudah menjadi persona non grata walaupun bertaraf Negarawan.

Jumlah ahli PPBM Kedah yang berdaftar

Setakat ini, Pribumi Bersatu hanya mampu mendaftarkan 6,000 warga Kedah sebagai ahli walaupun gerak kerja bagi merekrut sokongan dijalankan begtu intensif sekali semenjak enam bulan kebelakangan ini. Bermodalkan Dr Mahathir sebagai Pengerusi dan Mantan MB Kedah Dato’ Sri Mukhriz Mahathir sebagai Timbalan Presiden, ianya dikira sebagai sentimen paling strategik untuk meraih sokongan terutama di Kedah.

Namun hasilnya tidak mebanggakan dan keberkesanan parti ini, yang kini cuba untuk menjadi ‘Jaguh dan Kepala’ walaupun belum lagi diterima masuk pakatan pembangkang Pakatan Harapan, amat diragukan.

Sebagai parti yang berbekalkan 6,000 ahli yang bakal menghadapi lebih 1.1 juta pengundi berdaftar di Kedah, keberkesanan Pribumi Bersatu adalah diragukan.

Sekiranya diukur dengan kerjasama bersama Pakatan Harapan, ianya tidak akan menunjukan bahawa Pembangkang akan berjaya menawan Kedah dari BN. Ini kerana parti serpihan PAS, Amanah, sebenarnya serupa Primbumi Bersatu dimana ianya tiada akar umbi dan jentera yang mantap.

PKR yang mungkin ada jentera yang sedikit lebh mantap berbanding Amanah dan Pribumi Bersatu yang digabungkan, masih lagi kurang uapaya kerana selama ini ianya bergantung kepada jentera PAS bagi gerak-kerja politik semasa pilihanraya.

DAP juga dalam keadaan yang sama seperi PKR. Namun, perkembangan negatif dalaman DAP terutama dikalangan pemimpin peringkat menengah dan akar umbi terutama dikalangan veteran dan orang lama DAP dengan kerjasama Lim Kit Siang dengan Dr Mahathir akan menyaksikan lebih banyak pemberontakan dalaman, septett yang berlaku di Melaka sepanjang dua minggu ini.

Hakikatnya, Dr Mahathir hanya menabur harapan meleset memanipulasi sentimen orang Melayu untuk menyokong beliau dalam gerakan menggulingkan Perdana Menteri Najib yang sememangkan akan merugikan Bangsar Melayu. Ini adalah semata-mata merealisasi agenda peribadi obsessif dan semakin kronik.

Published in: on March 17, 2017 at 12:00  Comments (8)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2017/03/17/mat-jenin-angankan-bunga/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 CommentsLeave a comment

 1. Itu Mat Jenin mana ada angan bunga maa aa , Mat jenin angan mau kaya maa aa .

  Sikalang sutak lamai Mat Jenin sutak kaya lea aa.

 2. Debat di Padang Rengas jadikah?
  Kenapa Mahathir diam sahaja dan tak buat bising pada PDRM yang kata itu perhimpunan aman di dalam kawasan kolej? Nampak sangat Mahathir tak bersungguh nak berdebat. Kalau begitulah cara Mahathir, akur sajalah dia dengan halangan kecil PDRM. Maklumlah, Nazri dah sediakan tempat tetapi tak kena gaya.
  Tetapi apa Mahathir nak takut? Kata sajalah, Nazri takut OSA.

  • I have been following this blog for a long time. Just that im under a different name. This blog is on a downward curve. Despite this, this place has always had moron commenting. But you my friend, take the cake. You make no sense. Back in the day, the owner of the joint would have never let you pass. Shows how this place is losing audience. You can sense by the loss of those that comment in perfect englis and the loss of kiveoy discssion. Now losers of all type flock here especially the ones with silly english like the owner.

   Bro when you want to comment, make it at least comprehensible.

   • Kesian sama dia, Zakhir.
    Dah autistic satu hal, cetek fikir kurnia tuhannya.

    Apa boleh buat kalau dia masih tak faham, Zakhir. Pipi tersorong-sorong.
    Cuma kita jangan pandang rendah orang autistik dan orang cetek akal tetapi cuba-cuba tawadhok. And a lebih arif dari saya, Zakhir: Oran tionghua kata bahasa itu harus kena pada tempat.

    So, these DAPig fuckers should let BABI masukkan zakarnya ke dalam jubur mereka, termasuklah Mahathir Dan Siti Hasmah. Dgn izin.

    Hukum potong tangan si pencuri sungguh berat tetapi kita mestilah berlaku adil dan sabar kerana hidup adalah cubaan tuhan.

    Barua sial Mahathir kata hukum potong tangan si pencuri tak adil. Maka biarlah skandal Forex BNM disiasat dengan cermat. Mat Nor Yakcop kalau boleh diseksa water boarding – kalau boleh.

    Nak buat macamana, Zakhir; the fucker is a retard with a coffin for a nick?!

    LOL.

   • LAST WARNING!!!!

    NO PROFANITIES OR VULGAR LANGUAGE IS TOLERABLE IN THIS BLOG!

    We don’t bleeding care what your intentions are!

 3. Can one do pseudo vulgarities then like what the fooking old sole mio got to do with all this crappola, dude?

  What a beautiful thing is a sunny day!
  The air is serene after a storm,
  The air is so fresh that it already feels like a celebration.
  What a beautiful thing is a sunny day!

  But another sun that’s brighter still,
  It’s my own sun that’s upon your face!
  The sun, my own sun,
  It’s upon your face; it’s upon your face!

  The glasses of your window shine;
  A laundress is singing and she’s boasting it;
  And while she’s wringing and spreading the clothes, and singing,
  The glasses of your window shine.

  When night comes and the sun has gone down,
  I almost start feeling melancholy;
  I’d stay below your window
  When night comes and the sun has gone down.

  Why worry about my intentions, Zakhir, when I did thought about wanting to bash Mahathir head with a baseball bat just to see his grey matter splatter all over? But that would not do for a muslim like me and King Salman.

  Ain’t no vulgarities nor profanity; but your blog your call. I had a real great time all the same.

  TQ daun keladi, bro.

  • LOVELY (with a that of a missing pastor)

   Serenity Prayer
   – Reinhold Niebuhr (1892-1971)

   God grant me the serenity
   to accept the things I cannot change;
   courage to change the things I can;
   and wisdom to know the difference.

   Living one day at a time;
   enjoying one moment at a time;
   accepting hardships as the pathway to peace;
   taking, as He did, this sinful world
   as it is, not as I would have it;
   trusting that He will make all things right
   if I surrender to His Will;
   that I may be reasonably happy in this life
   and supremely happy with Him
   forever in the next.
   Amen.

   (now where is the vulgarity and profanity, zakhir?)

 4. […] can hype things up and hoodhink other people with stories of manipulation and deception but in the final analysis the facts would be prevalent  as numbers don’t […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: