Telunjuk lurus, Kelingking berkait

“Jangan ada Telunjuk lurus, Kelingking berbaik”

Presiden UMNO dan Pengerusi BN Dato Sri Dr Ahmad Zahid Hamidi menyindir secara berkias atas isu ‘keihlasan’ dan ‘kejujuran’ dalam politik kepada PPBM selaku rakankongsi dalam penubuhan Kerajaan Persekutuan dan PAS selaku penandatangan Muafakat Nasional semenjak 14 Sept 2019, selepas beliau mengumumkan ‘Gencatan Senjata Politik’ pada 21 Oct 2020.

Ianya sebahagaian dari ucapan Ahli Parlimen Bagan Datoh mengenai Perbahasan Usul Bajet 2021 yang dibentangkan Mingguan lepas.

“Rakyat mesti diberikan keutamaan. Suara Rakyat adalah suara keramat. Samada usul undi perçaya atar sebalinya, ia tidak hendaklah dilakulkan dalam Dewan mulia ini”

Dr Zahid meluahkan rata-rata rasa tidak puas hati akar umbi UMNO, yang pada masa ini menjadi tunggak yang membolehkan Presiden PPBM Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin menjadi Perdana Menteri VIII pada 29 Feb 2020.

Walaupun ada dikalangan pemimpin UMNO dibawa kedalam Kerajaan namun rata-rata akar umbi UMNO merasakan mereka di’anak tiri’kan oleh Perdana Menteri Muhyiddin, yang kini popularitinya semakin merosot.

Gerakan-gerakan politik belakang tabir antara penyumbang terbesar ketirisan dan pemerosotan keyakinan dan sokongan kepada Perdana Menteri Muhyiddin, bermula pasca PRN Sabah pada 26 Sept dan cubaan rahsia Perdana Menteri Muhyiddin dan Kabinet uituk mendapatkan perkenan DYMM SPB YDP Agong XVI untuk mengishtiharkan Darurat pada 23 Okt 2020.

Dr Zahid menyarankan bahawa mandat dikembalikan kepada rakyat untuk menentukan Kerajaan Persekutuan yang akan mengemudi Malaysia.

Published in: on November 20, 2020 at 12:27  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://bigdogdotcom.wordpress.com/2020/11/20/telunjuk-lurus-kelingking-berbaik/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: