Bersatu Teguh

Work to strengthen the current Perikatan Nasional Government, led by the tri-factor PPBM-UMNO-PAS and other parties, GPS, BN and Sabah parties is the most formidable and effective Malay executive leadership in half a century, should be systematically carried out and move towards the betterment of the Malay unification.

Astro Awani story:

Muhyiddin perlu kembali, diangkat sebagai Presiden UMNO – Nazri Aziz

Diterbitkan pada
Irwan Muhammad Zain, Astro Awani | Julai 08, 2020 12:49 +08 | Durasi: 1 minit, 29 saat

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin perlu kembali menyertai UMNO dan mengukuhkan parti terbesar orang Melayu itu, kata Ahli Parlimen UMNO, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz.

Menurut Nazri, semua ahli dan pemimpin UMNO perlu bersikap terbuka dan menerima Muhyiddin kembali menyertai parti itu.

Kata beliau, dengan kembalinya Muhyiddin ke pangkuan UMNO, banyak masalah akan dapat diselesaikan antaranya pembahagian kerusi antara UMNO dan PAS.

“Muhyiddin tidak tinggalkan kita (UMNO) tetapi dipecat dan sekiranya beliau kembali, sumbangannya amat besar kerana bawa balik jawatan Perdana Menteri kepada UMNO.

“Tidak berbangkit apa akan jadi kepada Presiden UMNO kerana yang penting adalah parti, kita kena terima dengan tangan terbuka,” katanya kepada Astro AWANI.

Nazri mencadangkan sekiranya Muhyiddin kembali ke pangkuan UMNO, jawatan presiden parti juga diserahkan kepada Ahli Parlimen Pagoh itu.

Hujah beliau, secara tradisinya, Perdana Menteri merupakan Presiden UMNO dan pemimpin dan ahli parti perlu menerima dengan tangan terbuka.

“Kita sebagai orang Melayu kena sentiasa sedia bermaaf-maafan demi perjuangan agama, bangsa dan tanah air.

“Kita kena bagi jawatan Presiden UMNO sebab beliau kembali dengan bukan dengan tangan kosong tetapi dengan jawatan Perdana Menteri, kita kena terima, kena berkorban dan menerima dengan terbuka.

“Saya seorang anak Melayu, pada saya tidak ada pengorbanan yang tidak boleh kita lakukan demi agama dan bangsa kita,” katanya lagi.

***********

The former Chief Justice Tun Abdul Hamid Mohamad, who is a champion of Malay issues and central core of Malay power in the mainstay Malaysian politics, also reiterated the same call.

Ismaweb:

TS Muhyiddin kembali kepada UMNO: Sokongan terhadap cadangan Ds Nazri Aziz

Bilangan, perpecahan parti Melayu, Islam berkurang, Bersatu terbubar

fazleensafina2 days ago0 4 minutes read

Oleh Tun Abdul Hamid Mohamad

DATUK SERI Nazri Aziz telah mengeluarkan satu cadangan yang bernas, atau sekurang-kurangnya yang saya amat bersetuju. Maka, biarlah saya menjadi antara orang pertama yang menyokong beliau, jika tidak yang pertama pun. Terlebih dahulu, tahniah Datuk Seri.

Saya merujuk kepada kenyataan beliau yang dilaporkan oleh Astro Awani pada 08 07 2020 di mana beliau mencadangkan supaya Tan Sri Muhyiddin Yassin kembali semula kepada UMNO dan diangkat menjadi Presiden UMNO.

Beliau memberi empat alasan:

1. TS Muhyiddin tidak mengkhianati UMNO kerana beliau tidak meninggalkan parti, sebaliknya dipecat.

2. Ia akan mengukuhkan parti terbesar orang Melayu itu;

3. Beliau tidak akan kembali dengan tangan kosong tetapi dengan jawatan Perdana Menteri.

4. Ia akan dapat menyelesaikan masalah pembahagian kerusi di antara UMNO dengan PAS.

Beliau juga mencadangkan sekiranya TS Muhyiddin kembali ke pangkuan UMNO, jawatan Presiden parti juga patut diserahkan kepada Ahli Parlimen Pagoh itu.

Hujah beliau ialah, secara tradisinya, Perdana Menteri merupakan Presiden UMNO dan pemimpin dan ahli parti perlu menerima dengan tangan terbuka.

“Kita kena bagi jawatan Presiden UMNO sebab beliau kembali bukan dengan tangan kosong tetapi dengan jawatan Perdana Menteri, kita kena terima, kena berkorban dan menerima dengan terbuka.

Saya bersetuju sepenuhnya dengan beliau berkenaan tiga alasan yang pertama disebut di atas dan tidaklah perlu menambah.

Mengenai alasan keempat, sambil saya bersetuju ia akan mengurangkan masalah pembahagian kerusi antara UMNO dan PAS, ia juga akan mengurangkan masalah pembahagian kerusi UMNO dan Bersatu.

Itu penyelesaian masalah-masalah yang terdekat (immediate). Tidak kurang, jika tidak lebih, pentingnya ialah penyelesaian masalah jangka panjang yang lebih besar iaitu ia akan membantu menguatkan perpaduan Melayu.

Kita bincangkan perkara-perkara yang terdekat dahulu. Dalam perkara ini, saya merujuk pembaca kepada rencana saya bertajuk Pembahagian Kawasan Pilihan Raya Antara Parti-parti Komponen PN Dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) (22 06 2020).

Ringkasnya, UMNO dan PAS adalah dua buah parti Melayu/Islam yang tertua, terbesar yang mempunyai sokongan akar umbi yang kukuh dan jentera pilihanraya yang teruji.

Walaupun Barisan Nasional (BN) kalah dalam PRU14, UMNO tetap menjadi parti yang memenangi bilangan kerusi terbanyak di Parlimen.

Sebahagian pengundi Melayu terpengaruh untuk mengundi PH kerana terpengaruh dengan kempen membenci DS Najib tanpa memikirkan akibatnya.

Ia tidak lebih daripada sifat Melayu yang marah mengikut emosi, tetapi setelah sejuk, melihat akibatnya, barulah berfikir semula dan menyesal. Bahawa ini telah berlaku disaksikan oleh enam kemenangan UMNO/BN dalam PRK yang terkebelakang.

Dalam PRU14, Bersatu menang kerana sokongan padu orang bukan Melayu, terutama sekali orang Cina, di samping orang Melayu yang marah itu dan kesilapan UMNO dan PAS bertanding melawan sama sendiri di kawasan yang ditandingi Bersatu. Itu pun Bersatu hanya mampu memenangi 18 kerusi.

Jika Bersatu bertanding sendiri dalam PRU15, ia akan terkubur. Ia tidak boleh mengharapkan undi orang bukan Melayu lagi. Di kawasan Melayu, ia tidak boleh mengatasi kombinasi UMNO+PAS.

Maka, ia akan terpaksa menumpang ihsan UMNO dan PAS. Kehadiran DS Azmin juga tidak membantu. Kumpulan beliau sendiri berada dalam keadaan yang sama.

Maka, kehadiran Bersatu dalam muafakat UMNO-PAS menambahkan lagi kesulitan pembahagian kerusi antara UMNO dan PAS dalam PRU15. Bagaimana masalah itu mungkin berkurangan jika TS Muhyiddin dan ahli-ahli Bersatu kembali kepada UMNO?

Dalam rencana saya itu, berdasarkan Bersatu kekal sebagai sebuah parti dalam PN, saya mencadangkan supaya UMNO+PAS sebagai satu kumpulan, menyelesaikan isu pembahagian kerusi itu dengan Bersatu terlebih dahulu sebelum membahagikan yang lainnya, di antara mereka.

Jika TS Muhyiddin dan ahli-ahli Bersatu menyertai UMNO, maka perlulah diselesaikan terlebih dahulu pembahagian antara UMNO dan PAS sebab hanya dua kumpulan sahaja yang tinggal iaitu UNMO (termasuk bekas Bersatu) dan PAS. Selepas itu terserahlah kepada pemimpin-pemimpin UMNO dan bekas Bersatu itu menentukan siapa akan bertanding di mana.

Saya fikir, kembalinya TS Muhyiddin dan ahli-ahli Bersatu kepada UMNO bukan lagi satu pilihan, tetapi satu-satunya jalan bagi Bersatu mengelak daripada terkubur. Hari ini, modal Bersatu hanya ada satu: jawatan Perdana Menteri. Tanpa jawatan itu ia akan jadi berkecai.

Selagi beliau dikehendaki dan dihormati, TS Muhyiddin eloklah menyediakan jalan keluar dengan terhormat. Belajarlah daripada kesilapan Tun Dr. Mahathir Mohamad. Saya fikir, seperti yang dicadangkan oleh DS Nazri, UMNO hendaklah menerimanya dengan tangan terbuka dan memberikan jawatan

Presiden UMNO kepada beliau sesuai dengan kedudukannya sebagai Perdana Menteri. Jika beliau tidak disingkir, saya fikir selepas Najib, besar kemungkinan beliaulah yang akan menjadi Presiden UMNO dan, jika BN menang pilihan raya umum, beliaulah yang akan menjadi Perdana Menteri.

Sekarang beliau membawa balik jawatan Perdana Menteri, maka eloklah jawatan Presiden UMNO diberi kepada beliau. Itu pun saya cadangkan hanya untuk satu penggal sahaja. Selepas itu, biarlah ada pertandingan bebas untuk jawatan itu.

Dengan cara itu, UMNO boleh disifatkan sebagai memberi pampasan kepada TS Muhyiddin akibat penyingkiran itu.

DS Najib sepatutnya menerima susunan itu. Beliau eloklah meneruskan apa yang dilakukannya sekarang. Tumpukan kepada kes-kes yang dihadapinya dan tolong memperkuatkan semula UMNO tanpa memegang jawatan eksekutif didalamnya.

Beliau tidak boleh lari daripada tanggungjawab menjadi sebab utama kekalahan UMNO/BN dalam PRU14. Eloklah beliau menghabiskan umurnya membina semula UMNO setelah beliau mendapat faedah daripada UMNO semenjak muda.

DS Zahid juga eloklah mengikut teladan DS Najib. Pada masa ini, eloklah beliau menumpukan perhatian kepada kes-kes yang dihadapinya. Eloklah beliau kosongkan dahulu jawatan Presiden UMNO untuk membolehkan TS Muhyiddin menyandangnya.

Jika TS Muhyiddin tidak disingkir, DS Zahid pun tidak boleh mimpi untuk menjadi Presiden UMNO.

Masakan beliau mampu mencabar TS Muhyiddin untuk jawatan Timbalan Presiden UMNO jika DS Najib masih memegang jawatan Presiden dan untuk jawatan Presiden, jika DS Najib telah mengosongkan jawatan Presiden UMNO. Itu pun hanya untuk satu penggal. Selepas itu, jika beliau telah berjaya membersihkan dirinya daripada segala pertuduhan terhadapnya, beliau boleh bertanding semula untuk jawatan Presiden.

Saya percaya pemimpin-pemimpin UMNO dan Bersatu juga kurang senang dengan susunan ini. Tetapi, alasan mereka adalah sama dan hanya satu: kepentingan diri.

Mereka khuatir mereka akan kehilangan kedudukan mereka dalam parti dan kemungkinan dilantik ke jawatan-jawatan dalam kerajaan tempatan, malah kemungkinan menjadi calon Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen. Itu bukanlah alasan yang sepatutnya menjadi penentu dalam membuat keputusan sebesar itu.

Dalam membuat keputusan mengenai isu ini, fokus hendaklah diberi kepada perpaduan Melayu/Islam. Kita telah melihat, penubuhan Bersatu dan Amanah telah memecahkan orang Melayu/Islam di Semenanjung Malaysia kepada lima buah parti.

Kita telah melihat bagaimana ia merugikan orang Melayu, terutama sekali di bawah pemerintahan Pakatan Harapan (PH). Maka, dengan kembalinya TS Muhyiddin dan ahli-ahli Bersatu kepada UMNO diikuti dengan pembubaran Bersatu, kita dapat mengurangkan bilangan parti Melayu/Islam dan perpecahan orang Melayu/Islam.

Dalam tahun 2014, apabila saya mencadangkan kerjasama antara UMNO dan PAS untuk mengelakkan tumbangnya kerajaan BN di peringkat Persekutuan, seorang bekas Menteri Kanan BN (orang UMNO) berkata bahawa ia adalah terlalu idealistik.

Selepas PRU14, beliau meninggalkan UMNO dan menyertai Bersatu dan masih berada dalam Bersatu sekarang. Jika cadangan ini berlaku, beliau bolehlah kembali kepada UMNO semula. Yang pentingnya, apa yang dikatakannya sebagai terlalu idealistik itu telah berlaku, malah lebih daripada apa yang saya cadangkan. Kali ini ianya lebih mudah kerana, berlainan daripada Bersatu, PAS boleh berdiri di atas kaki sendiri, sedangkan Bersatu tidak.

Maka, inilah jalan yang terbaik bagi Bersatu, UMNO, perpaduan Melayu/Islam dan negara. Ia juga adalah jalan yang terbaik bagi pemimpin-pemimpin yang terlibat.

09 07 2020

tunabdulhamid@gmail.com
http://www.tunabdulhamid.my
https://tunabdulhamid.me

***************

The combination and compromise of the Malay parties, which could be seen as a progression of Muafakat Nasional, a tight cooperation between UMNO and PAS inked on 10 Sept 2019 and already proven very encouraging and productive political results.

It could be taken a step further beyond the loose-cooperation of the Perikatan Nasional Government formed on 29 Feb 2020 after the self destruction of the Pakatan Harapan Government.

The last four months, the Perikatan Nasional Government of UMNO-PAS-PPBM and GPS, have proven against odds to get the country up and running again weathering through a global humanity crisis of the Covid-19 Pandemic and the global economic downturn that came with it.

The reunification of Malay power is key to take this further. Of course it would come with a series of compromise and restructuring of organisations.

The history of the Malays in power is about concession, compromise and restructuring and syndication of roles and stature.

When the British wanted a post WWII grasp of British Malaya hence the establishment of the Malayan Union on 1 April 1946 and reduced near absolute the power, position and role of the Malay Rulers, the common Malays rose and organise themselves through UMNO and vehemently reject this colonisation program to a point it failed miserably.

Then that got the British, represented by High Commissioner Edward Gent and the Malay Rulers to sit down and negotiate the structure to replace the Malayan Union.

UMNO was invited into these negotiations as observers and advisers to the Malay Rulers.

The Treaty of Malaya was inked on 21 Jan 1948 and came into effect on 1 Feb 1948 where the Federation of Malay States (Malaya) was born. The Treaty of Malaya later became the fundamental basis of the Constitution of the Federation Malaya as a sovereign nation, from 31 August 1957.

The mainstay of power in the hands of the Malays by no means and intent to deny the rights of others and/or impose them into being assimilated as a Malay.

The past two thousand years of history, especially the coastal trading nations, the Malays have proven themselves to be tolerant, accommodating and inclusive their nation building ways.

History has proven time and again that the amalgamations and consolidations with concessions made and comprise develop the civilisation into a more effective, productive and powerful force, be it commercially, political, diplomatic or military might.

Hence for the Malay central core powers to get together, sort out their difference, compromise and consolidate is a strategic move to move forward for the better of the Malays and the nation, hand-in-hand.

The compromise would be very painful too some but deemed necessary to move along and forward. Then again in the words of a social scientist and nationalist Prof Tan Sri Dato’ Dr Nordin Kardi, who became a Vice Chancellor of two separate Unis, “Perjuangan itu tiada erti tanpa pengorbanan”.

Of course to amalgamate and consolidate the Malays into a single column of political and administrative force with require many degrees of compromise and syndication of existing structures.

That is the challenge and price, for the Malays to come as one and under a single mother three. This three would be a big three and strong roots below, where everyone to find protection under it as well reap the fruits of it.

Published in: on July 11, 2020 at 08:15  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2020/07/11/bersatu-teguh/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: